Paunio heittää hieman inhorealistista kommenttia pelastettujen elinvuosien hintalapusta:
https://www.facebook.com/profile.ph...t7-hC5ksTO0SNy734yFmBoZNvGCmC0FjuCyaE&fref=nf
Nyt kun kuvernööri Mario Cuomo on kertonut koko maailmalle, että WHO on antanut väärää tietoa jäenvaltioille SARS-CoV-2:sta ajattelin, että julkistan tämän arvioni.
COVID-19 vaikutus Suur-Tukholman kuolleisuuteen ja arvio lockdownilla saavutetun terveen elinvuoden hintalapusta
Mikko Paunio, LT, MHS (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health), Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentti,
Tiivistelmä.
Ruotsin valitseman WHO:n suosituksista poikkeavan politiikan myötä COVID-19 aiheuttaman kuolemanvaaran suhteellinen lisäys tulee olemaan pieni verrattuna Lombardiaan ja New Yorkiin. Suomessa valmiuslain mahdollistamilla äärimmäisillä toimilla eli ns. lockdownila saavutetun terveen elinvuoden ns. DALY:n hinta on tähtitieteellinen ja se voi uhata tulevaisuudessa mm. kykyämme ylläpitää vanhusten hoivakoteja.
Johdanto
Viime päivinä on julkisessa sanassa ollut dramaattisia raportteja ja uutisia COVID-19 taudin aiheuttamasta kärsimyksestä erityisesti Italian Lombardiassa ja New York Cityssä. Tällä uutisoinnilla lienee vaikutusta Suomessa nyt tehtävään päätöksentekoon. COVID-19 taudilla voi erityisesti sellaisissa olosuhteissa, joissa vanhojen ihmisen eristäminen nuoremmista voi olla mahdotonta, sillä voi olla merkittäviä paikallisia kuolleisuusvaikutuksia kuten on laita New Yorkin köyhillä alueilla (1). Tämän vuoksi olen laskenut COVID-19 kuolevuuden aiheuttaman suhteellisen vuotuisen kuolevuuden lisäyksen Suur-Tukholmassa tähän päivään asti ja suhteuttanut tätä New Yorkin vastaavaan lukuun.
Kehotan päättäjiä nyt suhteuttamaan asioita.
COVID-19 pandemian globaalivaikutus tulee olemaan pieni. Se on lisännyt kuole-vuutta tähän päivään mennessä 3,2 promillea, eikä tuo luku tule nousemaan merkittävästi. Tämä johtuu siitä, että SARS-CoV-2 viruksen tappavuus on paljon pienempi kuin mitä WHO antoi ymmärtää 25.2. WHO perusti näkemyksensä siihen, että SARS-CoV-2 virusinfektio on lähes aina oireinen COVID-19. Tämä käsitys on nyt nopeasti kääntynyt päälaelleen: yhtä COVID-19 tapausta kohti voi olla jopa 80 oireetonta tartuntaa.
COVID-19 ja Suur-Tukholman kuolevuus
COVID-19 kumulatiivisten kuolemien määrä huhtikuun 22. päivänä 1070
Suur-Tukholman väestö 1632798
Kuolleisuus Ruotsissa 9,4/1000 (2018)
Odotettu kuolemien määrä Suur-Tukholmassa on 0,0094x1632798=15348
Tähän päivään mennessä vuonna 2020 COVID-19 on lisännyt suhteellisesti kuolevuutta Suur-Tukholmassa [(1070/15348)x100=7,0%] seitsemällä prosentilla.
Suurin osa em. kuolleista on elämänkaarensa lopulla. Jos oletetaan, että 50% olisi jo-ka tapauksessa kuollut vuonna 2020, niin huhtikuun 22. mennessä COVID-19 olisi lisännyt kolmella ja puolella prosentilla Suur-Tukholman kuolevuutta vuonna 2020.
New Yorkin kuvernöörin Mario Cuomon käyttämän ennustuslaitoksen (Institute for Health Metrix and Evaluation) mukaan COVID-19 aiheuttaa 24000 kuolemaa 8,4 miljoonan väestössä (1). Mikäli teen tuon saman laskelman kuin Suur-Tukholmalle tein, saan suhteellisen kuolleisuuden lisäykseksi New York Cityssä 44% tai 22%. Toki se, että Suur-Tukholmassa kuolemia tulee lisää, tullee tasoittamaan vertailua. En usko, että kovinkaan paljon.
DALY-laskelmat rutiinia päätöksenteossa
Viimeisen parin vuosikymmenen aikana kansainvälisissä järjestöissä kuten Maailmanpankissa on ns. DALY:jä käytetty kuvaamaan esimerkiksi infektiotautien kansan-terveysvaikutuksia.
DALY tulee sanoista Disability Adjusted Life Years. Soveltaen DALY-laskentaa voidaan arvioida esimerkiksi rokotusten tuomia terveitä elinvuosia, kun tiedetään infektiosairauksien terveysvaikutukset ilman interventioita kuten rokotuksia.
Elinkaaren alussa tehokkaasti kuolemanvaaraa vähentävät interventiot kuten tuhkarokkorokotus tai vesihuollon kehittäminen ovat DALY-laskentaan tukeuduttaessa erittäin kustannustehokkaita.
Tuhkarokkorokotus lienee kaikkein kustannustehokkain kaikista lääketieteen tuntemista interventioista.
Vesihuollon myönteiset kansantaloudelliset vaikutukset – alkuun tarvittavista investoinneista huolimatta – ovat valtavat, koska sillä kyetään vähentämään tehokkaasti aliravitsemusta, joka johtuu pikkuvauvojen ripulitaudeista, ei niinkään ruoan puutteesta. Alle yksi vuotiaina sairastetut toistuvat ripulit aiheuttavat pysyvän aliravitsemuksen (engl. stunting).
Olen tuhkarokkoa tutkinut koko urani ajan ja ollut myös mukana tekemässä DALY laskelmia Maailmanpankissa huonon hygienian aiheuttamien DALY-tappioiden merkityksestä kansantalouksille Ghanassa ja Pakistanissa (1). Huono hygienia aiheuttaa valtavat kansantaloustappiot ei ainoastaan käytettäessä BKT:tä mittarina ja tukeutuen DALY:hin, vaan aivan erityisesti siksi, että aliravitsemus epähygieenisissä olosuhteissa (engl. stunting) haittaa myöhempää kognitiivista kehitystä.
Pieni harjoituslaskelma ja hintalappu Suomen Lockdownille
Jos oletetaan, että nyt hoivakodeissa kuolleiden osuus COVID-19 Suomen kuolemista on 40%. Sanomalehtitietojen mukaan heidän elinajanodotteensa on kaksi vuotta. Näiden kuolemien ehkäisy ei tuota yhtään DALY:a, koska siellä viimeiset elinvuotensa elävät eivät tuota terveitä elinvuosia. Tämä ei tietenkään tarkoita, että nämä elinvuodet olisivat inhimillisesti katsoen arvottomia.
Loppujen Suomessa kuolleiden 60% odotettavissa oleva elinikä on todennäköisesti pidempi. Oletan, että heidän eliniän odotteensa on 5 vuotta eli Suomen lockdown on voinut pelastaa elinvuosia 300x5 eli 1500. Suurimmalla osalla näistä muualla kuin hoivakodeissa tapahtuneista kuolemista on ollut perussairauksia, joten lähden siitä, että terveitä elinvuosia on lockdownilla kyetty tuomaan 500.
Yhden lockdownilla pelastetun terveen elinvuoden hinta on huikea
EVA:n julkisuudessa esitetyssä arviossa hintalappu Suomen lockdownista on miljardi euroa per viikko ja se on jatkunut nyt yli seitsemän viikkoa. Näin yhden DALY:n hinnaksi tulee 1 400 000 euroa. Tämä tulos on ns. robusti, eli muuttamalla oletuksia, tulos ei tästä juuri muutu.
Näin laskettua terveen elinvuoden hintaa voidaan eettisin perustein kritisoida ja sitä voidaan pitää jopa kauhistuttavana, mutta on muistettava, että nykyinen koronakriisi voi merkittävästi heikentää yhteiskuntien mahdollisuuksia tulevai-suudessa ylipäätänsä ylläpitää hoivakoteja.
Viitteet
1.
https://gothamist.com/…/coronavirus-statistics-tracking-epi…
2. Paunio M, Hedman K, Davidkin I, Peltola H. Suomalaismenetelmästä oiva apu tuhkarokon vastaisessa kamppailussa [pääkirjoitus]. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, 2017;133(3):237-8.
https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540
3. Acharya A, Paunio M. Environmental health and child survival: epidemiology, economics, experiences (English). World Bank 2008, Washington DC.
http://documents.worldbank.org/…/Environmental-health-and-c…