Epidemiat maailmalla

ctg

Greatest Leader
Alibak sanoo kirjassaan, että Biopreparaatti tutki monia tauteja, ja he keräsivät näytteitä niin kuin jenkit ja britit ympäri maailmaa ennen biogeneettistä manipulointia. Heillä oli tarkoitus löytää ne parhaimmat yksilöt, kuten yleensä luonnossa. Lajilla on kirjonsa, missä mikään ei ole aivan sama, vaan lajilla on voimakkaita ja heikkoja yksilöitä. Geneettinen manipulointi on yksi puoli, mutta toinen on niiden erikoisyksilöiden löytäminen. Tämä osoittaa että CoV-SARS2-2019 voi hyvinkin olla luonnosta, ja voi olla ihan mahdollista että urbaanit lepakot levittävät sitä.

Mitä ne sille voi? Ei mitään kun luonto on tehnyt ne sellaisiksi kuin ovat.
 

Huhta

Greatest Leader
Tähän liittyen.
"Tehohoidon laatukonsortion mukaan Suomessa on 228 tehohoitopaikkaa ja niiden keskimääräinen päivittäinen nettokuormitus on noin 63 % "

Pieni matemaattinen skenaario.

Jos kaikki suomalaiset saisivat CV-tartunnan tasaisesti vuoden aikana, ja heistä 5% päätyisi viikoksi tehohoitoon, niin tuohan tarkoittaisi sitä, että tehohoitopaikkojen tarve olisi noin 5700 paikkaa (6 miljoonaa / 52 viikkoa / 20).

Artikkelin mukaan tehohoitokapasiteetin kasvattaminen on hyvin hidasta, mutta kenties CV ei tarvitse kaikkein järeintä arsenaalia. Esim. lisähapen antaminen varmaan onnistuu helposti vs. munuaiskone.

Jos oletetaan, että Suomi pystyisi nostamaan CV-tasoisen tehohoitopaikkojen määrän 1000:n ja vain 10% suomalaisista saisi tartunnan vuoden aikana, niin silloin kapasiteettia olisi riittävästi. Tämä olettaen, että (tervettä) terveydenhoitohenkilöstöä olisi riittävästi ja asianmukaisia suojautumisvälineitä (mitä Hubeissa ei ole ollut). Tuo on aika vaativa oletus.

Nämä lähtöarvot ovat osin random-generaattorista, mutta valaisevat kuitenkin tilannetta. Räjähtävää joukkosairastumista ei kestä mikään tilanne. Mitä enemmän viivytystä sitä parempi, mitä nopeammin ihmiset karanteeniin sitä parempi. Jokainen tehohoitopaikka on potentiaalisesti poissa toiselta. Mikäli tilanne karkaa käsistä, niin kiinalainen vaihtoehto (koko maa kiinni) on se ainoa keino.
Turhan varovainen arvio, tehohoitoon näyttää joutuvan nelinkertaisesti sairastuneita.

Italiassa jo 132 ihmistä on sairastunut uuteen koronavirukseen, CNN kertoo. 26 sairastunutta on toimitettu tehohoitoon ja kaksi heistä on kuollut. Italiassa on näin suurin Aasian ulkopuolinen koronaviruskeskittymä.
 
Jos joku pystyy tekemään rahaa sillä että myy koe-eläimen raadon, ei välttämättä polttohävityssääntöjä noudateta. Vois kuvitella että vois tulla tavaksikin, jos osaa tarpeeksi välinpitämättömän ihmisen olemassaolon kuvittelemaan. Tällaisen narratiivin perusteella saattaa olla bioaseen "vahinkolaukaus" ihan mahdollinen.
Riittää kun vie kotiinsa ja valmistaa ruoaksi. Tällaista tiedän tapahtuneen Suomessakin, määräyksistä huolimatta. Ihan kelpo kanapataa...
 

arix

Kenraali
Don’t buy China’s story: The coronavirus may have leaked from a lab
By Steven W. Mosher
February 22, 2020 | 11:18am | Updated

Researchers in central China study coronavirus samples as some wonder whether the disease escaped from a Wuhan laboratory.

Researchers in central China study coronavirus samples as some wonder whether the disease escaped from a Wuhan laboratory.AFP via Getty Images

At an emergency meeting in Beijing held last Friday, Chinese leader Xi Jinping spoke about the need to contain the coronavirus and set up a system to prevent similar epidemics in the future.

A national system to control biosecurity risks must be put in place “to protect the people’s health,” Xi said, because lab safety is a “national security” issue.

Xi didn’t actually admit that the coronavirus now devastating large swathes of China had escaped from one of the country’s bioresearch labs. But the very next day, evidence emerged suggesting that this is exactly what happened, as the Chinese Ministry of Science and Technology released a new directive entitled: “Instructions on strengthening biosecurity management in microbiology labs that handle advanced viruses like the novel coronavirus.”

Read that again. It sure sounds like China has a problem keeping dangerous pathogens in test tubes where they belong, doesn’t it? And just how many “microbiology labs” are there in China that handle “advanced viruses like the novel coronavirus”?

Aika mielenkiintoisia arvioita:

"Add to this China’s history of similar incidents. Even the deadly SARS virus has escaped — twice — from the Beijing lab where it was — and probably is — being used in experiments. Both “man-made” epidemics were quickly contained, but neither would have happened at all if proper safety precautions had been taken.

And then there is this little-known fact: Some Chinese researchers are in the habit of selling their laboratory animals to street vendors after they have finished experimenting on them." :facepalm:
 

jak

Eversti
Ihan mielenkiitoinen tilannekuvaus yhden perheen näkökulmasta.

Tuo terässulatto-touhu on kyllä perin hämmentävää - onko teräksen tekeminen nyt yhtä tärkeää kuin suuren loikan aikoihin?

Jos jengiä kuoleeki kuin kärpäsiä - soveltuuko se kalusto johonkin Auswitchiläiseen ruumiinhävityshommaan?
Voisko olla että hävittäisivät sairaalajätettä. Ei siis eloperäistä.
 

Kolttasoturi

Kersantti
Voisko olla että hävittäisivät sairaalajätettä. Ei siis eloperäistä.
Tuossa on järkeä, kuten myös tuotannon alas- tai ylösajon teknisissä haasteissa mihin Tumppi viittaa. Näillä näppäimillä tuntuu todennäköisiltä. Mutta joka tapauksessa olis varmaan hyvä oppia jotain teräksen tuotantotekniikasta.
 

Mustakuu

Kersantti
Tuolla on isot uunit ja lämpötilakin on riittäviä niin ihmiselle kuin teräksellekkin.
Tuollainen tehdas voidaan hallitusti pysäyttää kolmessa päivässä. Myös nopeamminkin mutta se aiheuttaa ongelmia kuten terässulan jäähtyminen ei toivottuihin paikkoihin, päästöpiikkejä, putkistotukoksia ja mahdollisia ylivuotoja.

Enemmän olisin huolissani siitä miten tuolla on enää osaavaa operatiivista porukkaa töissä.

Toinen skenaario lienee yksinkertaisesti se että terästä tarvitaan esim niihin 19. Uuteen sairaalaan.

Terästeollisuus myös vaikuttaa kiinan bkt lukuihin joten siinä voi olla kolmas syy.
 

Mustakuu

Kersantti
Periaatteessa jokaiselle prosessille on oma operaattori joka hoitaa automaattiventtiilien kääntelyä. Seuraa säiliöiden pintoja ja ohjaa nesteet oikea-aikaisesti prosessissa eteenpäin. Näitä operaattoreita tarvitaan 20-40. Kunnossa pidossa operaattoria kohden on päivävuorossa yksi työpari kun jotain kuitenkin hajoaa. Raaka-ainetta tuomaan tarvitaan muutamia koneita. Itse patojen siirtelyyn myös 10 konetta. Tuotepäähän 50ukkoo?

Tässä oli jätetty työnjohtajat ja muut toimihenkilöt pois laskuista sillä itse operointi ei montaa tarvitse, riittää asiansa osaava käyttöinsinööri joka on ylityöllistetty.

Tuollainen tehdas työllistää normaali oloissa sen 2000 ukkoa.

Edit. Pointtini oli että tuo tehdas pyörii niin pitkään kun on opetaattoreita. He ovat tässä yhtälössä haastavia korvattavia. Heidän hommiinsa ei nopeasti voi kouluttaa ketään.
 
Viimeksi muokattu:

Huhta

Greatest Leader
Ilmeisesti tässä kuollaan keuhkokuumeeseen? Otin joskus pneumokokkirokotuksen, onko siitä apua?
Tuskinpa siitä koronan aiheuttamaan keuhkokuumeeseen on, mutta voitaneen olettaa, että koronavirusinfektio lisää jälkitautien riskiä samaan tapaan kuin muutkin infektiot. Eli sitä kautta kuolleisuus voisi hieman vähentyä, jos koronasta ensin selviää ja säästyy rokotteen ansiosta pneumokokin saamiselta.
 

J0h1F

Kenraali
Tähän liittyen.
"Tehohoidon laatukonsortion mukaan Suomessa on 228 tehohoitopaikkaa ja niiden keskimääräinen päivittäinen nettokuormitus on noin 63 % "
Tämäkään ei ole ihan koko totuus. Ainakin meilläpäin teholla on enemmän paikkoja hengityskoneineen kuin mitä peruskapasiteetti on; lisäksi leikkaussalien ja heräämöjen hengityskoneet on tarvittaessa otettavissa käyttöön tehohoitoa varten, kirurgiaa supistamalla.

Happeutumisvajaukseen riittänee myös lievemmissä tapauksissa mm. uniapnean hoidossa käytetyt CPAP-laitteet, joita niitäkin on sitten paljon enemmän. Tosin, ne ovat nyt osin kotikäytössä niillä, joilla on selkeitä perussairauksia - enkä usko, että niistä mielellään luopuisivat, jos niitä tarvittaisiinkin nuorempien ja perusterveiden hoitoon.

Itse laatisin pandemiaa varten tällaisen prioriteettijärjestyksen hoitoon jos saisin päättää, perusterveiden (omien kansalaisten - vieraan maan kansalaiset siirrettäisiin mahdollisuuksien mukaan, ja asettuisivat myös prioriteetissa omien alapuolelle) kohdalla:
1. alle 18-vuotiaat
2. alle 30-vuotiaat
3. alle 45-vuotiaat
4. alle 65-vuotiaat, joilla on alle 18-vuotiaita lapsia
5. loput, joilla on alle 18-vuotiaita lapsia
6. alle 65-vuotiaat, joilla on lapsia
7. alle 65-vuotiaat
8. loput, joilla on lapsia
9. loput

Sitten tietenkin priorisointi vielä muun sairaustaustan mukaan, ja jonkin verran arvioidun ennusteen mukaan. Tuohon olisi helppo lähteä antamaan eri perussairauksista prioriteettijärjestyksessä pudottavia pisteitä. Meininki siis siten, että esimerkiksi jos tehohoitopaikkoja ei riitä, ylempänä prioriteettijärjestyksessä olevat pudottavat alempana olevat pois, ja tämä toteutettaisiin tarvittaessa vaikka pakkokeinoin (jos alempana prioriteettijärjestyksessä oleva potilas ei suostuisi luopumaan hoitopaikastaan, voitaisiin hänet esim. sedatoida lääkkeillä ja sitoa sänkyyn sitä varten).

Itse olen aina ollut sitä mieltä, että niihin ikävämpiinkin vaihtoehtoihin kuuluu varautua. Hallituksenkin sietäisi tehdä niin, etenkin kun iso osa toimenpiteistä on tässä vaiheessa vielä täysin hypoteettisia.
 
Viimeksi muokattu:

hansai

Supreme Leader
Happeutumisvajaukseen riittänee myös lievemmissä tapauksissa mm. uniapnean hoidossa käytetyt CPAP-laitteet, joita niitäkin on sitten paljon enemmän. Tosin, ne ovat nyt osin kotikäytössä niillä, joilla on selkeitä perussairauksia - enkä usko, että niistä mielellään luopuisivat, jos niitä tarvittaisiinkin nuorempien ja perusterveiden hoitoon.
VPAP- ja VAUTO-laitteet olisi ehkä toimivampia, koska avustavat hengitystä molempiin suuntiin.

Laitteet ovat henk.kohtaisia lainalaitteita ja pääosin kotikäytössä.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg

Lapinukko

Eversti
Jos levisi laboratoriosta kuten monet ovat koko ajan arvailleet niin laboratorion henkilökunta lienee jo prosessoitu sulatossa. Jotkut ovat täällä Suomessakin niin ihailleet Kiinan tapaa toimia. Saattaa muuten olla aika brutaalia kun kommunistinen diktatuuri heittää samalla sulattoon - tai leirittää viruksen saaneiden mukana - myös poliittisia vastustajia.

Onko eroja naisten ja miesten välillä tämän uuden viruksen kohdalla? Useimmiten uutisoidaan kuolleista yli 60 vuotiaista miehistä. Alle 20 vuotiaat, onko tiedossa että virus tai sen jälkitaudit olisivat vieneet perusterveitä alle kakskymppisiä? SARS:n kohdalla oli tutkittu että ilmansaasteet ja tupakointi vaikuttaisivat. Entä d- tai c-vitamiinin puute, Kiinassa erityisesti seleenin puute?

SARS ja riittävä c-vitamiinin määrä, aihettahan on tutkittu Suomessakin 2003
 
Viimeksi muokattu:

J0h1F

Kenraali
VPAP- ja VAUTO-laitteet olisi ehkä toimivampia, koska avustavat hengitystä molempiin suuntiin.

Laitteet ovat henk.kohtaisia lainalaitteita ja pääosin kotikäytössä.
Niin, ne olisivat toki CPAP:eja parempia, mutta en osaa sanoa, kuinka laajasti ne ovat korvanneet CPAP:t. Ne ovat kuitenkin nimenomaan keuhkokuumeessa selkeästi CPAP:ia parempi vaihtoehto.
 
Top