Epidemiat maailmalla

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Italiaa kannattaa seurata. Yli 50 tapausta lyhyessä ajassa.

"Prime Minister Giuseppe Conte will hold a meeting of his cabinet later today to consider additional emergency measures to contain the virus, Ansa reported. "

Suomen hallitus saattaa joutua vastaavien päätösten eteen maalis-huhtikuussa. (Teki mieli kirjoittaa refleksinomaisesti "tyttöhallitus" mutta tämä asia on liian vakava politikoimiseen.)
 
...
Tuo on se hyvä skenaario, ja silläkin on valtava hinta. Niin inhimillinen kuin taloudellinen. Taloudellinen hinta riittää kaatamaan hallituksia ja suuryrityksiä ja ehkä aiheuttamaan uuden 2008-2009 tapaisen talouskriisin.

Huonoimmat skenaariot on tosi huonoja, mutta niistäkin selvitään, vähemmällä kuin edeltävistä maailmansodista.

Pystyn kyllä kuvittelemaan tuotakin huonomman skenaarion, joka on se, että tämä tauti myötävaikuttaa kolmannen maailmansodan syntymiseen.
 
Kyl tää siltä näyttää, et virusta ei voida mitenkään enää estää ja about kaikki maailmassa sairastuu tähän.
Leviämisnopeus näyttää joissain paikoissa vielä hitaalta, ja jos kevät ehtii puhjeta kukkaan ennen kaikkien sairastumista, joidenkin teoreetikoiden mielestä se vaikuttaa pandemiaa hillitsevästi.
 
Nyt olet erehtynyt pahan kerran.

Suurimman tuhon tekee virus jonka tarttuvuus on matalimpienkin asiantuntija-arvioiden mukaan valtavan paljon korkeampi kuin esim. influenssalla ja kuolleisuus kokonaisissa prosenteissa silloinkin kun hoitoa ja happea on saatavilla.

Vähän sama juttu kuin vaikka Estonian upotessa. Suurin tappio ei ollut se että joku ohjelmatoimisto jäi ilman muutamaa keikkaa ja lähipäiville ei saatu myytyä savuporoa buffettiin vaan se että ihan oikeita ihmisiä kuoli ihan oikeasti ja vieläpä paljon.

Ei kukaan voi oikeasti olla niin tyhmä että pitää globaalin pandemian uhatessa suurimpana ongelmana sitä että joku turistikeskuksen taksikuski tai ohjelmatoimiston myyjä joutuu kiristämään pikkuisen vyötä.
Taisin ilmaista asiani huonosti tai on muuten tullut väärinymmärrystä. Tai sitten puhumme hiukan eri asioista toistemme ohi. Katsotaan osaanko selvittää paremmin mitä tarkoitin.

Ensiksi katselin enemmän tätä hetkeä kuin mahdollisia tulevia skenaarioita. Tosiasia on, että tällä hetkellä virukseen on kuollut tuhansia ihmisiä. Toistaiseksi, korostan toistaiseksi, siis maailman mittakaavassa vähän. Esimerkiksi liikenteessä kuolee päivittäin maailmassa tuhansia ihmisiä. Siis esimerkiksi jos tänään menee Vietnamiin matkalle, niin todennäköisyys kuolla liikenteessä on moninkertainen koronaviruskuolemaan verrattuna. Ainakin jos ei ihan Kiinan rajan tuntumaan mene.

Tulevaisuutta emme tiedä ja todellakin virus voi vielä tappaa moninkertaisen määrän ihmisiä. Niin, tai näen asian kyllä siinäkin tapauksessa niin, että tarkkaan ottaen itse virus ei ole niin tappava vaan sen seurauksena tulleet bakteeritulehdukset etenkin siellä missä ei sairaalahoitoa ole saatavilla. No, tavallaan se on ehkä semantiikkaa, onko tappaja virus vai bakteeri. Toisaalta ei ja sitä juuri halusin pohtia.

Koronaviruksen lopullinen kuolleisuus ei ehkä olekaan sitä kahta prosenttia vaan kenties jopa alle yhden. Tätä emme vielä tiedä. Toisaalta kehitysmaissa jälki voi olla paljon pahempaa sekä akuutin tehohoidon että jälkitulehdusten antibioottihoidon puuttuessa. Mutta myös välilliset kuolemat voivat olla merkittävät. Jos vaikkapa jonkin pakolaisleirin ruokahuolto katkeaa kuukaudeksi kuljetusyhteyksien sulkemisien, henkilökunnan sairastumisen, ruoantuotannon ongelmien tai muiden välillisten syiden vuoksi, niin monet muutkin taudit niittävät synkkää satoaan. Näin jonkinlaisena esimerkkinä mainiten.

Sitten huomauttaisin, että puhuin pitkälti taloudellisista vaikutuksista. Näkisin näin raadollisesti, että mikäli katsotaan vain taloudellisia vaikutuksia, niin ne eivät kulje käsi kädessä kuolleisuuden ja inhimillisen hädän kanssa. Paljon enemmän riippuu kuka kuolee ja missä ja mitä muita vaikutuksia ilmaantuu. Maailmantaloutta ei juuri hetkauta Afrikan tai pakolaisleirien kuolemat nytkään. Koronavirus taas on uhka myös meille rahaa pyörittäville rikkaille, jolloin jo meidän kulutusmuutokset vaikuttavat enemmän talouden suhdanteisiin.

Väitteeni on, että tällä hetkellä suurin osa epidemian taloudellisista vaikutuksista tulee välillisesti erilaisista toimista joita viruksen leviämisen estämiseksi tehdään ja tuntemattoman kaikkia koskevan uhan aiheuttamista peloista yms.

Voisi ajatella niinkin, että jos yks kaks kaikki me saisimme tämän viruksen ja suurin osa sairastaisi kaksi viikkoa, 15% sairastaisi keuhkokuumetta ja vaikkapa 5% meistä menehtyisi siihen, niin taloudessa tämä näkyisi siten, että tuotanto tippuisi heti lähelle nollaa työkyvyn katoamisen ajaksi ja pikkuhiljaa palailtaisiin lähemmäs normaalitasoa. Kulutus putoaisi kuolleiden kulutuksen määrän verran. Näin hyvin yksinkertaistetusti. Suora vaikutus olisi toki todella suuri, mutta ei mahdoton.

Näkisin, että suoraan virukseen ja sen aiheuttamiin menetyksiin liittymättömät seikat aiheuttaisivat myös suuret menetykset etenkin vain taloudellisesti tarkasteltuna. Ihmisten luottamus tulevaisuuteen järkkyisi. Luottamus ja avoimuus vaikkapa kaupankäynnissä voisi kärsiä pahoin. Investointeja lykätään, kuten kiinalaiset nyt auton ostoa. Jo liikkumisrajoitukset estävät kaupankäyntiä. Toisaalta epävarmuus kauanko kriisitilanne kestää ehkäisee edes sellaisen ajattelua. Mitä autolla edes nyt tekisi, kun ei voi ajaa juuri minnekään? Nyt ajatukset ovat omassa ja läheisten selviämisessä. Ehkä epidemia muuttaa ajattelutapaa pysyvästi niin että aineeton tulee tärkeämmäksi kuin materia? Tällä olisi pitkän ajan vaikutus talouteen. Ja näitä muuttujia on paljon.

Pahoittelen ylipitkää sepustusta. Toivottavasti se selvensi asiaa.
 
Tähän liittyen.
"Tehohoidon laatukonsortion mukaan Suomessa on 228 tehohoitopaikkaa ja niiden keskimääräinen päivittäinen nettokuormitus on noin 63 % "

Pieni matemaattinen skenaario.

Jos kaikki suomalaiset saisivat CV-tartunnan tasaisesti vuoden aikana, ja heistä 5% päätyisi viikoksi tehohoitoon, niin tuohan tarkoittaisi sitä, että tehohoitopaikkojen tarve olisi noin 5700 paikkaa (6 miljoonaa / 52 viikkoa / 20).

Artikkelin mukaan tehohoitokapasiteetin kasvattaminen on hyvin hidasta, mutta kenties CV ei tarvitse kaikkein järeintä arsenaalia. Esim. lisähapen antaminen varmaan onnistuu helposti vs. munuaiskone.

Jos oletetaan, että Suomi pystyisi nostamaan CV-tasoisen tehohoitopaikkojen määrän 1000:n ja vain 10% suomalaisista saisi tartunnan vuoden aikana, niin silloin kapasiteettia olisi riittävästi. Tämä olettaen, että (tervettä) terveydenhoitohenkilöstöä olisi riittävästi ja asianmukaisia suojautumisvälineitä (mitä Hubeissa ei ole ollut). Tuo on aika vaativa oletus.

Nämä lähtöarvot ovat osin random-generaattorista, mutta valaisevat kuitenkin tilannetta. Räjähtävää joukkosairastumista ei kestä mikään tilanne. Mitä enemmän viivytystä sitä parempi, mitä nopeammin ihmiset karanteeniin sitä parempi. Jokainen tehohoitopaikka on potentiaalisesti poissa toiselta. Mikäli tilanne karkaa käsistä, niin kiinalainen vaihtoehto (koko maa kiinni) on se ainoa keino.
 
On alkanut tuntua siltä että hallituksella ei ole tehtävien priorisointi kunnossa. Eikä näytä olevan presidentilläkään. Hourii natseista ja kuvittelee että ne tulivat jo tänne Saksasta. Sitten niitä vittuuntuneita ihmisiä vasta nähdäänkin jos virus pääsee leviämään Suomessa.

Hallituksen ämmät keskittyvät huulipunaan, pakolaisiin, kuunatseihin, autoilijoihin ja tietysti siihen miten tästä maasta saataisiin täysin sukupuoleton.

Ei tule näyttämään hyvältä vaan todella ikävältä.
 
Viimeksi muokattu:

Kultapankki meni nurin.

Scientists were studying a case in China that suggested the incubation period for coronavirus could be longer than 14 days, potentially casting doubt on current quarantine criteria even as the epidemic moved into new regions.

The potential for a longer incubation period was linked to a patient in China’s Hubei Province, where the virus was first detected in December. A 70-year-old man was infected with coronavirus, but did not show symptoms until 27 days later, the local government reported.

South Korea and Japan both reported a sharp spike in cases Saturday, while an additional 109 people died from the virus in China and a fifth person died in Iran. Italian authorities on Saturday said the country was seeing a sudden rise in coronavirus cases, with at least 58 confirmed in the past two days — an outbreak that represents the largest yet across Europe.

Meanwhile, scientists in China reported indications that the virus might be transmissible through urine.

The genome sequences of CoVs recently isolated from pangolins are not close enough to SARS-CoV-2 to have been its immediate progenitor.
However, the RBD (receptor binding domain) of these pangolin CoVs are identical to that of SARS-CoV-2 at 6 of 6 of the key amino acids discussed above.

This observation indicates that passage of CoV in a host with human-like ACE2 could select for a RBD with high-affinity binding. Such passage could also select for insertion of the furin cleavage site, which is not present in pangolin CoVs.

Once a virus with the appropriate RBD and furin cleavage site arose in an animal – a bat or intermediate host – it would then replicate once introduced into humans.
 
Italiaa kannattaa seurata. Yli 50 tapausta lyhyessä ajassa.

Iranissa on tiettävästi jo piru merrassa.

Virallinen totuus on ruusunpunainen ja kukantuoksuinen, mutta sen takana on paha ja paheneva tilanne.

Vaalit, pyhiinvaellusajat yms. voivat pahentaa tilannetta rajustikin.

Etiopiakin lienee aika isosti riskivyöhykkeellä.
 
Onpa tarttuvaa tavaraa. Ei kovin hyvää ennusta tulevasta. :(
Moni uutinen tosiaan näyttäisi indikoivan, että tämä uusi koronavirus on suunnilleen tarttuvampi kuin mikään muu flunssa. En ole ainakaan koskaan oman elämäni aikana nähnyt tai kuullut sellaisesta flunssa-aallosta, jossa yhtäkkiä esim. suunnilleen koko konkkaronkka sairastuisi niin kuin Etelä-Koreassa oli yhden sairaalan osastolla käynyt.

Tässä pöpössä mitä ilmeisimmin yhdistyy kolme ikävää piirrettä: ylempänä ketjussa mainittu pitkä itämisaika, oireettomat levittäjät ja herkkä tarttuminen. Bloombergin koronavirusta seuraavalla sivulla esim. sanotaan:
Unlike SARS, its viral cousin, the Covid-19 virus replicates at high concentrations in the nose and throat akin to the common cold, and appears capable of spreading from those who show no, or mild, symptoms. That makes it impossible to control using the fever-checking measures that helped stop SARS 17 years ago

Eli ellei eurooppalaisilla sattuisi olemaan jostain syystä kohtalaista sietokykyä koronavirusta vastaan tai lämpenevä kevät jotenkin ehtisi auttamaan, on laaja leviäminen täälläkin vain ajan kysymys.
 
Ja tosiaan, kaippa sekin on jonkinlaisen signaalin tuon viruksen olemuksesta antanut, että vaikka kyseessä on ainakin periaatteessa suunnilleen samalla prosentilla(?) tappava pöpö kuin influenssavirus H1N1 jossain vaiheessa oli, ei H1N1:n aikaan nähty avaruuspuvun näköisissä suojavarusteissa työskentelevää hoitohenkilökuntaa. Eli ovat tainneet hoitopuolella ymmärtää varsin hyvin, että jotain vähän ikävämpää ja tarttuvampaa on edessä. Samantapaista indikoi Kiinankin poikkeuksellisen rajut miljoonia ihmisiä koskevat karanteenitoimet.
 
Iranissa on tiettävästi jo piru merrassa.

Virallinen totuus on ruusunpunainen ja kukantuoksuinen, mutta sen takana on paha ja paheneva tilanne.

Vaalit, pyhiinvaellusajat yms. voivat pahentaa tilannetta rajustikin.

Etiopiakin lienee aika isosti riskivyöhykkeellä.

Jos Iranissa, niin sitten Iranilaiset Syyriassa tuonevat sen sinne. Ja antavat viemisiksi kotiin venäläisille, joiden kanssa kaveeraavat.
 
Kumpi on pienempi paha: Akhmetov vai Kolomoisky?
En osa vastata tuohon. Ne ovat molemmat tuhoisia maalle. Eihän heitä kiinnosta Ukraina valtiona, vaan omat tilit sveitsin pankissa ja loistoelämä pitkin maapalloa.
 
...vaikka kyseessä on ainakin periaatteessa suunnilleen samalla prosentilla(?) tappava pöpö kuin influenssavirus H1N1 jossain vaiheessa oli...

Wuhanin pöpö vie tämän hetken tiedon mukaan noin 17-18% potilaista niin huonoon kuntoon että tarvitaan lisähappea, tehostettua hoitoa, antibiootteja jne.

Kuolleisuus on matala jos noita harvinaisia resursseja on. Kun ne loppuvat, nousee kuolleisuus rajusti.

Erittäin iso osa pahasti sairastavista saa sisäelinvaurioita. Parantuminen ei silloin tarkoita tervettä elämää.
 
Jos Iranissa, niin sitten Iranilaiset Syyriassa tuonevat sen sinne. Ja antavat viemisiksi kotiin venäläisille, joiden kanssa kaveeraavat.
Diamont Princess risteilijalla kaksi ensimmäisessä satsissa päästäneiden joukossa kaksi venäläistä, jotka livahti nopeasti lähetystön autoon,eivät antaneet mitään lausuntoja, olivat siellä karanteenissa 2 vkoa(?). Ja nyt kirjoitetaan että jopa 27 päivä on tämä incubaatio aika. Joten se sitä.
 
Wuhanin pöpö vie tämän hetken tiedon mukaan noin 17-18% potilaista niin huonoon kuntoon että tarvitaan lisähappea, tehostettua hoitoa, antibiootteja jne.

Kuolleisuus on matala jos noita harvinaisia resursseja on. Kun ne loppuvat, nousee kuolleisuus rajusti.

Erittäin iso osa pahasti sairastavista saa sisäelinvaurioita. Parantuminen ei silloin tarkoita tervettä elämää.
Onneksi mulkku ei ole sisäelin, paitsi toisinaan :cool:
 
Wuhanin pöpö vie tämän hetken tiedon mukaan noin 17-18% potilaista niin huonoon kuntoon että tarvitaan lisähappea, tehostettua hoitoa, antibiootteja jne.

Kuolleisuus on matala jos noita harvinaisia resursseja on. Kun ne loppuvat, nousee kuolleisuus rajusti.

Erittäin iso osa pahasti sairastavista saa sisäelinvaurioita. Parantuminen ei silloin tarkoita tervettä elämää.

Tavalliset influensat keuhkokuumeineen kaikkineen jättävät elimistön pitkäksi aika sekaisin vähintäin, pahimmillaan sitä voi seuraa pitkäkin sairastelu kierre.
Uusi virus voisi tehdä ymmärtäkseni tämän moninkertaiseksi.

Tähän Ukrainassa olevan reaktion, seurannut vähäsen ja näin samankaltaisuuden mitä Donetskin ja Luhanskin tapaksessa v 2014: titushkojen lisäksi paljon äänekkäitä >50 v tanttoja ja ukkoja, sellaisia perus homosovjeticum mallisia. Samannäköiset huutaa kauhistuneena miten homot tulevat gayroopasta tarttumaan homoutta kunnon kansalaisiin, vaikka sanatorium on sotilalle tarkoitettu alunperin, se on heidän mielestään liian lähellä asutuksia.
Jotkut ovat sitä mieltä ettei ihmisiä informoitu Covidista asianmukaisesti.
 
Viimeksi muokattu:


Up to now, 785 persons suspected of having the virus have been tested at clinics nationwide,” deputy health minister Kiyanoush Jahanpour said, adding that over the past day ten new cases of infection were confirmed. Out of the ten new cases, eight are in the city of Qom and two have come from Qom and hospitalized in Tehran, he explained, IRNA reported.
 
Italiaa kannattaa seurata. Yli 50 tapausta lyhyessä ajassa.

"Prime Minister Giuseppe Conte will hold a meeting of his cabinet later today to consider additional emergency measures to contain the virus, Ansa reported. "

Suomen hallitus saattaa joutua vastaavien päätösten eteen maalis-huhtikuussa. (Teki mieli kirjoittaa refleksinomaisesti "tyttöhallitus" mutta tämä asia on liian vakava politikoimiseen.)

Tilanne eskaloitui nopeasti. Italiassa 76 tapausta, Conte kutsuu tilannetta kansalliseksi hätätilaksi. Schengen sopimusta ei vielä pistetty katkolle. Kouluja
ja yliopistoja kiinni.


ZH:n tiedot ovat varmaan jostain Reutersin päätteen otsikoista tms. ovat sen verran tuoreita.

Täältä saisi ajankohtaisinta tietoja italian taitoinen
 
Mitähän tekevät Milanon ja Torinon kanssa? Molempiin leviämässä. Eivät taida päätyä karanteeniin kuten italialaiset pikkukaupungit, kärsii isot bisnekset. Suomeen lennellään edelleen vielä kuukauden kuluttuakin, ei huolta (Kiinastahan lennetään vaikka on kohta kuukausi kun virus alkoi todella levitä):

Ymmärrän että Italiassa olevat suomalaiset on lennätettävä kotimaahansa mutta onko lentokentillä vieläkään mitään seurantaa? Kansainvälisten sopimusten mukaan ei saa olla - ettei vaan vahngossakaan "profiloida etnisesti", sanotaan Suomessa?

Pääministerihän ei asiasta näytä mitään ymmärtävän mutta ymmärtävätkö ne joiden vastuulla on järjestää tehohoito tuhansille suomalaisille?
 
Back
Top