Terveysviranomaisten varautuminen on ihan yhtä punaleimaista kun muidenkin viranomaisten ja siitä ei kirjoiteta. Onko se hyvä, tai huono on toinen asia. Jos kuitenkin rauhoittaa, rahaa on poltettu varautumisessa ihan kiitettävästi.
Sotilaallisissa asioissa salaaminen on tarpeellista, koska on olemassa potentiaalinen vihollinen, jolta asiat pitää salata.
Epidemiariskin suhteen taas? Ovatko sosiaali- ja terveysviranomaiset muka niin mielipuolisia, että pelkäävät viruksen saavan tiedon heidän toimistaan ja salaisivat sen vuoksi kansalta sekä yksilöille että yhteiskunnalle hyödyllistä tietoa? En usko. Arvovalta- ja egomaniasyistä salaaminen on paljon uskottavampi selitys.
Tärkein epidemian leviämistä estävä asia on rutiinien muutokset. Niiden pitäisi tapahtua siten, että aukkoja jää mahdollisimman vähän. Rutiinien muutokset ovat vaikeita ja vievät kuukausia - etenkin jos ne pitää saada mahdollisimman aukottomiksi. Jos ja kun pitäisi muuttaa kokonaisen kansan kulttuurillisia ja syvään juurtuneita - osin biologista perua olevia - toimintamalleja, niin kuukaudetkin ovat lyhyt aika.
Voivatko asiasta päättävät muka olla niin lähellä vajaamielisyyden tasoa, että luulisivat, että kun annetaan ohje, niin kaikki mummoista päiväkotilapsiin osaavat ohjeen antamisesta eteenpäin elää toisin kuin koko sen aikaisen elämänsä ajan? Eivät voi. Voivatko olla niin täynnä itseään, että haluavat alitajuisesti tai tietoisesti suojella omaa arvovaltaansa, asemaansa parhaan saatavilla olevan tiedon
panttaajina lähteinä. Voivat.
Poisoppiminen on hitaampaa kuin oppiminen. Jos kansa pitäisi saada opetettua pois niistä tavoista, rutiineista ja syvään juurtineista toimintamalleista, joita sillä on, niin puoli vuotta on helkatin lyhyt aika. Jokainen tuossa työssä turhaan pantattu hetki on todella törkeä teko väestöä kohtaan. Sama pätee kaikkeen riskien vähättelyyn.
Lisäksi nämä kyseiset elimet romuttavat omaa uskottavuuttaan ja sitä kautta toiminta- ja vaikuttamiskykyään jo ennen kuin ongelma ehtii kunnolla tänne. Jo nyt tilanne on se, että jos haluaa löytää ajantasaista, uskottavaa ja hyödyllistä tietoa epidemiasta ja siihen varautumisesta, niin THL, YLE, julkinen sektori ja etenkin hallitus sen alla olevine ministeriöineen ovat tahoja, joista tietää etukäteen, että niihin ei voi luottaa pisaraakaan.
Suomessa on näköjään valittu tiedottamisessa Kiinan, Iranin ja Pohjois-Korean suosima linja. Se tiedetään etukäteen huonoksi. Toivottavasti tämän valinnan tehneet henkilöt joutuvat joskus konkreettiseen vastuuseen siitä, mitä ovat päättäneet.