Epidemiavarautuminen

Tapasin tuossa tänään vanhan MAAKki kaverin. Tietysti juttu siirtyi koronavirukseen. Päädyimme ajatukseen, että jospa tauti äityy tosi pahaksi, niin MAAKki joutuu suorittamaan eristystehtävää. Niinpä silloin on parempi olla sairaana aidan takana kuin väijymässä terveenä aidan ulkopuolella. Niin... aidan sisäpuolella on paremmat edut! Kelalta saa TÄYDEN PALKAN! :cool:
 
Viimeksi muokattu:
Kaikki hyvin! Meilla on 11000 vuodetta odottamas koronapotilaita ja kaikille pisaa hengityskone.

Täällähän on asiat yhtä hyvin kuin neuvostoliitos.:)

Pahimmassa korona-skenaariossa puoli miljoonaa suomalaista sairastuu samaan aikaan
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006421371.html


"SUOMEN sairaaloiden vuodekapasiteetti on noin 11 000 paikkaa. Jos tilanne äityisi pahaksi, muuta ei-kiireellistä hoitoa voitaisiin siirtää myöhemmäksi. Myös tehohoidossa tarvittavia hengityskoneita on riittävästi."
Huh huh, jos lehmät lentäisivät. Asiantunteviin anestesiologeihin nojaten meillä on Suomessa ehkä noin 700 hengityskonepaikkaa, jos leikkaustoiminta supistetaan minimiin.

Kyllä tämä pahasti näyttää siltä, että pandemia tästä tulee, ja että hengityskoneet loppuvat auttamatta kesken. Ja jossain vaiheessa joudutaan pohtimaan sitä, että kenelle hengityskoneita priorisoidaan...
 

In public health, honesty is worth a lot more than hope. It has become clear in the past week that the new viral disease,covid-19, which struck China at the start of December will spread around the world. Many governments have been signalling that they will stop the disease. Instead, they need to start preparing people for the onslaught.

Officials will have to act when they do not have all the facts, because much about the virus is unknown. A broad guess is that 25-70% of the population of any infected country may catch the disease.
...
When countries have few cases, they can follow each one, tracing contacts and isolating them. But when the disease is spreading in the community, that becomes futile. Governments need to prepare for the moment when they will switch to social distancing, which may include cancelling public events, closing schools, staggering work hours and so on. Given the uncertainties, governments will have to choose how draconian they want to be. They should be guided by science. International travel bans look decisive, but they offer little protection because people find ways to move. They also signal that the problem is “them” infecting “us”, rather than limiting infections among “us”. Likewise, if the disease has spread widely, as in Italy and South Korea, “Wuhan-lite” quarantines of whole towns offer scant protection at a high cost.
 
Mitkä olisi julkisen sektorin menot jos kaiken pahimman mukaan oltaisi varustauduttu,Sairaalat muutama satatuhatta hengityskonetta hoitajineen odottaisi valmiina jos se pahin toteutuu.Veroja tietenkin lisää
 
vissiin sitä huolestuneisuutta lisää se että ihmiset lukee ulkomaisia tietolähteitä (ei siis se että luin just facesta et me kuollaan kaikki ja kaali sakkas siihen, vaan ihan oikeita uutisia) ja vertaa sitä kotimaiseen uutisointiin. Kun miettii mahdollisuutta että kotosuomeen lykkää samaa hauskaa kun niissä maissa missä on jo hätä kädessä, lisää huolestuneisuutta somen sijaan vastuussa olevat päättäjät ja virkamiehet. Ensin ei puhuta mitään ja sitten kun puhutaan, jutut on sekavia, vanhaa tietoa tai pee-askaa eli on syytäkin huolestua jossei kuulu siihen ”ei se nuha mun corollaani iske ja röhönaurua päälle”-porukkaan.

mä suljin television kesken sen tiedoitustilaisuuden. Rivi puhuvia meikkipäitä lukee vuorotellen samaa asiaa, takellellen ja toistaen kun joku copy-pastesi vituiksi niin että sama kappale tuli printtiin monesti.

me ollaan varauduttu, tosi hyvin ollaan varauduttu. Se ei tuu tänne kun jotain yksittäistapauksia. Ollaan varauduttu että suurin osa suomalaisia sairastuu. Ollaan varauduttu niin että suomalaiset sairastaa kotonaan. Ollaan varauduttu, talkkari kävi vähän varastoja läpi, maskeja on pikkunippu ja neki vanhoja, yritettiin tilata lisää mut ei enää saatu. Ollaan varauduttu siihen et lähetellään vaiks kumihanskoja terkkarista toiseen. Tosi tärkee olis yskii hihaan.

liikkuu tosi paljon väärää tietoa ja se olis tärkee saada loppumaan. Niinku joku pelotteli et korona vaanii huonekaluissa. ja siihen perään samaa osastoa, ne varmaan luulee että suomalaiset on kaikki jotenkin jälkeenjääneitä.

sitten saa esittää kysymyksiä, niihin ei vastata vaan kierrellään ja kaarrellaan.

mihinkään ennaltaehkäisevään toimintaan ei ole ryhdytty (niitä viinerinsyöntiin keskittyviä työryhmiä ei lasketa), eikä ryhdytä. On ajateltu että suurin osa porukasta saattaa sairastua, mutta se on sit sen ajan murhe. Kaikki ulkomailla tehdyt toimenpiteet (karanteenit ja maskit ym) ovat thl:n asiantuntijan mukaan vaan pahentanut epidemiaa.

oon kyllä ollut huomaavinani enenevissä määrin someraivoa, ei niinkään hysteriaa.

karu fakta saattaa olla se ettei veronmaksajien kannata odotella liikoja suorituksia miltään taholta vaan kukin varautuu niinkuin parhaaksi näkee ja se on sitte jonkun muun käsissä että kuinka käy.

Erittäin hyvin osasit tuoda vaikeasti hahmotettavia asioita esiin. Noi on niin totta.
 
Poikkesin tukussa tänään (yritystarvike, toimisto yms.)

Käsidesit ja suojaimet myyty loppuun. 1,5milj. suojaimen lähetys oli mennyt kiinaan.

Ostin muutaman laatikon nitriilikäsineitä ja laatikollisen vaahtosaippuaa käsipyykkiin.
 
Mitkä olisi julkisen sektorin menot jos kaiken pahimman mukaan oltaisi varustauduttu,Sairaalat muutama satatuhatta hengityskonetta hoitajineen odottaisi valmiina jos se pahin toteutuu.Veroja tietenkin lisää

Ei tässä nyt kukaan varmaan vaadi, että hengityskoneita ostettaisiin kymmeniä tuhansia lisää. Se vaan jurppii kun viranomaiset ja poliitikot väittää hengityskoneiden riittävän kaikissa mahdollisissa skenaarioissa. Ei ne riitä. Eikä mikään muukaan jos edes puoler pahimmasta ennusteesta toteutuu.
 
Se olis jo pelkästään pelastanut paljon jos olisivat ilmoittaneet hankkivansa bemareiden (680000€?) sijaan hengityskoneita (5500€/kpl?)

toki ymmärrän täysin tarpeen, onhan se mukavampi lipua kaupungin halki istuen vesipuhvelin esinahasta valmistetulla istuimella hepa-suodattimien estäessä kuolevan rahvaan kärtsyämisen kärsään. Paitsi jos kuskit kuoli koronaan
 
Teidät on jo kaikki pisteytetty.
Alle nelikymmpiset 1 piste. 41-60 2 pistettä . 61-74 3p ja 75 ja yli 4p

Pienemmillä pisteillä kärkeen. Perussairaudet lisää pisteitä.

Screenshot_20200227-220946__01.jpg
Screenshot_20200227-220637.jpg
 
Ulkoministeriö kertoo tarkkailevansa koronaviruksesta käytävää Twitter-keskustelua tekoälyn avulla
Ulkoasiainneuvos Pasi Tuomisen mukaan tarkkailutyökalua on käytetty parisen viikkoa ja sen toimintaa voidaan laajentaa myös muihin tietolähteisiin.
Koronavirus
27.2.2020 klo 22.27
Twitter sanapilvi

Twitterin sanapilvestä ulkoministeriön käyttämä tarkkailuohjelma tekee laadullista analyysiä koronaviruksen ympärillä käytävästä keskustelusta.Lasse Isokangas / Yle
17-6372357f4a79a13ed3.png

Jari Strömberg


Ulkoministeriö on toteuttanut koronavirusepidemian tiimoilta tekoälyyn perustuvan tarkkailuvälineen, jolla voidaan seurata verkossa käytävää keskustelua laadullisesti koronaviruksen ympäriltä.
– Olemme käynnistäneet pilottiprojektin suomalaisen start-up -yhtiön Aivo digitalin kanssa. Teemme laadullista analyysiä koronaviruksesta käytävästä keskustelusta Twitterissä, ulkoministeriön ulkoasiainneuvos Pasi Tuominen kertoi torstai-iltana A-studion A-talk-ohjelmassa.
– Tätä on kokeiltu meillä ministeriössä parisen viikkoa ja annamme tämän käytettäväksi myös muille viranomaisille.
Tuomisen mukaan työkalun kattavuutta voidaan laajentaa myös muihin tietolähteisiin.
– Tässä ei varmaankaan ole lääketieteellistä hyötyä, mutta tällä näemme sen, minkälaisia teemoja nousee koronaviruksen kautta esille julkisessa sanassa, Tuominen arvioi.

Tuomisen mukaan pilottiprojekti on uusi tapa, jossa tekoälyä voidaan käyttää hyväksi.

Keskustelussa mukana ollut Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen täydensi, että maailman terveysjärjestö WHO on nostanut esiin myös koronavirusta ympäröivän keskustelun.
– Nyt ei puhuta pelkästään virusepidemiasta, vaan niin sanotusta infodemicistä (infoepidemiasta). Eli on samanaikainen epidemia, jossa on sekä hyvää ja oikeaa tietoa, mutta sitten on valtavasti myös kaikenlaista huhua ja väärää tietoa, keksittyjä asioita – ikävä kyllä.

Pöydän toisella puolella ohjelmassa ollut sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoi, että hänen arvioissaan koronauutisointi on mennyt jo hieman överiksi ja johtanut klikkiotsikoihin.
– Väärää tietoa liikkuu verkossa paljon, erityisesti varmaankin kansainvälisillä sivustoilla. Minun mielestäni hyvä nyrkkisääntö on, että meidän viranomaisten tietoon voi luottaa ja pitää luottaa. Sen tähden lähdekritiikki on äärimmäisen tärkeä.
– Tämä on nyt asia, joka kiinnostaa ihmisiä ja siitä puhutaan paljon ja kaikki janoavat tietoa. Toivoisin tietenkin, että koko mediakenttä toimisi vastuullisesti, Pekonen sanoi.

 
Ulkoministeriö kertoo tarkkailevansa koronaviruksesta käytävää Twitter-keskustelua tekoälyn avulla
Ulkoasiainneuvos Pasi Tuomisen mukaan tarkkailutyökalua on käytetty parisen viikkoa ja sen toimintaa voidaan laajentaa myös muihin tietolähteisiin.
Koronavirus
27.2.2020 klo 22.27
Twitter sanapilvi

Twitterin sanapilvestä ulkoministeriön käyttämä tarkkailuohjelma tekee laadullista analyysiä koronaviruksen ympärillä käytävästä keskustelusta.Lasse Isokangas / Yle
17-6372357f4a79a13ed3.png

Jari Strömberg


Ulkoministeriö on toteuttanut koronavirusepidemian tiimoilta tekoälyyn perustuvan tarkkailuvälineen, jolla voidaan seurata verkossa käytävää keskustelua laadullisesti koronaviruksen ympäriltä.
– Olemme käynnistäneet pilottiprojektin suomalaisen start-up -yhtiön Aivo digitalin kanssa. Teemme laadullista analyysiä koronaviruksesta käytävästä keskustelusta Twitterissä, ulkoministeriön ulkoasiainneuvos Pasi Tuominen kertoi torstai-iltana A-studion A-talk-ohjelmassa.
– Tätä on kokeiltu meillä ministeriössä parisen viikkoa ja annamme tämän käytettäväksi myös muille viranomaisille.
Tuomisen mukaan työkalun kattavuutta voidaan laajentaa myös muihin tietolähteisiin.
– Tässä ei varmaankaan ole lääketieteellistä hyötyä, mutta tällä näemme sen, minkälaisia teemoja nousee koronaviruksen kautta esille julkisessa sanassa, Tuominen arvioi.

Tuomisen mukaan pilottiprojekti on uusi tapa, jossa tekoälyä voidaan käyttää hyväksi.

Keskustelussa mukana ollut Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen täydensi, että maailman terveysjärjestö WHO on nostanut esiin myös koronavirusta ympäröivän keskustelun.
– Nyt ei puhuta pelkästään virusepidemiasta, vaan niin sanotusta infodemicistä (infoepidemiasta). Eli on samanaikainen epidemia, jossa on sekä hyvää ja oikeaa tietoa, mutta sitten on valtavasti myös kaikenlaista huhua ja väärää tietoa, keksittyjä asioita – ikävä kyllä.

Pöydän toisella puolella ohjelmassa ollut sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoi, että hänen arvioissaan koronauutisointi on mennyt jo hieman överiksi ja johtanut klikkiotsikoihin.
– Väärää tietoa liikkuu verkossa paljon, erityisesti varmaankin kansainvälisillä sivustoilla. Minun mielestäni hyvä nyrkkisääntö on, että meidän viranomaisten tietoon voi luottaa ja pitää luottaa. Sen tähden lähdekritiikki on äärimmäisen tärkeä.
– Tämä on nyt asia, joka kiinnostaa ihmisiä ja siitä puhutaan paljon ja kaikki janoavat tietoa. Toivoisin tietenkin, että koko mediakenttä toimisi vastuullisesti, Pekonen sanoi.

Siis ihan oikeasti, seuraavat twitteriä ja tietoon pitäisi luottaa? :rolleyes:
 
...sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen....
– Väärää tietoa liikkuu verkossa paljon, erityisesti varmaankin kansainvälisillä sivustoilla. Minun mielestäni hyvä nyrkkisääntö on, että meidän viranomaisten tietoon voi luottaa ja pitää luottaa. Sen tähden lähdekritiikki on äärimmäisen tärkeä.


No ruvetkaapa viranomaiset toimittamaan vanhentuneen sijaan ajantasaista tietoa jonka itse tarkistatte ennen sen julkaisemista niin sen jälkeen me kansalaiset harkitaan sitä luottamista.

Jos nopea laskelma antaa kuolleisuudeksi 3.4% ja viranomaiset jauhavat yhä sitä JAMA:n kahta prossaa niin ei tietenkään voida luottaa viranomaistietoon koska se ei ole luotettavaa.

Jos viranomaiset nojaavat Kiinan ja Iranin tapaisten paikkojen antamiin virallisiin "tietoihin" mutta sivuuttavat esim tuplaantumisajoista luotettavista ympäristöistä tulevan tiedon, niin ei tietenkään voida luottaa.

Jos rutiinimuutoksia ja muuta epidemiavarautumista koskeva tieto tulee kuukauden liian myöhässä, niin miten voitaisiin luottaa viranomaisten ymmärrykseen siitä, kuinka vaativia toimia laajat kulttuurilliset muutokset ovat silloin kun muutokset pitää saada mahdollisimman aukottomiksi?

Jos viranomaiset toimivat reaktiivisesti ennakoivaa toimintaa vaativassa tilanteessa niin miten voitaisiin luottaa kun nähdään että käytössä olevat logiikkajärjestykset eivät vastaa tilanteen asettamia tarpeita?

Jos viranomaistoiminnan ja viestinnän viive tiedossa ja ymmärryksessä on kuukauden luokkaa erittäin nopeasti muuttuvassa asiassa niin miten siihen voisi luottaa?

Jos monet kansalaiset itse ovat viranomaisia edellä epidemiavarautumisen suhteen, niin kannattaisiko viranomaisten - ja YLEn - lopettaa kansalaisten kohteleminen aivottomina pikkulapsina joille lässytetään höpöjä?
 
Siis ihan oikeasti, seuraavat twitteriä ja tietoon pitäisi luottaa? :rolleyes:

Ymmärsin niin että seuraavat sitä mielipidepuntarina eivätkä tietolähteenä.

Toisaalta... Twitterissä on ymmärtääkseni myös tutkijoiden ja ammattiryhmien välistä laadukasta tiedon jakamista joka poikkeaa sen valtavirrasta täysin.
 
Back
Top