Pihatonttu
Respected Leader
Sen sijaan THL ja osin ministeriötasot ovat menettäneet luottamukseni.
Valtion viranmaisilla ja muilla vaikuttajatahoilla on tilannekuva/ymmärrys/totuudellisuus romahtanut tällä vuosituhannella muutaman kerran todella rankasti. Tilanteet jotka itselle tulee mieleen:
O Indonesian tsunami 26.12.2004...
O. Japanin tsunami n. 2011 ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus...
O. Krimin ja itäjukrainan valtaus...
O Pakolaisvyöry 2015...
Sama perseilyn taso näkyi vielä eilen uutisissa Wuhanilaisen osalta. Edelleen THL:n tantat olivat sitä mieltä, että:
"14 minuutin kontakti sairastumiseen ei tartuta, vaan vasta yli 15 minuutin kontakti voi tartuttaa."
"Korona ei tartu ennen sairastuneen oireilujen alkamista".
"Negatiivinen testitulos tarkoittaa ettei henkilöllä ole Koronaa".
Uskoisin, että näissä kaikissa mainitsemissani tapauksissa viranomaisen virheellisen toiminnan syy on samankaltainen. Ja ainakin osittain syy on siinä, ettei osata käyttää harmaalla alueella olevien tahojen tietoja ja havaintoja hyväksi. Harmaa alue on näissä tapauksissa kaikki sen oman toimiston ulkopuolella oleva. Itse tuotettua tietoa ei kyseenalaisteta ja kaikki muu tieto kuin oman organisaation keräämä on lähtökohtaisesti valheellista.
Näissä asioissa ehdottomasti Kimin kanssa samaa mieltä.
Lisäisin vielä tähän näitä viranomaisten ja poliitikkojen perseilyjä koskien kaksi yhdistävää piirrettä, jotka ihan aidosti herättävät huolta ennen kaikkea älyllisen käsityskyvyn mutta myös moraalin suhteen.
1. Kaikkia noita yhdistää se, että pitäisi osata käsittää laadulinen (kvalitatiivinen) todellisuus numeraalisten (kvantitatiivisten) seikkojen perusteella ennen kuin luotettavaa laadullista tietoa alkaa saapua laajassa määrin.
Yksinkertaisesti syntyy sellainen vaikutelma kuin tämän tyyppistä päättelyä edellyttävät eli jossain määrin systematisoinnin alueelle menevät palikat puuttuisivat kokonaan ajattelusta.
2. Kaikkia noita yhdistää se, että numeraalista tietoa pitäisi osata hahmottaa lineaarisen sijaan eksponentiaalisen ennustamisen ja tilannekuva-arvioinnin kautta.
Tämänkin suhteen puuttuu kuin järjenjuoksusta puuttuisivat tarpeelliset palikat. Wuhan-viruksen suhteen esimerkkinä voisi sanoa, että torjuntatoimia käsitellään julkisuudessa ja tiedotteissa lähes yksinomaan yksilötason ilmiöiden tasolla kun todellisuus ja asioiden merkittävyys liikkuu populaatioilmiöiden tasolla.
Itse pidän tällä hetkellä parhaana asian mallintamistapana attraktioallasmallia (Attraction sink tai basin jos haluatte googlettaa) sillä tavoin säädettynä että viruksen leviäminen on virukselle attraktiivinen tavoite. Kyseinen malli on erityisen hyödyllinen nimenomaan luontoon, sen ilmiöihin ja populaatioiden muutoksiin liittyvässä tarkastelussa. (Myös kultttuurievoluution alueella, josta minun oma mielenkiintoni siihen kumpuaa.) Jos joku keksii paremman tavan kognitiiviseen simulointiin, niin vihjeitä otetaan innolla vastaan vaikken lupaakaan ymmärtää niitä.
Jos ja kun vaikuttaa siltä, että asianomaisilta viranomaistahoilta puuttuu kyky ajantasaisen ja toden tilannekuvan muodostamiseen ja siitä tiedottamiseen, niin itse pidän epidemiavarautumiseen kuuluvaa oman tilannekuvan ylläpitämistä järkevänä lähinnä luotettaviin ulkomaisiin lähteisiin nojaten. Näistä tietenkin Johns Hopkins ja Dr. John Campbell kärjessä.
Eksponentiaalisen ymmärryksen merkityksestä video:
Tää ymmärryksen alue on muuten sellainen, joka SJW-kohkaamisessa sivuutetaan aina riskien arvioinnissa.