Eränkäynti

Jaahas, jos sitä sunnuntaina menisi perustamaan riistaruokinnat. Ensimmäiset sepelkyyhkyt näkyvät tulleen jo.
 
Käytän kaiken saamani kalan vanhanajan malliin, joten en ole kaupan fileiden varassa.

Moni ynseilee haukea enkä ihmettele. Voimakkaan makuinen limainen ruotopesä. Mutta samalla oikein tehtynä herkku.

Haukimurekkeeseen (kermaviiliä, munaa ja jauhettua haukea, tilliä ym.) kun laittaa pyrettä vähän, se antaa punerruksen ja lohimurekkeena voi syöttää asiantunteville kulinaristeille.

Hauksisipsit on suosikkini istujaisissa. Otetaan haukifile ruodottomaksi. Siitä ohuita taffelsipsimäisiä siivuja. Pyöritetään siivut munassa ja sitten vehnäjauhoissa, joihin on kaadettu vaikka tacomaustepussi tai sitten suolaa ja cayennepippuria niin paljon että on pinkkiä. Paistetaan öljyssä rapeaksi. Talouspaperin päälle ja heti tarjolle. Kylmää olutta. Toimii.
 
Viimeksi muokattu:
Käytän kaiken saamani kalan vanhanajan malliin, joten en ole kaupan fileiden varassa.

Moni ynseilee haukea enkä ihmettele. Voimakkaan makuinen limainen ruotopesä. Mutta samalla oikein tehtynä herkku.

Haukimurekkeeseen (kermaviiliä, munaa ja jauhettua haukea, tilliä ym.) kun laittaa pyrettä vähän, se antaa punerruksen ja lohimurekkeena voi syöttää asiantunteville kulinaristeille.

Hauksisipsit on suosikkini istujaisissa. Otetaan haukifile ruodottomaksi. Siitä ohuita taffelsipsimäisiä siivuja. Pyöritetään siivut munassa ja sitten vehnäöjauhoissa, joihin on kaadettu vaikka tacomaustepussi tai sitten suolaa ja cayennepippuria niin paljon että on pinkkiä. Paistetaan öljyssä rapeaksi. Talouspaperin päälle ja heti tarjolle. Kylmää olutta. Toimii.

Hitto...kuolaa valuu jo näytölle..:p

Täytyy ehottomasti kokeilla nuita... kiitos vinkistä :salut::solthum:
 
Hauen laittaminen ruodottomaksi avaa usein polun tähän halveksittuun krokotiiliin. Se on itse asiassa helppoa.

Tuosta videosta kahdeksan minuutin paikkeilta alkaa perusteellinen selitys siitä, miten y-ruotorivi eli ns. anopinpala otetaan pois:

 
Käytän kaiken saamani kalan vanhanajan malliin, joten en ole kaupan fileiden varassa.

Moni ynseilee haukea enkä ihmettele. Voimakkaan makuinen limainen ruotopesä. Mutta samalla oikein tehtynä herkku.

Haukimurekkeeseen (kermaviiliä, munaa ja jauhettua haukea, tilliä ym.) kun laittaa pyrettä vähän, se antaa punerruksen ja lohimurekkeena voi syöttää asiantunteville kulinaristeille.

Hauksisipsit on suosikkini istujaisissa. Otetaan haukifile ruodottomaksi. Siitä ohuita taffelsipsimäisiä siivuja. Pyöritetään siivut munassa ja sitten vehnäjauhoissa, joihin on kaadettu vaikka tacomaustepussi tai sitten suolaa ja cayennepippuria niin paljon että on pinkkiä. Paistetaan öljyssä rapeaksi. Talouspaperin päälle ja heti tarjolle. Kylmää olutta. Toimii.

Sama meininki itsellä, että kaikki tulee käytettyä. Hauesta tosin pidän ja täälläpäin sitä arvostetaankin. Perinteinen valmistustapa on ollut voissa paistaminen, ruotiminen on tullut opittua jo lapsena niin ei sekään vastusta. Paistamisen lisäksi isovanhemmilla oli myös tapana suolata haukea, tietenkin vanhanajan tyyliin tönkkösuolaan. Ei se huono ollut niinkään.

Sipsit täytyy kokeilla.
 
Hauen laittaminen ruodottomaksi avaa usein polun tähän halveksittuun krokotiiliin. Se on itse asiassa helppoa.

Tuosta videosta kahdeksan minuutin paikkeilta alkaa perusteellinen selitys siitä, miten y-ruotorivi eli ns. anopinpala otetaan pois:



Ei mullekaan hauki koskaan ole mikään mörkö ollut..aina on syöty oli vaikka miten suuri "halko" :p Mutta @Vonka :n laittamat ohjeet ovat mulle ihan uusia, joten varmasti tulen niitä kokeilemaan sen verran alkoi suusta valumaan kuolaa kun niintä luin :D
 
Pakko laittaa siika kuva itsekin tänne. Syksyltä ensi jäiden alta verkolla tuli 4,6 kg mäti siika. Kyllä siinä vähän hilluttiin vaikka ei nyt ihan täysin savolaisittain.



Tosta hauen y-ruodon poistamisesta tehtiin kerran tutkimusta ja saatiin tulos jonka mukaan n. 75% kalan painosta menee haaskiin kun se tehdään ruodottomaksi. Mitä isompi hauki sitä suositeltavampaa silti tuo operaatio on suorittaa. Onhan hauki rannikkokalastajienkin juhlakala. Siis se rasvainen "sillihauki". Ihan hiton hyvä eines. Hauki sipsit on siitä käteviä ettei tarvi niistä pikku ruodoista välittää ja siksi juuri sellainen alle kiloinen puikkari on mitä mainioin raaka-aine. Vehnä jauhot on mielestääni turhia kun käyttää uppopaistamiseen sianrasvaa joka kestää hyvin kuumuutta. Hauen liha tulee rapeaksi kunhan rasva on vain riittävän kuumaa. Voi ja kasvisrasvat alkaa savuamaan jo varsin alhaisessa lämpötilassa. Hanhen rasva lienee parasta.

Ps. y-ruoto videossa sanotaan jotain kalan pistämisestä. Kalaa ei pistetä, se verestetään. Nisäkkäät pistetään.
 

Liitteet

  • 4,6 kg siika.jpg
    4,6 kg siika.jpg
    707.1 KB · Luettu: 11
;)
article_2_5_0.jpg
 
Kaloista vielä hiukan. Välimeren tyyliin.
Jos jaksaa vaivaa nähdä niin hauen ja varsinkin ahvenen nahka on ihan ehdottomasti saatava mukaan pannuun. Hauesta suomut lähtee aika vaivattomasti mutta ahven ja kuha vaatii vähän kikkailua. Yksi hyvä apukeino on akkupora johon laitetaan iso 13 mm terä ja sen kyljellä raspataan suomut luiskaan. Sotkusta hommaa jota ei kannata tehdä sisällä keittiössä. Sitten pannuun jotain hyvää rasvaa sika tai hanhea ja muutama viilto suolattuun lehtipersiljalla ja valkosipulilla hierottuun nahkaan. Paisto vain nahkapuolelta jonka jälkeen uniin tai mieluiten hiiligrilliin tasaantumaan hetkeksi oliiviöljy voisulan kanssa. Suomustamisen vaiva palkitaan. :p
 
Mitahan Obelix tahan sanoisi... villisikoja ei koskaan ole liikaa!! Ehka totuus on etta kaltaiseni 'etelan miehet' valittavat aina... olipa kyseessa Espoo tai Louisiana. Karun nakoinen toi kuva kylla, enpa olisi arvannut etta villisika-predaatio olisi haaste peurakannalle missaan:

32BD848500000578-3519022-image-a-1_1459515414203.jpg


http://www.dailymail.co.uk/news/art...tructive-feral-hogs-threatens-herds-deer.html

Taytyy silti sanoa etta olisipa meillakin ylipopulaatio ("population boom") villisikoja feraaleina jossain missa tahansa nakosuojassa julkiselta katseelta... eipa meinaan olisi kauaa, nam! Olen aina haaveillut omasta ('koyhan') avotulen paalla vartaalla paahdetusta/ pariloidusta kokonaisesta possusta. Menee kuulemma about 4-5 tuntia, ja sen jalkeen saa suku-laisia ja muita -loisia potkia lopun kesaa tontiltaan :).
 
Taytyy tuosta jousiammunnasta sanoa sen verran (kuvaoikat edellisessa) etta ilmeisesti saavat tana vuonna vihdoin peuranmetsastyskokeen ja -oikeudet myos Suomesssa... mutta 'metsastyskoe' ainakin lakialoitteesta luntattuna kuulostaa haastavahkolta:

- 3 nuolta, 18 metria , 20cm pyorea taulu. 30 sek. Vaatimus: kolme osumaa

Joulethan noissa nuolissa ovat riittaneet hirvenmetsastykseenkin taalla karussa kotimaassamme about 3000 vuotta...
 
Mitahan Obelix tahan sanoisi... villisikoja ei koskaan ole liikaa!! Ehka totuus on etta kaltaiseni 'etelan miehet' valittavat aina... olipa kyseessa Espoo tai Louisiana. Karun nakoinen toi kuva kylla, enpa olisi arvannut etta villisika-predaatio olisi haaste peurakannalle missaan:

32BD848500000578-3519022-image-a-1_1459515414203.jpg


http://www.dailymail.co.uk/news/art...tructive-feral-hogs-threatens-herds-deer.html

Taytyy silti sanoa etta olisipa meillakin ylipopulaatio ("population boom") villisikoja feraaleina jossain missa tahansa nakosuojassa julkiselta katseelta... eipa meinaan olisi kauaa, nam! Olen aina haaveillut omasta ('koyhan') avotulen paalla vartaalla paahdetusta/ pariloidusta kokonaisesta possusta. Menee kuulemma about 4-5 tuntia, ja sen jalkeen saa suku-laisia ja muita -loisia potkia lopun kesaa tontiltaan :).

En ole myöskään villisikajahdissa ollunna..enkä muuten ole koskaan ees maistanut villipossua...:oops:
 
Taytyy tuosta jousiammunnasta sanoa sen verran (kuvaoikat edellisessa) etta ilmeisesti saavat tana vuonna vihdoin peuranmetsastyskokeen ja -oikeudet myos Suomesssa... mutta 'metsastyskoe' ainakin lakialoitteesta luntattuna kuulostaa haastavahkolta:

- 3 nuolta, 18 metria , 20cm pyorea taulu. 30 sek. Vaatimus: kolme osumaa

Joulethan noissa nuolissa ovat riittaneet hirvenmetsastykseenkin taalla karussa kotimaassamme about 3000 vuotta...

Eihän nuolen osuma perustu jouleihin vaan leikkaavien terien aiheuttamaan verenhukkaan...?
 
Back
Top