miheikki
Greatest Leader
http://kallepahajoki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101015-varuskunnat-kiinni-jotta-kreikka-ja-portugal-voi-jatkaa-asehankintoja
Varuskunnat kiinni, jotta Kreikka ja Portugal voivat jatkaa asehankintoja
21.3.2012 08:47 Kalle Pahajoki
ERVV:n varainhankintakulut nousivat tapetille viime syksynä, kun Helsingin Sanomat nosti Jan Hurrin laskelmat esille ja kyseenalaisti valtiovarainministeriön viiden vuoden ja 2,5% koron pohjalta tehdyt laskelmat muutaman miljardin korkovastuista. Tuolloin karkea arvio oli, että korkomenot voivat jopa tuplata Suomen vastuut ERVV:ssä.
Hurrin uusin artikkeli (http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/03/21/nain-suomen-piikkiin-kertyy-taas-lisaa-kriisivastuita/201225626/170 ) antaa päivityksen ERVV:n varainhankinnan arvioiduista korkokuluista. Tänään Hurri antaa toteutuneiden varainhankintakustannusten perusteella arvion 16,5 miljardin euron korkomenoista.
Tämä oli kuitenkin jo tiedossa. Monelle uutena asiana Hurri tuo esille sen, että Kreikalle on luvattu 10 vuoden vapautus lainojen koroista ja lyhennyksistä. Kun sama helpotus on tarkoitus ulottaa Portugaliin ja Irlantiin, Hurri arvioi tästä seuraavan Suomelle 1,6 miljardin euron maksupotin, jonka ensimmäinen erä erääntyy vuoden päästä. Ja myös Kokoomukselle ja erityisesti Hanna-Leena Hemmingille tiedoksi: nyt puhutaan siis ihan "oikeasta rahasta".
Koska olen tänään populistisella tuulella, niin haluan huomauttaa, että 1,6 miljardia euroa kattaa säästöt lakkautettavaksi suunnitelluista varuskunnista seuraavan 26 vuoden ajalta. Suomi siis lakkauttaa varuskuntiaan, jotta Kreikka saa korotonta lainaa asehankintoihin.
Hävyttömäksi tämän tekee Kreikan puolustusbudjetin (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures ) koko, joka oli vuonna 2010 n. 7 miljardia euroa, joka on n. 2,5-kertainen Suomeen verrattuna. Vuonna 2011 puolustusmäärärahoja leikattiin Kreikassa 20%, mikä tarkoittaa, että Kreikka käyttää puolustukseen rahaa enää kaksi kertaa niin paljon, kuin Suomi.
Irvokasta tässä on se, että Kreikka varustautuu käytännössä Turkin uhkaa vastaan. Siis sen Turkin, jota mm. Alexander Stubb oli tuomassa Unionin jäseneksi sillä perusteella, että siellä ostetaan Nokian kännyköitä. Sen Turkin, joka kuuluu samaan Pohjois-Atlantin puolustusliittoon kuin Kreikka. Toki myös sen Turkin, joka vainoaa vähemmistöjään, rajoittaa sananvapautta ja kieltää Armenialaisten kansanmurhan. Tervetuloa, EU:ssa me emme ole kovin tarkkoja siitä, kenen kanssa me perustamme liittovaltiota.
Saksa ja Ranska toki taputtavat suuria karvaisia käsiään, kun aseet käyvät kaupaksi. Portugalin ja Kreikan aseostot kun tekevät tukipakettien rahoista paitsi kätkettyä pankkitukea, myös piilotukea näiden maiden aseteollisuudelle. Panssarivaunuja, hävittäjälentokoneita, sukellusveneitä, häivefregatteja.
Ehkä meidänkin pitäisi liittyä Natoon tai vetää velat tappiin, niin ei tarvitsisi pistää tämän maan puolustamisesta uransa tehneitä ihmisiä kilometritehtaalle.
Päivitys. Kreikan armeijan leikkaukset tuntuvat olevan kovin tilapäistä sorttia, uutisoi Verkkouutiset (http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=70204:haevittaejiae-sukellusveneitae-ja-sotalaivoja-kreikan-armeija-ei-saeaestele-&catid=3:talous&Itemid=32 ). Maan jäsenmaksut Natolle kasvavat 60 miljoonaan (sattumoisin sama summa, jonka me säästämme lopettamalla varuskunnat) ja puolustusbudjettia kasvatetaan 20%, samalla kun sosiaalimenoja suunnitellaan leikattavan 2 miljardia euroa.
Uusien tukipakettien kaavaillaan avaavan mahdollisuuksia uusiin asehankintoihin, muun muassa kahden miljardin euron arvoiset sukellusveneet tulisivat Saksasta. Myös Ranska hyötyisi kreikkalaisista aseostoista.
Näiden lukujen valossa tunnen entistä suurempaa sympatiaa peruskreikkalaista kohtaan. Tällaista hallintoa me pönkitetämme. Mutta näinhän se menee, sosialisti tukee toista. Myös asehankinnoissa, kansan kärsiessä kurjuudessa. Neuvostoliitto ei koskaan loppunut, se elää ja voi hyvin meidän keskellämme.