EU - hyvää vain huono Suomelle??

http://kallepahajoki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/101015-varuskunnat-kiinni-jotta-kreikka-ja-portugal-voi-jatkaa-asehankintoja
Varuskunnat kiinni, jotta Kreikka ja Portugal voivat jatkaa asehankintoja
21.3.2012 08:47 Kalle Pahajoki

ERVV:n varainhankintakulut nousivat tapetille viime syksynä, kun Helsingin Sanomat nosti Jan Hurrin laskelmat esille ja kyseenalaisti valtiovarainministeriön viiden vuoden ja 2,5% koron pohjalta tehdyt laskelmat muutaman miljardin korkovastuista. Tuolloin karkea arvio oli, että korkomenot voivat jopa tuplata Suomen vastuut ERVV:ssä.

Hurrin uusin artikkeli (http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/03/21/nain-suomen-piikkiin-kertyy-taas-lisaa-kriisivastuita/201225626/170 ) antaa päivityksen ERVV:n varainhankinnan arvioiduista korkokuluista. Tänään Hurri antaa toteutuneiden varainhankintakustannusten perusteella arvion 16,5 miljardin euron korkomenoista.

Tämä oli kuitenkin jo tiedossa. Monelle uutena asiana Hurri tuo esille sen, että Kreikalle on luvattu 10 vuoden vapautus lainojen koroista ja lyhennyksistä. Kun sama helpotus on tarkoitus ulottaa Portugaliin ja Irlantiin, Hurri arvioi tästä seuraavan Suomelle 1,6 miljardin euron maksupotin, jonka ensimmäinen erä erääntyy vuoden päästä. Ja myös Kokoomukselle ja erityisesti Hanna-Leena Hemmingille tiedoksi: nyt puhutaan siis ihan "oikeasta rahasta".

Koska olen tänään populistisella tuulella, niin haluan huomauttaa, että 1,6 miljardia euroa kattaa säästöt lakkautettavaksi suunnitelluista varuskunnista seuraavan 26 vuoden ajalta. Suomi siis lakkauttaa varuskuntiaan, jotta Kreikka saa korotonta lainaa asehankintoihin.

Hävyttömäksi tämän tekee Kreikan puolustusbudjetin (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures ) koko, joka oli vuonna 2010 n. 7 miljardia euroa, joka on n. 2,5-kertainen Suomeen verrattuna. Vuonna 2011 puolustusmäärärahoja leikattiin Kreikassa 20%, mikä tarkoittaa, että Kreikka käyttää puolustukseen rahaa enää kaksi kertaa niin paljon, kuin Suomi.

Irvokasta tässä on se, että Kreikka varustautuu käytännössä Turkin uhkaa vastaan. Siis sen Turkin, jota mm. Alexander Stubb oli tuomassa Unionin jäseneksi sillä perusteella, että siellä ostetaan Nokian kännyköitä. Sen Turkin, joka kuuluu samaan Pohjois-Atlantin puolustusliittoon kuin Kreikka. Toki myös sen Turkin, joka vainoaa vähemmistöjään, rajoittaa sananvapautta ja kieltää Armenialaisten kansanmurhan. Tervetuloa, EU:ssa me emme ole kovin tarkkoja siitä, kenen kanssa me perustamme liittovaltiota.

Saksa ja Ranska toki taputtavat suuria karvaisia käsiään, kun aseet käyvät kaupaksi. Portugalin ja Kreikan aseostot kun tekevät tukipakettien rahoista paitsi kätkettyä pankkitukea, myös piilotukea näiden maiden aseteollisuudelle. Panssarivaunuja, hävittäjälentokoneita, sukellusveneitä, häivefregatteja.

Ehkä meidänkin pitäisi liittyä Natoon tai vetää velat tappiin, niin ei tarvitsisi pistää tämän maan puolustamisesta uransa tehneitä ihmisiä kilometritehtaalle.



Päivitys. Kreikan armeijan leikkaukset tuntuvat olevan kovin tilapäistä sorttia, uutisoi Verkkouutiset (http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=70204:haevittaejiae-sukellusveneitae-ja-sotalaivoja-kreikan-armeija-ei-saeaestele-&catid=3:talous&Itemid=32 ). Maan jäsenmaksut Natolle kasvavat 60 miljoonaan (sattumoisin sama summa, jonka me säästämme lopettamalla varuskunnat) ja puolustusbudjettia kasvatetaan 20%, samalla kun sosiaalimenoja suunnitellaan leikattavan 2 miljardia euroa.

Uusien tukipakettien kaavaillaan avaavan mahdollisuuksia uusiin asehankintoihin, muun muassa kahden miljardin euron arvoiset sukellusveneet tulisivat Saksasta. Myös Ranska hyötyisi kreikkalaisista aseostoista.

Näiden lukujen valossa tunnen entistä suurempaa sympatiaa peruskreikkalaista kohtaan. Tällaista hallintoa me pönkitetämme. Mutta näinhän se menee, sosialisti tukee toista. Myös asehankinnoissa, kansan kärsiessä kurjuudessa. Neuvostoliitto ei koskaan loppunut, se elää ja voi hyvin meidän keskellämme.
 
Kirjoittaja Sampo Terho on europarlamentaarikko ja Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja.

http://www.sampoterho.net/?p=1808
Sampo Terho kirjoitti:
Vastuullisuus ja vastuuttomuus
March 28, 2012

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön, eli tutummin OECD:n pääsihteeri José Angel Gurría vieraili maanantaina Talous- ja raha-asioiden valiokunnassa. Hän antoi valiokunnalle tiiviin esityksen maailmantalouden tilasta ja kasvunäkymistä, jotka varsinkin Euroopalle ovat heikot.

Erityisen mielenkiintoisen kommentin Gurría esitti Kreikan ongelmasta. Kiihtyneellä äänellä hän totesi, että ennen vastikään suoritettua Kreikan velkasaneerausta melkein kaksi vuotta aikaa hukattiin täysin tehottomiin toimenpiteisiin, jotka silti maksoivat Euroopalle mm. markkinoiden epävarmuuden pitkittymisenä monin verroin enemmän kuin koko Kreikan velka.

Kreikan velat olisi hänen mukaansa pitänyt rekonstrukturoida eli järjestää uudelleen välittömästi vuonna 2010. Eurooppalaiset vallanpitäjät kuitenkin kieltäytyivät tästä tuolloin ehdottomasti ja kutsuivat edes tämän vaihtoehdon esilletuomista “vastuuttomaksi, vastuuttomaksi, vastuuttomaksi” (Gurríaa lainaten).

Ei varmaankaan tarvitse muistuttaa, kuka kotimainen poliitikko on vuosia ratsastanut tällä samalla vastuullisuus-vastuuttomuus retoriikalla. Kun Soini ja Perussuomalaiset välittömästi Kreikan ongelmien paljastuttua esittivät velkasaneerausta, silloinen valtionvarainministeri Katainen istui tiukasti pääministeri Vanhasen linjan takana, että esityksemme oli tyhjää pölhöpopulismia. Sen sijaan Kreikan tukipaketti oli paitsi vastuullista politiikkaa, niin vieläpä “hyvä bisnes”.

Keskusta on sittemmin kääntänyt kelkkaansa 180 astetta, mutta Katainen jatkaa “vastuullisella” linjallaan ilmeisesti hamaan loppuun saakka. Bisneksestä ei sentään enää tukipakettien yhteydessä puhuta.

Perussuomalaiset sanoivat alusta saakka, ettei tukipaketeilla voida estää sitä, että Kreikka päätyy velkasaneeraukseen joka tapauksessa. Nyt velkasaneeraus on tehty – itse asiassa maailmanhistorian suurin sellainen (saavutus sekin Kreikan kokoiselle maalle). Pölhöpopulistien povaama tulevaisuus on nyt totta.

Kreikan ensimmäisessä tukipaketissa kysymys oli vain ajanpeluusta, jotta yksityisten velkojien menetykset saatiin minimoitua ennen saneerausta. Nyt nuo velat ovat meidän vastuullamme. Sitä käytännössä tarkoitti Kataisen ajama “vastuullisuus” ja sen vastakohtaa Perussuomalaisten edustama “vastuuttomuus”. Juuri tämän linjaeron takia jäimme myös pois hallituksesta.

Kreikan kriisi ei ole ohi toisenkaan tukipaketin jälkeen. Muuan muassa IMF pelkää Kreikan tarvitsevan seuraavan paketin 2014. Näyttää siis yhä todennäköisemmältä, että suomalaisille tulee vielä kouriintuntuvasti selviämään, mitä vastuullisuus oikeasti tarkoittaa.
 
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=3200

Eläkeläismies ampui itsensä Kreikan parlamentissa - ei suostunut tonkimaan roskiksista ruokaa

77-vuotias kreikkalaismies teki itsemurhan Ateenan keskustassa sijaitsevassa Kreikan parlamentissa. Hän ampui itsensä käsiaseella ja syynä tekoon epäillään olevan vanhuksen talousahdinko.

Lähde: RT, Breaking News
Toimittaja: Janus Putkonen
4.4.2012, Verkkomedia.org

Eläkeläismies ampui itsensä Kreikan parlamentissa - ei suostunut tonkimaan roskiksista ruokaa

Silminnäkijöiden mukaan mies oli huutanut "joten en jätä velkoja lapsilleni" ennen pistoolin kääntämistä itseään kohden.

Kreikan valtiollisen median mukaan mies oli jättänyt itsemurhaviestin sanoen: "Tsolakogloumainen hallinto on tuhonnut mahdollisuudet selviämiseeni. Koska en pysty löytämään oikeutta, en löydä mitään muuta tapaa toimia, välttääkseni kunniallisen elämäni päättymisen, ennen kuin olisin etsimään roskia ruuakseni."

Georgis Tsolakoglou oli Kreikan pääministeri Saksan miehityksen aikana Kreikassa toisessa maailmansodassa. Viesti siis viittaa kansan näkemykseen yhtäläisyydestä nykyisen Lucas Papademoksen hallinnon ja vihatun natsivuosien hallinnon välillä.
 
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2012/04/quotpelko_viha_epatoivoquot_-_itsemurhan_heijastama_raivo_saikaytti_kreikassa_3389874.html
"Pelko, viha, epätoivo" - Itsemurhan heijastama raivo säikäytti Kreikassa
julkaistu tänään 5.4. klo 21:19, päivitetty tänään 5.4. klo 21:29

Eläkeläisen itsemurha on noussut nopeasti valtionvallan vastustuksen symboliksi Kreikassa. Poliittisia päättäjiä vastaan suunnattu teko on saanut niin kreikkalaiset poliitikot, vaikutusvaltaisen ortodoksisen kirkon kuin jopa Kansainvälisen valuuttarahastonkin kommentoimaan asiaa.

Eläkkeellä oleva apteekkari surmasi itsensä keskiviikkona aamuruuhkan aikaan Syntagman aukiolla lähellä parlamenttia. Mies oli jättänyt itsemurhaviestin, jossa muun muassa syytti poliitikkoja kansalaisten talousahdingosta.

Kreikkalaisten itsemurhat ovat lisääntyneet huimasti viime vuosina talousvaikeuksien vuoksi, mutta eläkeläisen itsemurhan selvä poliittinen sävy on saanut julkiset tahot ottamaan asiaan kantaa. Jopa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tiedottaja pahoitteli tapahtunutta torstaina.
Kreikassa itsemurhaa verrataan jo tunisialaisen vihanneskauppiaan itsemurhaan, josta Arabikevään vallankumoussarjat alkoivat. Konservatiivinen päivälehti Eleftheros Typos kutsui eläkeläistä "Kreikan marttyyriksi" ja enteili teon vaikuttavan Kreikan tulevaisuuden määritteleviin parlamenttivaaleihin. Vaalit ovat alle kuukauden kuluttua.

Kreikkalaisten viha nousee


Eläkeläinen vetosi itsemurhaviestissään Kreikan nuoriin, jotta nämä tarttuisivat aseisiin ja "hirttäisivät petturit, kuten italialaiset tekivät Mussolinille 1945".
Kreikkalaisen aktivistin Malamas Sotirioun mukaan kreikkalaiset ovat todella vihaisia poliitikoilleen. Monien kimppuun on käyty, ja parlamenttiedustajat ovat alkaneet vältellä julkisia esiintymisiä.
- Kreikassa on kolme tunnetta tällä hetkellä: viha, pelko ja epätoivo, Sotiriou sanoo Yle Uutisille Facebook-haastattelussa.
- Ihmiset pelkäävät, koska tilanne on niin paha ja tulee pahemmaksi ja pahemmaksi joka päivä. Emme tiedä, millainen seuraavasta päivästä tulee. Työttömyys on korkeampi kuin koskaan aikaisemmin ja nousee yhä, Sotiriou jatkaa.

Lasten ja nuorten tilanne vaikea

Kreikkalaisista noin joka viides on työtön. Alle 25-vuotiaista työttömiä on joka toinen. Töissäkäyvilläkään tilanne ei ole paljon sen parempi. Minimipalkka on 480 euroa kuukaudessa.
- Tyttöystäväni on saanut vain osa-aikatöitä, kuusi tuntia päivässä. Hän saa 298 euroa kuukaudessa, valmistunut insinööri, Sotiriou kuvaa.
Sotirioun mukaan epätoivo saa nuoret muuttamaan maasta. Lähtijät ovat etupäässä yliopistokoulutettuja.

Kreikassa huolta herättää myös lapsiperheiden yhä kasvava hätä. Kreikan Unicef julkaisi tällä viikolla raportin, jonka mukaan lähes 440 000 lasta elää köyhyysrajan alapuolella.

Raportin mukaan hieman vajaa kolmasosa kaikista kreikkalaisista lapsiperheistä on köyhiä. Perheet on ajanut köyhyyteen työttömyys, palkkojen leikkaukset sekä verojen nostot. Luvut ovat vuodelta 2010, joten tilanne on todennäköisesti vielä pahentunut, raportissa muistutetaan.

Lähes joka kuudes työssäkäyvistä kreikkalaisista on köyhä, eniten koko euroalueella. Työpaikkakaan ei siis edes olisi ratkaisu ongelmaan, raportti huomauttaa. Lisäksi noin 100 000 alaikäistä on jättänyt koulunsa kesken ja mennyt salaa töihin.
- Kuka tästä hyötyy? Se on varmaan vitsi. Olen kyllä kuullut, että eurooppalaisissa tiedotusvälineissä syytellään tavallisia kreikkalaisia taloustilanteesta ja siitä, että kreikkalaiset ovat laiskoja. Lapset elävät köyhyydessä, nuorilla ei ole tulevaisuutta. Toivoa ei ole ja ainoa keino vaikuttaa asioihin on mellakointi, Sotiriou viestittää.
 
Tässä juttelin tuttavan rakennusurakoitsijan kanssa, joka lahnaa Itämeren piirin rakennushommissa. Ihmetteli sitä kuinka helvetisti Viron 1.2-miljoonainen kansa onkaan kyennyt kasvattamaan rakennustyöväkeä. Työhönotossa ovat kirvesmiehiä järjestään, työmaalla osoittautuu, että joka viides jos jotain osaa tehdäkin niin hyvä. Veljeskansan kieltä kuuluu kuulemma niin ihmeellisissäkin paikoissa, joissa ei voisi kuvitellakaan....ja jälki on sitä samaa laatua joka paikassa.
 
baikal kirjoitti:
Tässä juttelin tuttavan rakennusurakoitsijan kanssa, joka lahnaa Itämeren piirin rakennushommissa. Ihmetteli sitä kuinka helvetisti Viron 1.2-miljoonainen kansa onkaan kyennyt kasvattamaan rakennustyöväkeä. Työhönotossa ovat kirvesmiehiä järjestään, työmaalla osoittautuu, että joka viides jos jotain osaa tehdäkin niin hyvä. Veljeskansan kieltä kuuluu kuulemma niin ihmeellisissäkin paikoissa, joissa ei voisi kuvitellakaan....ja jälki on sitä samaa laatua joka paikassa.
Osataan sitä Suomessakin. Rakennusmestari kun pyysi työvoimatoimiston kautta työmaalleen kirvesmiehiä, joutui totemaan: "Prr..kle, kun minä pyysin KIRVESMIEHIÄ, laittovat vain kirveitä ja miehiä." :a-grin: Tämä tapahtui 70-80 luvulla kun lähiörakentaminen oli vauhdissaan.
 
koponen kirjoitti:
Jos Suomessa olisi vaikkapa 50 miljoonaa asukasta, olisimme omanarvontuntoinen ja liittovaltiokehityksen kannalta hankala kuten Iso-Britannia. Nyt vähämerkityksisenä periferiana tuntuu olevan vaikeaa löytää linjoja, joilla voisimme sekä syödä että säästää EU:n suhteen. Kuten tavallaan oikein onkin, asiaa keskusjohtoisen eurovaltion kehittämisen näkökulmasta tarkastellen.

Suomi Ruotsin periferiana ja Karjala Novgorodinmaan ja Kiovan Venäjän periferiania ei tuota riittävän röyhkeää suurvaltakulttuuria. Puola ja Britanniahan ovat hieman transatlanttisia Euroopan unioniin, mutta niissä ja Unkarissa orjien ja kansanvaltaisten kapinat jäävät aina vain lyhyiksi mediatapahtumiksi, kun Euroopan unionin sisämarkkina lanaa tavalalan joka päivä.

Euroopan unioni muuna kuin Euroopan talousalueena köyhdyttää Suomea siksi, että me tarvitsemme ulkomaankaupassa vapaaehtoisesti maksavia asiakkaita, mutta emme esimerkiksi ranskalaista tai saksalaista lainsäädäntöä direktiivein ja asetuksin pakotettuina.

Monessa mielessä asemamme maailmassa on hieman Norjan kaltainen, vaikka Norja onkin öljyllä ansaitseva "arabimaa", jonka hyvinvointipolitiikka takaa niin tasaisen korkean hintatason, että teollisuuden on hanttipalkoilla vaikea menestyä, minkä vuoksi teollisuuden rakentaminen on erittäin vaikeaa Norjan kaltaiseen maahan, jolla on Venäjän tapaan öljytuloja liikaa vaurastuakseen teknisesti muun kuin puolustusvälineteollisuuden avulla verovaroista.
 
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=3359

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on julkaissut vuosittaisen The World Economic Outlook-raporttinsa. Ensimmäisen kerran IMF myöntää julkisesti, että euroalueen romahdusta ei voida sulkea mahdoliisuutena pois.

Lähde: Daily Mail http://www.dailymail.co.uk/news/article-2131141/Euro-currency-collapse-pressure-sovereign-debt-crisis-IMF-warns.html#ixzz1sNxyR3hY
Toimittaja: Riikka Söyring
18.4.2012, Verkkomedia.org



IMF varoittaa euroalueen mahdollisesta romahduksesta

IMF uskoo, että euroalue mahdollisesti hajoaa, ja laukaisee maailmanlaajuisen laman, joka on suurempi vaikutuksiltaan kuin edeltäjänsä Suuri Lama 1930-luvulla.

Suurin huolenaihe tällä hetkellä on Espanjan talous, joka korjaustoimien ja EU:n vaatiman talouskurin takia on joutunut deflaatio-kierteeseen ja alkanut kutistua.

IMF ennustaa euroalueen joutuvan joka tapauksessa taantumaan tänä vuonna. Saksan ja Ranskan talouksille ennustettu kasvu on 0,5 - 0,6 prosenttia. Kehittyneiden maiden talousalueen kokonaisuudessaan odotetaan kasvavan noin 1,5 prosenttia. "Toimeentuloraja" on 3 prosentin talouskasvu.

IMF:n pääekonomisti Olivier Blanchard kertoo, että edelleenkään ei ole olemassa mitään suunnitelmaa niiden maiden varalle, jotka mahdollisesti jättävät euron. IMF:n johtaja, ranskalainen Christine Lagarde on ahkeroinut kerjäämällä avustusrahaa muilta mailta maailman vauraimpana pidetylle alueelle - Euroopan Unionille.

Ruotsi, Norja ja Tanska ovat luvanneet EU:lle entisten lainojen päälle ylimääräistä pikavippiä 16 miljardia puntaa. Japani on luvannut osallistua 37 miljardilla punnalla ja Yhdysvallat avittaa 125 miljardilla punnalla. Yksi punta on noin 1, 214 euroa eli yksi euro on 0,824 puntaa. Miljardi on tuhat miljoonaa.

Kreikan odotetaan romahtavan joka tapauksessa. Sellaisessa tapauksessa IMF odottaa markkinapaniikkia.

IMF:n esittämää markkinapaniikki-skenaariota todennäköisempää on, että spekulantit ja liikepankit ovat jo varautuneet hyötymään euroalueen romahtamisesta, ja lyöneet vetoja asiasta - aivan samaan tapaan kuin Goldman Sachs teki ennen vuoden 2008 romahdusta, ja jota romahdusta Goldman Sachs omilla toimillaan edisti.

Lue myös:

Taloussanomien analyysitoimittaja Jan Hurrin valaiseva teksti siitä, KUKA päättää paljonko ja milloin Suomi joutuu maksamaan euroalueen yhteisvelkoja:

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/04/18/tama-kolmikko-paattaa-onko-euroalue-vaarassa/201227517/170?rss=13

Riikka Söyring @ 18.4.2012 13:06
 
EU tehostaa, leikkaa itse vain 6 työpaikkaa liki 41 000:sta

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201204164455
 
www.hs.fi/msn/talous/EU-johtajat+valmistelevat+tiiviimpää+unionia/a1305572761949
Oi suuri ja "mahtava" euvostoliitto.
Läpihuutojuttu Suomessa tämmönen,ei kansan mielipidettä tarvi kysyä. Laitetaan vaan velat yhteiseksi ni saamma maksaa helevetisti muitten tuhlailua.
 
Mitä EU -liittovaltio toisi tullesssaan ja miksi sitä halutaan? Olli Pusa kertoo.

Euron tuho ja liittovaltiohuijaus
12.6.2012 23:53 Olli Pusa euro, liittovaltio, tukipaketit, eurobondi 44 kommenttia

http://ollipusa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/108635-euron-tuho-ja-liittovaltiohuijaus
 
EU ja euro on erinomainen asia!

http://yle.fi/uutiset/talousviisaat_suomi_maksaa_talouskriisin_kustannuksia_ikuisesti/6177713
 
Uusin lehdistötiedote, saa levittää eteenpäin:

Kansalaiset kokoontuvat vastustamaan Suomen liittymistä Euroopan vakausmekanismiin (EVM) torstaina 14.6.2012 klo 17-19 Eduskuntatalon edustalle.

Euroopan vakausmekanismi on anonyymi, monikansallinen, syytesuojettu osakeyhtiö, jolle Suomi liittyessään maksaisi heti 1,44 miljardia euroa, sekä sitoutuisi maksamaan tulevaisuudessa 11,14 miljardia euroa lisää ilman mitään vastinetta.

Vakausmekanismi luo epävakautta, sillä se kannustaa eurooppalaisia pankkeja ja valtioita vastuuttomaan rahankäyttöön. Jokaisen valtion velvollisuus on tasapainottaa budjettinsa itse, sekä pääomittaa pankkinsa itse. Tukitoimet vain pitkittävät ja pahentavat kriisiä. Suomen ei tule osallistua vakausmekanismin kaltaisen tulonsiirtoautomaatin luomiseen.

Eduskunta käsittelee EVM-kysymystä kahdessa eri täysistunnossa (13.6. ja 19.6.) sekä äänestää liittymisestä luultavasti torstaina 21.6.2012. Olkaa hyvä ja levittäkää viestiä, asialla on kiire.

Lisätietoja: http://www.facebook.com/evm.mielenosoitus
 
Lehti: Timo Soini vaaraksi maailmantaloudelle

11.7.2012 0:51

Helsingin Sanomat

Yhdysvaltalainen talouslehti Business Insider on nostanut perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin listalleen, joka luettelee maailmantaloudelle vaarallisia ihmisiä. Soini on nostettu kolmentoista poliitikon ja mediavaikuttajan listalla sijalle 7.

Lehden mukaan Soini on yksi Euroopan suurimmista euroskeptikoista ja vaikuttaa puolueineen merkittävästi Suomen suhtautumiseen velkakriisistä kärsivien euromaiden tukipaketteihin.

Artikkelissa siteerataan myös Soini viime vuonna kirjoittamaa ja The Wall Street Journalissa julkaistua artikkelia, jossa hän kyseenalaistaan tukipakettien merkityksen.

Soinin lisäksi Business Insiderin listalle ovat päässeet muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Francois Hollande sekä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Lehti huomauttaa, ettei listalle nousseita ihmisiä syytetä maailmantalouden tarkoituksellisesta horjuttamisesta, vaan heidän toimintaansa ohjaavat moninaiset kansalliset ja ideologiset intressit.

http://www.hs.fi/talous/Lehti+Timo+Soini+vaaraksi+maailmantaloudelle/a1305582269625

Hyvä Soini - demokratian ja isänmaan viholliset saavat mitä tilaavat!
 
Italialaiset syyttävät Suomea ja Hollantia veneen keikuttamisesta ja epävakauden luomisesta. Herra hyvästi hallikkoon: on perhana makaroneilla otsaa, haukutaan niitä, jotka pitävät pystyssä tätä hurraapuulaakia rahoineen, purraan kättä, joka ruokkii. Tarkkaan ottaen veneen keikuttajat taitavat löytyä Välimeren rannoilta eikä suinkaan Itämeren ja Atlantin reunoilta.
 
Roubini: Suomen euroero lähestyy

EPA/JOSE SENA GOULAO

Tohtori Tuhoksi kutsutun Nouriel Roubinin mukaan Suomen ero yhteisvaluustasta alkaa olla yhä todennäköisempää.

Taloussanomat

8.7.2012 16:26

Suomen ero yhteisvaluutta eurosta alkaa olla yhä lähempänä, New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini ennustaa EconoMonitor-blogissaan.

– Puhe Suomen erosta euroalueesta ennemmin kuin myöhemmin on lisääntynyt, kun monet vaikutusvaltaiset tahot miettivät uudelleen eurojäsenyyden kustannuksia ja etuja, ja ovat tulossa pohdinnoissaan siihen päätelmään, että euroero saattaa olla Suomen paras vaihtoehto, Roubini kirjoittaa.

Vaikutusvaltaisilla tahoilla Roubini viittaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaiseen (sd.), joka sanoi vastikään, ettei Suomi hirttäydy euroon hinnalla millä hyvänsä.

Roubinin mukaan Suomen euroeron puolesta puhuu erityisesti se, että muut Pohjoismaat ovat selviytyneet euron ulkopuolella kohtalaisen hyvin.

– Kun yksikään muu Pohjoismaista ei ole Euroopan rahaliiton jäsen, mitkä ovat Suomen eurossa pysymisen edut, Roubini kysyy.

Roubinin mukaan Suomen ero yhteisvaluutasta saattaisi pakottaa maan eroamaan myös Euroopan unionista (EU), mutta se ei hänen mukaansa olisi välttämättä huono asia.

Suomi pystyisi hänen mukaansa nauttimaan suurimmasta osasta euro- ja EU-jäsenyyden tuomista eduista myös rahaliiton ja unionin ulkopuolella. Suomi voisi Roubinin mukaan sitoa valuuttansa euroon, tai vaihtoehtoisesti Saksan markkaan, jos koko rahaliitto purkautuu.

– Suomi voisi myös yrittää neuvotella EU:ssa pysymisestä vaikka se jättäisikin euron, sillä euroalue pohtii nyt sallivansa jäsenmaille eromahdollisuuden ilman, että niiden täytyy luopua EU-jäsenyydestään, Roubini sanoo.

Kenties kaikkein merkittävin euroeron etu Suomelle olisi Roubinin mukaan se, että se välttyisi jatkossa osallistumasta kriisimaiden tukemiseen kovalla riskillä.

– Suomen ei enää tarvitsisi osallistua ERVV- tai EVM-vakausmekanismeihin, sillä ne EU-jäsenet, jotka eivät kuulu euroon, eivät osallistu euroalueen kahteen pelastusohjelmaan, hän kirjoittaa.

Roubini pohtii myös Suomen sisäisen poliittisen mielipiteen kääntymistä euroeron kannalle. Hänen mukaansa enemmistö maan päättäjistä kannattaa yhä jäsenyyttä yhteisvaluutassa, mutta mielipideilmasto on ehkä muuttumassa.

– Juuri nyt Suomen valtakoalitio on yhä vakaasti eurojäsenyyden kannalla, mutta poliittisessa oppositiossa moni kannattaa eroamista yhteivaluutasta, ja näitä voimia on myös hallituksen sisällä. Monet [hallituspuolueiden edustajat] valittavat yksityisesti puhuessaan eurojäsenyyden hinnasta, Roubini sanoo.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/07/08/roubini-suomen-euroero-lahestyy/201233098/12

Saa nyt taas nähdä mitä tuleman pitää. Lähdemmekö eurosta ja kuihtuuko eu vain vapaakauppa järjestöksi? Toivottavasti käy niin!

Eniten ihmettelen, että eikö täällä Suomessa opita koskaan mitään? Liittolaisuus Saksan kanssa, YYA-aika ja EU-jäsenyys kaikki mahtuvat yhden ihmisiän sisään. Joka kerta on toistunut samat liirumlaarumit "ylihistoriallisesta ihmiskunnan uudesta kehitysvaiheesta ja kohtalonyhteyksistä".

Joskus mietin onko nämä omituiset ripustautumiset valtakeskuksiin jonkinlainen suomalaiskansallinen tai peräti geneettinen erityispiirre? Toki onhan perinteet pitkät lähes tuhannen vuoden ajan Suomen herrat ovat käyneet kuninkaissa. Yliherrojen mahtikäskyillä on oikeutettu omaa valtaa kotimaassa. Usein Tukholma, Pietari, Berliini, Moskova ja Bryssel ovatkin toimineet maamme poliittisen eliitin oikeuttajina. Tavallaan eliitti ja "yliherra" ovat asettuneet omituiseen symbiosiin. Suomen poliittinen eliitti vertautuu atsteekkien papistoon joka taidollaan ja uhreillaan pitää vuoroin eri jumaluuksia tyytyväisinä.

On mielenkiintoista nähdä miten eu:n kuukahtamisen tai kuihtumisen jälkeen käy. Miten perustellaan Nato tms. järjestelmän jäsenyys. Käydäänkö asiasta tasapuolista keskustelua järkevillä asiapitoisilla argumenteilla ja noudatetaanko perustuslakia vai runnotaanko Suomi naamioituneiden ylipappien toimesta jälleen kerran kohtalonyhteyteen ja uuteen historialliseen kehitysvaiheeseen?
 
Jos ihan tarkkoja ollaan niin olemme kyllä olkapäitämme myöten jo Eurohässäkässä. Melkoinen vakuusnivahka on jo allekirjoitettu ja lisää tulee lähiviikkoina. ¨"emme ole mukana hinnalla millä hyvänsä"...se on vain lotinaa, siinä ollaan jo mukana "hinnalla millä hyvänsä".
 
Ugandan presidenttiä Idi Aminia pidettiin idioottina ja hänelle naurettiin länsimaissa - maassa ei ollut rahaa - Amin käski painaa lisää onhan meillä paperia.

Nyt Sauli Niinistö ehdottaa samaa?
 
Hejsan kirjoitti:
Ugandan presidenttiä Idi Aminia pidettiin idioottina ja hänelle naurettiin länsimaissa - maassa ei ollut rahaa - Amin käski painaa lisää onhan meillä paperia.

Nyt Sauli Niinistö ehdottaa samaa?

No niinhän se tekee ja kukaan ei tahdo puhua siitä, että mitä se todellisuudessa tarkoittaa. EUn Finassiministerit käyvät eri maissa päivällisillä päivittelemässä miten helkkarissa ne pankit ovat kusseet meitä linssiin, kun omien maiden keskuspankit ovat näin käskeneet. Samaan aikaan taputetaan Pekka Pankkiiria selkään ja kysytään, että mihin sijoitetaan tän viikon rahoja, jotta saadaan mahdollisimman suuri lyhyen ajan panos. On melkein kuin kahdeksankyt luvun hullujen vuosien aikana, juuri ennenkuin suurlama laukesi vuonna yhdeksän yksi.
 
Voi auta armelias jahka tämä kupla puhkee, siinä röppö lentää ja visva roiskuu.
 
Back
Top