EU - onko järkee vai ei?

Trump tuntuu olevan ns. alueellisen vapaakaupan kannattaja. Putin ymmärtääkseni kannattaa Euroopan kannattamaa vapaakauppaa.

Tuosta on ainakin EU päättäjien mielestä hirmuisen helppo valita. Ja sitäpaitsi toinen noista on kuulemma sikarasistinatsi. Euroopassa ollaan suvaitsevaisia, tai jotain.


Mutta kuten tuonne persu-ketjuun heitin tänään, niin kovin on skitsofreeninen tunnelma. Joka varmaankin johtuu rahasta, joka sanelee loppujen lopuksi paljon miten tehdään.
 
Sieltähän se ensimmäinen meriselitys tuli. Muttaku kauppa, silloin on taas SAKSAN "arvot" kohdillaan, hyvin tyypillistä.

Niinhän se on. Suuri raha pyörittää myös poliitikkoja..

Juuri tällaiset kaupalliset kuviot tulisi kyetä hallinnoimaan paremmin EU:n puitteissa. Esimerkiksi näistä Saksan kaasuputkista ei olla kovin myötämielisiä EU:n itäisissä jäsenmaissa. Mieluummin nähtäisiin että infrastruktuuria rakennettaisiin lännen suuntaan. Esimerkiksi Norjan öljy/kaasukentille tai sitten vaihtoehtoihin joissa rakennetaan nesteytetyn kaasun terminaaleja (jenkkien ym. tarjontaa) jne. Tämä ei kuitenkaan liene saksalaisille paras kehityssuunta. Ainakaan vielä toistaiseksi.

Tähän Saksan - Venäjän kaupalliseen kokonaisuuteen liittyy niin paljon muutakin kuin pelkät energia-asiat. Vaikka se lienee suurin yksittäinen tekijä ja ensisijaisena investointien kohteena. Suuri raha sanelee maailmantalouden realiteetit. Se menee ylitse ja ohitse valtioiden sekä päämiesten. Olivatpa ne diktatuureja tai demokraattisesti hallittuja.

Ratkaisu ei kuitenkaan ole se että valtioiden tasolla jättäydyttäisiin EU:n ulkopuolelle. Tai lopetettaisiin koko Euroopan unioni. Se johtaisi todennäköisesti vielä huonompaa kokonaisuuteen..ainakin Suomen kaltaisten pienten, valtablokkien reunavaltioiden osalta. Eurooppalaisten kannalta on parempi on pyrkiä luomaan sopivan yhtenäistä kokonaisuutta samanlaisilla pelisäännöillä pelaavien yhteiskuntien kesken. Vaikka siinäkin on omat hankaluutensa ja vastustajansa.
 
Eurooppalaisten kannalta on parempi on pyrkiä luomaan sopivan yhtenäistä kokonaisuutta samanlaisilla pelisäännöillä pelaavien yhteiskuntien kesken.
Mitenkä on noin niin kuin omasta mielestä onnistunut?

Tässähän se on taas oikein hyvä esimerkki miten hyvin tämä toimii.
 
Eräs logistiikka-alan ammattilainen väitti minulle kahden kesken, että saksalaiset ovat koko ajan myyneet Valko-Venäjälle yllättäen ihan helkkaristi kaikkea, siis yli Valko-Venäjän tarpeen.

Samaa sanoivat Valko-Venäläiset asiakkaat jo pari vuotta sitten. Sinne siis vietiin kaikenlaista, mutta kun Putin kuuli että hänen (vasta)pakotteitaan kierretään Valko-Venäjän kautta, laitettiin se reitti kiinni. Tämä oli osatekijä Putinin ja Lukashenkon välien huononemisessa.

Se, mikä minua kiinnostaa vielä enemmän, on se kuinka paljon itsensä EU:n pakotteiden vastaista tavaraa on viety Valko-Venäjälle. Sellaista millä on käyttöä esim. Venäjän ase- ja öljyteollisuudelle. Jos tällaista tavaraa on virrannut Venäjälle V-Venäjän kautta niin väittäisin ettei sitä ole ollut kenenkään intressi tukkia, vaan kulkee varmasti tänä päivänäkin.

Jälkimmäinen omaa spekulaatiotani, mutta kovin mahdolliselta tuo tuntuis...
 
Viimeksi muokattu:
Joka varmaankin johtuu rahasta, joka sanelee loppujen lopuksi paljon miten tehdään.

Raha on pelkästään vaihdantaväline. Ei siinä itsessään mitään pahaa ole.
Sen määrä ja käytettävyys kuitenkin määrittelee yhteiskuntien sekä yksittäisten kansalaisten hyvinvointia. Siksi rahavarojen hallinnasta käydään kovaa kilpailua. Siinä käytetään kaikenlaisia keinoja. Joskus jopa sellaisia että yhteisesti sovittuja/hyväksi katsottuja pelisääntöjä rikotaan.
 
Mitenkä on noin niin kuin omasta mielestä onnistunut?
Tässähän se on taas oikein hyvä esimerkki miten hyvin tämä toimii.

Jokaisella lienee omat mielipiteensä ja näkemyksensä. Niistähän täällä keskustellaan.

Toisaalta yksittäisen ihmisen on vaikea vaikuttaa suurempiin kokonaisuuksiin. Siksi olen ainakin omassa elämässäni pyrkinyt löytämään ratkaisuja sekä keinoja joilla voi vaikuttaa päätösvallassani olevien asioiden toteutumiseen. Niissä olen jossain määrin onnistunut ja olen siitä tyytyväinen.
 
Selvennettäköön tähän väliin, etten tarkoittanut että raha on pahasta. Tarkoitin vaan sitä, että moni asia selittyy rahalla. Siinä kai sen kummempaa. Vaikutusvaltaisilla tahoilla sattuu joskus olemaan painostuskeinona raha.
 
Vaikka tätäkin käännetään Saksan mateluksi Venäjän edessä niin en minä sitä sellaisena näe. Vasta sitten uskon kun näen matelun tapahtuvan sotilaallisesti. Miksi saksalaisten pitää ottaa takkiin vain sen takia että saadaan Venäjää tökättyä? Kai Puttekin tikahtuu nauruun jos sellainen hölmöys tapahtuu.

Parempi etsiä keino lisätä pakotteita tavalla joka ei satuta EU:ta. Voi myös miettiä minkä edun jenkit tästä saa. Trumppiin on yhtä paljon luottamista kuin Putiniin. Molemmat on vetäny perseeseen enneku kivun tunnet.
 
En luota myöskään Merkeliin. Olen asunut Saksassa ja tunnen saksalaisia. Siellä on yli 80 miljoonaa asukasta. Helmut Kohl yhdisti tuosta vain koko Itä-Saksan Bundes-muskeliin. Merkel on "ossi" niin kuin siellä sanottiin. Jos ossi pääsee vallan huipulle, hän on kiveä kovempi. Saksan kansantalous on jäsenmaiden suurin. En luota Merkeliin siksikään, että hän Helmut Kohlin nostamana muuttui alle kymmenessä vuodessa pioneeri-ossista CDU:n puheenjohtajaksi kaadettuaan hyvämntekijänsä ja tukijansa oikein kunnon selkäänpuukotuksella. Samana vuonna kuin Putin valittiin presidentiksi.

Saksalaiset ovat "pahoja, hyvin pahoja", kuten Trump sanoi. Hän viittasi tällä Saksan kauppatapoihin.

Saksan kauppaylijäämä on maailman suurin. Se oli vuonna 2016 253 miljardia euroa. Yhdysvaltoihin Saksa vie 65 miljardilla dollarilla (58 miljardilla eurolla) enemmän tuotteita kuin mitä se sieltä tuo. Ja ennen kaikkea tuotteita, joita myös Yhdysvallat itse kauppaa: autoja ja autonosia, teollisuuden koneita ja lääkkeitä. Yhdysvallat on vuosia syyttänyt Saksaa epäreilusta kaupasta ja heikolla eurolla pelaamisesta. Saksa on viiden muun valtion ohella Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tarkkailulistalla. Saksa jo viime vuoden huhtikuusta lähtien. Obama sääti oikein lain, jonka mukaan Yhdysvallat voi käydä vastatoimiin, koska tietyt edellytykset täyttyvät (jos kauppataseen ja vaihtotaseen ylijäämä Yhdysvaltain kesken on räikeä). Siis Obama, ei Trump.

Saksa on myös Suomelle hyvin paha, mutta me yritämme "kilpailla" ja kikyillä Saksan teollisuuden kanssa... Mikä siinä.

Nimittäin euroalueella jonkin toisen ylijäämää vastaa jonkin toisen alijäämä. Väistämättä. Jollain Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia. Ei mitään. Valuuttakurssi ei pääse sopeutumaan täysimääräisesti, vaan on Saksan kilpailukykyyn nähden keinotekoisen alhainen, mikä parantaa Saksan vientikilpailukykyä euroalueen ulkopuolelle. Saksa on ollut koko ajan voittaja.

Jokaisella euromaalla ei ole mahdollisuutta todelliseen euroetuun puhumattakaan, että jokaisen "täivaltion" vaikutusvalta riittää euroalueen politiikassa mihinkään. Voidaan hurskastella, että jokaisella euromaalla on yhtäläinen oikeus kehittää teollisuuttaan ja bisnestään. Toki voidaan juu. Olen katsellut Rhein-Mainin talousaluetta vuorelta ja ymmärsin köyhänä kulkumiehenäkin, että Suomen rikkaimmat eivät pääsisi täällä parhaimpiin klubeihin, elleivät suostuisi sinne keittelemään kahvia tai jotain.

Saksan politiikka on merkantilistista. Se kasvattaa talouttaan nationalistisesti muiden euromaiden kustannuksella. Iso osa Saksan vaihtotaseen pitkäaikaisesta ja ennen kaikkea poikkeuksellisen suuresta ylijäämästä perustuu keinotekoiseen hintaetuun.

Sen vientihinnat ovat keinotekoisen matalia ja tuontihinnat keinotekoisen korkeita, ja tästä hyvästä niin vienti- kuin kotimarkkinayritykset menestyvät paremmin kuin ilman keinotekoista kilpailuetua olisi mahdollista.

Saksa on vuosien ajan saanut keinotekoista kilpailuetua jakamalla yhteisen euron lukuisten sellaisten maiden kanssa, joiden talouskunto on kaikilla mahdollisilla mittareilla selvästi Saksaa heikompi. Saksaa heikompien maiden heikkous on estänyt euroa vahvistumasta niin vahvaksi kuin Saksan kansallinen valuutta olisi vahvistunut.

Eräässä talousjutussa luki näin: "Jos Saksalla olisi vapaasti ja aidosti kelluva kansallinen valuutta eikä Kreikan ja muiden kriisimaiden kanssa yhteinen euro, sen vaihtotase voisi olla vain tilapäisesti ja vähän kerrallaan ylijäämäinen, ja välillä se olisi yhtä helposti alijäämäinenkin.

Normaaleissa valuuttaoloissa Saksan ylijäämän kasvaminen vahvistaisi valuuttaa ja alkaisi vähitellen heikentää kansainvälistä kilpailuasemaa, kunnes tuonti kasvaisi vientiä suuremmaksi ja vaihtotase kääntyisi alijäämäiseksi, ja valuutta alkaisi heikentyä."

Ruotsi toimii samalla tavalla vientivetoisena ja tuontitorjuvana mutta eri keinoin, Riksbankin ja kruunun avulla.

Euro samaan aikaan kasvattaa Suomen haasteita ja vähentää Suomen keinoja ja mahdollisuuksia vastata noihin haasteisiin saati voittaa niitä.
 
Viimeksi muokattu:
Toivottavasti Tompalla on vaatekaapissa pelihousuja samalla tavalla Kuin Steve Jobbsilla oli poolopaitoja. Niitä nimittäin kuluu :)

Ihmettelin, kun avasin foorumin, että mitkä geopoliittiset pasaatituulet ne nyt ovat alkaneet puhaltaa.

Ehkäpä etusivun tekstiä voisi vähän muokata?

Nyt

Saksa uhkaa kostaa Yhdysvalloille
Saksa uhkaa USA:ta kostolla jos se asettaa VENÄJÄLLE pakotteita

Ehdotus

Saksa uhkaa kostaa Yhdysvalloille
Saksa uhkaa USA:ta kostolla jos se sakottaa Saksalaisia yrityksiä Itämeren kaasuputken takia

Nimittäin vielä puoli vuotta sitten...

http://www.independent.co.uk/news/w...-putin-crimea-france-germany-eu-a7473676.html

Angela Merkel and Francois Hollande call for new sanctions on Russia over Ukraine conflict
 
En luota myöskään Merkeliin. Olen asunut Saksassa ja tunnen saksalaisia. Siellä on yli 80 miljoonaa asukasta. Helmut Kohl yhdisti tuosta vain koko Itä-Saksan Bundes-muskeliin. Merkel on "ossi" niin kuin siellä sanottiin. Jos ossi pääsee vallan huipulle, hän on kiveä kovempi. Saksan kansantalous on jäsenmaiden suurin. En luota Merkeliin siksikään, että hän Helmut Kohlin nostamana muuttui alle kymmenessä vuodessa pioneeri-ossista CDU:n puheenjohtajaksi kaadettuaan hyvämntekijänsä ja tukijansa oikein kunnon selkäänpuukotuksella. Samana vuonna kuin Putin valittiin presidentiksi.

Saksalaiset ovat "pahoja, hyvin pahoja", kuten Trump sanoi. Hän viittasi tällä Saksan kauppatapoihin.

Saksan kauppaylijäämä on maailman suurin. Se oli vuonna 2016 253 miljardia euroa. Yhdysvaltoihin Saksa vie 65 miljardilla dollarilla (58 miljardilla eurolla) enemmän tuotteita kuin mitä se sieltä tuo. Ja ennen kaikkea tuotteita, joita myös Yhdysvallat itse kauppaa: autoja ja autonosia, teollisuuden koneita ja lääkkeitä. Yhdysvallat on vuosia syyttänyt Saksaa epäreilusta kaupasta ja heikolla eurolla pelaamisesta. Saksa on viiden muun valtion ohella Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tarkkailulistalla. Saksa jo viime vuoden huhtikuusta lähtien. Obama sääti oikein lain, jonka mukaan Yhdysvallat voi käydä vastatoimiin, koska tietyt edellytykset täyttyvät (jos kauppataseen ja vaihtotaseen ylijäämä Yhdysvaltain kesken on räikeä). Siis Obama, ei Trump.

Saksa on myös Suomelle hyvin paha, mutta me yritämme "kilpailla" ja kikyillä Saksan teollisuuden kanssa... Mikä siinä.

Nimittäin euroalueella jonkin toisen ylijäämää vastaa jonkin toisen alijäämä. Väistämättä. Jollain Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia. Ei mitään. Valuuttakurssi ei pääse sopeutumaan täysimääräisesti, vaan on Saksan kilpailukykyyn nähden keinotekoisen alhainen, mikä parantaa Saksan vientikilpailukykyä euroalueen ulkopuolelle. Saksa on ollut koko ajan voittaja.

Jokaisella euromaalla ei ole mahdollisuutta todelliseen euroetuun puhumattakaan, että jokaisen "täivaltion" vaikutusvalta riittää euroalueen politiikassa mihinkään. Voidaan hurskastella, että jokaisella euromaalla on yhtäläinen oikeus kehittää teollisuuttaan ja bisnestään. Toki voidaan juu. Olen katsellut Rhein-Mainin talousaluetta vuorelta ja ymmärsin köyhänä kulkumiehenäkin, että Suomen rikkaimmat eivät pääsisi täällä parhaimpiin klubeihin, elleivät suostuisi sinne keittelemään kahvia tai jotain.

Saksan politiikka on merkantilistista. Se kasvattaa talouttaan nationalistisesti muiden euromaiden kustannuksella. Iso osa Saksan vaihtotaseen pitkäaikaisesta ja ennen kaikkea poikkeuksellisen suuresta ylijäämästä perustuu keinotekoiseen hintaetuun.

Sen vientihinnat ovat keinotekoisen matalia ja tuontihinnat keinotekoisen korkeita, ja tästä hyvästä niin vienti- kuin kotimarkkinayritykset menestyvät paremmin kuin ilman keinotekoista kilpailuetua olisi mahdollista.

Saksa on vuosien ajan saanut keinotekoista kilpailuetua jakamalla yhteisen euron lukuisten sellaisten maiden kanssa, joiden talouskunto on kaikilla mahdollisilla mittareilla selvästi Saksaa heikompi. Saksaa heikompien maiden heikkous on estänyt euroa vahvistumasta niin vahvaksi kuin Saksan kansallinen valuutta olisi vahvistunut.

Eräässä talousjutussa luki näin: "Jos Saksalla olisi vapaasti ja aidosti kelluva kansallinen valuutta eikä Kreikan ja muiden kriisimaiden kanssa yhteinen euro, sen vaihtotase voisi olla vain tilapäisesti ja vähän kerrallaan ylijäämäinen, ja välillä se olisi yhtä helposti alijäämäinenkin.

Normaaleissa valuuttaoloissa Saksan ylijäämän kasvaminen vahvistaisi valuuttaa ja alkaisi vähitellen heikentää kansainvälistä kilpailuasemaa, kunnes tuonti kasvaisi vientiä suuremmaksi ja vaihtotase kääntyisi alijäämäiseksi, ja valuutta alkaisi heikentyä."

Ruotsi toimii samalla tavalla vientivetoisena ja tuontitorjuvana mutta eri keinoin, Riksbankin ja kruunun avulla.

Euro samaan aikaan kasvattaa Suomen haasteita ja vähentää Suomen keinoja ja mahdollisuuksia vastata noihin haasteisiin saati voittaa niitä.
"Nordstrean 2" on puhtaasti Venäjän poliittinen projekti eikä sitä voi erota taloudesta.

Tästä Piotr Naimski "Укринформ".
"Saksa parhaillaan realisoi mittava sijoitus projekti Venäjän kanssa, vaikka väittää että tämä on bisnesprojekti, joka realisoi Gazprom ja länsieuroppalaiset yritykset. Ilmeista on "Nordsteamin 2" rakentaminen on polittinen projekti. Tässä tilanteessa on vaikea erottaa politiikka ja taloutta".


Tämän asiantuntija kertoi Saksan ja Itävallan ulkoasiaministereiden lausunnoista, jossa nämä kritisoineet USA:n senaatin päätöstä. Nämä ovat ilmoittaneet että energiatoimitukset ovat Euroopan asia, eikä USA:n.
Naimskyi myös korosti että energiatoimitusten turvallisuudesta vastavat nimenomaan maiden hallitukset, eikä mikään Eurooppa.
 
Viimeksi muokattu:
Täällä on tiettyjä tahoja, joille Trump ja anti-EU ovat tärkeitä. Plus Venäjä.

Kyllä tiedätte keitä olette, äänekkäitä mutta millään tavalla ette edusta forumin yleistä mielipidettä.
 
Kaivelin tilastoja Puolan, Tšekin ja Unkarin EU-eron vaikutusten arvioimiseksi.

Niiden perusteella eron taloudelliset kustannukset Puolalle, Tšekille ja Unkarille olisivat sitä luokkaa, että jää exit tulee jäämään puheiden tasolle. Maat ovat EU:n itälaajentumisen suurimpia hyötyjiä.

upload_2017-6-17_11-6-29.png

https://www.europaportalen.se/2016/03/svenskarna-har-nast-hogsta-eu-avgiften

Puola sai vuonna 2016 2014 EU:lta 13,5, Tšekki 3 ja Unkari 5,5 miljardia euroa enemmän kuin maksoi. Kaudella 2014 – 2020 Puola saa EU-tukia reilut 80 miljardia euroa.

Kaikkien kolmen maan talous perustuu niiden asemaan EU:n ”halpatuotantomaina”.

Esimerkiksi autoteollisuus edusti 20 % (27 mrd euroa) Tšekin, 17 % (15 mrd euroa) Unkarin ja 9 % (15 mrd euroa) Puolan ulkomaankaupan arvosta vuonna 2015 ja suuntautui valtaosin EU:n sisämarkkinoille. Siitä huolimatta, että eurooppalaiset autonvalmistajat ovat investoineet maiden tehtaisiin viime vuosina useita miljardeja, tuotanto siirrettäisiin eron myötä EU:n alueelle (tulli henkilöautoille 10 %, tavara-autoille 22 %).

http://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/cze/#Exports
http://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/hun/#Exports
http://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/pol/#Exports[/S]
 
Viimeksi muokattu:
Raha on pelkästään vaihdantaväline. Ei siinä itsessään mitään pahaa ole.
Sen määrä ja käytettävyys kuitenkin määrittelee yhteiskuntien sekä yksittäisten kansalaisten hyvinvointia. Siksi rahavarojen hallinnasta käydään kovaa kilpailua. Siinä käytetään kaikenlaisia keinoja. Joskus jopa sellaisia että yhteisesti sovittuja/hyväksi katsottuja pelisääntöjä rikotaan.

Raha on epäjumala jota välillisesti palvovat kaikki ihmiset, enemmän tai vähemmän ja tavalla tai toisella. Näen että raha on peruskansalaiselle, kuten minulle, sellainen vaihdantaväline jota saan vaihdettua käyttööni vaihtelevalla kurssilla (kurssi riippuu kulloisenkin työn palkasta) ja tuolla vaihdantavälineellä saan sitten hankittua itselleni käyttöhyödykkeitä joita en osaa/jaksa/pysty itse tekemään tai tuottamaan. Työ on kuitenkin pohjimiltaan köyhyyden aiheuttama sarja pakkoliikkeitä.

Rahasta muodostui itsessään ongelma jo aikoinaan kun kullankaivajat antoivat löytämänsä arvometallinsa säilytykseen luotetulle kaverille kylällä jolla oli kylän ainoa kassakaappi. Kun kullankaivajat kävivät yksitellen ja kukin vuorollaan hakemassa kassakaapista omia kultahippusiaan joilla maksaa illan viskit saluunassa, uusi hakku, tunti maksulliselle neitoselle jne keksi tuo kiero kassakaapin omistaja että helpommallahan tässä pääsisi kun alkaisi antamaan velkapapereita joilla näitä kyseisiä palveluita voidaan vaihtaa ilman että itse fyysistä kultaa siirreltiin. Tästä ei mennyt pitkään kun tuo samainen kassakaapin omistaja keksi että hänhän voi tehdä antaa vastineeksi myös "ilmaa", koska hänellä on aina kassakaapissa kultaa ja ei ole todennäköistä että kaikki kulta tultaisiin hakemaan kerralla, ja näin pääsi syntymään se alkeellisin pankkijärjestelmä.

Miksi kerroin tuon kullankaivuun ajan esimerkin rahasta? Ihmisellä on aina myös hirmuinen tarve kehittää jotain uutta - hyvässä ja pahassa. Pahasta keksinnöstä (mielestäni!) tulee rahamaailmassa heti ensimmäisenä mieleen johdannaiskauppa joka on mielestäni vastenmielinen keksintö joka vääristää talousmaailman liikkeitä. Tämä ihmisen tarve kehittää uutta ja (mielestään) hienoa pätee myös euroon ja EU:seen, sitä kautta on tullut hyviä ja huonoja ominaisuuksia. Huonoa on tietysti tuo @jurppi :n laittama esimerkki siitä että yksittäiset valtiot eivät pääse talousongelmissaan vaikuttamaan käyttämänsä valuutan arvoon. Tämä valuutan vakaus on samalla erittäin hyvä asia kun mietitään maailmanlaajuista kaupankäyntiä. Esimerkkinä marraskuussa 1991 Suomi päätti devalvoida kerralla markkaa 14%, mutta sekään ei riittänyt ja vasta seuraavan vuoden syyskuun markan kellutus katkaisi pääomapaon ja talouden syöksyn. EU-tasolla euron valuvikoja yritetään hoitaa poliittikkojen toimesta tukipaketeilla jne, koska on sanomattakin selvää että ihmisen tekeleessä on aina se inhimillinen aspekti mukana eli valuvikoja löytyy aina.

Valuuttakurssin heittelyn vaikutuksesta esimerkki: Meillä Suomessakin varmasti mietitään HX-hankkeen osalta valuuttakurssiriskiä, ja ihan vaan pienenä esimerkkinä USD vs EUR kurssiheittely. Vuonna 2014 1€ vastasi 1,40$:ia ja puoli vuotta sitten se olikin niin että 1€ vastasi 1,04$:ia eli siis dollari oli n.25% vahvempi. Mitä tuo tarkoittaa esimerkiksi HX-hankkeen osalta niin periaatteessa jos oltaisiin vuoden 2014 kurssilla sovittu ostettavan 60kpl F-35:sia niin vuoden 2016 kurssilla samaan euromääräiseen hintaan olisikin saanut 75kpl F-35:sia - mielestäni aika hurja ero.
 
No niin, nyt sitten paukahti semmoinen "arvo" lataus että oksat pois! Merkel uhkaa USA:ta kostolla jos se asettaa VENÄJÄLLE pakotteita ja ne sattuvat vaikuttamaan sakujen firmoihin.


Germany threatens retaliation if U.S. sanctions harm its firms

Germany threatened on Friday to retaliate against the United States if new sanctions on Russia being proposed by the U.S. Senate end up penalizing German firms.

The Senate bill, approved on Thursday by a margin of 98-2, includes new sanctions against Russia and Iran. Crucially, it foresees punitive measures against entities that provide material support to Russia in building energy export pipelines.

Berlin fears that could pave the way for fines against German and European firms involved in Nord Stream 2, a project to build a pipeline carrying Russian gas across the Baltic.

Among the European companies involved in the project are German oil and gas group Wintershall, German energy trading firm Uniper, Royal Dutch Shell, Austria’s OMV and France’s Engie.

German Chancellor Angela Merkel's spokesman described the Senate bill, which must be approved by the House of Representatives and signed by President Donald Trump before it becomes law, as "a peculiar move".

He said it was "strange" that sanctions intended to punish Russia for alleged interference in the U.S. elections could also trigger penalties against European companies.

"That must not happen," said the spokesman, Steffen Seibert.

In an interview with Reuters, German Economy Minister Brigitte Zypries said Berlin would have to think about counter-measures if Trump backed the plan.

"If he does, we'll have to consider what we are going to do against it," Zypries said.

http://www.reuters.com/article/us-usa-russia-sanctions-germany-idUSKBN197156


Nyt ei enää sanat riitä kuvaamaan tätä paskan määrää mitä on jälleen kerran tarjolla.

Jahas, stasi-merkkeli ja kgb-putleri tukevat jälleen toinen toisiansa. Krim? Ukraina? Mitä ne on?
 
Eräs logistiikka-alan ammattilainen väitti minulle kahden kesken, että saksalaiset ovat koko ajan myyneet Valko-Venäjälle yllättäen ihan helkkaristi kaikkea, siis yli Valko-Venäjän tarpeen. Kas kun Lukashenkan valtakunta ei ole pakoterintamassa. Tätä voisi vähän pöyhiä. Olisi se metkaa, että näiden julistusten takana venäläinen syödä suimii saksalaisia juustoja kaiken aikaa. Oltermanneja nyt ei aleta Valko-Venäjän kautta kierättämään.

No tämä nyt ei paranna mielialoja kyllä, jos on totta. Joko ei ole tai sitten meillä on helkkarin laiskat toimittajat.

2016 vienti valkovenäjälle ainakin romahti,saksalaisiin tilastoihin voimme kai luottaa. Pimeä vienti onkin sitte toinen tarina.

Economy
Trade between Germany and Belarus slumped sharply, to a mere USD 2.47 billion last year, thus accounting for 4.4% of Belarus’s total foreign trade. Belarusian exports to Germany were worth USD 1.09 billion (a decline of 34.3%) and Belarusian imports from Germany USD 1.39 billion (a 43.8% drop). Germany is accordingly Belarus’ fourth largest trading partner, behind Russia (51% of total foreign trade), Ukraine (7.4%) and China (4.4%). In 2014, bilateral trade had been worth USD 4.08 billion, or 5.3% of the country’s total foreign trade.

http://www.auswaertiges-amt.de/EN/Aussenpolitik/Laender/Laenderinfos/01-Nodes/Belarus_node.html




Saksalaisilla meijereillä on ollu tuotantoa venäjällä jo ennen pakotteita, näissä tuotantolaitoksissa ja venäläisen galactika meijerin tiloissa ne valionkin tuotteet nykyään tehdään.

13.4.2016
"Tuotannon lisäämisessä Venäjällä Valio on edennyt määrätietoisesti. Vajaalla kapasiteetilla toimineen Galactika-meijerin tuotantoa on yhtiön osalta nostettu kolminkertaiseksi. Odintsovoon avattiin tammikuussa uusi rasialinja ja juustoviipalelinja käynnistyy ensi elokuussa.

Valio on investoinut Odintsovoon jo yli 60 miljoonaa euroa. Jatkossa Odintsovon tontillle on mahdollista rakentaa lisää tuotantotiloja, joiden myötä nykyinen
10 000 tonnin vuosikapasiteetti voidaan jopa kolminkertaistaa, jos löytyy kannattavia tuotesegmenttejä. Kaikkia investointeja tutkitaan huolella. Niihin ryhdytään vain, mikäli kannattavuus on erittäin hyvä ja takaisinmaksuaika järkevä."

"Lisäksi Valion yhteistyökumppaneina Venäjällä toimivat saksalaismeijerit Ehrmann, Kochmeister ja Algoy"

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...va-valio-on-toipunut-venaja-shokista/FKpCZu8K





Tuon uutisen jälkeen on tapahtunu tuotannon lisäystä. Toki lähteet näihin osittain venäläisiä, mutta eiköhän joku totuuden siemen löydy näistäkin.


26 December 2016
Finnish Valio will expand the production in the Moscow region
The Finnish company "Valio" is going to build a new industrial complex in the Odintsovo district of the Moscow region in 2017-2018

http://agro2b.ru/en/analytics/38156-Finskaya-Valio-rasshirit-proizvodstvo-Moskovskoj-oblasti.html

7.6.2017
http://www.svkk.fi/uutishuone/valio-laajentaa-tuotantoaan-venajalla/
"Valio käynnistää torstaina uuden tuotantolinjan Jershovon tehtaallaan. Uusi tuotantolinja kasvattaa tehtaan tuotantovolyymiä 50 prosentilla"


7.6.2017
Niin ja oltermanniinkin on tarpeeksi laadukas maito löytynyt.
http://www.svkk.fi/ajankohtaista/venla/viola-kotiutui-venajalle/
– Oltermannin tuotantoa varten etsittiin ensin pari vuotta tarpeeksi laadukasta maitoa ja sopivaa tuotantopaikkaa, ennen kuin tuotanto vihdoin viime syksynä päästiin käynnistämään. Meitä pidetään siellä vähän hulluina, sillä käytämme omissa tuotteissamme sen verran laadukasta maitoa, mitä kilpailijamme käyttävät korkeinaan lastenruoissa, Mika Koskinen selvittää


Eiköhän saksalaisilla ole samanlaiset investoinnit menossa tai menny. Ranskalainen danone on ainakin tänä vuonna investoinut laitostensa modernointiin.

25 April 2017
Danone will invest more than 1 billion rubles in a dairy factory in Samara
http://agro2b.ru/en/news/41152-Danone-will-invest-more-than-billion.html


Ennen pakotteita
Fri Nov 1, 2013
Danone to invest in Russian dairy farms
All milk produced by the farms will be sold to Danone's factories, according to a joint statement. Danone has more than 20 plants in Russia and is the leading producer of milk and dairy products
Damate earlier announced plans to invest a total of 14.4 billion roubles ($448.7 million) until 2017 into the construction of dairy farms in those regions.
http://www.reuters.com/article/us-danone-russia-idUSBRE9A00DQ20131101
 
En luota myöskään Merkeliin. Olen asunut Saksassa ja tunnen saksalaisia. Siellä on yli 80 miljoonaa asukasta. Helmut Kohl yhdisti tuosta vain koko Itä-Saksan Bundes-muskeliin. Merkel on "ossi" niin kuin siellä sanottiin. Jos ossi pääsee vallan huipulle, hän on kiveä kovempi. Saksan kansantalous on jäsenmaiden suurin. En luota Merkeliin siksikään, että hän Helmut Kohlin nostamana muuttui alle kymmenessä vuodessa pioneeri-ossista CDU:n puheenjohtajaksi kaadettuaan hyvämntekijänsä ja tukijansa oikein kunnon selkäänpuukotuksella. Samana vuonna kuin Putin valittiin presidentiksi.

Saksalaiset ovat "pahoja, hyvin pahoja", kuten Trump sanoi. Hän viittasi tällä Saksan kauppatapoihin.

Saksan kauppaylijäämä on maailman suurin. Se oli vuonna 2016 253 miljardia euroa. Yhdysvaltoihin Saksa vie 65 miljardilla dollarilla (58 miljardilla eurolla) enemmän tuotteita kuin mitä se sieltä tuo. Ja ennen kaikkea tuotteita, joita myös Yhdysvallat itse kauppaa: autoja ja autonosia, teollisuuden koneita ja lääkkeitä. Yhdysvallat on vuosia syyttänyt Saksaa epäreilusta kaupasta ja heikolla eurolla pelaamisesta. Saksa on viiden muun valtion ohella Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tarkkailulistalla. Saksa jo viime vuoden huhtikuusta lähtien. Obama sääti oikein lain, jonka mukaan Yhdysvallat voi käydä vastatoimiin, koska tietyt edellytykset täyttyvät (jos kauppataseen ja vaihtotaseen ylijäämä Yhdysvaltain kesken on räikeä). Siis Obama, ei Trump.

Saksa on myös Suomelle hyvin paha, mutta me yritämme "kilpailla" ja kikyillä Saksan teollisuuden kanssa... Mikä siinä.

Nimittäin euroalueella jonkin toisen ylijäämää vastaa jonkin toisen alijäämä. Väistämättä. Jollain Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia. Ei mitään. Valuuttakurssi ei pääse sopeutumaan täysimääräisesti, vaan on Saksan kilpailukykyyn nähden keinotekoisen alhainen, mikä parantaa Saksan vientikilpailukykyä euroalueen ulkopuolelle. Saksa on ollut koko ajan voittaja.

Jokaisella euromaalla ei ole mahdollisuutta todelliseen euroetuun puhumattakaan, että jokaisen "täivaltion" vaikutusvalta riittää euroalueen politiikassa mihinkään. Voidaan hurskastella, että jokaisella euromaalla on yhtäläinen oikeus kehittää teollisuuttaan ja bisnestään. Toki voidaan juu. Olen katsellut Rhein-Mainin talousaluetta vuorelta ja ymmärsin köyhänä kulkumiehenäkin, että Suomen rikkaimmat eivät pääsisi täällä parhaimpiin klubeihin, elleivät suostuisi sinne keittelemään kahvia tai jotain.

Saksan politiikka on merkantilistista. Se kasvattaa talouttaan nationalistisesti muiden euromaiden kustannuksella. Iso osa Saksan vaihtotaseen pitkäaikaisesta ja ennen kaikkea poikkeuksellisen suuresta ylijäämästä perustuu keinotekoiseen hintaetuun.

Sen vientihinnat ovat keinotekoisen matalia ja tuontihinnat keinotekoisen korkeita, ja tästä hyvästä niin vienti- kuin kotimarkkinayritykset menestyvät paremmin kuin ilman keinotekoista kilpailuetua olisi mahdollista.

Saksa on vuosien ajan saanut keinotekoista kilpailuetua jakamalla yhteisen euron lukuisten sellaisten maiden kanssa, joiden talouskunto on kaikilla mahdollisilla mittareilla selvästi Saksaa heikompi. Saksaa heikompien maiden heikkous on estänyt euroa vahvistumasta niin vahvaksi kuin Saksan kansallinen valuutta olisi vahvistunut.

Eräässä talousjutussa luki näin: "Jos Saksalla olisi vapaasti ja aidosti kelluva kansallinen valuutta eikä Kreikan ja muiden kriisimaiden kanssa yhteinen euro, sen vaihtotase voisi olla vain tilapäisesti ja vähän kerrallaan ylijäämäinen, ja välillä se olisi yhtä helposti alijäämäinenkin.

Normaaleissa valuuttaoloissa Saksan ylijäämän kasvaminen vahvistaisi valuuttaa ja alkaisi vähitellen heikentää kansainvälistä kilpailuasemaa, kunnes tuonti kasvaisi vientiä suuremmaksi ja vaihtotase kääntyisi alijäämäiseksi, ja valuutta alkaisi heikentyä."

Ruotsi toimii samalla tavalla vientivetoisena ja tuontitorjuvana mutta eri keinoin, Riksbankin ja kruunun avulla.

Euro samaan aikaan kasvattaa Suomen haasteita ja vähentää Suomen keinoja ja mahdollisuuksia vastata noihin haasteisiin saati voittaa niitä.

Hyvä kirjoitus. Tältähän se vaikuttaa. Vielä voidaan nostaa esille, että se, millä monet taloudeltaan toisen luokan EU-maat tämän saksalaisen ostoputken rahoittivat, oli suuri velkalasti. Paljon tästä meni myös valtioiden velkaan. Rahoittajina olivat suurelta osin valtioiden bondeja ostaneet saksalaiset ja ranskalaiset pankit, vaikka noiden maiden bondien korkoero alkoi jo kauan aikaa sitten reveta isoksi Saksaan verrattuna.

Kun alkoi näyttää siltä, että Saksa joutuukin näistä satumaisista ylijäämistään pian pääomittamaan ihan itse pankkejaan, alkoikin kova huuto sen YHTEISVASTUUN perään. Ja ainakin Suomessa saatiin mitä erinomaisin, omaa elämäänsä elävä "keisarin uudet vaatteet" -kuvio päälle, jos tätä kuviota vastusti niin johan sai kuulla olevansa pölhöpopulisti. Euroopan Paras Valtiovarainministeri (Financial Times) Katainen tiesi että heti ensimmäisen tukipaketin jälkeen oli markkinavoimista otettu selkävoitto. No, ainakin näiden Saksan ylijäämiä vuosikausia tehtailleiden maiden yksityinen velkalasti onkin muuttunut meidän kaikkien kollektiiviseksi velaksi. Eikä se tähän pääty.

Sanottakoon että ei tämä ihan mustavalkoista ole, saksalaiset tekevät kirotun hyviä autoja...ja panssarivaunuja :)

Yritystasolla saksalaiset ovat meille myös ihan kivoja - Meyerin vetämänä telakkahommissa ja Mersua tehdessä päästään osille tästä kuviosta.
 
Saksa on vuosien ajan saanut keinotekoista kilpailuetua jakamalla yhteisen euron lukuisten sellaisten maiden kanssa, joiden talouskunto on kaikilla mahdollisilla mittareilla selvästi Saksaa heikompi. Saksaa heikompien maiden heikkous on estänyt euroa vahvistumasta niin vahvaksi kuin Saksan kansallinen valuutta olisi vahvistunut.

Eräässä talousjutussa luki näin: "Jos Saksalla olisi vapaasti ja aidosti kelluva kansallinen valuutta eikä Kreikan ja muiden kriisimaiden kanssa yhteinen euro, sen vaihtotase voisi olla vain tilapäisesti ja vähän kerrallaan ylijäämäinen, ja välillä se olisi yhtä helposti alijäämäinenkin.

Normaaleissa valuuttaoloissa Saksan ylijäämän kasvaminen vahvistaisi valuuttaa ja alkaisi vähitellen heikentää kansainvälistä kilpailuasemaa, kunnes tuonti kasvaisi vientiä suuremmaksi ja vaihtotase kääntyisi alijäämäiseksi, ja valuutta alkaisi heikentyä."

Ruotsi toimii samalla tavalla vientivetoisena ja tuontitorjuvana mutta eri keinoin, Riksbankin ja kruunun avulla.

Euro samaan aikaan kasvattaa Suomen haasteita ja vähentää Suomen keinoja ja mahdollisuuksia vastata noihin haasteisiin saati voittaa niitä.

Olen niin monessa asiassa eri mieltä siitä mistä saksalaisten yritysten kilpailukyky perimmiltään johtuu. Ei siinä kuitenkaan ole mitään keinotekoista. Ei ole ollut koskaan aiemminkaan..

Lähtökohdiltaan Saksa on ensinnäkin riittävän suuri yhtenäinen markkina-alue, kansalaiset tekevät paljon työtä, ovat koulutettuja sekä kuluttavat maailman parhaimpia "kotimaisia" tuotteitaan. Samoja maailman laadukkaimpia tuotteita ostetaan myös erittäin paljon muualla maailmassa. Saksalainen yhteiskunta ja hallinto tarjoaa käytännössä vain yhteiskunnalliset puitteen/lähtökohdat yrittämiselle ja liiketoiminnalle.

Ei ole mitään esteitä sille etteikö muuallakin voitaisi tehdä aivan samoin kuin Saksassa. Erityisesti EU:n yhteismarkkinoiden alueella. Kaikki samat lähtökohtaiset edellytykset täyttyy yhteisellä 500 miljoonan asukkaan markkina-alueella jopa huomattavasti paremmalla tasolla kuin pelkästään Saksassa.

Yhteinen valuutta(-alue) parantaa kaikkien yhteisillä markkinoilla toimivien yritysten sekä liiketoiminnan lähtökohtia sekä mahdollisuuksia. Se antaa luotettavuutta investoinneille ja ennustettavuutta kaikenlaiselle taloudelliselle kehitykselle.

Se että pyrittäisiin saavuttamaan jonkinlaisia etuja valuutan devalvoinnilla on kaikkein surkein esimerkki keinotekoista ja tilapäisesti arvonlisäyksestä/arvon vähennyksestä toisaalla..(Siis housuihinsa kusemista pakkasella - tämä on hyvä vertaus). Valuutalla keinottelu ei todellakaan ole mitään todellinen tuotantotekijä tai kestävä rakenteellinen kilpailutekijä.

Missä se vika sitten piilee? Miksi kaikki eivät menesty samalla tavalla kuin saksalaiset?
- etsikää syitä niistä asioista jotka toteutuu/on toteutettu eri tavalla Saksassa vs. muissa maissa.
- lähtökohtaisesti ei kannata hakea vikaa sellaisesta joka toteutuu omassa yhteiskunnassa juuri samalla tavalla kuin Saksassa.
- eihän Saksan valtio sinällään käy kauppaa, rakenna autoja, koneita tai öljyputkia jne.
- yksityiset yritykset (muutkin kuin saksalaiset) luovat tuotannon jonka myötä myös julkishallinnon palvelut toteutuu.

Eikö kannattaisi ottaa esimerkkiä Saksasta, saksalaisista sekä saksalaisista yrityksistä?

Suomella ei tässä suhteessa pitäisi olla minkäänlaisia erityisiä vaikeuksia. Esimerkkejä löytyy riittävästi.
Saksalaisella tavalla toteutettu tuotanto toimii meillä yhtä kilpailukykyisesti kuin itse Saksassa. Suomalaiset työntekijät kykenevät yhtä tuottavaan ja laadukkaaseen työsuoritukseen kuin saksalaiset. Suomesta löytyy myös yrityksiä jotka toimivat erittäin tehokkaasti ja tuottavasti globaaleilla markkinoilla ihan omilla resursseillaan.

Siis mistä löytyy ne todelliset eroavaisuudet joiden myötä saksalaiset menestyvät muita paremmin?
Ainakin osittain vastauksia saattaa löytyä:
Yhteiskunnan hallinnolliset rakenteet..
- saksalainen yhteiskunta kokonaisuudessaan kykenee luomaan paremmat edellytykset yrityksille menestyä kotimaassa sekä maailman laajuisesti.
- saksalainen yhteiskunta palvelee myös kansalaisiaan paremmin ja kustannustehokkaammin kuin muut kansalliset yhteiskunnat. Parempi koulutus, sosiaaliturva ja kansallinen yhteenkuuluvuus?
- ehkä Saksassa opitaan lapsuudesta lähtien luottamaan oman maan tuotteisiin sekä tekemään työtä tuottavalla tavalla?
- yhteiskunnallinen tehokkuus pitää veroasteen kohtuullisena ja rohkaisee kansalaisia yrittämään, tekemään työtä ja säästämään?
- varmasti on paljon muutakin..josta muu maailma voi ottaa esimerkkiä.

Mieluummin näkisin että Suomessa kehitettäisiin yhteiskuntaa soveltuvin osin mm. saksalaisten esikuvien suuntaan. Siksi olen tyytyväinen yhä pidemmälle kehittyvään eurooppalaiseen yhteisöön. Mutta kansa päättäkööt (vaikka näyttäkin siltä että poliitikot siitä päättää). Siitä olen varma että devalvaatiotalous johtaisi vain entistä suurempiin ongelmiin.

Sinällään minua ei henkilökohtaisesti millään tavoin haittaisi vaikka meillä Suomessa lähdettäisiin keinottelemaan omalla valuutalla ja devalvaatiolla. Olen sellaisiin kepulikonsteihin osannut varautua jo kymmenien vuosien ajan. Suosittelen varautumista myös muille..ihmisen on helpompi muuttaa/vaikuttaa omiin tekemisiinsä kuin ympäröivään maailmaan.
 
Viimeksi muokattu:
Eräs logistiikka-alan ammattilainen väitti minulle kahden kesken, että saksalaiset ovat koko ajan myyneet Valko-Venäjälle yllättäen ihan helkkaristi kaikkea, siis yli Valko-Venäjän tarpeen. Kas kun Lukashenkan valtakunta ei ole pakoterintamassa. Tätä voisi vähän pöyhiä. Olisi se metkaa, että näiden julistusten takana venäläinen syödä suimii saksalaisia juustoja kaiken aikaa. Oltermanneja nyt ei aleta Valko-Venäjän kautta kierättämään.

No tämä nyt ei paranna mielialoja kyllä, jos on totta. Joko ei ole tai sitten meillä on helkkarin laiskat toimittajat.
Valko-Venäjän tuonti Saksasta on laskenut aika lailla maailmanpankin tilaston mukaan, joten ehkä tämä tieto koskee vain joitain tuoteryhmiä?
upload_2017-6-17_14-24-0.png
http://wits.worldbank.org/CountryPr...flow/Import/partner/DEU/indicator/MPRT-TRD-VL
edit: passi olikin jo ehtinyt tähän, vastasin lukematta ketjua loppuun asti
 
Viimeksi muokattu:
EU on kansallisvaltioiden muodostama talousliitto. Jokainen pelaa omaan pussiinsa vaikka Brysselissä istuisi mitä visionäärejä. Saksa pelaa kaupassa parhaiten ja kovimmin. Sitä sanotaan kilpailuksi. Mutta jotkut talousliiton eurorintaman sisällä häviävät juuri siksi. En ymmärrä, miksi sitä ei voisi tyynesti sanoa ja hyväksyä.

Suomi taas maana on Saksan kainalossa. Jonkin verran olemme päässeet pahimmasta eteenpäin. Suomen talous on kasvanut nyt kuusi vuosineljännestä peräkkäin. Tilastokeskuksen alkuvuoden ennakkotietojen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvoi edellisvuoden avausneljännekseen verrattuna 2,7 prosenttia ja pitkään laahannut vienti jopa 8,8 prosenttia. Suomen 2,7 prosentin kasvu oli puolihistoriallisesti jopa kovempaa kuin Saksan tai Ruotsin; naapurimaa jäi 2,2 prosentin kasvuun.

Ei ole mitään syytä päästää viherpunaa tössimään tätä.

Katsotaan nyt, miten Trumpin aloittamat kauppasodat purevat ja muuttavat tilannetta. EU ja eritysesti Saksa ovat varmasti toimien kohteena siinä missä Japani ja Kiinakin.
 
Back
Top