Saksalaisvirkamiehen rakettimainen nousu komission huipulle äimistytti EU-parlamentissa
Martin Selmayrin nimityksestä tehdään parlamentissa selvitys. Komission mukaan nimityksessä noudatettiin kaikkia soveltuvia pykäliä.
Euroopan komissio
13.3.2018 klo 07:11
Martin SelmayrOlivier Hoslet / EPA
Petri Raivio
EU-kirjeenvaihtaja
@PetriRaivio
Jaa artikkeli Facebookissa
Jaa artikkeli Twitterissä
Jaa artikkeli Whatsapissa
BRYSSEL
Euroopan komissio puolusti eilen illalla parlamentissa jyrkästi tapaa, jolla komission pääsihteeriksi nostettiin hiljattain komission puheenjohtajan kabinettipäällikkö Martin Selmayr.
Selmayr nimitettiin ensin komission varapääsihteeriksi ja muutamaa minuuttia myöhemmin pääsihteeriksi, sen jälkeen kun oli käynyt ilmi että entinen pääsihteeri on yllättäen jäämässä eläkkeelle.
Pääsihteeri on korkein virkamies 32 000 työntekijän komissiossa, jolla on yksinoikeus antaa lakiesityksiä ja valvoa EU-lainsäädännön täytäntöönpanoa.
Huoli EU:n uskottavuudesta
Parlamentin jäsenet yli puoluerajojen kritisoivat kovasanaisesti nimitysmenettelyä täysistunnossa. Heidän mukaansa Selmayrin pikaylennys komission ylimmäksi virkamieheksi rikkoo vähintään sääntöjen henkeä, jos ei välttämättä kirjainta.
– Komission pitää valita, kumpi on tärkeämpää: Selmayrin ura vai EU:n uskottavuus, sanoi puolestaan liberaaliryhmän hollantilainen Sophie in 't Veld.
Moni euroedustaja arvioi, että nimitysmenettely voi kääntyä EU:ta vastaan, koska se antaa kyseenalaisen kuvan komission hallintokulttuurista.
– Tällainen tekee EU:n haavoittuvaksi yleisen mielipiteen suhteen, sanoi vihreiden Sven Giegold Saksasta.
Martin Selmayr(siirryt toiseen palveluun) on saksalaisjuristi, joka on ollut tunnettu Brysselissä ja tuiki tuntematon kaikkialla muualla. Helmikuun lopulle saakka hän toimi komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kabinettipäällikkönä eli oikeana kätenä, joka varmisti, että Junckerin ajamat asiat etenevät.
Komission pääsihteeri Martin Selmayr (vas.) ja puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (oik.) komission kollegion kokouksessa Brysselissä viime viikon keskiviikkona.Olivier Hoslet / EPA
Nimitys yllätti komissaarit
Helmikuun 21. päivä komissaarit kokoontuivat viikoittaiseen kokoukseensa. Asialistalla oli paketti virkanimityksiä, muttei pääsihteerin tehtävää.
Ensin kokous päätti Junckerin esityksestä nimittää Selmayrin avoinna olleeseen komission varapääsihteerin tehtävään. Seuraavaksi Juncker ilmoitti, että komission istuva pääsihteeri Alexander Italianer, 61, on päättänyt jäädä eläkkeelle reilun viikon kuluttua.
Sitten Juncker esitti, että hänen entinen kabinettipäällikkönsä Selmayr nimitetään Italianerin seuraajaksi. Sanomalehti Libérationin lähteiden mukaan koko tapahtumasarja kesti yhdeksän minuuttia.
Varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi italialaislehti
Il sole 24 oren(siirryt toiseen palveluun)haastattelussa, että niin Italianerin eläköityminen kuin Selmayrin nimityskin yllätti kaikki komissaarit huoneessa.
"Fake news"
Menettelyä parlamentin keskustelussa eilen puolustanut komissaari Günther Oettinger sanoi, että nimitys noudatti kaikkia pykäliä ja tehtiin täysin laillisesti. Hän ei kuitenkaan perustellut, miksi se tehtiin poikkeuksellisen nopeassa menettelyssä.
– Selmayr ei ole puolueen mies eikä hirviö. Antakaa hänelle mahdollisuus, Oettinger sanoi.
Hän kiisti myös
Libérationin uutisen(siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Selmayr olisi valmistelemassa pääsihteerinä uudistusta, joka antaisi entisille komissaareille hulppeat edut, kuten autonkuljettajan, työhuoneen ja sihteeripalvelut.
– Se on fake news, Oettinger sanoi.
Selmayrin pikanimitys varapääsihteeriksi oli tarpeen, jotta pääsihteerinimitys olisi noudattanut protokollaa. Varapääsihteerin tehtävään oli komission mukaan kaksi hakijaa, joista toinen jättäytyi loppuvaiheessa pois.
Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) oli ainoa suomalaismeppi, joka käytti puheenvuoron Selmayr-keskustelussa.
– Poliittiset virkanimitykset ovat korruptiota, Ruohonen-Lerner sanoi.
Parlamentin talousarvion valvontavaliokunta aikoo selvittää Selmayrin nimityksen käänteet. Parlamentti ei voi suoraan purkaa Selmayrin nimitystä, mutta se voi painostaa komissiota koska komissaarien on nautittava parlamentin luottamusta.