Nojatuolistrategi
Ylipäällikkö
Koko virkamieskunnalle on rakennettu tie EU virkoihin, tämä on ihan tietoista vaikuttamista federalistien toimesta.
Periaatteessa – mutta tie on pitkä, kapea ja kivinen. Harva yltää vihreälle oksalle.
Pelkästään varalleololistalle päästäkseen pitää läpäistä virkakilpailu (älykkyys- ja kielitestit). Kun korkeakoulututkinnon suorittaneita hakijoita on 20 000 ja 2% valitaan varallaololistalle, kilpailu on kovaa ja 98% hakijoista karsiutuu jo ennen EU-virkauran alkua.
Vakituisiin EU-virkoihin voi päästä ainoastaan osallistumalla Euroopan unionin henkilöstövalintatoimisto EPSOn järjestämiin avoimiin rekrytointikilpailuihin. EPSO vastaa työntekijöiden valinnasta Euroopan parlamenttiin, EU:n neuvostoon, Euroopan komissioon, unionin tuomioistuimeen, Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen, Euroopan ulkosuhdehallintoon, Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaan, alueiden komiteaan sekä Euroopan tietosuojavaltuutetun ja Euroopan oikeusasiamiehen toimistoihin. Kilpailuiden tarkoituksena on luoda valintamenettelyn menestyksekkäästi läpäisseistä hakijoista luettelot, joista kukin toimielin palkkaa avoinna oleviin tehtäviinsä sopivat työntekijät.
Hallintovirkamiesten kilpailut
Hallintovirkamiesten kilpailuissa (administrator, AD) on useita vaiheita. Joka vuosi keväällä julkaistavassa AD5-yleisvirkamieskilpailussa hakulomake täytetään kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa hakija täyttää perustietojensa lisäksi kielitaitoaan koskevat tiedot. Toisessa vaiheessa hakija vahvistaa annetuista vaihtoehdoista sen kielen, jolla hän haluaa suorittaa osan kilpailun testeistä. Hakijan tulee täyttää hakulomakkeen molemmat osiot määräaikoihin mennessä.
Ensimmäinen testivaihe on tietokoneella tehtävät monivalintakokeet (computer-based tests), jotka mittaavat abstraktia, kielellistä ja numeerista päättelykykyä sekä tilanteen päättelykykyä. Ensimmäisen vaiheen testien tarkoituksena on arvioida hakijoiden yleistä soveltuvuutta, ja ne voi tehdä millä tahansa EU:n 24 virallisesta kielestä. EU-osaamista ei tässä vaiheessa testata. Testikeskuksia on kaikissa jäsenvaltioissa ja useissa kolmansissa maissa. Toinen vaihe voi olla tietokoneella tehtävä ns. postilaatikkotehtävä (E-tray) tai erityisalojen kilpailuissa esimerkiksi hakemuksen kykyosioon perustuva seulonta (talent screener).
Parhaiten menestyneet hakijat kutsutaan Brysseliin tai Luxemburgiin arviointikeskukseen, jossa on useita tehtäviä suullisista esityksistä ja ryhmäharjoituksista haastatteluihin. Arviointikeskuksen tehtävät suoritetaan hakulomakkeessa valitulla toisella kielellä. Toiseen vaiheeseen kuuluu usein myös aineistotehtävä (case study), joka voidaan tehdä myös kotimaassa jo ennen arviointikeskukseen menoa.
http://vnk.fi/eu/kilpailut-ja-valmennus