EU - onko järkee vai ei?

Italia nosti äläkän Itämeren Nord Strem 2 -kaasuputkesta
EnergiaPolitiikkaEU

2015124435759.jpg

Italian pääministeri Matteo Renzi (vas.) ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Brysselissä. KUVA: EPA
Nord Stream 2 -hankkeen puuhamiehet saivat huippukokouksesta varoituksen, ettei hanketta välttämättä katsota hyvällä.


EU-maiden huippukokouksessa käytiin voimakas keskustelu vireillä olevasta uudesta Itämeren kaasuputkesta. Italian pääministeri Matteo Renzi nosti hankkeen päämiesten keskusteluun perjantaina. Italia on näreissään siitä, että Venäjältä Bulgarian kautta Italiaan suunniteltu South Stream -kaasuputki törmäsi EU-lakiin, mutta Nord Stream 2 -hanketta viedään eteenpäin. Myös useat Itä-Euroopan ja Baltian maat ovat olleet tyytymättömiä hankkeeseen, joka lisäisi kaasuyhteyksiä Venäjältä Saksaan.

Huippukokouksen loppupäätelmiin tehtiin kirjaus, joka on verhottu muistutus uutta Nord Streamia puuhaville Venäjän valtion kaasuyhtiölle Gazpromille ja eurooppalaisille energiayhtiöille siitä, että eurooppalaisilta on turha odottaa erityisen suopeaa suhtautumista hankkeeseen.

"Kaikkien uusien infrastruktuurihankkeiden on oltava täysin kolmannen energiapaketin ja muun EU-lainsäädännön sekä EU:n energiaunionin tavoitteiden mukaisia", päätelmissä todetaan.

Kirjaus tarkoittaa, että uusien infrahankkeiden on lisättävä EU:n energiaturvallisuutta ja vähennettävä riippuvaisuutta yhdestä toimittajasta.

"Tämä on ehto sille, että hanke voi saada EU-instituutioilta tai jäsenmailta minkäänlaista tukea, oli se sitten poliittista, juridista tai taloudellista", Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoo.

Komissio tutkii parhaillaan, täyttääkö Nord Stream 2 lain vaatimukset, mutta arvioita sen vaikutuksista energiaturvallisuuteen on jo.

"Komissio on arvioinut, että mikäli Nord Stream 2 rakennettaisiin, se heikentäisi energiaturvallisuutta, sillä 80 prosenttia kaasusta tulisi yhtä reittiä pitkin, ja se vahvistaisi Gazpromin hallitsevaa markkina-asemaa Saksassa nostamalla markkinaosuuden yli 60 prosentin", Tusk sanoo.




"Emme voi puuttua kaupalliseen hankkeeseen, mutta puolustamme eurooppalaista lainsäädäntöä", hän lisäsi.

Tusk kuvasi huippukokouksessa käytyä keskustelua vaikeaksi ja tunteelliseksikin. Hänen mukaansa salissa keskusteltiin myös hankkeen geopoliittisesta ulottuvuudesta. Itämeren uusi kaasuputki käytännössä auttaa ohittamaan Ukrainan, joka on EU:ssa käytettävän kaasun tärkein reitti. Tämä heikentäisi Ukrainan energiaturvallisuutta ja tekisi ison loven valtion budjettiin.

"Suomelle tämä ei ole poliittinen kysymys. Meille tämä on kaupallinen hanke", pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi kokouksen jälkeen.

Saksalaismedia: USA painostaa Saksaa luopumaan Nord Stream 2 -hankkeesta
Mandel Ngan
pic_5_3952980_k3022308_651.jpg

Angela Merkel ja Donald Trump tapasivat Valkoisessa talossa huhtikuussa.
MAAILMA STT 22:48 0
Yhdysvallat painostaa Saksaa luopumaan Itämerelle suunnitellusta Nord Stream 2 -kaasuputkiprojektista.

Saksalaisen uutiskanavan NTV:n mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi liittokansleri Angela Merkelille huhtikuussa, että tämän tulisi tehdä kaikkensa pysäyttääkseen kaasuputkiprojektin. Vastineeksi Yhdysvallat voisi Trumpin mukaan harkita neuvottelevansa uudesta kauppasopimuksesta EU:n kanssa. Lähteinä NTV:llä on saksalaisia hallitusviranomaisia.
Mainos

Yhdysvallat vastustaa Nord Stream 2 -kaasuputkea, koska se lisää EU:n riippuvuutta venäläisestä maakaasusta, sanoi Sandra Oudkirk Yhdysvaltain ulkoministeriöstä Bloombergille torstaina. Yhdysvallat pelkää myös, että Venäjä voi käyttää kaasuputkea merenalaiseen tiedustelutoimintaan, sanoi Oudkirk.

Oudkirkin mukaan Yhdysvallat voi langettaa pakotteita eurooppalaisille yhtiöille, jotka osallistuvat hankkeen rahoittamiseen. Pakotteet perustuisivat lakiin, jonka kongressi hyväksyi 2013.
http://www.ts.fi/uutiset/maailma/39...taa+Saksaa+luopumaan+Nord+Stream+2+hankkeesta
 
Breitbart taitaa tässä sortua sensaationhakuisuuteen ja todella valikoivaan uutisointiin? Ainakin kyseisen siirtolaisuus-komissaari Avramopouloksen eilinen puhe edusti aika tavanomaista keskitietä. Piti esim. EU:n ulkorajojen turvaamista ja laittoman siirtolaisuuden ehkäisyä / laittomien siirtolaisten palautusten toimeenpanoa tärkeänä. Toki mukana on myös jossain määrin "varsinaisten" pakolaisten sisäänottoon kannustavia elementtejä.


Breitbart ei käytä lähteenään tuota puhetta. Breitbartin lähde on Euractiv, jossa on lainausmerkkien sisään pistetty herra komissaarin kommentti.

---

Sitten kannattaa muista lakiteknisesti eräs yksityiskohta. Euroopan Unioni ei tulkitse, että 2015 ihmisvirta olisi ollut laittomia siirtolaisia. Kun hakee turvapaikkaa, niin se ei ole laitonta siirtolaisuutta.

Ja sitten päästään toiseen yksityiskohtaan. Euroopan Unioni ei ole luopumussa turvapaikkajärjestelmästä. Eli vaikka tulisi rautaa rajalle, jolla estetään 100% laiton siirtolaisuus, niin se ei tarkoita ollenkaan sitä, etteikö turvapaikkaa voisi edelleen hakea; vaikka sieltä rajalta.
 
Breitbart ei käytä lähteenään tuota puhetta. Breitbartin lähde on Euractiv, jossa on lainausmerkkien sisään pistetty herra komissaarin kommentti.

---

Sitten kannattaa muista lakiteknisesti eräs yksityiskohta. Euroopan Unioni ei tulkitse, että 2015 ihmisvirta olisi ollut laittomia siirtolaisia. Kun hakee turvapaikkaa, niin se ei ole laitonta siirtolaisuutta.

Ja sitten päästään toiseen yksityiskohtaan. Euroopan Unioni ei ole luopumussa turvapaikkajärjestelmästä. Eli vaikka tulisi rautaa rajalle, jolla estetään 100% laiton siirtolaisuus, niin se ei tarkoita ollenkaan sitä, etteikö turvapaikkaa voisi edelleen hakea; vaikka sieltä rajalta.
Mikä ero on 2015 tilanteeseen? eikö ole kyse höpöhöpö päätöksestä jolla rauhoitetaan kansalaisia ja sama meno jatkuu
 
Muuttuuko puheet?

Juhani Huopainen
16 mins ·

Saksa on aloittamassa Venäjä-poliitikan löysäämisen.
Laitetaan kalenteriin t+6 kuukautta, niin Suomessakin sen keksii hallitus ja konsensusmedia järkeväksi.
Olen aiemmin sanonut - "Suomen kantojen" ennakointi on helppoa - asiakysymyksissä peesataan Saksaa, koska se on tärkein liittolainen euroalueen kysymyksissä Etelä-Eurooppaa vastaan, ja painoarvoltaan se taho, joka päättää myös reunamaita koskevista asioista, sekä ratkaisee virkanimitykset.
Economics
Rapprochement With Russia Is Now a Core Policy Objective for Germany
By
Patrick Donahue
and
Ilya Arkhipov
18. toukokuuta 2018 klo 2.00 UTC+3
  • German chancellor to meet Russian president in Sochi on Friday
  • Two seasoned four-term leaders forced into awkward embrace

https://www.bloomberg.com/news/arti...ruption-pushes-merkel-closer-to-putin-s-orbit
 
http://artoluukkanen.puheenvuoro.uu...ppakonflikti-syttyi-blocking-statute-kayttoon
EU:n ja USA:n välinen kauppakonflikti syttyi - 'blocking statute' käyttöön
18.5.2018 08:53 Arto Luukkanen
Kuten Saksan suurimman aikakauslehden Der Spiegelin internet-versio julisti pari päivää sitten: ”Länttä ei ole enää olemassa” - "Der Westen existiert nicht mehr". Der Spiegel-lehden päätoimittaja Klaus Brinkbäumer totesi myös, että “meidän suhdettamme USA:han ei voi määritellä ystävyydeksi tai edes kumppanuudeksi”.
Lehden mukaan syy tähän liiton loppumiseen on USA:n presidentti Donald Trump ja että Euroopan pitää nyt puolustautua USA:n uhkaa vastaan omalla tavallaan. Hän kuulutti maamiehiltään: ”vastarintaa Amerikkaa vastaan”.
Uutinen oli shokki. Saksalaiset ovat viimeinen kansa Euroopassa, joka kommentoisi tärkeistä asioista näin kevytmielisesti. Kun tällaista lausutaan, sillä on myös painoa. Ovatko Saksa, Ranska ja EU jättämässä euroatlanttisen laivan? Onko USA:n valtakausi Euroopassa ohitse?
Trump jätti sopimukset
Kitkerä keskustelu alkoi kun USA:n presidentti hylkäsi Iranin kanssa solmitun kansainvälisen ydinsulkusopimuksen. Eurooppalaisten mukaan Trumpin yksipuolinen julistus romuttaa sopimuksiin perustuvan monenkeskisen kansainvälisen järjestelmän.
Saksalla ja Ranskalla on kuitenkin myös raadollisempia syitä: Trumpin lupaus siitä, että hän aikoo asettaa pakotteita Iranille ja niille firmoille, jotka ovat sen kanssa tekemisissä, merkitsee sitä, että muun muassa Iranin solmimat kaupat yli sadasta ranskalaisesta matkustajalentokoneesta voivat peruuntua. Kyseessä on monien miljardien liiketoiminta.
Trumpin mukaan syy tähän sopimuksen mitätöintiin 8. pnä toukokuuta oli siinä, että USA ei usko Iranin noudattavan sitä ja ennen kaikkea siksi, että Iran on sen mielestä terrorismia sponsoroiva valtio.
Amerikkalaisten mukaan Iran vie ohjuksia, rahoittaa konflikteja Lähi-Idässä ja on Hizbollahin, Hamasin, Talibanin ja al-Qaidan takana ja että se on salaisesti jatkanut omia ydinohjelmiaan sopimuksista huolimatta.
Saksan CDU tyrmäsi väitteen Iranin sopimusrikkomuksista ja piti sitä puhtaana huijauksena. Myös entinen CIA:n ja NSA:n johtaja, amerikkalaiskenraali Michael Hayden arveli Iranin noudattaneen sopimusta täydellisesti.
Mikäli Trumpin allekirjoittama mitätöinti pannaan täytäntöön, se merkitsee tuntuvaa iskua Iranin energia-, öljy- ja talousaloille. Se myös löisi näpeille niitä läntisiä yhtiöitä, jotka käyvät Iranin kanssa kauppaa. Erityisesti EU on nyt puun ja kuoren välissä – se joutuu taistelemaan USA:ta vastaan terästullien täytäntöönpanoa vastaan sekä puolustamaan sitä, että sen suuryhtiöt käyvät kauppaa Iranin kanssa.
Saksalle ja Ranskalle Trumpin oma politiikka merkitsee pakottavaa syytä oman itsenäisemmän politiikan omaksumiseksi. Erityisesti Saksan poliittisen eliitin puhunta on nyt merkityksellistä.
”Jenkki-Grenell” ärsyttää
Saksalaisten puheissa on sävy, että jotain peruuttamatonta on tapahtunut: sen tulkinnan mukaan USA toimillaan tuhoaa euroatlanttisen siteen ja pakottaa nämä maat johtamaan EU:n integraatiota liittovaltion suuntaan.
Saksan mielialaa on myös terävöittänyt USA:n uuden suurlähettilään Richard Grenellin twitter-diplomatia, jossa hän vaatii sitä, että saksalaisten firmojen on hetimiten lopetettava toimintansa Iranissa.
Saksalaisten karvat nousivat heti pystyyn. Saksalaiset valittavat, että tämä ”jenkki” neuvoo heidän talouttaan siitä, mitä pitäisi tehdä ja mitä ei pitäisi tehdä. Hallituspuolue SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles totesi jo happamasti, että hänen tehtävänsä ei ole ketään diplomatian vaikeassa taidossa mutta, että uusi USA:n suurlähettiläs tarvitsisi hieman opastusta siinä.
Trumpin uusi diplomaattinen avaus merkitsee ilmeisesti sitä, että USA aikoo päättävästi asettua Iranin alueellisten suurvaltapyrkimysten tielle. Sen Lähi-Idän tärkein liittolainen Israel katsoo Iranin olevan sen vaarallisin vihollinen. Onko siihen syytä? Toisaalta on ja toisaalta ei ole. Iran on hitaasti ja varmasti kasvattanut omaa merkitystään tällä alueella; sen sotilaita on Syyriassa ja Irakissa. Se toimii myös hyvässä yhteisymmärryksessä Venäjän ja Kiinan kanssa.
Toisaalta, kyse voi olla vain uudesta tavasta tehdä parempi diili Iranin kanssa. Ajatus on, että kovan voimapolitiikan avulla USA saisi paremman otteen alueesta. Jotkut ovat jo ajatelleet, että länsi pelaa ovelasti kahta peliä: USA pelaa ”paha poliisi” peliä samalla kun EU voi sitten toimia ”hyvänä poliisina”. Sopimuksen muut allekirjoittajat kuten Venäjä ja EU ovat siksi jo ilmoittaneet, että ne aikovat kunnioittaa ydinsulkusopimusta.
Saksalle ja Ranskalle USA:n toimet merkitsevät kuitenkin eurooppalaista lähtösignaalia.
Sodan jälkeinen Saksan nojaaminen USA:n voimaan ja turvallisuustakeisiin on järkkymässä. Kyseessä on myös hyvä syy jättää läntinen laiva: tämä voi merkitä sitä, että ne aikovat yhä päättävämmin johtaa EU:ta kohti todellista liittovaltiota. Mikäli USA:n kauppapakotteet iskevät eurooppalaisiin tuottajiin, niin EU:n syventämistä on helpompi perustella.
Trump – EU:n Federaation ”kätilö”?
Toimiiko Trump näin EU:n todellisen federaation kätilönä? Nythän nimittäin tilanne on se, että EU ja sen komissio toimivat kuin EU olisi federaatio – mutta valtiot taas toimivat kuin kyseessä oli talousliitto.
Saksalle kyse on uuden saksalaisen turvallisuuspolitiikan synnystä. Äskettäin Angela Merkel totesi, että Euroopan pitää ottaa oma kohtalonsa omiin käsiinsä. Emmanuel Macron taas on sitä mieltä, että EU ei voi olla USA:n vasalli ja että USA:lla ei ole oikeutta sotkea sen miljardisopimuksia Iranin kanssa. Tai kuten Ranskan talousministeri Bruno Le Maire totesi: Euroopan ei pidä hyväksyä USA:ta ”maailman talouspoliisiksi”.
Ensimmäinen askel olisi EU:n vuoden 1996 ns. torjuntalain aktivointi ('blocking statute'). Se pannaan toimeen tänään (0730 GMT). Se kieltää eurooppalaisia firmoja noudattamasta pakotteiden ehtoja ja takaisi niille korvauksen pakotehaitoista. Aktivointiin tarvitaan EU-maiden enemmistön hyväksyntä. Torjuntalaki toteaa tylysti näin: pakotteista kärsivien firmojen kulut maksaa syyllinen ja sen omaisuutta takavarikoidaan ja myydään tarvittava määrä!!! Samaan aikaan Angela Merkel lähti Putinin puheille Sotshiin. Mistähän siellä keskustellaan?
Toinen askel on sotilasbudjetin kasvattaminen. Saksa aikoo nostaa armeijamenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteestaan vuoteen 2025 mennessä. Rahassa se merkitsee noin 63 miljardia euroa. Kyse on isosta summasta, joka toisaalta ei ole Saksalle iso juttu.
Vai onko kyse vain ja ainoastaan rahasta. Saksan kauppaylijäämä USA:han on peräti 67 miljardia euroa. Trump aikoo korjata asian keskustelemalla ja rangaistustulleilla. Hän on samalla huomauttanut, että Saksa käyttää omaan puolustusbudjettiinsa liian vähän rahaa ja antaa näin amerikkalaisten veronmaksajien hoitaa Saksan turvallisuuden ilmaiseksi.
Mutta nyt Saksa nousee. EU:ta rakennetaan. Ja Suomi ”koohottaa Saksan malliin”.
Arto Luukkanen
Kaikille rauhallista ja hyvää helluntaiviikonloppua!
PS. Keisari Konstantius määräsi 18 toukokuuta vuonna 332 Konstantinopolin asukkaille ilmaisen ruokatarjoilun. Sen kunniaksi julistan amnetian kaikille niille, jotka olen laittanut asiattoman kirjoittelun takia banniin. Uskon, että he ovat parantaneet tapansa)))
 
Mikä ero on 2015 tilanteeseen? eikö ole kyse höpöhöpö päätöksestä jolla rauhoitetaan kansalaisia ja sama meno jatkuu

Tuo Breitbart, Euractiv ja kommissaarin puhe eivät ole millään tavalla ristiriidassa keskenään, kunhan vain ymmärtää mistä ne puhuu. Toisaalta, kansalaisia ei kannata syyttää ymmärtämättömyydestä, koska mediassa ja poliitikkojen päiväkahvipuheissa asioita on sekoitettu keskenään (myös tahallaan).

Sen mitä uutisoinneista olen ymmärtänyt, niin vuoden 2015 tapahtumia ei EU:ssa haluta toistaa. Kansalaiset panikoivat kun seurasivat uutisointia ihmisvirroista. Turvapaikkajärjestelmää ei haluta romuttaa, joten seuraava vaihe on todennäköisesti systeemi, jossa turvapaikkaa hakevat tuodaan eurooppaan hyvässä järjestyksessä. Ei kontrolloimattomasti, niin kuin 2015.
 
joten seuraava vaihe on todennäköisesti systeemi, jossa turvapaikkaa hakevat tuodaan eurooppaan hyvässä järjestyksessä. Ei kontrolloimattomasti, niin kuin 2015.
Hieno ajatus, mutta kun ihmisisstä on kyse niin hienotkin suunnitelmat menevät pieleen jos useat ihmiset samanaikaisesti huomaavat heille itselleen edullisen porsaanreiän ja toimivat sen edullisemman vaihtoehdon mukaan ja sen jälkeeen lopuille on turha selittää mitään järjestyksessä toimimisen eduista.
 
Petteri Orpo: Suomi aikoo pulittaa yhä enemmän rahaa EU:lle - ja se on ilon ja onnen paikka

Tänään klo 16:09

Valtiovarainministeri kertoo IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa, että kasvavat jäsenmaksut kertovat myös hyvinvoivasta taloudesta.




Video: Petteri Orpo pitää hyvänä asiana, että Suomi panostaa Euroopan unioniin.
Orpo (kok) puolustaa Susanne Päivärinnan haastattelussa Suomen linjausta, jonka mukaan maa aikoo jatkossa satsata suurempia summia Euroopan unionin hankkeisiin.Orpon mukaan EU ajaa monia Suomelle keskeisiä intressejä, kuten esimerkiksi parempaa turvallisuutta ja maahanmuuttopolitiikkaa.

Orpo kertoo videolla, mistä syistä maksaminen kannattaa. Ison-Britannian eron aiheuttamaa kassavajeen paikkaamista Orpo ei pidä akuuttina asiana.Valtiovarainministeri kertoo myös, missä mennään EU:n paljon puhuttavien maataloustukien osalta.
Siniset vastustavat EU-kustannusten lisäämistä. Orpon näkemyksen mukaan hallitus on jo nuijinut linjanvedot läpi.

- Me olemme yhdessä ministerivaliokunnassa linjanneet, että Suomi on valmis maksamaan enemmän. Arvostan heitä siitä, että pitää neuvotella lujaa, mutta se on meidän yhteinen kantamme, Orpo sanoo haastattelussa.
https://m.iltalehti.fi/politiikka/201805162200948387_pi.shtml
 
EU tekee kohta YYA:n..
Kirjeenvaihtajien analyysi: Illuusio länsirintamasta murtui – sysäsikö Trumpin politiikka Euroopan lähemmäs Venäjää?
Trumpin politiikka on ajanut Euroopan tilanteeseen, jossa liittolaisuudet muodostuvat yhä enemmän asiakysymys kerrallaan, kirjoittavat Ylen Berliinin- ja Moskovan-kirjeenvaihtajat.
Yle maailmalla
18.5.2018 klo 20:34
13-3-10213131.jpg

Angela Merkel ja Valdimir Putin tapasivat Sotšissa perjantaina.Mikhail Metzel / OPA
Tekijät(2 henkilöä)

BERLIINI/MOSKOVA. Elävätkö Saksan ja Venäjän suhteet uutta renessanssia nyt, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ajautunut ongelmiin eri Euroopan maiden kanssa?

Uutistoimisto Reutersin toimittajan kysymys valtionjohtajille kiteytti asetelman, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat perjantaina Sotšissa.

Saksa ja Venäjä vaikuttivat tapaamisessa olevan yhtäkkiä yhdessä ja samassa nurkassa – Saksan perinteistä liittolaista Yhdysvaltoja vastaan.

Sekä Saksa että Venäjä tukevat Iranin ydinsopimuksessa pysymistä sen jälkeen, kun Yhdysvallat siitä viime viikolla vetäytyi.

Saksa ja Venäjä haluavat molemmat rakentaa toisen Nord Stream -kaasuputken tuomaan venäläiskaasua Saksaan ja muualle Eurooppaan Itämeren kautta. Yhdysvallat ja osa Euroopan maista ovat putkea vastaan. Sen pelätään lisäävän Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa ja heikentävän Ukrainaa, jos venäläiskaasun kauttakuljetukset sen läpi vähenevät tai loppuvat.

Yhdysvaltain mukaan putken toteutuminen saattaa johtaa jopa sanktioihin. Tämä voisi tarkoittaa pakotteiden laajentamisesta myös alihankkijoihin, jotka osallistuvat putken rakentamiseen.

Yhdysvallat pitää hanketta turvallisuusriskinä, mutta sillä on lisäksi intressejä myydä omaa liuskekaasuaan Eurooppaan.

Venäjällä ja Saksalla on selviä erimielisyyksiä Syyriassa ja Ukrainassa, mutta myös yhteisessä kaasuhankkeessa. Saksa on alkanut vaatia Ukrainan kautta kulkevien kaasukuljetusten jatkamista, vaikka Nord Stream 2 toteutuisi.

Saksa vaatii nyt Venäjältä jonkinlaisen vakuutukset siitä, että kauttakuljetukset jatkuvat. Putin toisti tapaamisen jälkeen, että kaasuputki on Venäjälle puhtaasti taloudellinen kysymys.

Putinin mukaan kaasun tuonti Ukrainan kautta jatkuu, jos siitä on taloudellisesta hyötyä. Lausuntoa voi tuskin pitää minkäänlaisena vakuutuksena.

Myös Saksa on sanonut kaasuputken olevan talouskysymys, ei poliittinen hanke. Vaatimus Ukrainan etujen huomioimisesta kuitenkin osoittaa, että talousputki on myös poliittinen putki. Saksa ei voi täysin kääntää selkäänsä Ukrainan huolille.

Mitä sitten Merkel sanoi Saksan suhteesta Venäjään? Merkel sanoi, että on "Saksan strateginen intressi" pitää hyvät välit Venäjään.

Eurooppa saattaakin tarvita Venäjää tulevaisuudessa entistä enemmän – halusi se tai ei.
Trumpin aiheuttama perinteisen länsirintaman murtuminen on ajanut Euroopan tilanteeseen, jossa sen pitää etsiä uusia liittolaisia asiakysymys kerrallaan.


Ensi viikolla Saksan, Britannian ja Ranskan edustajat etsivät ratkaisua Iranin-ydinsopimukseen yhteisessä komiteassa Kiinan ja Venäjän kanssa, The Washington Post kertoo(siirryt toiseen palveluun).

Sen sijaan ex-agentti Sergei Skripalin tapauksessa länsi kokosi yhteisrintaman, ja karkotti koordinoidusti venäläisdiplomaatteja Atlantin molemmin puolin. Myös Ukrainan sodassa Euroopan unioni seisoo Venäjän-vastaisine pakotteineen yhdessä Venäjää vastaan.

Tulevaisuus näyttää pirstaleiselta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin tämänviikkoinen twiitti kiteytti, että Eurooppa on nyt entistä enemmän omillaan.

– Kun katsoo Donald Trumpin viimeisimpiä päätöksiä, joku voisi ajatella: Kuka tarvitsee vihollisia, kun on tällaisia ystäviä. Mutta suoraan sanottua, EU:n pitäisi olla kiitollinen. Hänen ansiostaan pääsimme eroon kaikista illuusioista. Jos tarvitsee auttavaa kättä, se löytyy omasta käsivarresta.
https://yle.fi/uutiset/3-10213180?origin=rss
 
Trumpista leivotaan syyllistä Venäjän kanssa lähentymiseen, uskomatonta, haistakaa nyt jo pitkä vittu.

Itse olen jo vuosia ennustanut että Saksalla on pitkän tähtäimen intressi lähentyä Venäjää, jokainen geopolitiikkaa ymmärtävä tietää mitä se tarkoittaa Suomelle.

On aika ruveta ruveta valmistelemaan fixit ratkaisua ja irroittaa Suomi nykyisestä vasallin asemasta matkalla kohti täyttä orjuutta.

Yhdysvallat ja Britannia ovat meidän luontaiset kumppanimme tätä kehitystä vastaan Itämeren alueella.
 
Koomikko Beppe “Pepe” Grillo viihdyttää.

Viiden tähden liikkeen perustaja ja johtaja, koomikko Beppe Grillo on kuitenkin toistuvasti ilmoittanut haluavansa järjestää kansanäänestyksen Italian eurojäsenyydestä. Hän toteaa lisäksi tuoreessa Newsweekin haastattelussa, että jos eurossa jatketaan, Eurooppa tarvitsee kaksi yhteisvaluuttaa.

–Suosittelemme kansanäänestystä eurosta. Kaksi eri euroa voisi olla hyvä idea: yksi euro Pohjois-Euroopalle ja toinen Etelä-Euroopalle, hän kommentoi.

Mutta Vesa V. varoittaa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä kommentoi Italian tilannetta suorin sanoin populistipuolueiden Viiden tähden liikkeen ja La Legan julkistettua luonnoksensa hallitusohjelmaksi perjantaina.

–Tämä ei voi päättyä hyvin: täysin vastuuton fipo-linja, EU-fiskaalisääntöjen sivuuttaminen, pankkien sijoittajanvastuun hylkääminen, vihjaus rinnakkaisvaluutasta, irtisanoutuminen Venäjä-sanktioista... Kuka haluaa jakaa riskejä tällaisen kanssa, Vihriälä kysyy Twitterissä.

Populistipuolueiden ohjelmaluonnos pitää sisällään muun muassa tasaveron, joka olisi 15 prosenttia tiettyyn tulorajaan asti sekä sen jälkeen 20 prosenttia. Lisäksi populistit haluavat perua eläkeiän korotuksen ja asettaa 780 euron perustulon työttömille kahden vuoden jaksolle. Viiden tähden liikkeen jäsenistä yli 90 prosenttia ilmoitti perjantaisessa nettiäänestyksessä hyväksyvänsä ohjelman. Legan jäsenet ottavat siihen kantaa viikonloppuna.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/249155-suomalainen-asiantuntija-italian-tilanteesta-tama-ei-voi-paattya-hyvin

Kahden euron Eurooppa vai yhden liiran Italia?
 
Trumpista leivotaan syyllistä Venäjän kanssa lähentymiseen, uskomatonta, haistakaa nyt jo pitkä vittu.

Itse olen jo vuosia ennustanut että Saksalla on pitkän tähtäimen intressi lähentyä Venäjää, jokainen geopolitiikkaa ymmärtävä tietää mitä se tarkoittaa Suomelle.

On aika ruveta ruveta valmistelemaan fixit ratkaisua ja irroittaa Suomi nykyisestä vasallin asemasta matkalla kohti täyttä orjuutta.

Yhdysvallat ja Britannia ovat meidän luontaiset kumppanimme tätä kehitystä vastaan Itämeren alueella.
Saksa ja Venäjä löytävät jälleen toisensa kuten on historiassa ennenkin tapahtunut ja se tarkoittaa kylmää kyytiä Suomelle, mutta vasemmisto tekee kaikkensa että yhteydet Yhdysvaltoihin ja Britteihin katkeaa
 
Kovat on nyt puheet...

44465606-1118x629.jpg

Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio (vasemmalla) ja Legan johtaja Matteo Salvini. LEHTIKUVA/AFP
”Euro on hirttosilmukka” – Italia ja Bryssel jo kuumassa sanaharkassa

ILKKA AHTOKIVI | 21.05.2018 | 18:33- päivitetty21.05.2018 | 19:39

EU:n perustajavaltio Italia on saamassa eurokriittisen hallituksen. Sanaharkka tulevien hallituspuolueiden ja Brysselin välillä käy jo kuumana.

Italia saattaa saada huomenna hallituksen populistisen Viiden tähden liikkeen (M5S) ja maahanmuuttovastaisen Legan eli entisen Pohjoisen liiton (Lega Nord) koalitiosta. Molempia yhdistää myös eurokriittisyys.

Esimakua tulevasta saatiin jo tänään, kun M5S:n ja Legan edustajat heiluttelivat sanansäilää Euroopan parlamentin suurimman poliittisen ryhmän, keskustaoikeiston EPP:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja Manfred Weberinkanssa.
Weber liittyi huolestuneiden äänten joukkoon Italian tulevasta hallituksesta saksalaismedialle antamissaan lausunnoissa. Hän osoitti sanansa Italian tuleville hallituspuolueille.

– Leikitte tulella, koska Italia on raskaasti velkaantunut.

Järjettömät ja populistiset teot voivat johtaa uuteen eurokriisiin, Weber sanoi viitaten avokätiseen hallitusohjelmaluonnokseen.

Hänelle vastasi Legan johtaja Matteo Salvini.
– Ranskalaisten jälkeen on saksalaisten uhkailujen vuoro. Hän (Weber) voisi ajatella Saksaa, koska italialaisten parasta ajattelemme me, hän tviittasi.

Jo ennen Salvinia Weberille ehti vastata Kansakuntien ja vapauden Eurooppa -ryhmän (ENF) puheenjohtaja, Legaa edustava Mara Bizzottovähemmän diplomaattisin sanankääntein.
– Weber leikkii tulella. Hän pitäköön huolen omista pikku asioistaan. Italialaiset ovat kyllästyneet ottamaan vastaan käskyjä Brysselistä ja Berliinistä.

Weber voi laittaa mielensä rauhaan: ne ajat, jolloin (Angela) Merkel ja hänen prokonsulinsa Brysselissä muodostivat ja hajottivat Italian hallituksia saksalaisten ja heidän pankkiensa intressien mukaan ovat ohi, Bizzotto tykitti sanomalehti La Repubblicanmukaan.

– Tästä päivästä lukien tulee vihdoin hallitus, jonka ovat valinneet Italian kansalaiset, ja joka hallitsee meidän intressiemme, ei saksalaisten intressien mukaan, hän jatkoi.

Myös M5S:n vastaus oli yhtä kipakka.
– EPP:n ryhmäjohtaja Weber menetti tilaisuutensa olla hiljaa. Se, joka ei kunnioita demokratiaa, haluaa polkea maahan vaalituloksen ja asettaa maalle (Italialle) teknokraattihallituksen, leikkii tulella. M5S on vaihtoehto Euroopalle, joka on pettänyt kansalaiset epäonnistuneella vyönkiristyspolitiikalla ja maahanmuuton itsekkäällä hoitamisella. Yhdenkään Merkelin lähettilään uhkaukset eivät vaikuta tulevan hallituksen asenteeseen, M5S:n europarlamenttiryhmä totesi lausunnossaan.

Esimakua tulevasta antoi myös uuden hallituksen valtiovarainministeriksi kaavailtu ekonomisti Paolo Savona, joka tunnetaan yhteisvaluutta euron vastustajana. Hänen mielestään”euro on hirttosilmukka” ja Italialla pitäisi olla Suunnitelma B sen varalta, että euro kaatuu tai Italia päättää erota euroalueesta.

Italian presidentti Sergio Mattarella tapsi Legan Matteo Salvinin ja M5S:n johtajan Luigi Di Maion maanantaina alkuillasta, ja hallituksen muodostaja nimitettäneen virallisesti huomenna. Puoluejohtajat esittivät pääministeriksi 53-vuotiasta Firenzen yliopiston yksityisoikeuden professori Giuseppe Contea. Kumpikaan puoluejohtaja ei halunnut ottaa pääministerin postia. Conte ei ollut ehdolla vaaleissaminkään puolueen listoilla.
https://www.verkkouutiset.fi/euro-on-hirttosilmukka-italia-ja-bryssel-jo-kuumassa-sanaharkassa/
 
Suomen puheenjohtajuuskaudelle (syksy 2019) päätöksiä:

Komission budjettiesitys vuosille 2021–2027 kasvattaa budjetin noin 1,11 prosenttiin jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta nykyisestä noin yhdestä prosentista. Sipilä arvioi tiedotteessaan, että budjetissa on huomioitu Suomen keskeisiä tavoitteita. Esimerkiksi panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen kuten myös Erasmus-ohjelmaan ovat hänen mukaansa tervetulleita.

–  Lopulliset päätökset todennäköisesti siirtyvät Suomen puheenjohtajuuskaudelle syksylle 2019, Sipilä arvioi.

Ulkorajojen valvontaan ja maahanmuuton hallintaan komissio esittää 33 miljardia euroa, mikä on tuntuvasti aiempaa 13 miljardia enemmän. Rahalla voitaisiin palkata 10  000 uutta rajavartijaa.

Puolustusrahasto kasvaisi merkittävästi, 13 miljardiin euroon, nykyisestä kokeiluvaiheesta.

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/181156-komissio-kasvattaisi-eun-budjettia-erasmus-ohjelman-kasvattaminen-puolustusrahasto-ja-rajavalvonta-uusia-menokohteita
 
Itse olen jo vuosia ennustanut että Saksalla on pitkän tähtäimen intressi lähentyä Venäjää, jokainen geopolitiikkaa ymmärtävä tietää mitä se tarkoittaa Suomelle
"pikkusimo": Saksa ja Venäjä löytävät jälleen toisensa kuten on historiassa ennenkin tapahtunut ja se tarkoittaa kylmää kyytiä Suomelle, mutta vasemmisto tekee kaikkensa että yhteydet Yhdysvaltoihin ja Britteihin katkeaa

Minkälaiseen historiaan ylläolevat väitteet perustuu?

Saksa ja Venäjä ovat olleet vastapuolina viimeisen sadan vuoden aikana käydyissä sodissa..
I-Maailmansota https://fi.wikipedia.org/wiki/Ensimmäinen_maailmansota
- saksalaisten ja venäläisten sotilastappiot olivat molemmin puolin n. 2 miljoonaa kuollutta.
- siviilipuolen menetykset olivat moninkertaisia.
- jos lasketaan sodan aiheuttaneen Venäjän siirtymisen bolsevikkien/kommunistien hallintaan niin puhutaan jo udeiden kymmenien miljoonien kuolemasta.

II-maailmansota https://maanpuolustus.net/threads/eu-onko-järkee-vai-ei.4469/page-174
- saksalaisten sotilastappiot Itärintamalla olivat vähintäänkin 7-8 miljoonaa kuollutta
- venäläisten tappiot reilusti kaksinkertaiset saksalaisiin verrattuan n. 15 miljoonaa sotilasta
- siviilien kuolleisuus oli useita kymmeniä miljoonia kuolleita erityisesti Venäjällä..

Kaiken lisäksi Saksa menetti sodissa likimain puolet aikaisemmin (1800- luvulla) hallitsemastaan maalueesta. Josta tosin pieni osa palautui NL:n/DDR:n hajoamisen myötä.

Minä en näe minkäänlaista yhtenäisyyttä/kohtalonyhteyttä Saksan ja Venäjän välillä. Ne ovat olleet kautta historian keskenään kilpailevia yhteiskuntia. Minua suorastaan kiinnostaisi kuulla keskeisimmät perustelut Saksan ja Venäjän yhtenäisyydelle, yhteisille poliittisille näkemyksille ja (poliittisille/geopoliittisille)tavoitteille jne.
Toki yksittäisiä tapauksia on maiden historiassa ollut mutta niissä on aina ollut kysymys jostain muusta kuin Saksan ja Venäjän keskinäisistä suhteista. (esim. sota Napoleonia vastaan, Ribbentropp-sopimus jne.) Älkää kertoko että Hitler ja Saksa jakoivat Puolan, Baltian ja Suomen keskenään. Nimittäin siinä oli pohjimmiltaan kysymys ihan muusta asiasta kuin yhteisistä intresseistä. (Kts. yllä oleva linkki II-maailmansota.)

Mutta, kertokaa toki hieman perusteluita aiheesta, mielellään kuulisin jotain uutta Euroopan historiasta?
 
Mutta, kertokaa toki hieman perusteluita aiheesta, mielellään kuulisin jotain uutta Euroopan historiasta?

Unohdit tuosta omasta jutusta sen, että Saksa oli osittain Neuvostoliittoa, pitkään. Sillä on varmasti myös ollut vaikutuksensa saksalaisiin.


Esimerkiksi tässä jotain näkemystä aiheesta:

https://global.handelsblatt.com/politics/why-germans-are-so-ambivalent-about-russia-798715

Tuo on kirjoitettu kesäkuussa 2017. Siellä ennustettiin tulevaa ja aika hyvin osuu kohdalleen:

At the same time, Donald Trump in the White House is also a gift to those Germans who harbor anti-American prejudices. The old German habit of seeing Germany as culturally equidistant between West and East may yet return.
 
Unohdit tuosta omasta jutusta sen, että Saksa oli osittain Neuvostoliittoa, pitkään. Sillä on varmasti myös ollut vaikutuksensa saksalaisiin.

Mielestäni DDR:n palautumisessa demokratiaan on kysymys hieman samanlaisista vaikutuksista Venäjän suhteen kuin on Baltian, Puolan, Tsekkien, Unkarina jne. kansalaisilla. Vain pieni vähemmistö näiden maiden kansalaisista näkee kommunismi-hallinnon ajat ja riippuvuuden Neuvostoliitosta hyvänä asiana. Suuri enemmistö on pelkästään tyytyväinen paluusta itsenäisyyteen sekä osaksi länsimaista demokraattista maailmaa.

Kyseiset maat olivat paljon tiukemmin Venäjän vasalleja kuin Suomi..jossa Neuvostoliitto nähtiin kaikkien puolueiden taholta suurena yhtävänä yhteistyökumppanina. Kansalaisista ihan kaikki eivät jakaneet tätä virallista YYA-linjaa sekä "neuvostoystävällisyyttä" (vrt. samanaikaiseen ns. "neuvostovastaisuuteen"). Tästä syystä NL:n romahdus ja sen jälkeinen poliittinen vapautuminen koetaan ns. Itä-Euroopan entisissä "satelliiteissa" paljon suurempana asiana kuin Suomessa osataan ymmärtääkään.

Toki tiedän että varsinkin itäisestä Saksasta löytyy yhä venäläismielisyyttä..joissain tapauksissa jopa varsin näkyvästikin.

Lisäksi on olemassa myös paljon syvällisempiä syitä, näkemyksiä ja tarpeita saksalaisen sekä venäläisen suhteiden kehittämiseen. Osittain näille löytyy myös historiallisia perusteita. Näiden syiden ja tarpeiden käsittely vaatisi paljon pidemmän ja syvällisemmän tarkastelun. Siksi ei niihin kannata tässä edes ryhtyä. Käytännössä Venäjän yhteiskunnallisen hallinnon siirtyminen väkivaltaiseen/rikolliseen kleptokratiaan ehkäisee tehokkaasti yhteisiä hankkeita. Ehkä niissä päästään etenemään joskus tulevaisuudessa, Putinin hallintokauden jälkeen. Jos sittenkään. Sitä ennen pitäisi tapahtua paljon muutoksia Venäjällä.
 
Barometri.

Toisin kuin muut eurooppalaiset suomalaiset toivovat turvallisuuspolitiikkaa EU-vaaliteemaksi.
Noin 60 prosenttia EU-maiden kansalaisista pitää maansa EU-jäsenyyttä hyvänä asiana, ilmenee uudesta eurobarometrista. Vastaajista kaksi kolmesta katsoo, että heidän kotimaansa on hyötynyt EU-jäsenyydestä. Lukema on korkein 35 vuoteen.

Suomalaisten vastaukset noudattavat kyselyn yleistä linjaa. Suomalaisista EU-jäsenyyttä pitää hyvänä asiana 61 prosenttia ja huonona 12 prosenttia. 70 prosenttia katsoo, että Suomi on hyötynyt EU-jäsenyydestä. Suomalaisten mielestä tärkeimpiä teemoja tulevissa EU-vaaleissa ovat terrorismi, ilmastonmuutos sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Koko EU:ssa tärkeimmät vaaliteemat ovat terrorismi, nuorisotyöttömyyden torjuminen ja maahanmuutto. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei EU-maissa keskimäärin koeta likikään yhtä tärkeäksi kuin Suomessa.

Eurobarometria varten haastateltiin yli 27  000 ihmistä EU-maissa. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.236858

Muut ovatkin jo Natossa. Eikä niillä ole 1300 km yhteistä rajaa Putinistanin kanssa.
 
Back
Top