Kiihkonationalistit väittävät itseään muita isänmaallisemmiksi, mutta todellisuudessa he ovat aina valmiita myymään maansa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vakuuttelee, että eurooppalaisen oikeistorintaman Venäjä-mielisyys on ongelmaton ja vähäinen sivuseikka. Todellisuudessa tämä on sen ydintä, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.
Yrjö Rautio
Julkaistu: 24.5. 11:22
PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtaja
Jussi Halla-aho on taitava esiintyjä. Hän saa mediankin syömään kädestään. Se on käynyt ilmi jälleen viime päivinä, kun Itävallassa puhjennut skandaali on herättänyt kysymyksiä oikeistopopulistien moraalista yleensä ja erityisesti suhteesta Venäjään.
Halla-aho on vakuuttanut, että hänen puolueellaan on nyt ja on aina ollut jopa muita puolueita kriittisempi linja Venäjään. Toimittajatkin ovat nielaisseet väitteen karvoineen. Halla-ahon omasta Venäjä-mielisyydestä ei löydy näyttöä, mutta muilta perussuomalaisilta sitä löytyy yllin kyllin.
Vielä viime vuoden lopulla perussuomalaisia pidettiin Suomen Putin-mielisimpänä puolueena, ja siihen oli syynsä. Nyt puolue on menossa Italian oikeistopopulistien johtajan
Matteo Salvinin puuhaamaan Euroopan oikeistopopulistien rintamaan. Salvinin Pohjoisen liitolla on läheiset suhteet
Vladimir Putinin Venäjään, samoin Ranskan
Marine Le Penin Kansallisella rintamallakin ja monella muulla mukaan aikovalla puolueella.
RINTAMAAN piti tulla myös Itävallan vapauspuolueen, mutta tämä ainakin viivästyy. Paljastui nimittäin, että puolueen puheenjohtaja
Heinz-Christian Strache oli myynyt itsensä ja puolueensa venäläisille sijoittajille, jotka tosin osoittautuivat valesijoittajiksi.
Kiihkonationalistiset oikeistopopulistit markkinoivat itseään muita isänmaallisempina voimina. Itävallan tapahtumat paljastivat, että he voivat yhtä hyvin olla isänmaansa pettureita, jotka ovat aina valmiita myymään maansa ja kansansa eniten tarjoavalle suurvallalle.
Se on historiasta hyvin tuttua. Esimerkiksi
Suomen ”isänmaallinen” äärioikeisto oli ennen sotia ja sotien aikana valmis myymään maansa natsi-Saksalle.
HALLA-AHO VAKUUTTELEE, että eurooppalaisen oikeistorintaman Venäjä-mielisyys on ongelmaton ja vähäinen sivuseikka. Todellisuudessa Venäjä-mielisyys on sen ydintä. Rintamaan liittyminen on myös perussuomalaisilta valinta Venäjän puolesta ja samalla EU:ta, sen arvoja ja etuja vastaan.
Venäjä-mielisyys ei ole vain sitä, että puhuu myönteisesti Venäjästä ja että on läheiset suhteet Putinin hallintoon. Olennaisempaa on, että ajaa Venäjän etuja Euroopassa. Siinä perussuomalaiset ovat mukana korviaan myöten.
Venäjän tavoitteena on leimata EU kelvottomaksi hankkeeksi, hajottaa ja heikentää sitä. Oikeistopopulistit ovat sille tässä asiassa korvaamattomia apureita.
PERUSSUOMALAISTEN eduskuntaryhmää nyt johtava
Ville Tavio ilmaisi puolueensa inhon EU:ta kohtaan viime joulukuussa tavalla, jota on vaikea ylittää. ”Federalistit luovat vain uudenlaista Neuvostoliittoa EU:sta. He luovat uudenlaista natsi-Saksaa, EU:n globalismi on vain fasismia uudessa muodossa”, hän sanoi eduskunnan täysistunnossa.
Puolueen varapuheenjohtaja
Juho Eerola sanoi viime vuonna Verkkouutisten haastattelussa tuomitsevansa Krimin miehityksen, mutta hyväksyvänsä kuitenkin Krimin osaksi Venäjää. Hän vaati Venäjää vastaan asetettujen talouspakotteiden purkua.
Varapuheenjohtaja
Laura Huhtasaari aiheutti suurta hämminkiä toissa kesänä toteamalla Twitterissä, ettei ”kukaan pysty auttamaan Suomea, jos Putin tulee tänne”. Jäi epäselväksi, tarkoittiko hän, ettei meidän kannata edes yrittää puolustautua vai toivottiko hän naapurin sotavoimat suorastaan tervetulleeksi.
Kansanedustaja
Tom Packalénvakuutti viime vuonna Ylen A-talk-ohjelmassa Venäjän syyttömyyttä Salisburyn hermomyrkkyiskuun ja hollantilaisen matkustajakoneen alas ampumiseen Ukrainan yllä.
YLI PUOLET Ilta-Sanomien vaalikoneeseen vastanneista perussuomalaisten EU-ehdokkaista
oli täysin samaa mieltä väitteen kanssa, että ”Suomen tulisi panostaa Venäjä-suhteiden kahdenväliseen hoitamiseen EU:n sijaan”. Loputkin yhtyivät väitteeseen ainakin osittain. Perussuomalaiset erottuivat tässä asiassa selvästi muiden puolueiden ehdokkaista.
Puolueen eurovaaliehdokas
Olli Kotro sanoi venäläislehden haastattelussa, että Suomen kannattaisi pyrkiä eroon Schengen-sopimuksesta ja poistaa viisumit Suomen ja Venäjän väliltä.
Perussuomalaisten johtavat poliitikot osannevat varoa sanojaan Itävallan skandaalin jälkeen, mutta mitä alemmas puolueen hierarkiassa tullaan, sitä avoimempaa on autoritaarisen Venäjän ja sen vahvan johtajan, Putinin ihailu.
Itävallan skandaali ja yritys koota oikeistopopulistien rintama osuivat sopivasti EU-vaalien alle. Nyt äänestäjä tietää, että äänestä oikeistopopulisteille menee toinen puoli Putinin Venäjälle.
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vakuuttelee, että eurooppalaisen oikeistorintaman Venäjä-mielisyys on ongelmaton ja vähäinen sivuseikka. Todellisuudessa tämä on sen ydintä, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.
www.hs.fi