Euroopan energiakriisi

Minä olen taas lukenut, että ne voivat tulla myös aamulla esim 7-9 aikoihin. Niihinkin aikoihin kulutus on yleensä suurta.
Eiköhän niitä katkoja tule silloin, kun ei tuule ja on kovat pakkaset, koska tällöin sähkö ei riitä. Jos sähkökatkon aika voidaan päättää, ei sille ole tarvetta.
 
Kyllähän kulutus huiput on aika kellon aikoihin sidottuja kuitenkin.
 
Tällä viikolla työpaikan huoneilma on ollut pari astetta normia alhaisempi. Säästötoimi josta ilmoitettiin jo viime viikolla. Eipä siinä mitään, villapaitaa päälle ja villasukkaa jalkaan niin hyvin tarkenee. Kahvipöydässä kuitenkin eräskin henkilö alkoi kitisemään - "Kauhean kylmä, kyllä se Ukraina saisi alkaa neuvottelemaan..."

Harvoin näkee miten nopeasti ja laaja-alaisesti typeriä laukonut henkilö saa asiaankuuluvaa palautetta.
 
Olisi tietysti ollut toivottavaa että olisi edes otettu opiksi, mutta kyllä "vihreästä siirtymästä" haahuillaan edelleen samalla innolla kuin aikaisemminkin. Liikenteellekin haaveillaan omaa päästökauppaa kun polttoaineen hintaa ei muuten poliittisilla päätöksillä välttämättä uskalleta hilata niin korkealle kuin haluttaisiin - on helpompaa rakentaa automaatti ja sen jälkeen levitellä käsiä, ikään kuin se jotenkin vapauttaisi vastuusta. Joten saa nyt sitten nähdä miten käy, täytyy vain toivoa että ydinvoiman uutta tulemista ei niin sanotusti ryssitä.
Koko vihreäsiirtymä on osoittautunut viherkommunistien verotusautomaatiksi. Luullaan että "haittaveroja" nostamalla tilanne kääntyy mutta ainoa lopputulos on että kaikki maksaa *elvetisti ja se loppukin kehitys tukehtuu kun ei ole enää kellään rahaa.

Tuulivoima ja aurinkovoima toimii vain silloin kun on sähkönvarastointitapa jolla saadaan siirrettyä tutannon ja kulutuksen eroa viikkotolkulla. Tämä sitten tietää myös sitä että kun tuulee niin pitää tuottaa moninkertaisesti sitä sähköä että voi täyttää varastoa. Näistä kumpikaan ei tule toteutumaan vielä vuosiin jos vuosikymmeneen. Joten kuluttaja joustaa, eli tuulettomalla viikolla ei talo lämpiä, eikä sähköauto lataudu.

Tuulivoiman vapaa tulviminen markkinoille ajaa myös ydinvoiman säätövoimaksi ja sahaa kannattavuuden pois.
 
Mie olen pitkään ihmetellyt "maalaisjären puutetta" monessa asiassa, esim. puretaan sähköntuotantokapasiteettia ennen kuin varmistetaan että nuo uudet tuotantolaitokset ja menetelmät riittävät korvaamaan/täyttämään tarpeen, eikä huomioida tarpeeksi mahdollisia toimitus häiriöitä, reserviä pitäs olla. Toinen mikä on saannut savun tuleen korvista on uusien ohjelmistojen käyttöön otto, ei testata tarpeeksi eikä tarpeeksi laajasti, sitten tulekin ongelmia kun otetaan laajasti ohjelmat käyttöön, uusitaan hyvintoimivia järjestelmiä turhaan ja tietysti eivät ole yhteen sopivia muiden vastaavien järjestelmien kanssa.
 
Mä kun aattelin, että nämä katkot tulivat aika ilta-aikaan jolloin mm. vaikutus työpaikoille olisi pienempi. En ole kuullut, että kouluja käytäisiin enää vaikkapa klo 18-20 välisenä aikana. Eihän siinä olisi kulutuksellisestikaan mitään järkeä katkoa sähköjä keskellä päivää vaan juurikin silloin kun suurin osa pääsee töistä ja alkaa muodostumaan kulutuspiikkejä kun aletaan valmistaa päivällistä ja lykkiä saunaa päälle samalla kun talossa on kaikki valot ja tv:t päällä. Se sähköautokin on ehditty laittamaan lataukseen.
Sahkonkulutus_talvipaiva-1024x673.jpg
Fingridin sivuilta kuvaaja, jossa näkee tyypillisen talvipäivän kulutuskäyrän.

 
Ennusteeni tulevalle talvelle:

-Suomessa työpaikat ylilämmitetään yöllä halvalla sähköllä. Niissä on oikein mukavaa puolille päiville asti. Se johtaa pikkuhiljaa siihen, että ihmiset käy töissä 2h aikaisemmin kuin normaalisti. Klo 6-14 on ihan normaali. Varusmiehen heräämisaika. Ruuhkatkin vähenee.

-Ukraina lämpenee viljalla. Satamat saa vietyä vain pienen osan, joten loput voi polttaa, kuten Suomessakin tehdään. Jotkut erät kun ei kelpaa myllyyn. Tuhkaa tulee jonkin verran, se pitää poistaa ja putsata, mielellään automaattisesti. Kerrostalojen rappuun tulee kamiinoita, rapusta saa lämpöä sitten asuntoihinkin.
 
Pörssisähköä tiukasti seuranneena olen huomioinut jo pienen hintapiikin muodostuneen klo 1.00. Vielä viikko-pari sitten yön halvin sähkö oli juuri tuolloin. Ajastuksia on tehty varmaankin paljon, mikä näkyy takautuvasti pörssisähkön hintakäyrässä.
 
Suomen osalta HS: esitteli hyvän linkin:
https://aggregated-market-data-latest.nordpoolgroup.com/AggregatedOrder_PriceCurves_FI.pdf

Kyseessä siis Suomen koko sähköntarjonta ja osto. Käppyröiden risteys on tarjonnan ja kysynnän mukainen tasapaino ja näin ollen markkinahinta tunnille. Päivittyy aina kun seuraavan päivän kauppa on käyty noin klo 14. Suomen aikaa.

Tuosta siis näkee että jos päivän kysyntä ylittää tarjonnan niin sitten on sähkökatkoa luvassa. Kaukolämpö puhaltaa pääosin täydellä teholla kun on muutama aste pakkasta, tuosta eteenpäin lämpö tehdään öljy/kaasukattiloilla joissa ei ole sähköntuottoa. Joten käytännössä tänään oli koko tuotanto käytössä ja oltiin 500MW:n päässä tehon loppumisesta.
 
Mistäs tämäkin johtuu? Saksa hävittää loputkin ydinvoimalansa. Suomessa pääministeri Sanna Marin ja Vihreät vastustivat ydinvoimaa vielä viime vuoteen asti. Putinin aiheuttamaako kaikki? Alan olla sitä mieltä. Saksa toimii niin järjettömästi ja sama on ollut vihreidenkin kanssa.
 
Koko vihreäsiirtymä on osoittautunut viherkommunistien verotusautomaatiksi.
Viherkommarit pitää siirtää oppositioon. Jos se auta niin tiettyjä puolueita on kiellettävä. Jotakuinkin mittari täynnä. Vihreät sotkevat energiantuotantoa ja selittävät sitten että ei se heidän vika ollut. Ikinähän ne eivät virheitään myönnä, eivät ikinä
 
Nyt kun asiantuntijat ovat täällä niin kertokaapa kuinka vihreät liittyy kahden viimeisen ydinvoimalan hankintaan?
Vihreätkö ne meni tekemään jotain täydellisen idioottimaista eli ostamaan voimalan sammakonsyöjiltä (jonka piti olla tuotannossa 2009).
Ja minkälainen juoni vihreillä oli junailla Hanhikiven voimalaitos ryssällä?
Miten nämä kaksi oikein nyt on mennyt?
 
Nyt kun asiantuntijat ovat täällä niin kertokaapa kuinka vihreät liittyy kahden viimeisen ydinvoimalan hankintaan?
Vihreätkö ne meni tekemään jotain täydellisen idioottimaista eli ostamaan voimalan sammakonsyöjiltä (jonka piti olla tuotannossa 2009).
Ja minkälainen juoni vihreillä oli junailla Hanhikiven voimalaitos ryssällä?
Miten nämä kaksi oikein nyt on mennyt?
Olkiluoto 3:n rakentamislupa tuli Vanhasen hallitukselta jossa oli Kepu, SDP ja RKP. Hanhikiven laitos ei ole saanut (eikä saa) rakentamislupaa. Periaatepäätös voimalan rakentamisesta saatiin eduskunnasta vuonna 2014 äänin 115 - 74. Vihreät äänesti vastaan.

Eli vastaus kysymykseesi: Ei mitenkään.
 
Nyt kun asiantuntijat ovat täällä niin kertokaapa kuinka vihreät liittyy kahden viimeisen ydinvoimalan hankintaan?
Vihreisiin nyt on iskostunut pysyvä leima fanaattisina ydinvoiman (ja oikeastaan kaiken muunkin TOIMIVAN energiantuotannon) vastustajina, joten heitä lyödään vaikka päätöksiä ovat olleet tekemässä muutkin. Vihreän politiikan ydintä on ns. vihreä siirtymä, mikä on meidät ajanut nykyiseen katastrofiin ja tarjolla näyttää olevan vain lisää samaa, joten kyllä heitä sen puoleen on syytäkin vähän kurmuuttaa. Siinä toivossa että edes ne muut puolueet heräisivät todellisuuteen....
 
Nyt kun asiantuntijat ovat täällä niin kertokaapa kuinka vihreät liittyy kahden viimeisen ydinvoimalan hankintaan?
Vihreätkö ne meni tekemään jotain täydellisen idioottimaista eli ostamaan voimalan sammakonsyöjiltä (jonka piti olla tuotannossa 2009).
Ja minkälainen juoni vihreillä oli junailla Hanhikiven voimalaitos ryssällä?
Miten nämä kaksi oikein nyt on mennyt?
Vihreät olivat mukana siinä hallituksessa joka antoi myönteisen periaatepäätöksen Loviisa 3:lle ja Fennovoimalle 6.5.2010. Lisäksi samalla Fortumin hakemus Loviisa 3:lle nerokkaasti hylättiin. Hallituksen äänestystulokset:
– TVO Oyj:n hakemus: 15-2
– Fennovoima Oy:n hakemus: 14-2
Toki Vihreät lienee äänestänyt noita vastaan. Mikäli Vihreät olisivat saaneet päättää asiasta, meillä ei olisi ainuttakaan ydinvoimalaa.
https://finlandabroad.fi/web/fra/aj...desta-uudesta-ydinvoimalaitosyksikosta/384951

Sittemmin Vihreiden Pekka Haavisto oli avainhenkilönä Fortumin sähköverkkojen myynnissä ulkomaalaisille sijoittajille. Eduskunnassa sähköverkkojen myyntiä käsiteltiin 12.12.2013.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ve...aston-totuus-eduskunnan-poytakirjan-sivuilta/

Sähköverkkojen myynnin ja kielteisen Loviisa 3 päätöksen takia Fortumilla oli ylimääräistä rahaa, mutta se ei voinut investoida Suomeen. Tämän takia Fortum sijoitti miljardeja Venäjälle ja Uniperiin. Ellei investointeja olisi tehty valtio olisi ottanut rahat pois Fortumilta osinkoina. Pääministerin jauhojengisekoilun aikana Saksa sosialisoi Uniperin itselleen, koska Suomen hallitusta ei haittannut miljardien menettäminen.

Vihreiden johdolla saatiin de facto kiellettyä turpeen käyttö ja vielä lisäksi nerokkaasti romutettua turpeennostokalusto. Nyt olisi maistunut poliitikoillekin myös turpeen käyttäminen, mutta feministiviisikkohallituksen nerokkaiden toimien takia kesällä saatiin nostettua vain n. 50% tavoitteesta.
https://www.suomenuutiset.fi/turpeen-nostossa-ei-paasta-tavoitteisiin/

Elämme Vihreää unelmaa sähkön ja polttoaineiden hintojen osalta. Vihreillä on vielä tavoitteena kieltää puun polttaminen ja Suomen metsien talouskäyttö mahdollisimman kattavasti.
 
Olen huolestunut, että parin vuoden päästä meitä uhkaa sähköpula talven tyynellä pakkassäällä. Syyllinen tilanteeseen on Helsinki.

Tähän on kaksi syytä. Ensiksi Hana- ja Salmisaaren yhteistuotantolaitokset suljetaan. Tässä menee noin 400 MW sähkötehoa pois.

Toiseksi vuonna 2025 Helen ottaa käyttöön sähkökattiloita 280 MW edestä. Tämä on kuin kuin suora sähkölämmitys. Eli suoraan tuon verran sähköä viedään muilta käyttäjiltä. Lisäksi Helen tuottaa lämpöä lämpöpumpuilla 230 MW, jotka tarvitsevat tietysti sähköä pyöriäkseen ehkä jotain 70 MW. Jotain luokkaa 750 MW sähkötehoa pitäisi jostain taikoa lisää. Helenin eilen julkistama tiedote ei ota kantaa miten sähkö tulee valtakunnassa riittämään. Katso etenkin kohta: tuotantokapasiteetti 2021-2025.
 
"Vitsiniekan" hymykin voi hyytyä..
Ja tämä vitsiniekkahan on tainnut olla oikea vihreän siirtymän airut ja äänitorvi suorastaan. Kunniansa ovat kuulleet matkan varrella niin maalaiset, ps, metsästäjät, turveyrittäjät ym , että osui ainakin oikeaan tämä hinnankorotus.
 
Minun mielestä tämä vihreä siirtymä on ihan pirun hyvä. Toki se ei sitä kaikille ole. On hyväksyttävä että maailma muuttuu ja onkin jo aika siirtyä tulevaisuuteen jossa on uudet pelisäännöt.
 
Minun mielestä tämä vihreä siirtymä on ihan pirun hyvä. Toki se ei sitä kaikille ole. On hyväksyttävä että maailma muuttuu ja onkin jo aika siirtyä tulevaisuuteen jossa on uudet pelisäännöt.
No ei se taida olla "pirun hyvä" ainakaan niille suomalaisille jotka omat kulunsa ja energiansa maksavat omilla rahoillaan jotka tienaavat itse. Mutta varmasti aina jotkut hyötyvät..
 
Back
Top