Jos joku omia simulaatiota haluaa tehdä niin paras väline siihen on
COMMAND: Modern Air/Naval Operations. Kyseinen peli on käytössä ammattilaisillakin. Tuolla voi simuloida vaikka pieniä 4 vs 4 ilmataisteluja tai vaihtoehtoisesti täysimittaista kriisitilannetta sadoilla eri ilma/maa/meri yksiköillä.
Nopea yksinkertainen skenaario. Tilanne 4 vs 4 konetyyppeinä F-35A (4xAIM-120D) ja SU-35 (4xR-77 ja 2xIR). Ei ulkoista tilannekuvaa, suora kohtaaminen ja tutkat päällä.
-Lähtö noin 300 km etäisyydeltä
-F-35 havaitsee vastustajan passiivisesti ESM sensorilla ja saa summittaisen sijainnin sekä tunnistuksen tutkan signaalista.
-F-35 tutkan max mittauseäisyys n. 180 km ja vastustaja havaittiin tutkalla n. 150 km etäisyydeltä
-AIM-120D torjuntaulottuvuus n. 130 km ja ohjuslaukaisu max etäisyydeltä 2 ohjusta/vihollinen. 8 ohjuksesta kaksi osuu, jonka jälkeen uusi ohjuslaukaisu 2 ohjusta/vihollinen.
-Jäljellä olevat SU-35 havaitsee F-35 tutkallaan noin 90 km etäisyydeltä ja saa tunnistuksen maaleista IRST kautta.
-SU-35 laukaisee ohjuksensa (R-77)
-Aikaisemmin laukaistut AMRAAMit tuhoavat kaksi viimeistä vastustajaa
-Kaksi R-77 ohjusta osuu maaleihinsa. Ohjukset lensivät loppulähestymisen ilman ennakkopisteen päivitystä ja osa ohjuksista olivat ilmeisesti oman tutkan kantaman ulkopuolella.
Lopputulos siis 4-2 (12 vs 8 ohjusta), mutta F-35 olisi voinut pelastaa lentämällä sivusuunnassa jolloin koneet olisivat olleet ohjusten tutkan ulottumattomissa. SU-35 oli luotu ilmataistelutehtävä ja F-35 taisteluun puutuin hyvin vähän. Jos olisin ohjannut molempien osapuolien taistelua ottaen huomioon molempien osapuolten kyvyt olisi homma päättynyt varmaankin 4-0 tai 4-1 koska olisin voinut käyttää yhtä konetta tutkalla ja loput koukata sivusta ja koska F-35 havaitsi vastustajan tutkallaan kaempaa olisi tutkaa käyttävä kone voinut jättäytyä kauemmaksi, muiden hyökätessä ohjuksilla. Olettaen että parven sisällä AMRAAMin voisi laukaista toisen maalinosoituksella. Pieni huomio vielä SU-35 tutkahavainnosta että se tehtiin L-taajuusalueen tutkalla (siiven etureunaan asennettu) ja tällaista ei taida todellisuudessa olla koneissa. IRBIS-E havaintoetäisyys oli vain n. 20 km. Testasin myös havaintoetäisyyden AWACSilla joka oli 80 km luokkaa edestä ja 100 km paikkeilla sivulta.
COMMAND simuloi taisteluun vaikuttavia tekijöitä hyvinkin laajasti ja mahdollistaa esim häivekoneen eron 4 gen koneisiin vertailun/havainnollistamisen. Ongelmaksi muodostuu esim. RCS arvojen paikkaansapitävyys (OSINT). Tekoäly ei ole riittävällä tasolla, mutta itse puuttumalla tapahtumiin voi skenaarioista tehdä hyvinkin realistisia ja paikata joitain puutteita.