Kaikki koneet, joissa on esim Link-16, ovat USA:sta riippuvaisia... Ilman linkkiä ne ovat aivan rampoja.Kaikki loppupisteytykseen päässeet koneet olisivat riippuvaisia USA:n vientiluvista. Koko HX:n ainoa kone, joka ei ole, on Rafale.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kaikki koneet, joissa on esim Link-16, ovat USA:sta riippuvaisia... Ilman linkkiä ne ovat aivan rampoja.Kaikki loppupisteytykseen päässeet koneet olisivat riippuvaisia USA:n vientiluvista. Koko HX:n ainoa kone, joka ei ole, on Rafale.
Juuri näin ja Rafaleen liittyvä huoltovarmuusriski on mielestäni isompi kuin jenkkikoneen. En luottaisi että kriisin tullen ranskalaiset ovat niitä parhaimpia toimittamaan varaosia jne riittävän nopeasti.Kaikki loppupisteytykseen päässeet koneet olisivat riippuvaisia USA:n vientiluvista. Koko HX:n ainoa kone, joka ei ole, on Rafale.
Lisäksi sopimusehtojen mukaan Saksalla ei ole oikeutta suorittaa ɓhävittäjiin liittyviä korjauksia tai huoltotöitä, jotka ylittävät perustason kunnossapidon. Saksan F-35-hankintaan liittyvään projektiasiakirjaan on myös kirjattu, että Yhdysvaltain tarjouksen sisältö ei ole neuvoteltavissa: se voidaan joko hyväksyä tai hylätä.
Tiettävästi Suomi sai valmiudet joilla se voi itsenäisesti pärjätä sodanajan kriisitilanteessa jonkin määritellyn ajan.Miksi Suomella pitäisi olla erilainen sopimus?
Moni ei näköjään tajua, että on etuoikeus saada ostaa huippuluokan häivekoneita! F-22:sta ei myyty kenellekään muille, F-35 tehtiin elektroniikan ja järjestelmien osalta suojatummaksi, mutta ei niitäkään kaikille myydä.
On selvää että noin teknologisesti hyvin edistyneiden järjestelmien osalta on rajoituksia siihen miten niitä saa sormeilla.
Jos tämä ei olisi Suomelle kelvannut, niin koneet olisi voinut jättää ostamatta…
Jos tämä ei olisi Suomelle kelvannut, niin koneet olisi voinut jättää ostamatta…
Hieman epämääräistä mutta eiköhän asetusten eli ikäänkuin käyttöliittymän pinta ole kaikille käyttäjille sallittu. Yksi oleellinen koneelta eteenpäin päivitettävä data on lennoilta kertyvä kirjasto jota tietenkin kertyy, ellei sitä sieltä pureta. Tältä Suomi välttyy jos kriisi sitä edellyttää ja käyttää kertynyttä kirjastoa sen aikaa itse.Ohjelmistoon pääsy on aika vahva ilmaus. Todennäköisesti Suomella on kyky muokata joitakin tehtävädataan liittyviä ”asetustiedostoja”.
En muista itse nähneeni mitään mikä viittaisi siihen, että Suomen tehtävädataa voitaisiin ohjelmoida Eglinin lentotukikohdan ulkopuolella. Tätä ei olla myönnetty edes keskeisille partnereille kuten Briteille, vaikka halua olisi ollut. Israel tietääkseni on ainoa poikkeus.
Toki sitä datan hallintaa voi tehdä jokaisen maan kansalaiset itsenäisesti, mutta fyysisesti se tapahtuu 350th Spectrum Warfare Wingin tiloissa. https://www.350sww.af.mil/Units/350th-Spectrum-Warfare-Group/F-35-PSC/
F-35:n tehtävädata saattaa sisältää esimerkiksi laskelman koneen näkyvyydestä vihollisen sensoreille koneen ja jopa yksittäisen ohjainpinnan asennon perusteella. Samoin se saattaa sisältää tutkalle ja EO-sensoreille olemassa olevasta aineistosta etsittyjä yksilöiviä markkereita kohteiden löytämiseen, tyyppi- ja jopa yksilötunnistamiseen.Mistäköhän tuo salamyhkäisyys johtuu?
Tuli vain mieleen, koska eikö niitä tehtävätiedostoja ole perinteisesti tehty paikallisesti? Siis reittipisteet (joiden läpi lennetään), kohde/kohteet ja sitten kellonajat siitä, missä pitäisi olla milloinkin. Plus tiedetyt/arvellut IT-ohjusyksiköiden sijainnit. F-35:ssä sinne dataan tietysti piirretään enemmän asioita, kuten väitetysti reittilentojen aikataulut (/missä ovat milloinkin).
Mutta miksi tällaisten datatiedostojen luomisen pitää olla erittäin salaista ja vain sinun silmillesi? Sehän on dataa, joka on jo tiedossa, ja vain kootaan yhteen pakettiin lentotehtävää varten.