ironside kirjoitti:Suurin osa argenitiinalaisista sotilaista ei ollut asevelvollisia vaan nuoria reserviläisiä.
Hmm, minun lähteitteni mukaan kyseessä olivat juurikin asevelvolliset. Argiet yrittivät saada edellistä ikäluokkaa (1962 syntyneet?) mobilisoitua, mutta liikekannallepanoa ei saatu toteutettua.
No täytyy muistaa, että sekä varusmiehet että reserviläiset ovat asevelvollisia. Argentiinalaisten kirjoittama aineisto ei muuten tue tuota käsitystä, että sotilaat olisivat olleet varusmiehiä. Saarella palvelleet varusmiehet tunnetaan muuten Argentiinassa nimellä "los chicos"- pojat. He ovat olleet median lemmikkejä ja heidän ongelmistaan mm. työttömyydestä ja trauma oireilusta on tehty toistuvasti juttuja paikallisessa lehdistössä. Suurin osa saarella palvelleista oli kuitenkin niitä reserviläisiä ja ammattisotilaita. Toki ihan puhtaitakin varusmiesyksiköitä löytyi mm. ilmavoimien it-tykki yksiköitä.
Mitään varsinaista pulaa miehistä ei kuitenkaan argentiinalaisillakaan ollut. Tunnen yhden argentiinalaisen kaverin joka palveli varusmiehenä armeijassa- oli mennyt ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi Malvinas saarille. Kapteeni oli kiittänyt ja ilmoittanut, että miestä tarvitaan omassa yksikössä. Myös muille vapaaehtoisille mm. ammattialiupseereille oli käynyt ihan samalla tavalla.
Kannattaa katsoa muuten saarilla otettuja kuvia. Aika harva argentiinalainen näyttää 19-vuotiaalta?
Argentiinalaisten virhe lähettää leutoihin ilmasto-oloihin tottunut ja koulutettu yksikkö saarta puolustumaan. Esimerkiksi etläisessä Argentiinassa sijainnut ja arktiseen ja vuoristossodankäyntiin koulutettu prikaati olisi sopinut paljon paremmin.
ironside kirjoitti:Jossain vaiheessa jopa suunniteltiin, että yksi erikoisjoukko komppania olisi toiminut brittien selustassa ja asetellut kylkimiinoja brittien huoltoreiteille
Tiesin että argentiinalaisten sodanjohto oli epäpätevää, mutta herää kysymys mitä kylkkäreillä olisi tehty brittihuoltoa vastaan, se kun kulki helikoptereilla (tai helikopterilla, ainoa lentävä Shithook kun oli Bravo November). Loppuhuolto otettiin kantoon ja lähdettiin kävelemään.
Tuo sissitoiminta kuulostaa yhtä epärealistiselta suunnitelmalta kuin operaatio Buzon (Falklandeille suunniteltu vastahyökkäys jonka olisi suorittanut 4. laskuvarjoprikaati - tämä siis sen jälkeen kun Sea Harrierit, Sea Wolfit ja Rapierit olivat jo osoittaneet ettei FAA:lla ole mitään asiaa Falklandin ilmatilaan).
Jos ne britit olisi saatu pysäytettyä niin kyllä se huollon falskaaminen olisi alkanut tuntua aika nopeasti. Esimerkiksi 105 millisille haupitseille oli vain muutamia satoja ammuksia per tykki.
Huomattava osa joukkojen käyttöön tarkoitetuista helikoptereista muuten tuhoutui argentiinalaisten ilmaiskuissa. Loput koptereista joutuivat operoimaan yötä päivää ja ylikuormaa kuljettaen. Ei kai ne britit olisi marssineet jos kuljetuskalustoa olisi ollut tarpeeksi? Myös paikallinen väestö kuljetti traktoreilla brittijoukkojen tavaroita.
Epärealistisia suunnitelmia tehtailtiin myös vastapuolella. Esimerkiksi erääseen mantereella sijaitsevaan tukikohtaan suunniteltiin kommandoiskua. Suunnitelmaa laadittaessa oli käytetty kymmeniä vuosia vanhoja karttoja ja turistioppaita. Joukkojen olisi pitänyt iskun jälkeen antautua tai yrittää livistää Chileen. Suunitelmasta kuultuaan osa SAS:n vanhemmista aliupseereista marssi ulos salista...