baikal kirjoitti:
80 kilsaa syvyyttä ns. elintärkeillä alueilla on jess. Mutta entäs kun tuo liiketila lähtee laajenemaan??? Tai jos se lähtee? Joku livautti aiemmin vertauksen Israeliin. Se on hyvä vertaus. Oikeasti: mielestäni taistelu on aloitettava JUST eikä kahdeksastoista päivä. Mielestäni on väärää ajattelua "hyväksyä" 100 kilsan taistelusyvyys....tämä oloissa, kun pääkaupunkimme saavutetaan kolonnavauhdilla alle työpäivän mitassa, siihen voi pitää vielä lakisääteisen kaalikeittotauon ja tsajutuokiot päälle.
Olemme nähdäkseni samoilla päälinjoilla, vain pieniä nyanssieroja on.
Taistelu esim. 100 km:n sisällä oli heitto koska en ole asiantuntija (tässäkään). Tarkoitin syvyyden arvioilla sitä että koska taistelut tapahtunevat kiihkeällä temmolla maalla, merellä ja ilmassa yhtä-aikaa ja vihollisella on suurempi liikkuvuus kuin koskaan aikaisemmin niin samasta syystä myös omille liikkeille on annettava tilaa enemmän. Koukkaukset ja vastahyökkäyksetkin tarvitsevat tilaa ja meidän on myös sallittava maksimaallinen liikkuvuus omille operatiivisille ja uuden doktriinin mukaisesti, myös alueellisille joukoille. Liikkuvuus puolustuksessa on yhtä kuin suoja.
Missään nimessä 100 km:n heitolla en tarkoittanut sitä että vihollisen annetaan tulla sama matka ilman vastarintaa tai vain häiriten liikettä. Olen kuitenkin sitämieltä että on asetettava tavoitteet edes jollakin laajuudella jossa vihollisen eteneminen pysäytetään tai sitten sille tuotetaan maksimaaliset tappiot ja sitten katsotaan mihin se riittää. Tuon alueen sisällä on sitten erilaatuisia joukkoja suorittamassa omia tehtäviään, kuka pitää hallussaan strategisia paikkoja, kuka hidastaa ja häiritsee ja kuka hyökkää takaisin.
En missään nimessä näe järkevänä sijoittaa pää-osaa joukoista 10-20 km:n syvyydelle itärajan pituudelta naapurin ylivertaisen tykistön ja ilmavoimien jyrättäväksi. Puolustustaistelun perusajatuksia on edelleenkin että puolustuksessa on oltava paitsi leveyttä, myös SYVYYTTÄ. Joukkojen suuri liikkuvuus vastapuolella, pitkän kantaman tulituki (tykistö, ohjukset, raketinheittimet ja tst-hekot ja -koneet) jättävät ainoaksi mahdollisuudeksi syventää puolustusaluetta ja näin mahdollistaa omille tuki-aseille mahdollisuuden reagoida nopeasti tulenkäytön tarpeisiin ja taata niille riittävän liikkuma-alan, selviytymiskyvyn lisäämiseksi.
Samoin vähäiset ja vielä ehkä toimintakykyiset ilmavoimat voivat pienemmin tappioin turvata omien operatiivisten joukkojen liikettä (jolloin ne ovat haavoittumimmillaan) ja pitkän kantaman tykistön asemia.
Viisas jättää aina jotain reserviin ja aina parempi jos sinne jää muutakin kuin "nostoväkeä". Taktinen ja operatiivinen reservi on sijoitettava sopivalle etäisyydelle ja tarpeeksi liikkuvasti jotta sillä voidaan vaikuttaa kriisipesäkkeisiin tai jos taistelu laajenee /leviää. Tämä hieno lause on tietysti helpompi sanoa kuin toteuttaa. Mikä on sopiva jne. sen jättäisin suosiolla ammattilaisten huoleksi.
Sitävarten he ovat koulujansa käyneet...