Vonka
Supreme Leader
Tämä on asia, jota en tiedä: miten länsieuroopassa puhutaan Venäjästä?
Mitä kauempana Venäjän rajasta on, sen vähemmän on Venäjästä huolissaan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Tämä on asia, jota en tiedä: miten länsieuroopassa puhutaan Venäjästä?
Mitä kauempana Venäjän rajasta on, sen vähemmän on Venäjästä huolissaan.
Hyvä, että tässä on sana jos.
Se olisi megaluokan asia ja heiluttaisi koko Eurooppaa, ei vain Suomea. Asian vaikutukset olisivat niin jättimäiset, että tämä valtakunta ei sen jälkeen olisi entisensä.
Veisihän se tietysti viimeinkin siihen syväprosessiin, jota lustraatioksi sanotaan. Meiltähän se jäi tekemättä, ja se on helkkarin pelottavaa.
Sekin on tietty mahdollista, että GRU käski sanoa ja tiedustelupäällikkö keskusteli pyynnöstä CIA:n handlerin kanssa ja todettiin, että kannattaa sanoa, niin saadaan homma jatkumaan pidempään. Vaikka jotenkin vaikea uskoa ko herrasmiestä idän ja lännen välissä suhaavaksi double agentiksiMahdotonta sanoa.. Puhdas arvaus: entäpä jos käskettiin niin sanoa ja oli eduksi tehdä niin että tiedonsaanti on turvattua jatkossakin?!
Tämä siis aivan puhdas arvaus, joka voi olla ja todennäköisesti onkin ihan pielessä.
Meinaan vaan että puheet olivat sen luokan höpöä sillä hetkellä ettei uskoisi älykkään kaverin sortuvan moiseen ilman että taustalla on ollut jokin syy/ motiivi vaikuttamassa.
Mitä jos Alafuzoff onkin kaksoisagentti? Kusettaakin Venäjää ihan kunnolla ja palvelee pyyteettömästi isänmaataan - siis Suomea. Kunhan heitin tällaisessa James Bond-hengessä
Niin minäkin oletan. Ollee aika varmaa, että Venäjästä puhutaan ja sitä arvioidaan eri tavalla rajanaapureissa tai ns. lähialueella kuin tuhannen mailin päästä. Hukkuiko GA Brysseliin siinä mielessä? Retoriikka on Brysselin retoriikkaa.
Ei tämä kyllä hyvältä näytä.
Tshetshenian sotien aikana kommodori Alafuzoff puhui julkisuudessa Venäjän hyväksi. Kun Alafuzoff oli Brysselissä, hän sanoi, että Nato-jäsenyys heikentäisi Suomen tiedustelun tasoa. Sitten oudot lausunnot, tietovuotoepäily, käynti neuvostomarsalkan juhlaseminaarissa pääpuhujana ja siellä tehty Salisburyn selitysten "ymmärtäminen" ja nyt tällaisessa raporttiryhmässä, joka lähtee Paula Lehtomäen tilauksesta ja jota teettää Venäjä-suhteiden lobbarin, entisen kokoomuksen KGB-kontaktin Anders Blomin yhtiö.
Edesmennyt Timo Liene elämästään ja sen loppumisesta kertovassa kirjassaan Irtoviiksimies yritti puhdista GA:n mainetta Ukraina -lausunnsoista.
Hän oli samoissa piireissä kuin GA.
Liene kirjoitti vähän niinkuin sivulauseessa aika ympäripyöreästi että GA:n Ukraina -lausuntojen takana oli vielä jotain, ja thats it. Venäjän toimia ukrainassa ja 2014 eteenpäin ei Liene kirjassaan käsitellyt oikeastaan ollenkaan. Brysselissä Liene oli jossain ainakin Iranista analyysejä tekevässä osastossa.
Ehkäpä maailma vain on monimutkaisempi kuin luulemme.
Itseäni kummastuttivat raportin suositusten itsestäänselvyys ja paikoin naivius:
- Suomen pitää ymmärtää, että Pietari on Venäjälle strategisesti ja kulttuurisesti tärkeä kaupunki.
- Suomen kannattaa käydä aktiivista dialogia Venäjän kanssa.
- Suomalaisten ymmärtämystä omasta historiasta ja yleissivistyksen tasoa pitää kohentaa.
- Venäjän kieltä ja kulttuuria tulisi opiskella enemmän
- Suomalaisen median pitäisi seurata tiiviimmin Venäjän omaa mediaa.
- Suomessa pitäisi järjestää huipputason Venäjä-seminaari.
Toivottavasti näistä huomioista ei maksettu miljoonia.