Tutkimuksen rajaukset, johtopäätökset ja suositukset myös tuovat mieleen hänen opiskelutaustansa metafysiikan opiskelijana, Pihatontulla saattaa olla tähän joku kommentti.
Asetelma on niin outo ja niin monia eri mahdollisuuksia sisältävä, etten osaa kommentoida asiaa millään sellaisella tavalla, jota en jo kommentoidessani pitäisi itsekin epävarmana.
Tiedustelun ja hybridihölmöilyn kentän ymmärrän itse meta- ja metameta -tasojen maailmaksi, jossa kaikella on tavoite, inversiivinen tavoite, metatavoite ja usein myös metametatavoite. Ja kaikille noille on motivaatiopohjansa moraali- ja logiikkajärjestyksineen.
(Inversiivinen tavoite lienee oma termini. Tarkoitan sillä sellaista tavoitetta, joka laukeaa jos kohde koittaa torjua alkuperäistä tavoitetta todennäköisillä ja ennakoitavilla keinoilla. Tällöin ne keinot laukaisevat toisen prosessin, jonka tulos on todennäköisesti yhdenmukainen alkuperäisen tavoitteen kanssa, mutta kulkee eri reittiä.
Esimerkki:
Venäjä koittaa epävakauttaa Suomea ja ajaa maan uusiin vaaleihin. Se käyttää YLE:n ja muun valtamedian sisällä olevia journalisteja pitkään, hyvin henkilökohtaiseen ja epärehellisyyden kautta provosoivaan hyökkäykseen.
Jos pääministeri ei reagoi, hallituksen legitimaatio ja asema horjuu. Jos pääministeri puolustautuu substanssin tasolla, pysyy asia kauemmin esillä ja hallituksen asema horjuu. Lisäksi jatkohyökkäys on jo odottamassa.
Jos pääministeri puolustautuu prosessuaalisin keinoin sanomalla tai tekemällä jotain mikä voidaan tulkita YLEn ja muun median journalistisen vapauden vaarantamiseksi, niin käynnistyy inversiivisten tavoitteiden ketju, jonka lopputulos on yhdenmukainen alkuperäisen tavoitteen kanssa: hallituksen legitimaatio ja asema horjuu pääministerin horjumisen kautta.
Eli tässä esimerkissä vihamielisen venäläisen tiedustelutoiminnan tavoite hallituksen legitimaation ja aseman horjuttaminen. Metatavoitteena on Suomen alistaminen Venäjän vaikutusvallalle. Peitteenä on journalismi ja journalistisen toiminnan moraali- ja logiikkajärjestykset. Inversiivisenä tavoitteena on romuttaa usko demokraattisen järjestelmän toimivuuteen menossa olevan hallituksen ollessa vallassa.
Oman ymmärrykseni mukaan tuollaiselle on olemassa tehokkaita vastatekniikoita, mutta en esitä niitä netissä. Jos jotakuta kiinnostaa, niin tulkoo kysymään.
Jos huomaatte yhtäläisyyksiä YLE-Sipilä -vääntöön niin se ei ole sattuma.)