Jos informaatiovaikuttamisen.. ...Ehkä tuijottaminen -henkilöihin- ei ole SE juttu?
Ei niin... kokonaan.
Tärkeintä on tuijottaa dynamiikkaan. Missä ja miten tuotetaan taloudelle, turvallisuudelle, vakaudelle ja tilaanekan paikkansapitävyydelle haitallisia seurauksia. Ja tässä pitää muistaa se, että tuottaja ei ole se joka kritisoi vaan se joka tuottaa.
Toiseksi tärkeintä on tuijottaa rakenteisiin.
- On näkyviä rakenteita - esim. Presidenttihallinnon lonkerot, naapurin tiedustelu, tutut kotimaiset verkostot kuten DEMLA.
- On henkilöverkostoista koostuvia piilorakenteita, joiden jäljittäminen esim. journalismin ja työmarkkinajärjestöjen parista ei aina ole helppoa.
- Vaikutusverkostoja jotka koostuvat muusta kuin ihmisistä. Esimerkkinä kaskadihäiriöille alttiit ympäristöt kuten tietoverkot, talous...
- Kansainväliset ja ylikansalliset rakenteet.
- Meidän oman hallintomme rakenteet.
jne. jne. jne.
Kolmantena tulevat asiasisällöt, substanssit.
Henkilöt ovat vähän kuin verkostojen solmukohdat. (vrt. Barabasin verkostoteoriat yms.) Lisäksi henkilöihin on helpompi ulottua ja vaikuttaa kuin esim. Turvallisuusneuvostoon tai globaaliin talouteen. (vrt. NOIR)
Henkilöiden suhteen on kolme tärkeää kategoriaa: paha, typerys ja sekaisin.
Pahat: opportunistit, narsistit, rikolliset, sadistit ja psykopaatit... Näiden löytäminen olisi helpointa elleivät ympäröivät ihmiset suojaisi heitä. Ongelmaryhmälle tyypilliset paheet ja niiden suojaksi rakennetut peitteet antavat hyviä vihjeitä.
Typerykset ovat usein sinänsä älykkäitä (tai keskinkertaisia) ihmisiä, jotka eivät osaa tai halua käyttää ymmärrystään älykkäällä tavalla. Esimerkkinä vaikka ideologia- tai arvolähtöinen todellisuuden kieltäminen.
Sekaisin olevista Charneyn Manning -kuvaus antaa hyvää kuvaa.
Nuo kolme kategoriaa liukuvat tietenkin toistensa kanssa päällekkäin.
Suomessa (ilmeisesti?) tehty narratiivisesti painottunut tarkastelu olisi todella tehokasta, mutta se pitäisi tehdä ammattitaitoisesti, ei juostenkustu -mentaliteetilla eli esiymmärrys ja itsekrotiikittömyys edellä hutiloiden. Huonosti tehtynä se kääntyy helposti tavoitteitaan vastaan niin kuin nyt näyttäisi käyneen.