Haavoittuneiden, loukkaantuneiden ja sairaiden hoitaminen

Tuossa on yksi syy siihen, miksi pitäisi päästä reaktiivisuudesta proaktiivisuuteen - menemättä kuitenkaan yli.

Jos informaatiovaikuttamisen ns. päälle ei päästä, niin on helppo arvata mihin tämä johtaa? Minulla ei ole illuusioita, repaleita on jo ja jää nähtäväksi, miten suuriksi ne venyvät. En millään osaa arvioida tekstissäsi mainittujen henkilöiden substanssia kontra nykyinen tilanne. Ehkä tuijottaminen -henkilöihin- ei ole SE juttu?
 
Jos informaatiovaikuttamisen.. ...Ehkä tuijottaminen -henkilöihin- ei ole SE juttu?

Ei niin... kokonaan.

Tärkeintä on tuijottaa dynamiikkaan. Missä ja miten tuotetaan taloudelle, turvallisuudelle, vakaudelle ja tilaanekan paikkansapitävyydelle haitallisia seurauksia. Ja tässä pitää muistaa se, että tuottaja ei ole se joka kritisoi vaan se joka tuottaa.

Toiseksi tärkeintä on tuijottaa rakenteisiin.
- On näkyviä rakenteita - esim. Presidenttihallinnon lonkerot, naapurin tiedustelu, tutut kotimaiset verkostot kuten DEMLA.
- On henkilöverkostoista koostuvia piilorakenteita, joiden jäljittäminen esim. journalismin ja työmarkkinajärjestöjen parista ei aina ole helppoa.
- Vaikutusverkostoja jotka koostuvat muusta kuin ihmisistä. Esimerkkinä kaskadihäiriöille alttiit ympäristöt kuten tietoverkot, talous...
- Kansainväliset ja ylikansalliset rakenteet.
- Meidän oman hallintomme rakenteet.
jne. jne. jne.

Kolmantena tulevat asiasisällöt, substanssit.

Henkilöt ovat vähän kuin verkostojen solmukohdat. (vrt. Barabasin verkostoteoriat yms.) Lisäksi henkilöihin on helpompi ulottua ja vaikuttaa kuin esim. Turvallisuusneuvostoon tai globaaliin talouteen. (vrt. NOIR)

Henkilöiden suhteen on kolme tärkeää kategoriaa: paha, typerys ja sekaisin.

Pahat: opportunistit, narsistit, rikolliset, sadistit ja psykopaatit... Näiden löytäminen olisi helpointa elleivät ympäröivät ihmiset suojaisi heitä. Ongelmaryhmälle tyypilliset paheet ja niiden suojaksi rakennetut peitteet antavat hyviä vihjeitä.

Typerykset ovat usein sinänsä älykkäitä (tai keskinkertaisia) ihmisiä, jotka eivät osaa tai halua käyttää ymmärrystään älykkäällä tavalla. Esimerkkinä vaikka ideologia- tai arvolähtöinen todellisuuden kieltäminen.

Sekaisin olevista Charneyn Manning -kuvaus antaa hyvää kuvaa.

Nuo kolme kategoriaa liukuvat tietenkin toistensa kanssa päällekkäin.

Suomessa (ilmeisesti?) tehty narratiivisesti painottunut tarkastelu olisi todella tehokasta, mutta se pitäisi tehdä ammattitaitoisesti, ei juostenkustu -mentaliteetilla eli esiymmärrys ja itsekrotiikittömyys edellä hutiloiden. Huonosti tehtynä se kääntyy helposti tavoitteitaan vastaan niin kuin nyt näyttäisi käyneen.
 
No ei se suojaa, jos ylipäätään on päätetty käyttää aseellista voimaa. Joku kirurrrginen täsmäoperaatio ryyditettynä sabotaasilla ja salamurhilla on mielestäni paljon mahdollisempi kuin yksikään foorumilta löytyvä panssarilauttamiljoonasotilasta rynnöö-juttu. No, se on minusta vaan niin. Ei niitä taisteluohjuksia ole valmistettu vain siksi, että ne on käheitä ja ei erikoisjoukkoja syötetä leivällä vain siksi, että ne ovat ihan jees.

No, tarkoitukseni ei suinkaan ole lietsoa jäseniä itkemään selällään. Mutta kyllä meillä suomalaisilla saattaa olla hervottoman lapsellinen käsitys nykyaikaisena pidettävästä sodankäynnistä.

Jos saan muistuttaa taannoisesta keskustelusta, niin sanoit todella osuvasti että "venäjän sodankäynti ja päätökset eivät perustu vihollisen vahvuuksien haastamiseen". Sanomasi on oli niin mainio ja osuva, että jos saan luvan niin käyttäisin sitä mielelläni signaturena tällä palstalla.

Eli kyllä se panssarilautta kannattaa aina muistissa pitää. Jos vuosien saatossa tämmöinen mekanisoituun sodankäyntiin perustuva "kova maanpuolustus" ajetaan alas, resursointi ja kehittäminen laiminlyödään niin saattaa muodostua nurinkurinen tilanne jossa maa on alttiimpi ja haavoittuvampi panssarilautalle miljoonine miehineen kun hybridi/sabotaasioperaatioille. No jos nyt ei miljoonia miehiä, niin prikaateja ja kymmeniä tuhansia miehiä saattaa tulla valituista paikoista yli tai ali. Ruotsihan taisi näin vähän tehdä omissa puolustusvalinnoissaan ja nyt on herännyt ruususen unestaan.

Itse näkisin että maanpuolustus on kokonaisuus joka koostuu osa-alueista. Yksi osa-alue esimerkiksi on tuo hybridi/sabotaasi-sodankäynti, toinen on perinteinen konventionaalinen sodankäynti ja avoin nahistelu miesten ja koneiden kesken. Ajassa tietysti painotukset vaihtelevat, toinen on toista ajankohtaisempi uhkakuva, mutta mitään puolustuksen osa-aluetta ei saisi kuitenkaan unohtaa ja laiminlyödä. Ovela ja asiansa osaava vastustaja saattaa nimittäin juuri tästä rankaista ja käyttää tilaisuutta hyväkseen, varsinkin koska tilanteet muuttuvat nopeasti.

Ja venäjän kanssa tilanteet saattavat muuttua nopeasti. Se on haastava valtio, joka kyllä osaa nämä sodankäyntiin liittyvät asiat ehkä paremmin kun moni meistä haluaa myöntää. Hybridisodankäynti heillä on hanskassa, ja iskuvoimaa ja kykyä on myös heidän perinteisillä sotavoimilla riittävästi suomen kokoista vihollista vastaan. Vaikka moni varusteluprojekti heillä on mennyt persiilleen, on modernisointiprojektit koko ajan olleet kuitenkin käynnissä taustalla, harjoitussyklejä on parannettu, ammattimiesten määrää joukoissa nostettu ja maa (tai maat) on ollut jonkinlaisessa sotilaallisessa konfliktissa osapuolena käytännössä aina vuodesta 1979 lähtien kokemusta hankkien.

Omasta mielestäni heillä on haastavalla tavalla nämä kaksi korttia pelattavana koko ajan. Heillä on hyvä osaaminen hybridisodankäynnistä aina psykologisesta vaikuttamisesta sabotaaseihin, ja he voivat nopeasti siirtyä siinä rinnalla pelaamaan sitä konventionaalisen sodankäynnin "panssarimakkara" -korttia meitä vastaan kokoamalla iskukykyisen sotajoukon rajamme tuntumaan hyökkäysryhmitykseen. Näkisin itse että kyseessä ei ole "joko/tai" -tilanne, vaan enemmänkin "sekä/että". Siksi molempien kaltaisten sodankäyntimenetelmien varalle pitää olla suunnitelmat ja mieli avoimena eikä kumpaakaan saisi unohtaa tai lyödä laimin. Enkä usko että PV näin on tehnytkään kun katsoo viimevuosien materiaalihankintojen määrää ja laatua. Hyvä niin.
 
hyvä veto vastarannankiiski ja en kiistä
lainkaan mitään kirjoituksestasi. Panssari
lautta pitää kyetä hoitamaan jne. Tarkoitan
lähinnä sitä, että käsittääkseni poliisi, raja jne.
pitää resursoida nyk. paremmin ja sitä kautta
pv voi keskittyä vielä - paremmin- omaan
ydinsarkaansa. Ymmärrätkö, mitä tarkoitan`?
Satsaus sisäminist. toimeenpanevaan miekkaa
tuntuu houkuttelevalta ratkaisulta monessa
mielessä. Miettikäähän.
 
hyvä veto vastarannankiiski ja en kiistä
lainkaan mitään kirjoituksestasi. Panssari
lautta pitää kyetä hoitamaan jne. Tarkoitan
lähinnä sitä, että käsittääkseni poliisi, raja jne.
pitää resursoida nyk. paremmin ja sitä kautta
pv voi keskittyä vielä - paremmin- omaan
ydinsarkaansa. Ymmärrätkö, mitä tarkoitan`?
Satsaus sisäminist. toimeenpanevaan miekkaa
tuntuu houkuttelevalta ratkaisulta monessa
mielessä. Miettikäähän.

Taidan ymmärtää ja olen samaa mieltä kanssasi. Sanottakoon näin että nyt tuo hybridi- ja painostuskeinoin käytävä uhkakuva on realistisempi kun panssarimakkara. Painotus on tällä puolella ja resursseja pitäisi kohdentaa täten, tällä hetkellä. Kuitenkaan sitä "panssarimakkaraa" unohtamatta, koska heiluri saattaa heilahtaa sen puolelle tulevaisuudessa. Herra yksin tietää milloin, jos koskaan.

Venäjällä on halutessaan paljon kortteja pelattavana. Poliitikkojen painostaminen/uhkailu erilaisin keinoin. Taloudelliset keinot ja vaikuttaminen. Ulkomaankaupan, viennin/tuonnin ja huoltovarmuutemme häiritseminen. Epäsymmetrinen sodankäynti "spioonien ja sabotöörien" keinoin. Konventionaalinen sodankäynti eli juurikin tämä "panssarimakkara". Lisäksi tietysti ydinaseet. Temppuja on, ja he voivat halutessaan käyttää joustavasti niitä kaikkia tai joidenkin yhdistelmiä, eikä oikeastaan minkään käyttö sulje toista pois. Varuillaan pitää olla yrittää varautua mahdollisuuksien mukaan kaikkeen.

Kyseessä on kuitenkin maa, joka halutessaan tekee mitä lystää ja piut paut veisaa muiden paheksunnalle mitä kristallikruunujen loisteessa mahonkisaleissa lausutaan eri maailman metropoleissa heitä kohtaan, kaukana reuna-alueiden rintamalinjoilta. Suuret puheet eivät suuta halkaise, venäläiset tämän tietävät omissa ja muiden puheissa.
 
Tarkoitan
lähinnä sitä, että käsittääkseni poliisi, raja jne.
pitää resursoida nyk. paremmin ja sitä kautta
pv voi keskittyä vielä - paremmin- omaan
ydinsarkaansa.

Ehdottomasti samaa mieltä.

Tärkeintä lisäresurssoinnissa on salamannopea kyky muuttaa toimintakykyä tilanteen vaatimaan suuntaan.

Sekä henkilöstö että myös tilanteen mukaan elävä täydennyshenkilöstö, organisaation oma mutta myös lainattavissa oleva henkilöstö, poikkihallinnolliset yhteistyömahdollisuudet(!), tietoon liittyvä yhteistyö, juridiikka ja valtuudet...

Aiheeseen vähän sivusta liittyen:

Suomessa tarvittaisiin ehdottomasti aluevalvonta lain kaveriksi myös kohdevalvontalaki, joka käsittelisi jo maan sisällä olevien, tavallista rikollisuutta järjestäytyneempien, vakavampien, laaja-alaisemmilla seurauksilla uhkaavien riskien torjuntaa sotilaallisin keinoin sotilas- tai siviiliviranomaisten tekemänä.

Kohdevalvontalain puuttuessa uhkaa jäädä sellainen juridinen katve, jossa valtiolliset tai kansainväliset resurssit omaava taho voi maan sisällä toimia liian vapaasti siksi, että viranomaisten valtuudet ja resurssit ovat uhkaan nähden riittämättömät.
 
Ehdottomasti samaa mieltä.

Tärkeintä lisäresurssoinnissa on salamannopea kyky muuttaa toimintakykyä tilanteen vaatimaan suuntaan.

Sekä henkilöstö että myös tilanteen mukaan elävä täydennyshenkilöstö, organisaation oma mutta myös lainattavissa oleva henkilöstö, poikkihallinnolliset yhteistyömahdollisuudet(!), tietoon liittyvä yhteistyö, juridiikka ja valtuudet...

Aiheeseen vähän sivusta liittyen:

Suomessa tarvittaisiin ehdottomasti aluevalvonta lain kaveriksi myös kohdevalvontalaki, joka käsittelisi jo maan sisällä olevien, tavallista rikollisuutta järjestäytyneempien, vakavampien, laaja-alaisemmilla seurauksilla uhkaavien riskien torjuntaa sotilaallisin keinoin sotilas- tai siviiliviranomaisten tekemänä.

Kohdevalvontalain puuttuessa uhkaa jäädä sellainen juridinen katve, jossa valtiolliset tai kansainväliset resurssit omaava taho voi maan sisällä toimia liian vapaasti siksi, että viranomaisten valtuudet ja resurssit ovat uhkaan nähden riittämättömät.
Riippuu ihan siitä millainen laki tehdään, huonossa tapauksessa seurauksena voisi olla vielä huonommat toiminta mahdollisuudet.
 
Riippuu ihan siitä millainen laki tehdään, huonossa tapauksessa seurauksena voisi olla vielä huonommat toiminta mahdollisuudet.

Pitää paikkansa.

Itse lähtisin siitä, että kohdevalvontalain ytimen täytyisi olla sellainen, että ilman alueloukkausta tai sotilaallista organisoitumista tapahtuva vakava uhka tai tapahtuma laukaisisi mahdollisuuden käyttää tarpeellisia keinoja ja valtuuksia uhkan mukaan erikseen määriteltävillä alueilla ja/tai aihepiireillä ja/tai toimintakentillä.

ISIS-tyyppinen kansainvälinen terroristiryhmä, valtiollisen tahon ohjaama proxyryhmittymä, hämäräperäinen järjestäytynyt/verkostoitunut ulkoparlamentaarinen epävakauttamiseen keskittyvä ryhmä, riitävän vakavalta vaikuttava miehittämättömään tai miehitettyyn ilmailuun liittyvä toiminta, energia- tai tietoverkkoihin tai logistiikkaan/huoltovarmuuteen kohdistuva uhka, ulko- tai turvallisuuspoliittisen tilanteen vakava muutos, valtion johtoon kohdistuva uhka, sotaharjoituksiin kohdistuva uhka tai tiedustelu, vaaralliseen materiaaliin kohdistuvat uhkat, masinoitu siirtolaisvyöry...

Tuollaisten pitäisi laukaista riitävät valtuudet riittäviin mutta rajallisiin vastatoimiin.

Ei enää voi kuvitella että vakava valtioon kohdistuva uhka tulee asepuvuissa aseet tanassa rajan yli.

Ja eskaloitumisriskin pienentämiseksi on hyvä jos oma keinovalikoima on sekä joustava, tehokas että mahdollisimman pitkään joko poikkihallinnollisesti tai sisäministeriön alaisuudessa hoituva.
 
Tuotahan se on kun resurssit eivät riitä. Tuota se tulee olemaan meilläkin, ei ehkä noin dramaattisena, mutta samat ongelmat odottavat.

Taas Beevorin kirjasta Stalingrad, jossa tehtiin triagea aika rajusti. Esim. päähän ja vatsaan haavoittuneet jätettiin kuolemaan, koska operointi olisi vienyt 90 min - 2h kirurgiselta tiimiltä ja vain 50% olisi selvinnyt. Eli ensimmäinen prioriteetti oli kävelemään kykenevät haavoittuneet, jotka voitiin lähettää takaisin rintamalle.
 
Joudun korjaamaan itse itseäni. Olisi mahdollista että esimerkiksi Syyrian lipun alla kulkevasta laivasta tehtäisiin ohjusisku josta ei voitaisi todistettavasti syyttää Venäjää mutta se ei olisi samassa skaalassa kuin Venäjältä lähtevät ohjusiskut.

Apropos haavoittuden hoitaminen niin miten voitaisiin nykyistä paremmin ehkäistä hypotermiaa kun potilaat ovat ehkä ennestään kylmettyneitä ja vaatteiden leikkaaminen sekä paikkojen tutkiminen saa pakkasilla porukan tärisemään jo ihan harjoituksessa ilman verenhukkaa?
Voitaisiinko yhdistää rullattavan paarin, kertakäyttöisen ufo-makuupussin ja itsestään lämpiävien peitteiden edut?
 
Joudun korjaamaan itse itseäni. Olisi mahdollista että esimerkiksi Syyrian lipun alla kulkevasta laivasta tehtäisiin ohjusisku josta ei voitaisi todistettavasti syyttää Venäjää mutta se ei olisi samassa skaalassa kuin Venäjältä lähtevät ohjusiskut.

Apropos haavoittuden hoitaminen niin miten voitaisiin nykyistä paremmin ehkäistä hypotermiaa kun potilaat ovat ehkä ennestään kylmettyneitä ja vaatteiden leikkaaminen sekä paikkojen tutkiminen saa pakkasilla porukan tärisemään jo ihan harjoituksessa ilman verenhukkaa?
Voitaisiinko yhdistää rullattavan paarin, kertakäyttöisen ufo-makuupussin ja itsestään lämpiävien peitteiden edut?
Varmasti voitaisiin, ongelmana on hinta ja noiden välineiden paino, eli miten ne saataisiin riittävän lähelle joukkoja.

Linkissä yksi olemassa oleva versio https://www.spservices.co.uk/item/Brand_RescueWrapRanger-MilitaryVersion_68_0_3262_2.html
 

Ihan jees nuo oml:n listaamat tuotteet. Voisivat sopia ainakin vesille ja ajoneuvokäyttöön kokonsa ja painonsa puolesta. Jos paino on parisen kiloa kappale ja kokoakin piisaa pakattuna, ei noita oikein mukana kannettavina voi pitää minun mielestäni. Kaiken muun varusteen lisäksi. Juuri kuten kollega @kimmo.j ehtikin jo mainita.

Toisaalta meillä on, tai ainakin pitäisi olla jokaisella taistelijalla makuualusta ja makuupussi. Itse suosittelen aina vahvasti sitä, että jos suinkin mahdollista niin odottelun pitkittyessä haavoittuneet omiin makuupusseihinsa ja makuualustalle paareille pötköttämään. Siis mikäli suinkin mahdollista. Avaruuslakanankin voi tähän pakettiin vielä yhdistää ulkokuorelle lisäsuojaksi lämmönhaihtumista ja viimaa vastaan sekä sateelta.
 
Viimeksi muokattu:
A new 3D printing technique allows researchers to replicate biological structures, which could be used for tissue regeneration and replica organs.

Imperial College London researchers have developed a new method for creating 3D structures using cryogenics (freezing) and 3D printing techniques.

This builds on previous research, but is the first to create structures that are soft enough to mimic the mechanical properties of organs such as the brain and lungs. Their technique is published in the journal Scientific Reports.

Being able to match the structure and softness of body tissues means that these structures could be used in medical procedures to form scaffolds that can act as a template for tissue regeneration, where damaged tissues are encouraged to regrow.

Regenerating damaged tissue by 'seeding' porous scaffolds with cells and encouraging them to grow allows the body to heal without the issues that normally affect tissue-replacing transplant procedures, such as rejection by the body.

The use of scaffolds is becoming more common and varied in its applications, but this new technique is special in that it creates super soft scaffolds that are like the softest tissues in the human body and could help to promote this regeneration. In particular, there might be future potential in seeding neuronal cells; those involved in the brain and spinal cord.

The researchers tested the 3D-printed structures by seeding them with dermal fibroblast cells, which generate connective tissue in the skin, and found that there was successful attachment and survival. This success, alongside previous research, could lead to further possibilities around the successful growth of stem cells, which is medically exciting due to their ability to change into different types of cells.

Additionally, the technique could be used to create replica body parts or even whole organs. These could be incredibly useful to scientists, allowing them to carry out experiments not possible on live subjects. They could even be used to help with medical training, replacing the need for animal bodies to practice surgery on.

Zhengchu Tan, one of the researchers from the Department of Mechanical Engineering at Imperial, said: "At the moment we have created structures a few centimetres in size, but ideally we'd like to create a replica of a whole organ using this technique."

The technique uses solid carbon dioxide (dry ice) to rapidly cool a hydrogel ink as it is extruded from a 3D printer. After being thawed, the gel formed is as soft as body tissues, but doesn't collapse under its own weight, which has been a problem for similar techniques in the past.

Dr Antonio Elia Forte, one of the researchers from the Department of Bioengineering at Imperial, said: "Cryogenics is the novel aspect of this technology - it uses the phase change between liquid and solid to trigger polymerisation and create super soft objects that can hold their shape. This means that the technology has a wide variety of possible uses."
 
Toisaalta meillä on, tai ainakin pitäisi olla jokaisella taistelijalla makuualusta ja makuupussi. Itse suosittelen aina vahvasti sitä, että jos suinkin mahdollista niin odottelun pitkittyessä haavoittuneet omiin makuupusseihinsa ja makuualustalle paareille pötköttämään. Siis mikäli suinkin mahdollista. Avaruuslakanankin voi tähän pakettiin vielä yhdistää ulkokuorelle lisäsuojaksi lämmönhaihtumista ja viimaa vastaan sekä sateelta.

Kuten tiedetään, traumapotilas = hypotermiapotilas jopa kesällä. Siksi makuualustan ja makuupussin käyttö niissä tapauksissa joissa potilaan siirto kestää on välttämätöntä. Talvisin ja eritoten silloin kun siirtomatka ja/tai aika ovat pitkiä ei tämäkään ole riittävää. Lämminvesipullojen ja erilaisten kemialisten lämmittimien käyttö on kylmimmissä olosuhteissa välttämätöntä.

Jos potilasta siirretään vaikkapa ahkiossa on muistettava sama kuin majoittumisessakin; makuupussin ja muunkin lämmikkeen eriste painuu ihmisen alla kasaan eikä eristä niin hyvin kuin yläpuolella oleva materiaali. Siksi on lopen tärkeää muistaa myös eristys alaspäin, esimerkiksi pari makuualustaa päällekkäin ja lisäksi vielä vaikkapa pakkastakki tai makuupussi.

Kollegani, jota pidän kovana miehenä kaikin puolin, pitää kolmen tunnin matkaa oikeasti terveenä ahkiopotilaana -25 asteessa elämänsä pahimpana kokemuksena vaikka kaikki yllä oleva oli otettu huomioon.
 
Suomessakin on rajalliset resussit hoitaa potilaita ja kovassa "kertauksessa" joutuu miettimään kuinka rajallisia resusseja käytetään.
Kaikkia haavoittuneita ei voida pelastaa ja jos on selvää että potilas tulee kuolemaan lähihetkinä, on syytä harkita uhrataanko rajallisia resusseja kyseiseen potilaaseen koska kyseillä käytetyllä resussilla mahdollisesti myöhemmin pelastetaan joku toinen kuka on mahdollista pelastaa. Rauhanaikana sekä kriisinhallinnassa näistä ei välitetä vaan kaikki yritetään pelastaa ellei tilanne ole hyvin spesiaali, tämän päätöksen tekee taistelupelastaja sodassa.
Sotatilanteessa voi olla äkkiä hetki käsillä kun autettavia potilaita onkin yhden sijasta 2-8 tai enemmänkin yhdellä taistelupelastajalla eikä sillä ukolla niitä resusseja ole ihan älyttömästi mukana vaikka onkin enemmän kuin muilla ukoilla.

Hyvä hoito voi olla huono taktiikka ja huono taktiikka voi tuhoa joukon ja estää tehtävän onnistumisen.
Tämän olen aikaisemminkin sanonut.


Avaruuspeite laitetaan kriisialueilla potilaalle jo heti alkuvaiheessa vaikka ulkona olisi +20 astetta. Sama suomessa. Tietysti makuupussit ym ajaa asiansa, kunhan potilas saadaan pidettyä mahdollisimman lämpimänä ja peite päälle ajoissa.
 
Sotatilanteessa voi olla äkkiä hetki käsillä kun autettavia potilaita onkin yhden sijasta 2-8 tai enemmänkin yhdellä taistelupelastajalla eikä sillä ukolla niitä resusseja ole ihan älyttömästi mukana vaikka onkin enemmän kuin muilla ukoilla.

Välineet loppuu nopeasti kesken. Jokaisen taistelijan TSTEA-pakkaukseen tulisi mahduttaa celox ribbon-paketti ja chest seal.
 
Käsittääkseni Celox on helpommin poistettavissa kuin kilpaileva QuikClot (jonka aikaisemmat versiot aiheuttivat jopa palovammoja).

Celoxia ja kaikkea kivaa on tietyissä maissa ollut taskussa. Tosin enemmän siihen malliin että muut käyttäisivät niitä meikäläiseen tarvittaessa kuin että alkaisin taistelupelastamaan ketään :p

Taisi olla Celox Gauge muutama kpl jne., chest seal, iipposide (muutama), CAT kiristysside (2 kpl).
 
Back
Top