Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Haavoittuneiden, loukkaantuneiden ja sairaiden hoitaminen

Viestiketju osiossa 'Muut huoltopalvelut' , aloittaja baikal, 21.10.2017.

 1. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,914
  Tykkäykset:
  23,923
  Pisteet:
  1,286
  Jos informaatiovaikuttamisen ns. päälle ei päästä, niin on helppo arvata mihin tämä johtaa? Minulla ei ole illuusioita, repaleita on jo ja jää nähtäväksi, miten suuriksi ne venyvät. En millään osaa arvioida tekstissäsi mainittujen henkilöiden substanssia kontra nykyinen tilanne. Ehkä tuijottaminen -henkilöihin- ei ole SE juttu?
   
 2. Pihatonttu

  Pihatonttu Kapteeni

  Liittynyt:
  09.03.2017
  Viestejä:
  945
  Tykkäykset:
  1,605
  Pisteet:
  76
  Ei niin... kokonaan.

  Tärkeintä on tuijottaa dynamiikkaan. Missä ja miten tuotetaan taloudelle, turvallisuudelle, vakaudelle ja tilaanekan paikkansapitävyydelle haitallisia seurauksia. Ja tässä pitää muistaa se, että tuottaja ei ole se joka kritisoi vaan se joka tuottaa.

  Toiseksi tärkeintä on tuijottaa rakenteisiin.
  - On näkyviä rakenteita - esim. Presidenttihallinnon lonkerot, naapurin tiedustelu, tutut kotimaiset verkostot kuten DEMLA.
  - On henkilöverkostoista koostuvia piilorakenteita, joiden jäljittäminen esim. journalismin ja työmarkkinajärjestöjen parista ei aina ole helppoa.
  - Vaikutusverkostoja jotka koostuvat muusta kuin ihmisistä. Esimerkkinä kaskadihäiriöille alttiit ympäristöt kuten tietoverkot, talous...
  - Kansainväliset ja ylikansalliset rakenteet.
  - Meidän oman hallintomme rakenteet.
  jne. jne. jne.

  Kolmantena tulevat asiasisällöt, substanssit.

  Henkilöt ovat vähän kuin verkostojen solmukohdat. (vrt. Barabasin verkostoteoriat yms.) Lisäksi henkilöihin on helpompi ulottua ja vaikuttaa kuin esim. Turvallisuusneuvostoon tai globaaliin talouteen. (vrt. NOIR)

  Henkilöiden suhteen on kolme tärkeää kategoriaa: paha, typerys ja sekaisin.

  Pahat: opportunistit, narsistit, rikolliset, sadistit ja psykopaatit... Näiden löytäminen olisi helpointa elleivät ympäröivät ihmiset suojaisi heitä. Ongelmaryhmälle tyypilliset paheet ja niiden suojaksi rakennetut peitteet antavat hyviä vihjeitä.

  Typerykset ovat usein sinänsä älykkäitä (tai keskinkertaisia) ihmisiä, jotka eivät osaa tai halua käyttää ymmärrystään älykkäällä tavalla. Esimerkkinä vaikka ideologia- tai arvolähtöinen todellisuuden kieltäminen.

  Sekaisin olevista Charneyn Manning -kuvaus antaa hyvää kuvaa.

  Nuo kolme kategoriaa liukuvat tietenkin toistensa kanssa päällekkäin.

  Suomessa (ilmeisesti?) tehty narratiivisesti painottunut tarkastelu olisi todella tehokasta, mutta se pitäisi tehdä ammattitaitoisesti, ei juostenkustu -mentaliteetilla eli esiymmärrys ja itsekrotiikittömyys edellä hutiloiden. Huonosti tehtynä se kääntyy helposti tavoitteitaan vastaan niin kuin nyt näyttäisi käyneen.
   
 3. Mainos 4. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Eversti

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,549
  Tykkäykset:
  2,180
  Pisteet:
  316
  Jos saan muistuttaa taannoisesta keskustelusta, niin sanoit todella osuvasti että "venäjän sodankäynti ja päätökset eivät perustu vihollisen vahvuuksien haastamiseen". Sanomasi on oli niin mainio ja osuva, että jos saan luvan niin käyttäisin sitä mielelläni signaturena tällä palstalla.

  Eli kyllä se panssarilautta kannattaa aina muistissa pitää. Jos vuosien saatossa tämmöinen mekanisoituun sodankäyntiin perustuva "kova maanpuolustus" ajetaan alas, resursointi ja kehittäminen laiminlyödään niin saattaa muodostua nurinkurinen tilanne jossa maa on alttiimpi ja haavoittuvampi panssarilautalle miljoonine miehineen kun hybridi/sabotaasioperaatioille. No jos nyt ei miljoonia miehiä, niin prikaateja ja kymmeniä tuhansia miehiä saattaa tulla valituista paikoista yli tai ali. Ruotsihan taisi näin vähän tehdä omissa puolustusvalinnoissaan ja nyt on herännyt ruususen unestaan.

  Itse näkisin että maanpuolustus on kokonaisuus joka koostuu osa-alueista. Yksi osa-alue esimerkiksi on tuo hybridi/sabotaasi-sodankäynti, toinen on perinteinen konventionaalinen sodankäynti ja avoin nahistelu miesten ja koneiden kesken. Ajassa tietysti painotukset vaihtelevat, toinen on toista ajankohtaisempi uhkakuva, mutta mitään puolustuksen osa-aluetta ei saisi kuitenkaan unohtaa ja laiminlyödä. Ovela ja asiansa osaava vastustaja saattaa nimittäin juuri tästä rankaista ja käyttää tilaisuutta hyväkseen, varsinkin koska tilanteet muuttuvat nopeasti.

  Ja venäjän kanssa tilanteet saattavat muuttua nopeasti. Se on haastava valtio, joka kyllä osaa nämä sodankäyntiin liittyvät asiat ehkä paremmin kun moni meistä haluaa myöntää. Hybridisodankäynti heillä on hanskassa, ja iskuvoimaa ja kykyä on myös heidän perinteisillä sotavoimilla riittävästi suomen kokoista vihollista vastaan. Vaikka moni varusteluprojekti heillä on mennyt persiilleen, on modernisointiprojektit koko ajan olleet kuitenkin käynnissä taustalla, harjoitussyklejä on parannettu, ammattimiesten määrää joukoissa nostettu ja maa (tai maat) on ollut jonkinlaisessa sotilaallisessa konfliktissa osapuolena käytännössä aina vuodesta 1979 lähtien kokemusta hankkien.

  Omasta mielestäni heillä on haastavalla tavalla nämä kaksi korttia pelattavana koko ajan. Heillä on hyvä osaaminen hybridisodankäynnistä aina psykologisesta vaikuttamisesta sabotaaseihin, ja he voivat nopeasti siirtyä siinä rinnalla pelaamaan sitä konventionaalisen sodankäynnin "panssarimakkara" -korttia meitä vastaan kokoamalla iskukykyisen sotajoukon rajamme tuntumaan hyökkäysryhmitykseen. Näkisin itse että kyseessä ei ole "joko/tai" -tilanne, vaan enemmänkin "sekä/että". Siksi molempien kaltaisten sodankäyntimenetelmien varalle pitää olla suunnitelmat ja mieli avoimena eikä kumpaakaan saisi unohtaa tai lyödä laimin. Enkä usko että PV näin on tehnytkään kun katsoo viimevuosien materiaalihankintojen määrää ja laatua. Hyvä niin.
   
  Pihatonttu, baikal ja Benelli tykkäsivät tästä.
 5. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,914
  Tykkäykset:
  23,923
  Pisteet:
  1,286
  hyvä veto vastarannankiiski ja en kiistä
  lainkaan mitään kirjoituksestasi. Panssari
  lautta pitää kyetä hoitamaan jne. Tarkoitan
  lähinnä sitä, että käsittääkseni poliisi, raja jne.
  pitää resursoida nyk. paremmin ja sitä kautta
  pv voi keskittyä vielä - paremmin- omaan
  ydinsarkaansa. Ymmärrätkö, mitä tarkoitan`?
  Satsaus sisäminist. toimeenpanevaan miekkaa
  tuntuu houkuttelevalta ratkaisulta monessa
  mielessä. Miettikäähän.
   
  kimmo.j, Aarne1, Benelli ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 6. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Eversti

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,549
  Tykkäykset:
  2,180
  Pisteet:
  316
  Taidan ymmärtää ja olen samaa mieltä kanssasi. Sanottakoon näin että nyt tuo hybridi- ja painostuskeinoin käytävä uhkakuva on realistisempi kun panssarimakkara. Painotus on tällä puolella ja resursseja pitäisi kohdentaa täten, tällä hetkellä. Kuitenkaan sitä "panssarimakkaraa" unohtamatta, koska heiluri saattaa heilahtaa sen puolelle tulevaisuudessa. Herra yksin tietää milloin, jos koskaan.

  Venäjällä on halutessaan paljon kortteja pelattavana. Poliitikkojen painostaminen/uhkailu erilaisin keinoin. Taloudelliset keinot ja vaikuttaminen. Ulkomaankaupan, viennin/tuonnin ja huoltovarmuutemme häiritseminen. Epäsymmetrinen sodankäynti "spioonien ja sabotöörien" keinoin. Konventionaalinen sodankäynti eli juurikin tämä "panssarimakkara". Lisäksi tietysti ydinaseet. Temppuja on, ja he voivat halutessaan käyttää joustavasti niitä kaikkia tai joidenkin yhdistelmiä, eikä oikeastaan minkään käyttö sulje toista pois. Varuillaan pitää olla yrittää varautua mahdollisuuksien mukaan kaikkeen.

  Kyseessä on kuitenkin maa, joka halutessaan tekee mitä lystää ja piut paut veisaa muiden paheksunnalle mitä kristallikruunujen loisteessa mahonkisaleissa lausutaan eri maailman metropoleissa heitä kohtaan, kaukana reuna-alueiden rintamalinjoilta. Suuret puheet eivät suuta halkaise, venäläiset tämän tietävät omissa ja muiden puheissa.
   
  Benelli ja Pihatonttu tykkäsivät tästä.
 7. Pihatonttu

  Pihatonttu Kapteeni

  Liittynyt:
  09.03.2017
  Viestejä:
  945
  Tykkäykset:
  1,605
  Pisteet:
  76
  Ehdottomasti samaa mieltä.

  Tärkeintä lisäresurssoinnissa on salamannopea kyky muuttaa toimintakykyä tilanteen vaatimaan suuntaan.

  Sekä henkilöstö että myös tilanteen mukaan elävä täydennyshenkilöstö, organisaation oma mutta myös lainattavissa oleva henkilöstö, poikkihallinnolliset yhteistyömahdollisuudet(!), tietoon liittyvä yhteistyö, juridiikka ja valtuudet...

  Aiheeseen vähän sivusta liittyen:

  Suomessa tarvittaisiin ehdottomasti aluevalvonta lain kaveriksi myös kohdevalvontalaki, joka käsittelisi jo maan sisällä olevien, tavallista rikollisuutta järjestäytyneempien, vakavampien, laaja-alaisemmilla seurauksilla uhkaavien riskien torjuntaa sotilaallisin keinoin sotilas- tai siviiliviranomaisten tekemänä.

  Kohdevalvontalain puuttuessa uhkaa jäädä sellainen juridinen katve, jossa valtiolliset tai kansainväliset resurssit omaava taho voi maan sisällä toimia liian vapaasti siksi, että viranomaisten valtuudet ja resurssit ovat uhkaan nähden riittämättömät.
   
 8. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,773
  Tykkäykset:
  2,700
  Pisteet:
  1,286
  Riippuu ihan siitä millainen laki tehdään, huonossa tapauksessa seurauksena voisi olla vielä huonommat toiminta mahdollisuudet.
   
 9. Pihatonttu

  Pihatonttu Kapteeni

  Liittynyt:
  09.03.2017
  Viestejä:
  945
  Tykkäykset:
  1,605
  Pisteet:
  76
  Pitää paikkansa.

  Itse lähtisin siitä, että kohdevalvontalain ytimen täytyisi olla sellainen, että ilman alueloukkausta tai sotilaallista organisoitumista tapahtuva vakava uhka tai tapahtuma laukaisisi mahdollisuuden käyttää tarpeellisia keinoja ja valtuuksia uhkan mukaan erikseen määriteltävillä alueilla ja/tai aihepiireillä ja/tai toimintakentillä.

  ISIS-tyyppinen kansainvälinen terroristiryhmä, valtiollisen tahon ohjaama proxyryhmittymä, hämäräperäinen järjestäytynyt/verkostoitunut ulkoparlamentaarinen epävakauttamiseen keskittyvä ryhmä, riitävän vakavalta vaikuttava miehittämättömään tai miehitettyyn ilmailuun liittyvä toiminta, energia- tai tietoverkkoihin tai logistiikkaan/huoltovarmuuteen kohdistuva uhka, ulko- tai turvallisuuspoliittisen tilanteen vakava muutos, valtion johtoon kohdistuva uhka, sotaharjoituksiin kohdistuva uhka tai tiedustelu, vaaralliseen materiaaliin kohdistuvat uhkat, masinoitu siirtolaisvyöry...

  Tuollaisten pitäisi laukaista riitävät valtuudet riittäviin mutta rajallisiin vastatoimiin.

  Ei enää voi kuvitella että vakava valtioon kohdistuva uhka tulee asepuvuissa aseet tanassa rajan yli.

  Ja eskaloitumisriskin pienentämiseksi on hyvä jos oma keinovalikoima on sekä joustava, tehokas että mahdollisimman pitkään joko poikkihallinnollisesti tai sisäministeriön alaisuudessa hoituva.
   
  PekkaSavo, PSB 5500 ja Benelli tykkäsivät tästä.
 10. Ottoville

  Ottoville Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.12.2010
  Viestejä:
  2,162
  Tykkäykset:
  4,190
  Pisteet:
  636
 11. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,662
  Tykkäykset:
  4,422
  Pisteet:
  1,286
  Tuotahan se on kun resurssit eivät riitä. Tuota se tulee olemaan meilläkin, ei ehkä noin dramaattisena, mutta samat ongelmat odottavat.
   
 12. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,051
  Tykkäykset:
  18,760
  Pisteet:
  1,286
  Taas Beevorin kirjasta Stalingrad, jossa tehtiin triagea aika rajusti. Esim. päähän ja vatsaan haavoittuneet jätettiin kuolemaan, koska operointi olisi vienyt 90 min - 2h kirurgiselta tiimiltä ja vain 50% olisi selvinnyt. Eli ensimmäinen prioriteetti oli kävelemään kykenevät haavoittuneet, jotka voitiin lähettää takaisin rintamalle.
   
 13. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,773
  Tykkäykset:
  2,700
  Pisteet:
  1,286
  Joudun korjaamaan itse itseäni. Olisi mahdollista että esimerkiksi Syyrian lipun alla kulkevasta laivasta tehtäisiin ohjusisku josta ei voitaisi todistettavasti syyttää Venäjää mutta se ei olisi samassa skaalassa kuin Venäjältä lähtevät ohjusiskut.


  Apropos haavoittuden hoitaminen niin miten voitaisiin nykyistä paremmin ehkäistä hypotermiaa kun potilaat ovat ehkä ennestään kylmettyneitä ja vaatteiden leikkaaminen sekä paikkojen tutkiminen saa pakkasilla porukan tärisemään jo ihan harjoituksessa ilman verenhukkaa?
  Voitaisiinko yhdistää rullattavan paarin, kertakäyttöisen ufo-makuupussin ja itsestään lämpiävien peitteiden edut?
   
 14. Mainos 15. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,662
  Tykkäykset:
  4,422
  Pisteet:
  1,286
  Varmasti voitaisiin, ongelmana on hinta ja noiden välineiden paino, eli miten ne saataisiin riittävän lähelle joukkoja.

  Linkissä yksi olemassa oleva versio https://www.spservices.co.uk/item/Brand_RescueWrapRanger-MilitaryVersion_68_0_3262_2.html
   
  vastarannankiiski tykkäsi tästä.
 16. oml

  oml Luutnantti

  Liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  421
  Tykkäykset:
  403
  Pisteet:
  36
 17. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Eversti

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,549
  Tykkäykset:
  2,180
  Pisteet:
  316
  Ihan jees nuo oml:n listaamat tuotteet. Voisivat sopia ainakin vesille ja ajoneuvokäyttöön kokonsa ja painonsa puolesta. Jos paino on parisen kiloa kappale ja kokoakin piisaa pakattuna, ei noita oikein mukana kannettavina voi pitää minun mielestäni. Kaiken muun varusteen lisäksi. Juuri kuten kollega @kimmo.j ehtikin jo mainita.

  Toisaalta meillä on, tai ainakin pitäisi olla jokaisella taistelijalla makuualusta ja makuupussi. Itse suosittelen aina vahvasti sitä, että jos suinkin mahdollista niin odottelun pitkittyessä haavoittuneet omiin makuupusseihinsa ja makuualustalle paareille pötköttämään. Siis mikäli suinkin mahdollista. Avaruuslakanankin voi tähän pakettiin vielä yhdistää ulkokuorelle lisäsuojaksi lämmönhaihtumista ja viimaa vastaan sekä sateelta.
   
  Viimeksi muokattu: 10.11.2017
  Pihatonttu tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu