Mielestani ilmaisin viestini lopussa: ...jos asioita oikein tarkalleen tutkitaan. Eiko puolustusvoimien komentaja ilmaissut etta tulevat havittajat valitaan maanpuolustukseen tarvittavan suorituskyvyn perusteella, ei poliittis-taloudelliselta pohjalta enka usko etta Jane'silla on hanelle mitaan kerrottavaa havittajien suorituskyvyista.
Ihan sattumaltako olemme ostaneet lähes yksinomaan Nato-yhteensopivaa tavaraa (mm. Nasams ja Stinger) viime vuodet? Venäjä on ollut varsin aktiivinen ilmatorjuntaohjusten kehittäjä kuluneina vuosinakin siinä missä Yhdysvallat ei viitsinyt kehittää Stingeristä uutta versiota tällä vuosituhannella. Eikä Hornetien lentotunteja ole leikattu, vaan valtiovarainministeriö valehtelee ilmoittaessaan lentotuntien määrän laskeneen? Asia nyt vain on niin, että poliittiset ja taloudelliset seikat vaikuttavat asioihin. Ilmavoimat toki haluaa parhaan mahdollisen koneen, ja heille parhauden todennäköisesti määrittää suorituskyky, mutta poliitikot tekevät kaupat, eikä ilmavoimilla ole päätösvaltaa siihen. Poliitikot määrittävät myös puolustusbudjetin koon, ja jos rahaa halutaan laittaa muuhunkin kuin lentotunteihin, niin sitten ilmavoimat tyytyvät lentämään vähemmän.
En mina ole sanonut mitaan Rafalen ostosta, ilmaisin vain havittajien hinnoista.
Et ostosta, mutta otin kuitenkin siihen kantaa, koska usein tuollaisiin toteamuksiin sisältyy piiloviesti: "Leopard 2A4 maksaa vain puolet 2A6:n hinnasta[, ostetaan mieluummin niitä]." Mutta haluan sanoa, että ei ole reilua verrata Rafalen fly-away hintaa F-35:n pakettihintaan. (Et ehkä verrannut juuri siihen vaan vaikkapa Gripeniin, tiedetään.) Vertasit kuitenkin lukuja, joilla ei ole paljoakaan yhteistä toistensa kanssa, minkä vuoksi puutuin asiaan.
Rafale-C hinta lienee 75 ME kappale eli huomattavasti taalla annettujen muiden havittajien kappale hintoja halvempi
Mita tuohon Suomen vaarantamiseen tulee noiden Mistraalien suhteen niin tuo kuullostaa tekosyyna kaytetylta mustamaalaukselta ja samalla huomautat ettei koneiden valinen 30 M USD hintaero, reilusti yli miljardin paukku kokonaishankkeesta ole kovin paha. No jos tuolle rahalle ei muuta kayttoa ole niin ostetaan niilla Rafaleihin ohjuksia.
Mistral on merkittävä lisä Venäjän arsenaaliin, ja jos meillä on mahdollisuus yrittää blokata niiden toimitus jollakin itsellemme edullisella tavalla, en ymmärrä, miksemme tekisi niin. Jos Ranska tietää, että Mistralit toimittamalla se asettaa itsensä huonompaan kilpailuasemaan hävittäjähankinnassamme, voi se jo saada Ranskan luopumaan hankkeesta. Tätä tapahtuu maailmalla, siinä ei ole mitään epänormaalia.
The Russian military actually started training on the ship in June 2014, but the statement leaves lots of room to deliver the warship on Nov 1/14, or slightly later. With that said, other reports cite unnamed sources who say that the French are trying to figure out how to avoid added contract cancellation penalties, on top of the state-insured cost of refunding the 2-ship contract if it’s terminated. Pressure has been building on France, and
the potential loss of equal or greater missile defense and attack helicopter competitions in Poland may be introducing new complications.
Lähde:
DID
Hintaero voi hyvinkin olla irrelevantti riippuen muista asiaan vaikuttavista tekijöistä, kuten hävittäjien suorituskyvystä. Jos saat ostettua 100 "suorituskykypisteen" arvoisen hävittäjän 75 miljoonalla ja minä saan ostettua 150 pisteen arvoisen hävittäjän 100 miljoonalla, niin sanoisin tehneeni paremmat kaupat. Rafale on 4.5 sukupolven hävittäjä. F-35 on 5. sukupolven hävittäjä. Se ei tarkoita, että F-35 olisi moninkertaisesti parempi, mutta yleensä uudemman sukupolven koneet ovat yleisellä tasolla olleet edellistä sukupolvea parempia. Tällöin 20 tai 25 % korkeampi hinta voi olla ihan perusteltavissa kasvaneen suorituskyvyn myötä.
Ainakin veikkaan, että jos (4. sukupolven) F/A-18C saavuttaa 1.0 pudotussuhteen vastapuolen Su-27 kalustoa vastaan, niin (4.5 sukupolven) Eurofighter Typhoon voinee saavuttaa esim 1.4 pudotussuhteen samaisia Su-27 koneita vastaan ja F-35 jo esim. 2.0 pudotussuhteen edelleen samaa vastustajaa vastaan.