Heko-rykmentti

Varmaan kieli poskella kirjoitettu mutta vertaus ei todellakaan toimi. Mikäli tänne tulee Ruotsin metsäpaloa vastaava palo niin varmaan kuitenkaan kukaan ei kuole ja apua saadaan ulkomailta varmasti. Sodan kohdalla tilanne on täysin eri ja vakuutuksetkin täytyy olla eri kaliiberia :)

Joo, ei täysin vakavissaan. Kuitenkin epäilen, että jotakin voitaisiin tehdä paremmin myös täällä eikä se maksaisi kohtuuttomia.

Ruotsin tapauksessa Försvaretin koptereista kymmenen kykenee metsäpalojen torjuntaan, vaikka koptereita on useita kymmeniä enemmän kuin Suomessa! Ja kymmenestä kopterista kaksi lentää, koska henkilöstöä ei voida kutsua lomalta töihin tai koska henkilöstö on kouluttamatonta tehtävään... :facepalm: (Pieni Norja on sentään lähettänyt Ruotsiin kahdeksan kopteria sammutustehtäviin...)

Sinällään Rajalla on varmaan sammutuskapasiteettia kohtuullisesti, mutta kun Rajalla on meripelastustehtävät hoidettavana, niin olisi ihan hyvä, jos PV:llä olisi reippaasti sammutuskykyä. Koptereita löytyy jo, mutta löytyykö sammutussäkkejä yhdelle virka-apukopterille vai koko fleetille? Koulutetaanko kaikille lentäjille edes perusteita sammutustoiminnasta? Muutama lentotunti vuodessa siihen hommaan ei olisi ihan kohtuutonta rahankäyttöä... mielestäni. Mistä noista Ruotsin paloistakaan tiedetään, onko siellä metsässä grillannut Sven vai Igor?

Bara 2 av 10 helikoptrar används till bränderna

Publicerad 18 jul 2018 kl 22.19

Kårböle evakueras under natten



01:25

02:35



632@60.jpg
En helikopter av modellen HKP 16 under en brandbekämpningsövning. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera skogar runtom i Sverige står i brand. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN






Försvarsmakten har tio helikoptrar som kan användas för att kämpa mot skogsbränderna.
Men bara två av dem används. Resten står på marken.
– Brandbekämpning är inte vår uppgift. Vi får inte kalla in personal från semestern, säger Försvarsmaktens presskommunikatör Mikael Abrahamsson till DN.

Dela artikel
Facebook
Twitter E-post




Under onsdagen har läget förvärrats på många platser – däribland i Ljusdals kommun och byn Kårböle, där alla boende måste evakueras.
– Vi har kraftig brandspridning på flera håll, säger Hans Nornholm, skadeplatschef.
Italienska vattenbombplan kämpar mot lågorna och under torsdagen kommer flygplan från Frankrike för att hjälpa till.
– Vi hoppas kunna åka hem igen så snart som möjligt, men det innebär att allt ska vara släckt. Antagligen blir det ytterligare två dagar för att vara på den säkra sidan, har piloten Giorgio Zupo sagt till Expressen.

LÄS MER: Allt om skogsbränderna i Sverige

600.jpg

Italienska brandflyget har anlänt till Härjedalen
Försvarsmakten använder två av tio helikoptrar
Samtidigt används Försvarsmaktens helikoptrar – men långt i från alla. Endast två av tio används just nu i Älvdalen. De andra står på marken. Enligt lagen om stöd till samhällets ska försvarsmakten stödja vid kriser i den mån det går att göra med befintliga resurser.

– Lagen om skydd mot olyckor medger inte att Försvarsmakten sätter helikopterbesättningar i beredskap eller kallar in personal som har semester. Myndigheten får stödja samhället på begäran med de resurser som finns tillgängliga, uppger presskommunikatör Jesper Tengroth.



LÄS MER: Skogsbränderna i Sverige – flera byar har panikevakuerats



– Det handlar om att få ihop personal som är utbildade för att vattenbomba och det är en utmaning eftersom vi inte har lagstöd att kalla in lediga för det här eller avbryta någon semester. Vi får bara använda den personal som finns tillgänglig just nu, har Rickard Wissman, kommunikatör på Försvarsmakten sagt till Expressen i veckan.

Hur många personer som är utbildade att kunna manövrera helikoptrarna med deras tillhörande vattentunnor är hemligt då det omfattas av sekretess.

– Det här är inte den uppgiften som vi har fått av regering och riksdag att prioritera. Det betyder att alla i personalen inte är förberedda och utbildade i att vattenbomba. Vi har inte resurser att utbilda alla på allting utan vi måste prioritera, har Rickard Wissman sagt.

https://www.expressen.se/nyheter/bara-2-av-10-helikoptrar-anvands-till-branderna/

P.S. Metsäpalot ovat vaarallisia. Kreikassa on kuollut tänä vuonna 99 ihmistä... Myös Ruotsissa kuoli metsäpalossa neljä vuotta sitten yksi ihminen, eli ei voida sanoa, ettei koske Suomea.
 
Koptereista puheen ollen. Onko tässä ilmatankkausharjoituksessa mukana muuten ulkomaista kopterikalustoa? En tarkoita, että niitä tankattaisiin.:cool: Muissa rooleissa?
 
Koptereista puheen ollen. Onko tässä ilmatankkausharjoituksessa mukana muuten ulkomaista kopterikalustoa? En tarkoita, että niitä tankattaisiin.:cool: Muissa rooleissa?

Ei koptereita.

https://ilmavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ilmatankkausharjoitus-syyskuussa-viikolla-37

Harjoitukseen osallistuu yhteensä 8–14 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää Karjalan, Lapin ja Satakunnan lennostoista. Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimista (United States Air Forces in Europe, USAFE) mukana on Mildenhallin lentotukikohtaan Iso-Britanniaan sijoitettu 100. ilmatankkauslennosto (100th Air Refueling Wing) yhdellä KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneella.
 
Siis mitä?

Tuossa artikkelissahan nyt oli selostettu operaatio päärpiiteittäin ja kerrottu myös ne yksiköt jotka siihen osallistuivat.

Yllättäen laivapalot, meripelastus, öljyntorjunta, sukeltaminen tai vaikka pintapelastus on enemmän pinnalla rannikon palokunnissa.

Kaikki pelastuslaitosten palomiehet saavat koulutuksen palomiesten perustehtäviin, mutta osa porukasta koulutetaan myös sukeltajiksi, pintapelastajiksi, eläintehtäviin tai vaikka huoltamaan jotain harvinaisempia laitteita. Palokunnat myös hankkivat erikoisosaamista jos toiminta-alueella sijaitsee jotain erikoiskohteita, kuten vaikka öljynjalostamo, ydinvoimala tai vaikka metro.
Sen verran korjaan että pelastajatutkinnossa annetaan kyllä vesipelastustaso 3 mukainen pintapelastuskyky ja kyllä niitä keikkoja hoitaa myös kurssitetut veparit. Pintapelastus on peruskauraa alalla eikä ole erityisen vaikeata oppia kunhan kondista löytyy ja uimataito on hyvä. Se mikä vaatii sitten enemmön reeniä on helikopterien kanssa toiminta ja siinä rajavartiolaitos on omimmillaan.

Muistutan myös siitä että suomessa löytyy sisämaasta muutama järvipahanen ja jokikin meren lisäksi.
 
Tänään aamulla ihmettelin, että mikä hemmetin mopo ajelee lähistöllä. Sitten liki puita viistäen Ranger lensi pääni yli. Harvemmin noihin törmää tääl Turun seudulla.
 
Gustav on oikeilla jäljillä kyllä, en epäile sitä yhtään. Mutta Gustav unohti Suomen puolustusbudjetin pienuuden. Näillä rahoilla ei semmoista varusteta eikä ylläpidetä ikinä. Ei koskaan. Mutta pari panssariprikaatia voidaan varustaa ja ylläpitää kyllä.

Vai uskoiko että budjetti kasvaa, kun kerran talouskin kasvaa.
 
Suomi oli ensimmäisten asiakkaiden joukossa. Se selittää osaltaan sitä, miksi kopterit saatiin halvalla. Muistelen siteeratun kokonaispaketille hintaa 400 miljoonaa euroa, eli 20 miljoonaa euroa per helikopteri.

Mutta sen haluaisin kyllä tietää, että miten koptereista purkautuva kevyt jalkaväki pysäyttää mekanisoidun vihollisen? Taisteluhelikopterit sen tekisivät, jos tekisivät. Kevyellä jalkaväellä ei ole toivoakaan, linnoitteet olisivat välttämättömät. Siispä herää kysymys, millä ajoneuvokalustolla tuo jalkaväki varustetaan vai jätetäänkö se kokonaan pois ja keskitytään vihollispanssarien torjuntaan helikoptereilla?

Jos jalkaväki varustetaan ajoneuvoilla, niin nähdäkseni ainoastaan telakalusto tulee kysymykseen, koska tiestö on osassa Suomea niin harva, että tiet olisivat tukittavissa sirotemiinotteilla. Sopivan painoistakin telakalustoa on valitettavan vähän, mutta kävisikö saksalainen Wiesel 2? Sekin tosin vaatisi suurempien, Chinookin tai King Stallionin kaltaisten raskaiden kuljetushelikoptereiden hankintaa. Aseistusta voisi kasvattaa tulituki-varianteissa esim. asentamalla 30 mm konetykin ja Spike-laukaisimen katolle. Tämän kaveriksi APC-versio, olisiko paha?

@baikal Luulin juomisesi alkaneen tavallista aikaisemmin, mutta mutta... Esitän kuitenkin yhden kysymyksen: kun vihollisen teräsjyrä vyöryy päälle, niin onko tuo helikopterirykmentti tarkoitus tarkoitus heittää sen eteen? Vai selustaan? Minä lähtisin Suomen oloissa pohtimaan sitä, onko meillä ylipäätään resursseja tehdä noin suuria ilmamekanisoituja peliliikkeitä. Jos onkin, niin sitten on syytä pohtia kustannustehokkuutta. Etelä-Suomi on niin ilmeinen hyökkäyssuunta, että väistämättä ainakin yksi hyvin varusteltu panssariprikaati ("Karjalan prikaati") meiltä pitäisi löytyä, ja kun sen käyttökohdealue tiedetään jo ennalta, niin sijoitetaan sille mieluummin se panssariprikaati kuin helikopterirykmentti. Tuon päälle voin kyllä ottaa sen vispiläpumppusi. Sen voi siirtää Lappiin, jos tarve siellä kasvaakin suureksi vastoin ennakko-odotuksia, ja olisi se mukava voimatekijä tiputtaa vihollisen selustaan Etelä-Suomessakin.

Kaikessa ilmamekanisaatioissa on vain se puoli, että siihen selustaan pudotettuun joukkoon pitää saada äkkiä maayhteys, tai muuten siltä loppuu löpö ja lyijy. Onko meillä resursseja siihen?

Ratkaisutaistelussa isku keltaisen huoltoalueelle. Sidotaan reservejä taisteluun. Jonka jälkeen väistetään tyhjyyteen.

Ellei oma koottu isku operatiivisilla joukoilla toiminutkaan
 
BFCC6894-E2CC-4CCC-9937-224B815A6AAD.jpegBongasin juuri Tääl Turuus!!!!
Tunnistusapua tyyppi ja operaattori?
 
Viimeksi muokattu:
Näyttäs olevan harmaa NH90. Ehkä ruotsalaisten HKP14E ta -F. Ei olisi ensimmäinen kerta kun sellainen on Suomessa käymässä.

choppers.jpg
Jostain syystä tästä ei mennyt iho broilerin lihalle. Toisin oli Tukholman Mall Of Scandinvian edustalla, kun kaksi Blackhawk kopteria lensi matalalta yli. Kyllä siinä taisi mennä käsi lippaan. No friikkihän minä olen.
 
Vielä pärisyttävämpi kokemus olisi varmasti kahden Chinookin flyby tähän malliin:
tää

Jos minä olisin kuvaajana tuossa veneessä - "Helvettiin siitä pörräämästä!!!"

Jokainen joka tuossa tilanteessa alkaa hehkuttamaan jotain haisevaa kuljetushelikopteria on ....

Olisi edes ollut taisteluheko niin voisi jotenkin ymmärtää.
 
Back
Top