Hemostaatit (Celox, QuikClot jne.)

Kuulin että Deca-durabol on hyvä vakavamin vammin....siis svåra brännskador
 
Hejsan kirjoitti:
Kuulin että Deca-durabol on hyvä vakavamin vammin....siis svåra brännskador

Siis miten helvetissä palovammat ja anaboliset steroidit liittyvät tähän aiheeseen?

Täällä on valmisteyhteenveto, jossa on mainittu käyttöaiheeksi "aplastinen anemia". Nopea googletus ei yhdistänyt kyseistä poikkeavuutta palovammoihin.
 
Aplastinen anemia, siis sairaus johon Hejsanin ehdottama lääke on tarkoitettu, on luuytimen sairaus. Siinä luuydin ei tuota punasoluja (paljon yksinkertaistamista).
 
baikal kirjoitti:
koponen kirjoitti:
Celox-jauhe kuuluu riskiharrastusten perussettiin ja auton laukkuun. Sain aikanaan ensimmäiset (ilmeisen varhaiset, pakkausmerkinnät puutteelliset) tuttavaltani, sittemmin ihan ostamalla. Ei toistaiseksi käytetty tositarpeeseen.

Oikeastaan omista kamoista ja taidoista puuttuu enää osa ilmatien turvaamis-/avaamiskeinoista. Kuokan kanssa heilumisen harjoittelu kun ei mene ihan kaveripohjalta. Onhan siinä selkeä riski pahentaa potilaan tilaakin, kun ei osaa lukea tilannetta ja potilasta koulutuksen ja kokemuksen puutteessa. Mutta entäpä kun se ilmatie on tukossa ja sirran ajomatka vaikkapa tunti?

On oltava huolellinen ja otettava riski. Eihän se kaveri tuntia aivan hengittämättäkään oikein selviä. Minä pidän myös ko. tuotetta aivan perusasiana moneen lähtöön, ei se niin paljon paina eikä maksa, etteikö kannata mukana pitää. Säilytyslämpötila paketille on mulle epäselvä? Säilyykö se peräti kelissä kuin kelissä?

Celox säilyy avaamattomana niin pakkasessa kuin helteessä, ei erityisiä vaatimuksia säilytyslämpötilan suhteen. Avattu pakkaus ei kovin kauaa toimi, ilmankosteus tuhoaa tuotteen ominaisuudet.
 
Onkohan oikea ketju uutiselle?

http://www.tekniikkatalous.fi/innov...in+ampumahaava+tyrehtyy+15+sekunnissa/a965052

Tällä tuubilla isokin ampumahaava tyrehtyy 15 sekunnissa

sieniruisku_109461a.jpg[Kuva: Revmedx]

Kun sotilasta ammutaan taistelukentällä, haavan hoito voi näyttää yhtä rajulta kuin itse haava. Lääkintämiehen on verenvuodon tyrehdyttääkseen tungettava harsosidettä suoraan haavaan, joka usein on tunnelimainen, ja jopa yli kymmenen sentin syvyyteen kehossa. Jos verenvuoto ei ole lakannut kolmessa minuutissa, harso on revittävä ulos ja koko homma on aloitettava alusta, kirjoittaa Popular Science.


- Se on niin tuskallista, että haavoittuneilta otetaan ensin aseet pois, kertoo aiemmin lääkintämiehenä ollutJohn Steinbaugh.

Haavoittumisen takia sotakentät jättänyt Steinbaugh on mukana RevMedx-yhtiössä joka on suunnitellut kokonaan uuden tavan tyrehdyttää ampumahaavat. Yhtiön palveluksessa on joukko sotaveteraaneja, tutkijoita ja insinöörejä.

Uusi menetelmä käyttää kookasta ruiskua, jonka avulla suoraan haavaan voidaan ”ruiskuttaa” pieniä sieniä. Nämä sentin halkaisijaltaan olevat kolikon muotoiset sienet puolestaan laajenevat haavassa nopeasti ja tyrehdyttävät näin verenvuodon.

Sienet eivät voi olla mitä hyvänsä materiaalia. RevMedx käyttää puumassaa, joka päällystetään kitosaanilla. Kitosaani on verta hyydyttävä, antimikrobinen aine, jota saa katkarapujen kuorista. Lisäksi kussakin sienessä on röntgenkuvassa näkyvä x-kirjaimen muotinen markkeri. Näin sieniä ei vahingossa jää haavaan.

Sienet toimivat nopeasti. Ne täyttävä koko haavaonkalon viidessätoista sekunnissa ja luovat tarpeeksi painetta haavan reunoihin, jotta voimakaskin verenvuoto tyrehtyy.

- Verenvuoto on tyrehtynyt jo silloin, kun alat laittaa sidettä haavan päälle, sanoo Steinbaugh.

RevMedx:n keksintö on nyt Yhdysvaltain lääkeviranomaisen FDA:n syynissä. Yhdysvaltain armeija on laittanut käyttölupahakemukseen mukaan oman suosituksensa siitä, että haavasienet pitäisi ottaa mukaan taistelukentälle.

TILAA Tekniikka&Talouden uutiskirje ja T&T autot-uutiskirje tästä.
 
Lääkintämiehen on verenvuodon tyrehdyttääkseen tungettava harsosidettä suoraan haavaan, joka usein on tunnelimainen, ja jopa yli kymmenen sentin syvyyteen kehossa. Jos verenvuoto ei ole lakannut kolmessa minuutissa, harso on revittävä ulos ja koko homma on aloitettava alusta,

Eikös se ollut myytti, että ampumahaavoihin tungetaan tamponeita tms… Paineside, kiristysside ja hemostaatti. Jos nuo eivät kentällä riitä, niin sitten isämeidän ja hyvää matkaa.
 
Kehitys kehittyy, saa nähdä onko ajatus toimiva. Tie toimivaksi hoitomuodoksi on pitkä ja usein kivinen.

Silti mielenkiintoinen ajatus.
 
Jep, kansalaistaitojen top-sarjaa on ilman muuta ensiapu ja kyky toimia suht oikein, kun lähimmäistä pitää alkaa pelastaa ja auttaa. Toivottavasti joskus ideaalimaailmassa koululaitos ottaa tämän aiheen tiukempaan tahtiin hoitoonsa.

Vaikka tämä on vanhaan aiheeseen palaamista, niin johan se on kumma, että koulaitoksessa opetetaan kaiken maailman filosofiaa ja muuta höpöhöpöä, mutta ei sitten edes mitään ensiavun perusteita. Monelle ensimmäinen kosketuspinta näihin asioihin tulee intistä.

Itsellä tuli aikoinaan intin ensiapukoulutus hyvään saumaan, kun päästessäni koulutusjakson jälkeisille lomille tuli kodin viereisellä bussipysäkillä vastaan tuli vastaan sairauskohtauksen saanut maahan tuupertunut henkilö. Mitään sen ihmempää en osannut tehdä kuin pistää kaverin kylkiasentoon, avata hengitystiet ja hälyttää apua paikalle, mutta jo sillä saattoi olla ratkaiseva merkitys. Kaveri oli nimittäin naama lumihangessa ja hengitys kuulosti jo melko heikolta, mutta tilanne parani nopeasti kun hengitystiet saatiin auki ja apua paikalle...

En tiedä miten tilanteessa sitten loppujen lopuksi kävi kun ambulanssimiehet vain ottivat kaverin nopeasti kyytin ja lähtivät pillit päällä kohti sairaala. Mitään en sen koommin tapauksesta kuullut, mutta oli hyvä vakuutus itselle siitä, että osaa tarvittaessa toimia rauhallisesti tilanteen vaatimalla tavalla menemättä panikkiin tai muuten ylireagoimatta...
 
Trakeostomia tai krikotyreotomia.

Näkisin lähinnä että riippuu siitä mikä on kielitaito. Minulle tuo ei selkeytä koska osaan kieliä (ts jos muistan mistä C = circulation tulee niin ymmärrän sen), joten noiden oppiminen ja ymmärtäminen oli helppoa. Sen sijaan jos on oikeasti paska kielitaito, niin sitten kenties on helpompi oppia "VIHKO" kuin cABCE, mutta tuskin jälkimmäinenkään on mahdotonta oppia. Ei noille suomennoksille sinänsä minusta tarvetta ole, mutta eipä noista kaiketi haittaakaan ole.

Videolla kun katsoo kohdasta 37:30 eteenpäin, niin näkee käytännön esimerkin krikotyreotomiasta...


Muutenkin hyvä sarja "taistelupelastajista"...
 
Kaikenlaista ne keksii...

Tämä oli mulle ylläri että useampi intomieli kantaa mukanaan jotain kitosaanivalmisteita? Suomessa sairaalan sisällä näitä ei käytetä käytännössä ollenkaan. Enaihoitoyksiköissäkin ovat pitkälti vain repun täytteenä -"kun niitä kuulemma pitää olla". Suomalaisittain kitosaanivalmisteille sopivia vammoja tulee hemmetin harvoin; ihan lonkalta voisin heittää < 1/100000 asukasta/vuosi. Mattimeikäläisen riski osua paikalle kitosaanipulvereineen on aika huono. Vielä huonompi on todennäköisyys osata arvioida minkälaiseen haavaan tököttiä kannattaa työntää ja mihin ei.

 
Voisiko luodin tekemän haavakanavan tukkia haavaan työnnetyllä ilma- tai vesipallolla? Pallo tyhjänä luodinreiästä sisään ja pumpulla vettä tai ilmaa perään. Tuollaisen saisi helpommin pihalle, kuin haavaan turpoamaan sullotut pienet sienet.
 
Siis työntäisit kortongin (puhdas) haavaan ja täyttäisit ilmalla. Ensi hätään ei kuullosta helpolta keinolta, mutta onhan sitä hullunpaakin keksitty.
Amumahaavahan täytyy kuitenkin puhdistaa leikkurissa, tod.näköisesti osa kudoksestakin joudutaan poistamaan, joten en tiedä onko tuo sieniongelma kovin suuri.
 
Siis työntäisit kortongin (puhdas) haavaan ja täyttäisit ilmalla. Ensi hätään ei kuullosta helpolta keinolta, mutta onhan sitä hullunpaakin keksitty.

Siihen tyyliin. Materiaalin pitäisi olla sopiva, jotta luunsirpaleet eivät puhkaise kumia. Olettaisin palloon levittäytyvän haavakanavan sisään, kunhan sitä on saatu työnnettyä vähän matkaa haavan sisälle ennen täyttöä. Tamponien asettimen kaltainen putkilo saattaisi auttaa asiaa.
 
Millä sä tyrehdytät veren vuodon ja pidät nesteet sisällä jos ne valuu palloa pitkin ulos?
 
Millä sä tyrehdytät veren vuodon ja pidät nesteet sisällä jos ne valuu palloa pitkin ulos?

Ideana on saada kumipallon pinta painumaan tiiviisti verta vuotavaa kudosta vasten. Todennäköisesti suurin osa vuodosta estyy. Olen tosin käsittänyt isojen verisuonten katketessaan vetäytyvän kasaan, joten niiden suhteen tällainen ei tietenkään auta. Vuotava verisuonen pää on luultavasti hävinnyt pallon ulottumattomiin.
 
Lisäksi kävisikö niin, että paine pyrkisi laajentumaan helpointa tietä, eli ulospäin haavasta.
 
Lisäksi kävisikö niin, että paine pyrkisi laajentumaan helpointa tietä, eli ulospäin haavasta.

Se tie on tukittavissa ihan normaaleilla sidetarpeilla. Pallon pysyminen haavan sisällä tuskin muodostuisi ongelmaksi.

Muistelen muuten jossain vaiheessa olleen uutisen samaan tapaan toimivasta vaahtomössöstä. Mönjä suoraan luodinreiästä sisään, joilloin sisäinen verenvuoto ei tapa suolistoon osuman saanutta. Onkohan siitä tullut mitään?
 
Lääkärin kommentti oli että jos lääkäri suhtkoht lähellä ei pidä noita käyttää, lisää sidettä. Jos ollaan jotoksella ja lääkäriin pääsy tuntien päässä kannattaa käyttää.

Syynä se että kuulemma aika hankala putsattava kun päästään lääkärille.
 
Back
Top