Hemostaatit (Celox, QuikClot jne.)

AJJV

Kapteeni
Tavaran vanheneminen käsiin on kotivarautujalle todellinen ongelma. Steriilisti pakatut tavarat kuten haavataitokset saattavat mukana kannettaessa hiutua paperipakkausistaan ulos. Burnshieldit ja kaikki kemikaalit expiroituvat. Just nakkasin pois puolet auton ea-pakkauksen sisällöstä. Vanhat haavapyyhkeet mm olivat ehjiä mutta sisältö aivan kuivunut. Siksi suosinkin pullotettua haavapesua kuten betadine. Luulisi (?) ettei jodiliuos vanhene, tai että ainakin osa tehosta pysyy. Lääkkeet luonnollisesti kiertävät.

Combat gauzen bäst före näytti olevan kahden vuoden päästä. Mutta tuote on siis kyllästetty mineraalilla... Mihinkäs se mineraali sieltä katoaa? Ei tee mieli avata ja kokeilla, mutta onko siteessä jotain kosteutta tms joka voisi haihtua? Ehkä hankin sitten uuden v 2020 ja pidän vanhan varalla.

Tositapaus eräältä työmaalta. Palotarkastuksen yhteydessä katsottiin lääkekaapit. Silmähuuhteet ja palovammasiteet olivat 90-luvulta, lateksihanskat menneet jauhoksi. Kaikki muu tavara tuhannen sekaisin. Ihmiset etsivät laastaria ja repivät sideharsot auki... Kuinka monessa työpaikassa sama tilanne? Ehdotin että ostetaan kerralla uusi ea-asema kaikilla mausteilla ja sellainen party pack laastareita toiseen kaappiin ettei kaikkea sotketa. Sitten mukaan otettava ea-vyölaukku jossa ympärillä maalarinteipissä "älä avaa, laastareita kaapissa." Näin tehtiin, tai siis minä tein kun kerran keksinkin... Sekin vielä että tuhannen ihmisen yksikössä on se yksi amatööri palkattomana turvallisuusvastaavana o/ ilman valtuuksia tai edes kaikkia avaimia...

Mitäänhän en voi sanoa että "kyllä ne kestää vaikka päiväyksen on menny" vaan jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee. "Mies menee, mies tulee. Mies vastaa..."

Itse olen ratkaissut ongelman näin.

A) Käytössä valmistajan päiväykseen. Lääkkeet. Pl aktiivihiili joka ei vanhene vaan ainoastaan voi olla epästeriiliä. Ei merkitystä jos säilytetty oikein.

B) käytössä perstuntumalla 2-3v yli käyttöiän. Hemostaasit ja chestsealit. Oletuksena että säilytetty oikein ja pakkaukset ehyet. Hemostaassit eivät ole lääkeitä, teho korkeintaan vähenee mutta haavan voi pakata pelkällä sideharsollakin ja siitä on apua. Chestsealissa oleellista on liiman pitävyys. Kovin vanhassa voi olettaa että liima on kuivunut --> hylkyyn.

C) rajaton säilyvyys. Painesiteet yms. Kunhan pakkaus on ulkoapäin tarkastellen ehyt ja säilytetty oikein. Tapaturmaiseen haavaan riittää puhdas sidos. Steriili sen ei tarvitse olla.

Näin siis omissa kamoissa. Töissä pitää olla päiväyksen kunnossa, kun on virkavaatteet päällä pitää myös välineiden olla tiptop. Vapaalla riittä että voi auttaa.
 

AJJV

Kapteeni
Tässä vielä vertailu celox gause vs quickglot ems rolled gause (muutoin sama kuin combatgauze, mutta ilman rtg-reaktiiviä ja 2/3 lyhyempi, kuin cg) kuten kuvasta näkee celox on paljon jäykempää, kuin quickclot. Celox taittuu kuin paperi, QC ryppyyntyy.

20180620_091133.jpg


Sitten vielä niihin säilyvyyksiin hemostaasseisakin siis mielestäni riittää että ovat puhtaita, koska haavat ovat likaisia. Samoin nenänieluputkille ja nieluputkille riittää että ovat puhtaita. Niiden asentaminen ei ole invssiivinen toimenpide vaikka niillä potilaaseen tunkeudutaankin.
 

OXPAHA

Luutnantti
Noin järkikin sanoo. Jos siis Combat Gauzen vaikuttava aine ei haihdu tai menetä tehoaan ilman kanssa kosketuksissa. Ilmeisesti ei.

Tyhjiöpakatut iipot, olaesit yms ovat kovia kalikoita ja pakkausmateriaalia on paljon. Pysyvät siisteinä mutta vievät paljon tilaa. Harmillista jos on neuroottinen tehopakkaaja kuten allekirjoittanut.

Nyt sain kuitenkin Tasmanian Tiger Tremaan mahtumaan olaesin, catin, kynän, Raptorit, Burnshieldin, Combat gauzen, elvytysmaskin ja hanskat. Nenäputki tekee jo tiukkaa. Luonnollisesti catin voi vetää kuminauhalla paketin ulkopuolelle, eihän siinä ole mitään särkyvää tai elementeille arkaa, mutta voi tarttua jonnekin eikä ole tiptop siisti...
 

proileri

Eversti
Noin järkikin sanoo. Jos siis Combat Gauzen vaikuttava aine ei haihdu tai menetä tehoaan ilman kanssa kosketuksissa. Ilmeisesti ei.

Tieteellisten papereiden mukaan kitosaani eli Celoxin vaikuttava aine on jonkin verran herkkä kosteudelle ja lämpötilalle. Säilyy varmaan kohtuudella käyttöpäivämääränkin yli, mutta kannattaa säilyttää stabiileissa olosuhteissa ja huolehtia että pakkaus pysyy ehjänä, jos haluaa maksimoida käyttöiän.
 

OXPAHA

Luutnantti
Kiitos inputista! Repussa kulkeva setti ei altistu pitkiksi ajoiksi äärioloille mutta autossa makaava tavara +/-50°C vuodesta riippuen. Viimeksi kun uudistin auton ea-pakettia niin sitten hän unohtui eteisen penkille matkan ajaksi... Auton ilmasto on hapertanut ainakin sinne jätetyn halvan puukon muovikahvan niin että napsahti kalareissulla ihan itsestään. Mitä mahtaa tehdä lääketuotteille.
 
Top