Jännä numero artikkelilla:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77777-tutkija-minskissa-naennaista-puhetta-tasta-todella-oli-kyse
"Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Tommi Koivula pitää 17 tuntia kestäneitä
neuvotteluja Ukrainan tilanteesta poikkeuksellisina. Aikaansaatu sopu tulitauosta on hänen mukaansa hieno juttu, mutta todelliseen rauhaan Ukrainassa on vielä pitkä matka, ja ”monia hankalia asioita” on vielä ratkaisematta. Hän mainitsee niistä erikseen kaksi.
–Iso ongelma, joka tässä vähän kummittelee, on kuka valvoo sitä Ukrainan itärajaa, joka on separatistien hallussa. Tämä on sellainen hankala pullonkaula. En tiedä miten se pystytään ratkaisemaan, Koivula sanoo Uudelle Suomelle
–Toinen asia on se, että molempien osapuolten asevoimissa on tällaisia joukkoja, jotka eivät ole kaikkein korkeimpien hallintoportaiden ohjailtavissa, vaan ne saattavat itse innostua taistelemaan ihan omia aikojaankin tai käynnistää taisteluita uudelleen jonkun paikallisen komentajan käskystä, hän lisää.
Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajat neuvottelivat
tänään torstaina Miskissä Ukrainan tulitauosta. Aiemmin Ukrainan presidentti Francois Hollande sanoi, että sopuun ei päästy Venäjän mahdottomien vaatimuksen takia. Sopu tulitauosta kuitenkin syntyi lopulta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on koko Ukrainan kriisin ajan korostanut, että Venäjä ei ole osapuoli Ukrainan kriisissä, vaan kyse on Ukrainan sisäisestä konfliktista.
Voiko Putin enää kieltää osallisuuttaan Ukrainan kriisissä, kun hän on ollut neuvottelemassa tulitauosta?
–Se mitä nämä neuvottelut tavallaan tulee epäsuorasti osoittaneeksi, että Venäjän rooli tulee yhä näkyvämmäksi tässä tapahtumien taustavoimana, Koivula vastaa.
Hänen mielestään voi ehkä olla askel oikeaan suuntaan, että Putin osallistuu neuvotteluihin Ukrainan kriisistä, koska se osoittaa, että hänellä on osuutta Ukrainan tapahtumissa.
Neuvottelut Miskissä kestivät 17 tuntia, eikä sopu tuntunut syntyvän helpolla.
–Aika harvinaista, että valtion päämies ja –naistasolla on näin intensiivisesti istuttu. Kyllä se kertoo ainakin siitä, että tässä on isoja asioita pelissä – rivien välistä: vielä isompia asioita, kuin mistä tässä puhutaan, Koivula kertoo.
Hänen mukaansa ”näennäisesti on puhuttu” vain Itä-Ukrainan tulitauosta, mutta taustalla on isoja kysymyksiä.
–Kulman takana häämöttää hyvin perustavanlaatuiset kysymykset tästä eurooppalaisesta puolustusjärjestelmästä ja myös Venäjän roolista tällaisena omasta mielestään suurvaltana, jolla on ikään kuin oikeus ohjailla naapurimaidensa asioita ja Ukrainan sisäpolitiikkaa. Neuvottelujen intensiivisyys kertoo, että tässä on suuret periaatteet kyseessä ollut, Koivula sanoo.
Molemmat osapuolet voivat Koivulan mukaan kertoa saaneensa asioita läpi neuvotteluissa: Ukraina sai separatistien etenemisen pysähtymään ja Venäjä voi edelleen vahvistaa separatisteja ilman, että kukaan vahtii rajaa.
–Siinä mielessä lehmänkauppoja tehtiin, että jokainen antoi periksi jossain asiassa ja sai jotain muuta. Kylmiltään on nyt vaikea sanoa saiko joku enemmän kuin joku toinen, Koivula sanoo.
Hän kuitenkin pitää Ukrainan tulitaukoa hyvänä askeleena oikean suuntaan.
– Siinä määrin tämä on merkittävä diplomaattinen voimainponnistus, että saatiin nämä johtajat nyt koolle keskustelemaan asiasta. Se on plussaa, koska tämä väkivallan kierre oli jo aika pahaksi äitymässä."
Itse keskusteluista olisi mielenkiintoista tietää mistä todella puhuttiin. Oli siellä muutakin pöydällä kuin leipiä.