Maidan
Respected Leader
Keskipalkka taisi olla jotain 1000 ruplan luokkaa, joka neuvostoliiton virallisen vaihtokurssin mukaan oli noin 7000 markkaa.
En toki kiistä, että palkat ovat voineet olla noinkin alhaiset.
Toki omat mielikuvat ovat vähän erilaiset. Kyllä neukuilla aina tuntui olevan rahaa useita satoja ruplia ja tuhansien ruplien käärötkin oli ihan arkipäiväinen juttu. Pari ruplaa oli lähinnä jonkun pojanviikarin viikkoraha.
Aika nopeasti myös selvisi, että viralliset tulot oli virallisia menoja varten
Niillä maksettiin vuokraa, sähkölaskua yms. Epävirallinen talous taas pyöri palveluksilla, vaihtokaupalla, valuutalla ja aivan massiivisilla rupla määrillä.
Se olikin sitten ihan oma maailmansa jossa pätivät aivan eri säännöt.
En tiedä missä piireissä sinä liikuit kun olet nähnyt tuhansia ruplia kääröinä. Mutta minä olen nähnyt paljon tavallisten työtätekevien ihmisten järkyttävä köyhyyttä enimmäkseen. Tai koko elämänsä johtotehtävissä työtä tehneellä insinöörikoulutusta omaava jossain pohjoisessa (siellä oli hiukan korkeimat palkat) oli 500 rupla säästössä, pitkän ja hartaan säästämisen tuloksena, niin se oli suurin summa mitä ne ovat nähneet. Jossain Sahalisinissa oli palkat jopa 600 ruplaa kk, (kuten muuten virallinen ministeripalkka), jossain hyvinkin raskaassa työssä, joten moni moskovalainenkin korkeasti koulutettu otti pestin sinne edes vuodeksi, jos vain oli mahdollisuus.
"1000 ruplaa keskipalkka" ja "neuvostoliiton virallisen vaihtokurssin mukaan 1000 rupla oli noin 7000 markkaa" väittämäsi on niin pielessä kun vain voi. Varsinkin mainitsemasi vaihtokurssista tulee vaikutelma että kuka vain meni ja vaihtoi.
Sitten siellä oli aina varjotalous kaikkinäköisineen "halturoineen", korruptio ja rikollisuus, jossa kuten mainitsit KGB:kin oli mukana. Vankiloissa parista sadasta markasta tai dollarista halunpidosta istuvia oli aina, kaikilla ei ollut yhteyttä KGB:n ja miliseillakin oli jonkun laitettava vankilaan kun 5 vuoden suunnitelma vaatinut. Liian pienet tekijät varmaankin. En tiedä.
Mutta ei täällä porukkalla ole mitään tekemistä NL:n "keskipalkan kanssa". Heitä oli vähemmistö.
Eikä ihmiset olisi vankiloissa jos sitä valuutta olisi voitu ottaa ja ostaa.
Esimerkki: yksi ystäväni oli muuttanut Suomeen v 1991, vaihtoi rahaa Tallinnassa vaihtokurssin mukaan, silloin jo viralliset vaihtopisteet olivat laillisia,kurssi oli: 7 ruplalla sai 1 markan. Laivalla Georg Ots hän tapasi yhden komsomoli miehen, joka kehui että hän on aina vaihanut juuri sinun mainitsemasi kurssin mukaan: 1 ruplalla sai 7 markkaa.(!)
Johtopäätös: nomenklatura elitilla (ja heidän ympärillä pyörivällä säkillä) oli omia vaihtopisteita. Ja heille vaihdettiin juuri virallisen kurssin mukaan, joka oli Pravdassa tai Izvestiassa. Kuten heillä oli myös mm. omia sairaaloita, apteekkeja,erilaisia etuja, "klemlevskie paiki", omia muilta suljettuja ruokakauppoja, jossa oli ne saaneet ostaa kaikkea haluamansa - valtio valtiossa.
Heidän kohdalla tuskin toimineet säännöt kuten muille neukkujen rupusäkille. Jos neukku 80 luvulla menisi tavalliseen bankiin ja sanoisi "haluan ostaa valuuttaa virallisen kurssin mukaan" häntä katsottaisi hulluna ja vastaus olisi "emme myy valuutta".
Intouristin tavallisella neuvostoliittolasella ei ollut mitään asiaa.
Voitko kertoa lisää mitä tiedät tästä mainitsemastasi kurssista?