Henkilö, nimeltä Vladimir Vladimirovitš Putin

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja neme
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
On varmaan aika monta Putinia, joilta sitten Putin kuulostelee, mitä pitää tänään päättää, mutta tsaari toki päättää.

Sellainen pyramidi se on. Ylhäällä vanhat kaverit KGB:stä ja siitä sitten kaverin kaverit jne. läpi valtakunnan.

Bulldogit tappelevat välillä maton alla keskenään. Kaikki ovat riippuvaisempia tsaarista kuin hän on heistä.
Tämä lienee osa tarinaa. On myös se Putin joka nojaa kansan suosioon ja tekee parhaansa pitääkseen sitä yllä.
 
Jos puhutaan Putinista, hän tietää oikein hyvin, mitä länsi on, mutta ei ehkä enää pidä näkemästään. Kun hän sanoi 15 vuotta sitten, että länsimaat yrittävät kaikin keinoin vaikuttaa Venäjään, hän oli siinä tietenkin aivan oikeassa. Tämä jää joskus meiltä huomaamatta.

Mulla on epämääräinen ajatus että tuokin kietoutuu jotenkin idän ja lännen ajattelumaailman eroihin. Ymmärtämättömyys syntyy kun osapuoli yrittää pohtia vastapuolen toimia oman logiikkansa kautta.

Kun Neukkula romahti niin länsi auttoi isolla rahalla myös Venäjää. Länsimaat ehkä vähän naiivisti kuvittelivat että venäläiset ottavat kiitollisena avun vastaan ja muuttuvat länsimaiseksi oikeusvaltioksi. Mutta eihän ryssä asiaa niin näe.

Toki länsimaat yritti vaikuttaa Venäjään. Mutta tavoite ei ollut "valloittaa", vaan että maasta kuoriutuu aikanaan hyvä kauppakumppani, jonka kanssa tehdään bisnestä.

Putin ja Venäjä näki avun vastaanottamisen ultimaatisena heikkoutena, ja avun antamisen suoranaisena aggressiona: Miksi ihmeessä joku ojentaisi auttavan kätensä muuten kuin varastaakseen jotakin?

- Venäjälle talous on riistokapitalismia jossa vahvat ottavat heikolta kaiken mitä irti lähtee.
- Lännessä ajatellaan että talous on yhteispeliä: Jos kaverilla menee hyvin, niin usein siitä on itsellekkin hyötyä.
 
Kun Neukkula romahti niin länsi auttoi isolla rahalla myös Venäjää. Länsimaat ehkä vähän naiivisti kuvittelivat että venäläiset ottavat kiitollisena avun vastaan ja muuttuvat länsimaiseksi oikeusvaltioksi. Mutta eihän ryssä asiaa niin näe.
Ei todellakaan näe. Clintonin hallinto kaatoi koko 1990-luvun Venäjän jälleenrakentamiseen rahaa, ja kaikki varastettiin. Desovjetisaatiota ei tehty. Sitten Venäjän kansa syytti Yhdysvaltoja siitä korruptiosta, joka Venäjälle oli rakentunut, eikä johtajilla, jotka olivat kaiken vieneet, ollut mitään sitä vastaan.

Joskus kirjoitin vuosista 1999 - 2014 eniten Zygariin viitaten. Tsekkaa muutama viesti, niin ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen: https://maanpuolustus.net/threads/henkilö-nimeltä-vladimir-vladimirovitš-putin.4087/post-572792
 
Joskus kirjoitin vuosista 1999 - 2014 eniten Zygariin viitaten. Tsekkaa muutama viesti, niin ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen: https://maanpuolustus.net/threads/henkilö-nimeltä-vladimir-vladimirovitš-putin.4087/post-572792
Hyvä kirjoitussarja. Kuten Kekkonen, Putin on muodostanut valtaan päästyään itsestään instituution jossa kaikki muut ovat vaihdettavissa. Oliko Putinin reaalipolitiikan taju aiemmin jotenkin vielä enemmän rajoittunut kun se on kehittynyt vasta vähitellen? Nykyinen sulkeutuminen on vielä omiaan synnyttämään harhakuvia.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä kirjoitussarja. Kuten Kekkonen, Putin on muodostanut valtaan päästyään itsestään instituution jossa kaikki muut ovat vaihdettavissa. Oliko Putinin reaalipolitiikan taju aiemmin jotenkin vielä enemmän rajoittunut kun se on kehittynyt vasta vähitellen? Nykyinen sulkeutuminen on vielä omiaan synnyttämään harhakuvia.
Kyllä sen todellisuudentajun kanssa, siten kuin me sen ymmärrämme, voi olla vähän niin ja näin. Ollut ehkä jo yli kymmenen vuotta ukko aika vaarallisessa tilassa.
 
Diktaattoreille lienee aika yleismaailmallinen piirre tämä, että lähipiiri ympäröidään jees-miehillä, jotka eivät halua tai uskalla kertoa hallitsijalle karua totuutta. Sitten sattuu näitä pikku työtapaturmia, että ennen vihollisuuksien käynnistymistä hankittu tiedustelutieto vastustajasta ei pidäkään paikkaansa. Suomen työväestön piti ottaa sankarillinen puna-armeija vastaan vapauttajana 1939. Ja ukrainalaisten piti kukkasin tervehtiä maahantunkeutujaa talvella 2022.
 
Alkaako vähän pukata stressiä? Sota ei taidakaan mennä ihan alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan, taloudesta kuuluu hiukkasen huonoja uutisia, kansainvälinen arvostuskin on hiipumaan päin ja voi olla, ettei Trump olekaan pelkkä Venäjän käsikassara...
Tietyllä tapaa kihelmöivää, että lännessäkin on mahdollista olla "hullu iivana" johdossa, jota ei diktaattorit pysty liian ennustettavasti käsittelemään. Vaikka välillä vaikuttaakin jopa enemmän kremlin puudelilta kuin perustylsä demokraatti/urapoliitikko.
 
Hukkapätkä on haihtunut:

Siellä ovat vara-Putinit olleet niin hirveässä kännissä, etteivät ole pystynyt patsastelemaan julkisuudessa. Päärotta on taas jossain syöpä-/eturauhas-/peräpukamaleikkauksessa...
 
Frau Merkel kertoo Putinista elämäkerrassaan. Muutamia otteita.

Merkelin emännöimässä G8-huippukokouksessa Putin odotutti muita valtionpäämiehiä 45 minuuttia ennen illallista. Kun Putin viimein saapui paikalle, hän totesi, että saat syyttää itseäsi tai Radebergereitä! Että pitihän ne juoda. (Merkel oli siis järjestänyt Putinin aikanaan DDR:ssä suosimaa olutta hänelle hotellihuoneeseen ja tässä kiitokset...) Merkel arveli, että Yhdysvaltain presidentin odotuttaminen oli kuitenkin Putinin suurin hupi.

Elämäkerran perusteella Putinin todellisuudentaju alkoi nähtävästi heittää jo siinä 2006. Tällöin hän mainitsi Merkelille Venäjällä suositun salaliittoteorian, jonka mukaan amerikkalaisella rahalla on lietsotaan itäeurooppalaisia Venäjää vastaan, ja sanoi, ettei sitä tule tapahtumaan Venäjällä.

Samoin Putin oli elämäkerran mukaan kertonut Merkelille, että hän estää Ukrainan ja Georgian Nato-jäsenyyden. Liekö Putin lie sanonut saman Niinistöllekin Suomen osalta?


Oluesta nauttinut Putin odotutti muita valtiojohtajia – Angela Merkeliltä hyytäviä havaintoja Venäjän johtajan ajatusmaailmasta​

Saksan entisen liittokanslerin Angela Merkelin muistelmissa käydään läpi myös Vladimir Putinin tietä sotajohtajaksi.





Angela Merkel ja Vladimir Putin Berliinissä tammikuussa 2020. Saksan entinen liittokansleri käy kirjassaan läpi lukuisia tapaamisiaan Putinin kanssa. Kuva: MICHELE TANTUSSI
Jari Alenius

11:00
Lue tiivistelmä

Angela Merkelin muistelmakirja Vapaus tarjoaa kattavan katsauksen hänen keskusteluistaan Vladimir Putinin kanssa.

Merkel kuvaa Putinia vainoharhaiseksi ja Naton laajentumista pelkääväksi johtajaksi.

Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel tarjoaa tiistaina ilmestyneessä muistelmakirjassaan Vapaus (Tammi) kattavan katsauksen Venäjän johtajan Vladimir Putinin kanssa käymiinsä lukuisiin keskusteluihin sekä parivaljakon tapaamisiin liki kahden vuosikymmenen aikana.

Merkelin huomiot Putinista ovat jälkikäteen hyytäviä ja myös Venäjän hyökkäyssodan syitä pohtivia.

Omasta roolistaan Merkel kertoo lähinnä toteavasti, mutta Putinista hän kuvaa lukuisin esimerkein, kuinka vainoharhaisesti tämä suhtautui Naton laajentumiseen ja muun muassa Ukrainan ja Georgian mahdolliseen jäsenyyteen sotilasliitossa.


Kirjassa on anekdootteja myös Putinin tökeröstä käytöksestä muita valtiojohtajia, kuten Merkeliä itseään kohtaan.

Putin muun muassa pelotteli koirapelkoista Merkeliä tuomalla tapaamiseen mustan labradorinnoutajansa Konin, joka pyöri kuvaajien edessä Merkelin jaloissa.


– Putinin ilmeistä saattoi lukea, että hän nautti tilanteesta. Halusiko hän testata, miten ahdinkoon joutunut ihminen reagoi? Oliko kyse pienimuotoisesta valtanäytöksestä, Merkel kysyy kirjassaan.


Merkel, Putin ja Koni-koira Sotshissa vuonna 2007. Kuva: Fabrizio Bensch
– Kun se lopulta oli ohi, en maininnut asiasta sanallakaan Putinille, vaan pitäydyin, kuten monesti muulloinkin elämäni aikana, englantilaisessa aatelissäännössä never explain, never complain, ”ikinä ei pidä selitellä tai valittaa”.

Klassista Putinia oli myös muiden valtiojohtajien odotuttaminen.


Merkel muistelee erityisen happamana emännöimäänsä G8-maiden kokousta Saksan Heiligendammissa kesäkuussa 2007. Merkel kuvailee ”kiehuneensa” sisäisesti, kun Putinia ei kuulunut illallisen aperitiiveille.


– Olin jo aikeissa ilmoittaa, että siirtyisimme ilman häntä illalliselle ja etukäteen sovittuun valokuvaukseen laiturille, kun Putin ilmestyi kuin ilmestyikin paikalle, ainakin 45 minuuttia myöhässä.


Putin odotutti itseään G8-maiden kokouksessa Saksassa vuonna 2007. Merkelin vierellä jättikokoisessa rantatuolissa olivat myös Yhdysvaltain George W. Bush ja Britannian Tony Blair. Kuva: Michael Dalder
Merkel kertoo kysyneensä, mitä oikein tapahtui.

– Saat syyttää itseäsi – tai oikeastaan Radebergeriä, Putin oli vastannut.

Hän tarjosi siis selitykseksi sitä, että saksalaisisännät olivat toimittaneet Putinin pyynnöstä hänelle etukäteen dresdeniläistä Radeberger-olutta, josta kaupungissa 1980-luvulla agenttina toimineen Putinin tiedetään pitäneen.


– Eihän sitä voinut jättää juomattakaan, hän selitti virnuillen. Sen sain palkaksi ystävällisyydestäni. Hän näytti nauttivan päästyään tällä tavoin huomion keskipisteeksi. Yhdysvaltojen presidentin odotuttaminen oli luultavasti hänen suurin huvinsa, Merkel kirjoittaa kirjassaan, jonka hän on laatinut yhdessä entisen avustajansa Beate Baumannin kanssa.


Tie sotaan​

Vuosina 2005–2021 liittokanslerina toiminut Merkel oli aitiopaikalla seuraamassa Putinin muutosta nykyiseksi diktaattoriksi ja sotajohtajaksi.


Ensimmäisiä merkkejä tämän ajatusmaailmasta Merkel näyttää havainneen jo energiapolitiikkaa koskevissa neuvotteluissa siperialaisessa Tomskissa huhtikuussa 2006.


Putin oli tarjonnut Merkelille autokyydin ja osoittanut perinteisten venäläisten puutalojen täyttämiä köyhiä asuinalueita, joilla hänen mukaansa asui ihmisiä, jotka olivat helposti ohjailtavissa.


– Juuri senkaltaisia kansanryhmiä Yhdysvaltojen hallitus oli kuulemma yllyttänyt osallistumaan Ukrainan oranssiin vallankumoukseen lupaamalla ihmisille palkkioksi rahaa. ”Sellaista ei tule koskaan tapahtumaan Venäjällä”, Putin totesi Merkelin mukaan.


Merkel ja Putin yhdessä ensimmäisistä tapaamisistaan Tomskissa 2006. Kuva: Alexander Natruskin
Taustalla oli Venäjällä yleinen hokema, että Yhdysvallat olisi lietsonut itäeurooppalaisia Venäjää vastaan jo vuodesta 2003 lähtien.

Merkel kirjoittaa protestoineensa Putinille toteamalla että itäsaksalaisetkin olivat murtaneet muurin ja halunneet muuttaa elämäänsä paremmaksi ilman amerikkalaista rahaa. Putin ei ollut vastannut vaan vaihtanut puheenaihetta.


Putin kysyi Merkeliltä mitä eroa on Yhdysvaltain ja Venäjän perustuslakien välillä.


– Kummassakin perustuslaissa presidentin toimikausi on rajattu kahteen peräkkäiseen kauteen … mutta Yhdysvalloissa ei voi tauon jälkeen asettua uudelleen ehdolle. Venäjän presidentti sen sijaan voidaan valita uudelleen kahden kauden jälkeen, jos hän pitää välissä tauon, Merkel muistaa Putinin sanoneen enteellisesti.


Putin toimi vuosina 2008–2012 Venäjän pääministerinä ennen uusia presidenttikausiaan.


Putin nautti olutta Moskovassa vuonna 2012 sen jälkeen, kun hän oli voittanut vaalit ja oli nousemassa uudelleen presidentiksi. Kuva: RIA Novosti
Vuonna 2007 Merkel kertoo Putinin alkaneen Sotshin tapaamisessa ”paasata” Yhdysvaltojen Puolaan ja Tshekkiin suunnittelemasta ohjuspuolustusjärjestelmästä, joka oli Putinin mielestä yksinomaan tarkoitettu Venäjää vastaan, ei Lähi-idän maita.

– (Hän) teki suutuspäissään mallilaskelmia iranilaisten ohjusten kantamista todistaakseen senkaltaisen ohjuskilven järjettömyyden, Merkel muistelee.


Merkel omistaa kirjassaan paljon tilaa Ukrainan sotaan johtavalle kehitykselle. Johtava teema on, että Putin vei länsimaita ja häntä itseäänkin vääjäämättä kohti nykytilannetta.


Merkel on torjunut itseään kohtaan esitetyn arvostelun muun muassa Saksan energiapolitiikan sitomisesta Venäjän luonnonvaroihin sekä Ukrainan ja Georgian Nato-jäsenyyshaaveiden torppaamisesta vuonna 2008.


Jälkimmäisestä Merkel on todennut, että hänen mielestään sota olisi todennäköisesti vain syttynyt jo aiemmin, jos Georgia ja Ukraina olisivat päässeet niin sanottuun MAP-prosessiin, joka olisi valmistellut jäsenyyttä.


Merkel ja Putin tapasivat vielä Moskovassa elokuussa 2021. Merkel kertoo kirjassaan pohtineensa, olisiko Venäjän hyökkäys Ukrainaan ollut peruttavissa, jos koronapandemia ei olisi eristänyt Putinia ja tälle olisi päästy puhumaan kasvokkain enemmän. Kuva: POOL
Merkel perustelee näkemystään myös kirjassaan, kun hän kertoo keskustelustaan Putinin kanssa MAP-prosessin torjumisen jälkeen. Merkel oli tavallaan asettunut takuuhenkilöksi Naton laajentumisen tielle, mutta Putin ei ollut luottavainen, koska julkilausumassa oli jätetty periaatteessa yhä ovi auki myöhemmille jäsenyysneuvotteluille.

– Et sinä ikuisesti ole liittokansleri. Ja silloin niistä (Georgiasta ja Ukrainasta) tulee Naton jäseniä, Putin oli todennut Merkelille, ja jatkanut:

– Sen minä aion estää.

Lue lisää kirjoittajalta​

Jari Alenius
 
Ulkoministeriön arkistosta kaivettu juttu siitä, miten 1991 itsenäisyytensä takaisin ottanut Viro vitutti tuolloista pietarilaista pikkunilkkiä nimeltä Putin.

Tutkija olettaa, että Sobtshak ilmeisesti laskelmoi tarvitsevansa yhdeksi neuvonantajakseen myös turvallisuuspalvelun edustajan. Se on todennäköisesti väärä oletus. Putin ainakin Mihail Zygarin mukaan soluttautui yliopistoon nimenomaan pitämään silmällä näitä liberaaleja ja uudistusmielisiä, vaikka teeskenteli kuuluvansa joukkoon.
 
Back
Top