Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Henkilökohtainen mukaan lähtevä varustus liikekannallepanotilanteessa

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja pstsika, 13.06.2012.

 1. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Pitäjän Erkki ketjussa mentiin tämän vierestä. Nyt ei kuitenkaan sallita sitä, että ”mä teen paikallishankintoja sitten harmaan vaiheen aikaan”, vaan mukaanlähtevän varustuksen tulee kirjoitushetkellä olla kirjoittajan käytettävissä.
  Hankintoja saa suorittaa lähikaupasta yhden kerran. Kaikki erikoisliikkeet ja retkeilykaupat ovat kiinni ja niiden varastot on soveltuvin osin jo lunastettu.
  Vuoden aika on lokakuun puoliväli, kuten Talvisodan edelläkin.

  Tuolloin tilanne meni näin:

  Armeijan vaatetustilanne oli huono, sillä suojeluskuntalaisia lukuunottamatta armeijan yksiköt olivat huonosti varustettuja. Vasta lokakuussa tehtaat alkoivat valmistaa vaatteita reserviläisille. Sen ohella turvauduttiin kierrätykseen. Mikkelissäkin toimeenpantiin miesten vaatteiden suurkeräys ja kunnostus.”

  Osalla jonkinlaiset sotilasvarusteet, osalla vain sinivalkoinen kokardi lippalakissaan merkkinä siitä, että oltiin sotilaita. Miehet määrättiin tehtäviinsä, koulutus aloitettiin.” – Jalkaväkirykmentti 16:n tilanne lokakuun 14. päivä 1939.


  Sotilaspasseissa on lukenut ainakin seuraavat tekstit koskien omaa varustusta:

  Siitä vaan väkertämään listoja.
   
 2. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Viime viikonlopun kh:ssa oli lopuksi lyöty viimeisin pv:n toivomuslista näytille. Useamman sivun lista oli kuulemma ollut aina läppäristä kellumatakkiin.
   
 3. Mainos 4. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Eikö armeijalla olekaan kaikkea varustusta kaikille? :angel: Toivomuslista...
  Joulupukkipataljoona saakin nyt ihan uuden merkityksen.

  Alkuviestistä poiketen lähtötilannetta saa soveltaa, jotta tulee erilaisia listoja.
  Lkp:n lisäksi vaikka kapinavaihtoehto tai mikä nyt kenestäkin sopivalta tuntuu.
  Yli- ja alaikäiset eli Volkssturmiin erilaisiin tukitehtäviin nakitettavat saavat myös soveltaa jos tuntuu siltä, että ”ei koske minua, koska olen jo niin wanha tms.”.
  Sovelluksista huolimatta kohdan ”mukaanlähtevän varustuksen tulee kirjoitushetkellä olla kirjoittajan käytettävissä” tulee täyttyä.
   
 5. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Näitä on mielenkiintoista väkertää. Ikää on sen verran, että taisteleviin joukkoihin en enää kuulu, mutta sijoitus on vielä ja pysynee vielä pari -kolme vuotta, pv-uudistuksen myötä siirtynen sijoittamattomaan massareserviin...

  Jos lokakuun oloissa tulisi lähtökäsky, päälle (kaikki löytyvät kotoa):
  sa-poolo
  pitkät puuvillakalsarit
  sa-villapaita
  maastopuku M91
  varsikengät ja niihin sopivat sukat
  sissipipo, kokardikin on
  bw-sormikkaat
  nahkavyö huosuihin

  Reppuun - vanhaan rajan satulareppuun:
  siviilipoolopaita
  muutamat lyhyet alushousut sisähommiin
  pitkät puuvillakalsarit
  sukkia muutama pari
  villainen alusasu
  lapaset ja nahkarukkaset
  sa-päällystakki M95
  sadeviitta
  pakki, muki ja luha
  trangia + tenttua
  puukko
  leatherman
  päällystövyö + venäläinen kolmen lippaan lipastasku
  yleistasku, johon juomapullo
  vyö puukkoinen ja lipas- ja juomapullotaskuineen takin päälle viimeistään ilmoittautumispaikalla
  makuupussi
  makuualusta, solumuovinen
  leipälaukku lyhyitä "puistokeikkoja" varten

  Karttalaukku, johon kompassi, kyniä ja pari vihkoa/lehtiötä

  Kotivatrahyllyltä/lähikaupasta - jos vielä saa
  muutama lihasäilykepurkki
  muutama pastariapussi
  margariinipaketti
  metwurstia noin 300g
  ruisleipää
  kahvipaketti tai kaksi
  sokeria

  Vielä se kaapin perällä oleva vanha kahvinkeitin mukaan; ainakin alkuvaiheessa ollaan sähkönjakelun piirissä - toivottavasti.. Tehtävä alkaa sisähommissa, mutta pitää varautua myös kuusen juurelle siirtymiseen...

  Valtio jakanee rk:n, muutaman lippaan, nassen ja jonkinlaisen kypärän
   
 6. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Ja mukaan tietysti tulitikkuja, vessapaperia, nenäliinoja ym kulutustavaraa...
   
 7. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Monissa kertausharjoituksissa on myös rohkaistu oman aseistuksen hankkimiseen, ei pelkästään treenin vuoksi jota PV ei voi järjestää vaan sen vuoksi että ko. tilanteessa on kivääri jota osaa käyttää, se on tuttu ja joka on varusteltu sekä se on olemassa koska niitä ei ole jakaa (pistooli). Tietenkin myös taisteluliivejä jne. kannattaa ottaa mukaan, ylimääräisiäkin voi jakaa sellaisille joka ei ole tajunnut hankkia omaansa ja siksi häpeävät. Periaatteessa kaikki varustus on hyvä hankkia mikä on mahdollista. En jaksa alkaa listaa väsäämään mutta ainakin Suksisissin varustuksesta jäi uupumaan taskulamput ja paristot näin äkkivilkaisulla.
   
 8. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Saapas/vaellussukkia mukaan niin paljon kuin muiden kamojen lisäksi mahtuu. Ainakin 10 paria. Ja varajalkineet.
  Muuten ihan hyvän oloiset kamppeet. Satulareppuja nähneenä ja käyttäneenä tosin herää pieni epäilys, että mahtuuko kaikki sinne. Ei haittaa vaikka reppu painaisikin, koska ne joukot jotka liikkuvat ovat motorisoituja ja onhan m/2005 varustetuilla joukoilla peräti 2 reppua, jotka eivät myöskään ole pienimmästä päästä.

  Kirjoittelen varmaan listan vähän myöhemmin, mutta 906 tulisi melkoisen täyteen. Kaikki tarpeellinen varustus suojavälineitä ja optisia laitteita myöten löytyy. Valtiolta kaipaan lähinnä sinkoja, käkrejä ja erilaisia räjäyttelyyn liittyviä komponentteja
   
 9. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Sehän tässä hauskaa on, että kun urmakkaasti kannatte varustuksen mukananne niin hölmistys on hirmuinen kun nuo kamat siirtyy valtion omistukseen...

  Näen jo sieluni silmin kuinka taistelija x kiroilee kuittaamiaan halpahallin lyhytvartisia kumisaappaita. Siniset ja made in china.
  Samalla 05:t päällään patsasteleva majurismies lontostelee tuomasi Meidlin varsikengät jalassaan.

  Nimittäin niin se menee. Kaikki tuo toivomuslistan materiaali lunastetaan valtion omaisuudeksi ja tasajakohan ei ole taktiikkaa!
   
 10. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Eikös tuo reserviläisten varusteiden lunastaminen ole enemmänkin muodollisuus eli kamoista annetaan jonkinlainen ”maksusitoumus”, jonka voi lunastaa sitten ”myöhemmin”. Mukana tuodut varusteet lunastetaan valtion omaisuudeksi korvausteknisistä syistä, mutta ne jäävät reserviläisen käyttöön ja ne vaihdetaan sitten rikkoutumisen/likaantumisen yhteydessä tornileimattuun kamaan ja niinpäin pois. Näin siis henkilökohtaisen varustuksen osalta. Moottorikelkat yms. ovat sitten eri asia.
  Näin minä olen sen käsittänyt. Kengätkin ovat niin henkilökohtaisia ja yksittäiselle jalalle sopivaksi muotoutuneita, että tyhmäähän käytettyjä kenkiä olisi edes ottaa käyttöön jos on vaihtoehtoja.
   
 11. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Käsittääkseeni viime rähinöinnissä mitään vaatetusta ml. kengät ja aseita ei lunastettu muiden käyttöön vaan ne olivat omassa käytössä. Todellakaan mitään järkeä ei olisi muiden kamppeita käyttää eikä varsinkaan mitään aseita (pl. ehkä pitkäpiippuiset metsästyskiväärit) antaa muiden osaamattomien amatöörien käyttöön, ampuvat vielä itseään kuten niin monesti on nähty kriisinhallinnassakin. Tasajakotaktiikka jossa esim. siviileiden pistooleita jaettaisiin valtion sotureille ei saataisi aikaan mitään järkevää. Toisaalta tuollaisessa tilanteessa kannattaa miettiä sitäkin kannattaisiko ne aseet jättää tuomatta pelipaikalle ja piilottaa mutta kertoa kotiväelle mistä ne löytää jos desanttiosasto alkaa lähestyä pussit täynnä vaniljakiisseliä.
   
 12. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Noh, älkää sitten sanoko etten varoittanut.
   
 13. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Nostelenpa muutamia asioita esille.


  Maastokuvioidut varusteet. Oletettavasti ei kannata ottaa ulkomaisella kuviolla varustettua asukokonaisuutta. Kuuskekkonenkin on vähän siinä ja siinä. Taisteluliivit ehkä vielä menisi, mieluummin kyllä nekin yksivärisinä. Reppu/rinkka voinee olla melkein mitä kuviota hyvänsä, jos sitä ei koko ajan kanneta mukana. Tietysti jos kantokykyä riittää, niin kannattanee ottaa kaikki harmaankin alueen kama, joka nyt ei kovin arvokasta ole. Voihan sen sitten dumpata, jos tulee perustamispaikalla/esimieheltä kielteistä palautetta.


  Varmaan sellaisten omistajat on asiaa jo ajatellutkin, mutta työkäytössä olevat luotiliivit tai edes Varustelekasta airsoft-käyttöön ostettu Bundeswehrin ylijäämäsirpaleliivit lienee painonsa arvoisia kullassa. Jakovehkeistä tuskin löytyy nelinumeroista joukkoa isommalle porukalle sirpoja/luotiliivejä, tai jos löytyy, niin tuon yli menevät ovat jotain kolmekymmentä saapumiserää palvelleita moneen kertaan kasteltuja yksilöitä, joiden suoja-arvo on lähellä nollaa.


  Sitten, ehkä tärkeimpänä kaikesta, kaikki lääkkeet ja sidontatarvikkeet ym. lääkintäsälä. Vaikka rahaa olisi niukasti käytössä, mutta jotain varustusta haluaisin, niin oma IFAK olisi listan kärjessä. Vaikka olisi kuinka hyvä luotiliivi, niin se ei paljoa hymyilytä veren pulputessa reisivaltimosta. Iipposide tai pari, Celox/Quikclot-paketti (irtorakeet varmaan huono valinta, mutta sidemuotoinen tai ehkä se ruiskuun pakattu voisivat toimia) ja kiristysside. Kustantaa alle satasen, joka tuskin kenenkään budjettia kaataa, ja voi hyvinkin pelastaa hengen. Paljon todennäköisemmin kuin taktinen hat-hat taisteluliivi tai M/05 maiharit. Löysin muuten mielenkiintoisen kiristyssiteen:http://www.chinookmed.com/cgi-bin/item/05157. Ei ole kallis, ja noita voi ostaa vaikka selkärepullisen. Kuoliovaara lienee kuitenkin selvästi pienempi, kuin jollakin ohuella lateksinauhalla solmitulla umpisolmulla.

  Tuossa tosin muodostuu moraalinen ongelma: Jos välittömässä läheisyydessä ei ole kuin jotain edellisten sotien aikaista sideharsoa, ja kaveri on vuotamassa kuiviin, niin käytätkö vehkeitäsi kaverin auttamiseen, silläkin riskillä, että itse haavoittuessasi ei ole tarjolla kuin sitä sideharsoa? Olettaen ettet voi improvisoida mitään ympäristöstä, kuten taisteluvyötä kiristyssiteeksi.
   
 14. Mainos 15. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Mites muuten, jos vaikkapa tunkee sen pistoolin housunkaulukseen, ja kotelon johonkin repunpohjalle, eikä ilmoita niitä perustamispaikalla? Taisteluyksikössä sitä tuskin kummemmin ihmetellään. Jos haluaa olla varma, niin ottaa iskurin tai jotain muuta olennaista irti siltä varalta, että joutuu siitä luopumaan. Haixeille voi tehdä saman. Jos ryöstäjäparoni yrittää käyttää asetta vihollista vastaan, niin se on heihei. Olettaen että rähinä on jo päällä, eikä radalla enää kerrata taitoja.
   
 16. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,374
  Tykkäykset:
  8,448
  Pisteet:
  1,286
  Jos tämä on totta, niin viime harjoituksessa on PV:n kouluttaja on puhunut potaskaa. Sanoivat nimenomaan, että reserviläisen tuoman käyttökelpoisen varustuksen PV lunastaa, mutta se jää reserviläisen omaan käyttöön. Reserviläisillä ei ole kuulemma aseita, joista PV olisi kiinnostunut.
   
 17. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Kuka nyt tuollaista paljastaisi etukäteen? Mutta joo, se riski lienee olemassa, että ylempiarvoinen rupeaa ottamaan jotain esineistöäsi omaan käyttöönsä. Siinä on vähän vaihtoehtoja, annat suosiolla, menet sotaoikeuteen tai käytät henkilökohtaista asettasi omaisuutesi suojeluun.
   
 18. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,374
  Tykkäykset:
  8,448
  Pisteet:
  1,286
  Suomessa on sodanaikainen kuolemanrangaistus poistettu vuonna 1972. Olisi melko rohkeaa toimintaa esimieheltä ruveta käyttämään jonkun toisen omaisuutta (lunastettuakin) julkisesti :)
   
 19. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,701
  Tykkäykset:
  2,088
  Pisteet:
  1,286
  Tässä tulee sitten mieleen se pieni seikka että voisiko poikkeustilalaki mahdollistaa kuolemantuomion palauttamisen?

  Itse ainakin palauttaisin sen poikkeusoloissa tiettyihin rikoksiin liittyen.
   
 20. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Kuka tässä on kuolemanrangaistuksesta puhunut? Haluatko vankilaan Haixien tähden?

  Esimies voisi ehkä teoriassa syyllistyä tähän:
  Lähde:http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2000/20000559
   
 21. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Toisten varusteiden varastaminen olisi moraalille rappeuttavaa ja voisi johtaa jopa kostoon. En koskaan missään tilanteessa itse uskaltaisi. Sanan "fragging" merkitykseen Vietnamin sodassa on hyvä tutustua.
   
 22. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Tietysti käyttäisin. Ei tuo ole mikään moraalinen ongelma. Vastaavasti uskon, että saisin itse haavoittuneena parhaan mahdollisen avun kavereilta, eivätkä hekään miettisi, että ”mitäs jos haavoitunkin kohta itse”.
  Jos niin pahasti haavoittuu, että hengen lähtö on riippuvainen välittömästi aloitetusta ensiavusta, niin en usko, että voin itse auttaa itseäni. Pakko vain luottaa onneen ja olla solidaarinen omaa ryhmää kohtaan, muuten kuolo korjaa varmasti.


  Vihatulle esimiehelle omat alaiset voivat olla paljon vaarallisempia kuin viholliset.
  Pikkuhiljaa Suomessakin on alettu puhumaan armeijan suorittamista omien sotilaiden teloituksista. Milloinkohan omien esimiesten tarkoituksellinen surmaaminen on kypsä aihe julkisuuteen. Niitä tapauksia meinaan suomalaisestakin sotahistoriasta varmasti löytyy.

  Johan Tuntemattomassa Rahikainen sanoo Lammiosta ”Tuo jos ilmestyy linjaan niin se kuolee. Jos ei edestä satu, niin takaa sattuu.
  Jos miettii esimerkiksi kesän 1944 vetäytymistaisteluja, niin kyllähän tuolloin on ollut todella helppoa tappaa vittumainen ryhmän/joukkueenjohtaja tai komppanianpäällikkö, kun tilanne on ollut paikoin täysin kaoottinen ja omat sekä viholliset sekaisin taistelualueella.

  Joskus inttiaikana mietin viivytystaistelua ja irtilähtöä harjoitellessa, että se on vihoviimeisintä hommaa, jos alaisilla on jotain pahempaa hampaankolossa. Kun lähtee vikana asemista sellaisessa paikassa, että vihollinen on aloittanut tai aloittamassa rynnäkön, niin tankdesantit hoitavat homman loppuun jos eka omalta puolelta tullut luoti ei tapa.
   

Jaa tämä sivu