Henkilökohtainen mukaan lähtevä varustus liikekannallepanotilanteessa

pstsika

Haukka
Pitäjän Erkki ketjussa mentiin tämän vierestä. Nyt ei kuitenkaan sallita sitä, että ”mä teen paikallishankintoja sitten harmaan vaiheen aikaan”, vaan mukaanlähtevän varustuksen tulee kirjoitushetkellä olla kirjoittajan käytettävissä.
Hankintoja saa suorittaa lähikaupasta yhden kerran. Kaikki erikoisliikkeet ja retkeilykaupat ovat kiinni ja niiden varastot on soveltuvin osin jo lunastettu.
Vuoden aika on lokakuun puoliväli, kuten Talvisodan edelläkin.

Tuolloin tilanne meni näin:

Armeijan vaatetustilanne oli huono, sillä suojeluskuntalaisia lukuunottamatta armeijan yksiköt olivat huonosti varustettuja. Vasta lokakuussa tehtaat alkoivat valmistaa vaatteita reserviläisille. Sen ohella turvauduttiin kierrätykseen. Mikkelissäkin toimeenpantiin miesten vaatteiden suurkeräys ja kunnostus.”

Osalla jonkinlaiset sotilasvarusteet, osalla vain sinivalkoinen kokardi lippalakissaan merkkinä siitä, että oltiin sotilaita. Miehet määrättiin tehtäviinsä, koulutus aloitettiin.” – Jalkaväkirykmentti 16:n tilanne lokakuun 14. päivä 1939.


Sotilaspasseissa on lukenut ainakin seuraavat tekstit koskien omaa varustusta:

Sotilaspassi vuodelta 1932 kirjoitti:
Mukaansa on asevelvollisen otettava:
1) Sotilaspassi liikekannallepanomääräyksineen tai poliisiviranomaisen antamat määräykset.
2) Riittävä muona matkaa varten joukko-osastoonsa.
3) Mikäli mahdollista seuraavat varusteet:
Kunnolliset saappaat tai pieksusaappaat, kaksi alusvaatekertaa, villapaita, pyyheliina, sotilasmallinen tai sen puutteessa ulko-oleskeluun sopiva käyttökelpoinen puku, neula ja lankaa, taskuase panoksineen, kiikari ja kompassi sekä talven aikana lisäksi sukset ja sauvat.
4) Mahdollinen lääkärintodistus viasta tai sairaudesta, joka saattaisi olla aiheena sotapalveluksesta vapauttamiseen myöhemmin, joukko-osastossa toimitettavassa lääkärintarkastuksessa.

Minkään edellämainitun esineen puuttuminen tai noutaminen kutsutun olinpaikan ulkopuolelta ei oikeuta viivyttämään lähtöä sallittua määräaikaa kauemmin vielä vähemmän jäämään joukko-osastoon kokonaan saapumatta.
Asevelvollisen mukanaan tuomista edellämainituista varusteista ja esineistä suorittaa valtio täyden korvauksen.

Sotilaspassi 1970- luvulta kirjoitti:
Tultuanne kutsutuksi ylimääräiseen palvelukseen tai saatuanne liikekannallepanossa käskyn puolustusvoimien palvelukseen astumisesta on Teidän otettava mukaan sotilaspassinne, ajokorttinne, muonaa 3 päiväksi, ostokorttinne sekä seuraavat palveluskäyttöön sopivat esineet: jalkineet, (esim. saappaat tai hiihtokengät), 2 alusvaatekertaa, 2 paria sukkia tai jalkarättejä, villapaita, ulkoiluun sopiva puku ja päähine (esim. saapas- tai hiihtohousut ja tuuli- tai nahkatakki, työpusero ym.), turkki tai pomppa talvella, sadetakki kesällä, käsineet, huopa, selkäreppu, pyyheliina ja peseytymisvälineet, ompeluvälineet pussissa tai rasiassa, ruoka- tai juoma-astia, lusikka, puukko, kompassi, kiikari, miesten polkupyörä välineineen ja talvella lisäksi sukset sauvoineen.

Kaikista edellä mainituista mukananne tuomista esineistä puolustusvoimat maksaa Teille korvauksen.
Edellä mainittujen esineiden puuttuminen ei saa viivästyttää lähtöänne.

Siitä vaan väkertämään listoja.
 
Viime viikonlopun kh:ssa oli lopuksi lyöty viimeisin pv:n toivomuslista näytille. Useamman sivun lista oli kuulemma ollut aina läppäristä kellumatakkiin.
 
Tvälups kirjoitti:
Viime viikonlopun kh:ssa oli lopuksi lyöty viimeisin pv:n toivomuslista näytille. Useamman sivun lista oli kuulemma ollut aina läppäristä kellumatakkiin.

Eikö armeijalla olekaan kaikkea varustusta kaikille? :angel: Toivomuslista...
Joulupukkipataljoona saakin nyt ihan uuden merkityksen.

Alkuviestistä poiketen lähtötilannetta saa soveltaa, jotta tulee erilaisia listoja.
Lkp:n lisäksi vaikka kapinavaihtoehto tai mikä nyt kenestäkin sopivalta tuntuu.
Yli- ja alaikäiset eli Volkssturmiin erilaisiin tukitehtäviin nakitettavat saavat myös soveltaa jos tuntuu siltä, että ”ei koske minua, koska olen jo niin wanha tms.”.
Sovelluksista huolimatta kohdan ”mukaanlähtevän varustuksen tulee kirjoitushetkellä olla kirjoittajan käytettävissä” tulee täyttyä.
 
Näitä on mielenkiintoista väkertää. Ikää on sen verran, että taisteleviin joukkoihin en enää kuulu, mutta sijoitus on vielä ja pysynee vielä pari -kolme vuotta, pv-uudistuksen myötä siirtynen sijoittamattomaan massareserviin...

Jos lokakuun oloissa tulisi lähtökäsky, päälle (kaikki löytyvät kotoa):
sa-poolo
pitkät puuvillakalsarit
sa-villapaita
maastopuku M91
varsikengät ja niihin sopivat sukat
sissipipo, kokardikin on
bw-sormikkaat
nahkavyö huosuihin

Reppuun - vanhaan rajan satulareppuun:
siviilipoolopaita
muutamat lyhyet alushousut sisähommiin
pitkät puuvillakalsarit
sukkia muutama pari
villainen alusasu
lapaset ja nahkarukkaset
sa-päällystakki M95
sadeviitta
pakki, muki ja luha
trangia + tenttua
puukko
leatherman
päällystövyö + venäläinen kolmen lippaan lipastasku
yleistasku, johon juomapullo
vyö puukkoinen ja lipas- ja juomapullotaskuineen takin päälle viimeistään ilmoittautumispaikalla
makuupussi
makuualusta, solumuovinen
leipälaukku lyhyitä "puistokeikkoja" varten

Karttalaukku, johon kompassi, kyniä ja pari vihkoa/lehtiötä

Kotivatrahyllyltä/lähikaupasta - jos vielä saa
muutama lihasäilykepurkki
muutama pastariapussi
margariinipaketti
metwurstia noin 300g
ruisleipää
kahvipaketti tai kaksi
sokeria

Vielä se kaapin perällä oleva vanha kahvinkeitin mukaan; ainakin alkuvaiheessa ollaan sähkönjakelun piirissä - toivottavasti.. Tehtävä alkaa sisähommissa, mutta pitää varautua myös kuusen juurelle siirtymiseen...

Valtio jakanee rk:n, muutaman lippaan, nassen ja jonkinlaisen kypärän
 
Monissa kertausharjoituksissa on myös rohkaistu oman aseistuksen hankkimiseen, ei pelkästään treenin vuoksi jota PV ei voi järjestää vaan sen vuoksi että ko. tilanteessa on kivääri jota osaa käyttää, se on tuttu ja joka on varusteltu sekä se on olemassa koska niitä ei ole jakaa (pistooli). Tietenkin myös taisteluliivejä jne. kannattaa ottaa mukaan, ylimääräisiäkin voi jakaa sellaisille joka ei ole tajunnut hankkia omaansa ja siksi häpeävät. Periaatteessa kaikki varustus on hyvä hankkia mikä on mahdollista. En jaksa alkaa listaa väsäämään mutta ainakin Suksisissin varustuksesta jäi uupumaan taskulamput ja paristot näin äkkivilkaisulla.
 
Saapas/vaellussukkia mukaan niin paljon kuin muiden kamojen lisäksi mahtuu. Ainakin 10 paria. Ja varajalkineet.
Muuten ihan hyvän oloiset kamppeet. Satulareppuja nähneenä ja käyttäneenä tosin herää pieni epäilys, että mahtuuko kaikki sinne. Ei haittaa vaikka reppu painaisikin, koska ne joukot jotka liikkuvat ovat motorisoituja ja onhan m/2005 varustetuilla joukoilla peräti 2 reppua, jotka eivät myöskään ole pienimmästä päästä.

Kirjoittelen varmaan listan vähän myöhemmin, mutta 906 tulisi melkoisen täyteen. Kaikki tarpeellinen varustus suojavälineitä ja optisia laitteita myöten löytyy. Valtiolta kaipaan lähinnä sinkoja, käkrejä ja erilaisia räjäyttelyyn liittyviä komponentteja
 
Sehän tässä hauskaa on, että kun urmakkaasti kannatte varustuksen mukananne niin hölmistys on hirmuinen kun nuo kamat siirtyy valtion omistukseen...

Näen jo sieluni silmin kuinka taistelija x kiroilee kuittaamiaan halpahallin lyhytvartisia kumisaappaita. Siniset ja made in china.
Samalla 05:t päällään patsasteleva majurismies lontostelee tuomasi Meidlin varsikengät jalassaan.

Nimittäin niin se menee. Kaikki tuo toivomuslistan materiaali lunastetaan valtion omaisuudeksi ja tasajakohan ei ole taktiikkaa!
 
Eikös tuo reserviläisten varusteiden lunastaminen ole enemmänkin muodollisuus eli kamoista annetaan jonkinlainen ”maksusitoumus”, jonka voi lunastaa sitten ”myöhemmin”. Mukana tuodut varusteet lunastetaan valtion omaisuudeksi korvausteknisistä syistä, mutta ne jäävät reserviläisen käyttöön ja ne vaihdetaan sitten rikkoutumisen/likaantumisen yhteydessä tornileimattuun kamaan ja niinpäin pois. Näin siis henkilökohtaisen varustuksen osalta. Moottorikelkat yms. ovat sitten eri asia.
Näin minä olen sen käsittänyt. Kengätkin ovat niin henkilökohtaisia ja yksittäiselle jalalle sopivaksi muotoutuneita, että tyhmäähän käytettyjä kenkiä olisi edes ottaa käyttöön jos on vaihtoehtoja.
 
Tvälups kirjoitti:
Sehän tässä hauskaa on, että kun urmakkaasti kannatte varustuksen mukananne niin hölmistys on hirmuinen kun nuo kamat siirtyy valtion omistukseen...

Näen jo sieluni silmin kuinka taistelija x kiroilee kuittaamiaan halpahallin lyhytvartisia kumisaappaita. Siniset ja made in china.
Samalla 05:t päällään patsasteleva majurismies lontostelee tuomasi Meidlin varsikengät jalassaan.

Nimittäin niin se menee. Kaikki tuo toivomuslistan materiaali lunastetaan valtion omaisuudeksi ja tasajakohan ei ole taktiikkaa!

Käsittääkseeni viime rähinöinnissä mitään vaatetusta ml. kengät ja aseita ei lunastettu muiden käyttöön vaan ne olivat omassa käytössä. Todellakaan mitään järkeä ei olisi muiden kamppeita käyttää eikä varsinkaan mitään aseita (pl. ehkä pitkäpiippuiset metsästyskiväärit) antaa muiden osaamattomien amatöörien käyttöön, ampuvat vielä itseään kuten niin monesti on nähty kriisinhallinnassakin. Tasajakotaktiikka jossa esim. siviileiden pistooleita jaettaisiin valtion sotureille ei saataisi aikaan mitään järkevää. Toisaalta tuollaisessa tilanteessa kannattaa miettiä sitäkin kannattaisiko ne aseet jättää tuomatta pelipaikalle ja piilottaa mutta kertoa kotiväelle mistä ne löytää jos desanttiosasto alkaa lähestyä pussit täynnä vaniljakiisseliä.
 
Nostelenpa muutamia asioita esille.


Maastokuvioidut varusteet. Oletettavasti ei kannata ottaa ulkomaisella kuviolla varustettua asukokonaisuutta. Kuuskekkonenkin on vähän siinä ja siinä. Taisteluliivit ehkä vielä menisi, mieluummin kyllä nekin yksivärisinä. Reppu/rinkka voinee olla melkein mitä kuviota hyvänsä, jos sitä ei koko ajan kanneta mukana. Tietysti jos kantokykyä riittää, niin kannattanee ottaa kaikki harmaankin alueen kama, joka nyt ei kovin arvokasta ole. Voihan sen sitten dumpata, jos tulee perustamispaikalla/esimieheltä kielteistä palautetta.


Varmaan sellaisten omistajat on asiaa jo ajatellutkin, mutta työkäytössä olevat luotiliivit tai edes Varustelekasta airsoft-käyttöön ostettu Bundeswehrin ylijäämäsirpaleliivit lienee painonsa arvoisia kullassa. Jakovehkeistä tuskin löytyy nelinumeroista joukkoa isommalle porukalle sirpoja/luotiliivejä, tai jos löytyy, niin tuon yli menevät ovat jotain kolmekymmentä saapumiserää palvelleita moneen kertaan kasteltuja yksilöitä, joiden suoja-arvo on lähellä nollaa.


Sitten, ehkä tärkeimpänä kaikesta, kaikki lääkkeet ja sidontatarvikkeet ym. lääkintäsälä. Vaikka rahaa olisi niukasti käytössä, mutta jotain varustusta haluaisin, niin oma IFAK olisi listan kärjessä. Vaikka olisi kuinka hyvä luotiliivi, niin se ei paljoa hymyilytä veren pulputessa reisivaltimosta. Iipposide tai pari, Celox/Quikclot-paketti (irtorakeet varmaan huono valinta, mutta sidemuotoinen tai ehkä se ruiskuun pakattu voisivat toimia) ja kiristysside. Kustantaa alle satasen, joka tuskin kenenkään budjettia kaataa, ja voi hyvinkin pelastaa hengen. Paljon todennäköisemmin kuin taktinen hat-hat taisteluliivi tai M/05 maiharit. Löysin muuten mielenkiintoisen kiristyssiteen:http://www.chinookmed.com/cgi-bin/item/05157. Ei ole kallis, ja noita voi ostaa vaikka selkärepullisen. Kuoliovaara lienee kuitenkin selvästi pienempi, kuin jollakin ohuella lateksinauhalla solmitulla umpisolmulla.

Tuossa tosin muodostuu moraalinen ongelma: Jos välittömässä läheisyydessä ei ole kuin jotain edellisten sotien aikaista sideharsoa, ja kaveri on vuotamassa kuiviin, niin käytätkö vehkeitäsi kaverin auttamiseen, silläkin riskillä, että itse haavoittuessasi ei ole tarjolla kuin sitä sideharsoa? Olettaen ettet voi improvisoida mitään ympäristöstä, kuten taisteluvyötä kiristyssiteeksi.
 
Tvälups kirjoitti:
Noh, älkää sitten sanoko etten varoittanut.

Mites muuten, jos vaikkapa tunkee sen pistoolin housunkaulukseen, ja kotelon johonkin repunpohjalle, eikä ilmoita niitä perustamispaikalla? Taisteluyksikössä sitä tuskin kummemmin ihmetellään. Jos haluaa olla varma, niin ottaa iskurin tai jotain muuta olennaista irti siltä varalta, että joutuu siitä luopumaan. Haixeille voi tehdä saman. Jos ryöstäjäparoni yrittää käyttää asetta vihollista vastaan, niin se on heihei. Olettaen että rähinä on jo päällä, eikä radalla enää kerrata taitoja.
 
Tvälups kirjoitti:
Sehän tässä hauskaa on, että kun urmakkaasti kannatte varustuksen mukananne niin hölmistys on hirmuinen kun nuo kamat siirtyy valtion omistukseen...

Näen jo sieluni silmin kuinka taistelija x kiroilee kuittaamiaan halpahallin lyhytvartisia kumisaappaita. Siniset ja made in china.
Samalla 05:t päällään patsasteleva majurismies lontostelee tuomasi Meidlin varsikengät jalassaan.

Nimittäin niin se menee. Kaikki tuo toivomuslistan materiaali lunastetaan valtion omaisuudeksi ja tasajakohan ei ole taktiikkaa!

Jos tämä on totta, niin viime harjoituksessa on PV:n kouluttaja on puhunut potaskaa. Sanoivat nimenomaan, että reserviläisen tuoman käyttökelpoisen varustuksen PV lunastaa, mutta se jää reserviläisen omaan käyttöön. Reserviläisillä ei ole kuulemma aseita, joista PV olisi kiinnostunut.
 
miheikki kirjoitti:
Tvälups kirjoitti:
Sehän tässä hauskaa on, että kun urmakkaasti kannatte varustuksen mukananne niin hölmistys on hirmuinen kun nuo kamat siirtyy valtion omistukseen...

Näen jo sieluni silmin kuinka taistelija x kiroilee kuittaamiaan halpahallin lyhytvartisia kumisaappaita. Siniset ja made in china.
Samalla 05:t päällään patsasteleva majurismies lontostelee tuomasi Meidlin varsikengät jalassaan.

Nimittäin niin se menee. Kaikki tuo toivomuslistan materiaali lunastetaan valtion omaisuudeksi ja tasajakohan ei ole taktiikkaa!

Jos tämä on totta, niin viime harjoituksessa on PV:n kouluttaja on puhunut potaskaa. Sanoivat nimenomaan, että reserviläisen tuoman käyttökelpoisen varustuksen PV lunastaa, mutta se jää reserviläisen omaan käyttöön. Reserviläisillä ei ole kuulemma aseita, joista PV olisi kiinnostunut.

Kuka nyt tuollaista paljastaisi etukäteen? Mutta joo, se riski lienee olemassa, että ylempiarvoinen rupeaa ottamaan jotain esineistöäsi omaan käyttöönsä. Siinä on vähän vaihtoehtoja, annat suosiolla, menet sotaoikeuteen tai käytät henkilökohtaista asettasi omaisuutesi suojeluun.
 
Suomessa on sodanaikainen kuolemanrangaistus poistettu vuonna 1972. Olisi melko rohkeaa toimintaa esimieheltä ruveta käyttämään jonkun toisen omaisuutta (lunastettuakin) julkisesti :)
 
miheikki kirjoitti:
Suomessa on sodanaikainen kuolemanrangaistus poistettu vuonna 1972. Olisi melko rohkeaa toimintaa esimieheltä ruveta käyttämään jonkun toisen omaisuutta (lunastettuakin) julkisesti :)

Tässä tulee sitten mieleen se pieni seikka että voisiko poikkeustilalaki mahdollistaa kuolemantuomion palauttamisen?

Itse ainakin palauttaisin sen poikkeusoloissa tiettyihin rikoksiin liittyen.
 
miheikki kirjoitti:
Suomessa on sodanaikainen kuolemanrangaistus poistettu vuonna 1972. Olisi melko rohkeaa toimintaa esimieheltä ruveta käyttämään jonkun toisen omaisuutta (lunastettuakin) julkisesti :)

Kuka tässä on kuolemanrangaistuksesta puhunut? Haluatko vankilaan Haixien tähden?

Kuuliaisuusrikokset
11 §
Esimiehen väkivaltainen vastustaminen

Sotilas, joka väkivaltaa käyttäen tai sillä uhaten vastustaa esimiehen taikka vartio-, päivystys-, järjestyspartio- tai poliisitehtävää suorittavan sotilaan palveluksessa hänelle antaman käskyn täyttämistä taikka mainituin tavoin pakottaa tai koettaa pakottaa tämän tekemään tai tekemättä jättämään jotakin taikka muuten tekee tälle väkivaltaa tämän ollessa palveluksessa tai tämän palvelustoimen johdosta, on tuomittava esimiehen väkivaltaisesta vastustamisesta kurinpitorangaistukseen tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
12 §
Törkeä esimiehen väkivaltainen vastustaminen

Jos esimiehen väkivaltaisessa vastustamisessa

1) käytetään ampuma- tai teräasetta taikka muuta niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä tai

2) rikos tehdään yhteistoimin toisen sotilaan kanssa

ja esimiehen väkivaltainen vastustaminen on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä esimiehen väkivaltaisesta vastustamisesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.
13 §
Haitanteko esimiehelle

Sotilas, joka käyttämättä väkivaltaa tai sen uhkaa oikeudettomasti estää tai yrittää estää esimiehen taikka vartio-, päivystys-, järjestyspartio- tai poliisitehtävää toimittavan sotilaan palvelustoimen suorittamista tai vaikeuttaa sitä, on tuomittava haitanteosta esimiehelle kurinpitorangaistukseen tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.
14 §
Niskoittelu

Sotilas, joka kieltäytyy täyttämästä esimiehen taikka vartio-, päivystys-, järjestyspartiotai poliisitehtävää suorittavan sotilaan hänelle palveluksessa antamaa käskyä taikka tahallaan jättää sen täyttämättä tai viivyttää sen täyttämistä, on tuomittava niskoittelusta kurinpitorangaistukseen tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Esimies voisi ehkä teoriassa syyllistyä tähän:
16 §
Esimiesaseman väärinkäyttäminen

Esimies, joka

1) käskyvaltaa väärinkäyttäen aiheuttaa käskynalaiselle sellaista kärsimystä tai sellaista vaaraa hänen terveydelleen, joka ei ole palveluksen kannalta tarpeellista, taikka kohtelee häntä nöyryyttävällä tavalla, tai

2) kurinpitoesimiehenä määrää kurinpitorangaistuksen tai -ojennuksen henkilölle, jonka tietää syyttömäksi,

on tuomittava esimiesaseman väärinkäyttämisestä kurinpitorangaistukseen tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Esimiesaseman väärinkäyttämisestä tuomitaan myös esimies, joka teettää käskynalaisella palvelukseen tai koulutukseen kuulumatonta työtä.

Lähde:http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2000/20000559
 
miheikki kirjoitti:
Olisi melko rohkeaa toimintaa esimieheltä ruveta käyttämään jonkun toisen omaisuutta (lunastettuakin) julkisesti :)

Toisten varusteiden varastaminen olisi moraalille rappeuttavaa ja voisi johtaa jopa kostoon. En koskaan missään tilanteessa itse uskaltaisi. Sanan "fragging" merkitykseen Vietnamin sodassa on hyvä tutustua.
 
RPG83 kirjoitti:
Tuossa tosin muodostuu moraalinen ongelma: Jos välittömässä läheisyydessä ei ole kuin jotain edellisten sotien aikaista sideharsoa, ja kaveri on vuotamassa kuiviin, niin käytätkö vehkeitäsi kaverin auttamiseen, silläkin riskillä, että itse haavoittuessasi ei ole tarjolla kuin sitä sideharsoa? Olettaen ettet voi improvisoida mitään ympäristöstä, kuten taisteluvyötä kiristyssiteeksi.

Tietysti käyttäisin. Ei tuo ole mikään moraalinen ongelma. Vastaavasti uskon, että saisin itse haavoittuneena parhaan mahdollisen avun kavereilta, eivätkä hekään miettisi, että ”mitäs jos haavoitunkin kohta itse”.
Jos niin pahasti haavoittuu, että hengen lähtö on riippuvainen välittömästi aloitetusta ensiavusta, niin en usko, että voin itse auttaa itseäni. Pakko vain luottaa onneen ja olla solidaarinen omaa ryhmää kohtaan, muuten kuolo korjaa varmasti.


commando kirjoitti:
miheikki kirjoitti:
Olisi melko rohkeaa toimintaa esimieheltä ruveta käyttämään jonkun toisen omaisuutta (lunastettuakin) julkisesti :)

Toisten varusteiden varastaminen olisi moraalille rappeuttavaa ja voisi johtaa jopa kostoon. En koskaan missään tilanteessa itse uskaltaisi. Sanan "fragging" merkitykseen Vietnamin sodassa on hyvä tutustua.

Vihatulle esimiehelle omat alaiset voivat olla paljon vaarallisempia kuin viholliset.
Pikkuhiljaa Suomessakin on alettu puhumaan armeijan suorittamista omien sotilaiden teloituksista. Milloinkohan omien esimiesten tarkoituksellinen surmaaminen on kypsä aihe julkisuuteen. Niitä tapauksia meinaan suomalaisestakin sotahistoriasta varmasti löytyy.

Johan Tuntemattomassa Rahikainen sanoo Lammiosta ”Tuo jos ilmestyy linjaan niin se kuolee. Jos ei edestä satu, niin takaa sattuu.
Jos miettii esimerkiksi kesän 1944 vetäytymistaisteluja, niin kyllähän tuolloin on ollut todella helppoa tappaa vittumainen ryhmän/joukkueenjohtaja tai komppanianpäällikkö, kun tilanne on ollut paikoin täysin kaoottinen ja omat sekä viholliset sekaisin taistelualueella.

Joskus inttiaikana mietin viivytystaistelua ja irtilähtöä harjoitellessa, että se on vihoviimeisintä hommaa, jos alaisilla on jotain pahempaa hampaankolossa. Kun lähtee vikana asemista sellaisessa paikassa, että vihollinen on aloittanut tai aloittamassa rynnäkön, niin tankdesantit hoitavat homman loppuun jos eka omalta puolelta tullut luoti ei tapa.
 
Back
Top