Hitler Mannerheimin vieraana 1942

Leaderdog

Kenraali
Lahjoittaja
#63
Äänitteellä on nyt uusi koti:

KULTTUURI JA VIIHDE 18:13 Päivitetty: 18:13
Radio- ja tv-museo sai historiallisen lahjoituksen: salaa äänitetty nauha Hitlerin ja Mannerheimin tapaamisesta

Yleisradion lahjoittamalla äänitteellä kuuluu, kuinka Adolf Hitler selostaa Mannerheimille toisen maailmansodan vaiheita ja ottaa esiin yllättyneensä, millaisen vastuksen Neuvostoliitto on sodankäynnissä tarjonnut. Kuva: vtap
Maanantaina Lahden Radio- ja tv-museo sai uuden, poikkeuksellisen lisän kokoelmiinsa. Peruskorjatun museon avajaisissa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen luovutti museolle äänitteen, jolla puhuvat marsalkka Mannerheim ja valtakunnankansleri Adolf Hitler.

Äänite nauhoitettiin Mannerheimin 75-vuotispäivänä kesällä 1942 Mannerheimin salonkivaunussa. Hitler piti lyhyen onnittelupuheen ja luovutti marsalkalle korkean saksalaisen kunniamerkin.

Onnittelupuheen nauhoitukseen oli saatu ennakkoon Hitlerin lupa. Puheen äänityksestä vastasi Yleisradion teknikko Thor Damen, mutta sitä valvoi päämajan tiedotusosaston päällikkö, kapteeni Kalle Lehmus.

Kahvipöytäkeskustelun nauhoituksesta ei ollut sovittu
Salonkivaunussa alkoi kuitenkin vapaamuotoinen, saksankielinen keskustelu, jonka nauhoittamisesta ei ollut sovittu etukäteen. Damen alkoi äänittää keskustelua, mutta Kalle Lehmus käski lopettaa äänityksen, kun keskustelun luonne selvisi.

17-minuuttinen nauhoitus on tiettävästi ainoa dokumentti Hitlerin ei-julkisesta puhe- ja keskustelutyylistä. Nauhalla Hitler ottaa esiin muun muassa sen, kuinka yllättävän hyvin Neuvostoliitto oli hänestä varustautunut toisessa maailmansodassa.

Nauhoituksen jälkeen nauha luovutettiin pian sinetöitynä valtion “tiedoituslaitoksen” sensuuripäällikkö Kustaa Vilkunalle, joka puolestaan lahjoitti sen Yleisradiolle vuonna 1957.

Nauhoitteesta on aikoinaan teetetty saksankielinen litterointi, joka on myös käännetty suomeksi. Litterointi ja käännös annettiin alkuperäisen ääninauhan mukana Radio- ja tv-museolle.


ESS

http://www.ess.fi/uutiset/kulttuurijaviihde/art2349776