Hitler Mannerheimin vieraana 1942

Äänitteellä on nyt uusi koti:

KULTTUURI JA VIIHDE 18:13 Päivitetty: 18:13
Radio- ja tv-museo sai historiallisen lahjoituksen: salaa äänitetty nauha Hitlerin ja Mannerheimin tapaamisesta
1624169.jpg

Yleisradion lahjoittamalla äänitteellä kuuluu, kuinka Adolf Hitler selostaa Mannerheimille toisen maailmansodan vaiheita ja ottaa esiin yllättyneensä, millaisen vastuksen Neuvostoliitto on sodankäynnissä tarjonnut. Kuva: vtap
Maanantaina Lahden Radio- ja tv-museo sai uuden, poikkeuksellisen lisän kokoelmiinsa. Peruskorjatun museon avajaisissa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen luovutti museolle äänitteen, jolla puhuvat marsalkka Mannerheim ja valtakunnankansleri Adolf Hitler.

Äänite nauhoitettiin Mannerheimin 75-vuotispäivänä kesällä 1942 Mannerheimin salonkivaunussa. Hitler piti lyhyen onnittelupuheen ja luovutti marsalkalle korkean saksalaisen kunniamerkin.

Onnittelupuheen nauhoitukseen oli saatu ennakkoon Hitlerin lupa. Puheen äänityksestä vastasi Yleisradion teknikko Thor Damen, mutta sitä valvoi päämajan tiedotusosaston päällikkö, kapteeni Kalle Lehmus.

Kahvipöytäkeskustelun nauhoituksesta ei ollut sovittu
Salonkivaunussa alkoi kuitenkin vapaamuotoinen, saksankielinen keskustelu, jonka nauhoittamisesta ei ollut sovittu etukäteen. Damen alkoi äänittää keskustelua, mutta Kalle Lehmus käski lopettaa äänityksen, kun keskustelun luonne selvisi.

17-minuuttinen nauhoitus on tiettävästi ainoa dokumentti Hitlerin ei-julkisesta puhe- ja keskustelutyylistä. Nauhalla Hitler ottaa esiin muun muassa sen, kuinka yllättävän hyvin Neuvostoliitto oli hänestä varustautunut toisessa maailmansodassa.

Nauhoituksen jälkeen nauha luovutettiin pian sinetöitynä valtion “tiedoituslaitoksen” sensuuripäällikkö Kustaa Vilkunalle, joka puolestaan lahjoitti sen Yleisradiolle vuonna 1957.

Nauhoitteesta on aikoinaan teetetty saksankielinen litterointi, joka on myös käännetty suomeksi. Litterointi ja käännös annettiin alkuperäisen ääninauhan mukana Radio- ja tv-museolle.


ESS

http://www.ess.fi/uutiset/kulttuurijaviihde/art2349776
 
Puolustusvoimat päivitti kuva-arkistoaan: Kaikki Adolf Hitlerin Suomen-vierailun ainutlaatuiset kuvat löytyvät nyt verkosta

https://yle.fi/uutiset/3-10362257

Kasvissyöjät ovat verenhimoisia.

Adolf Hitler ei käyttänyt alkoholia ja lisäksi hän oli kasvissyöjä. Siksi hänelle tarjottiin alkuruoaksi muna-riisi- ja kaalipiirakoita sekä parsakeittoa. Pääruokana oli vihannesvanukas. Jälkiruokana olleeseen hedelmäsalaattiin Hitler ei koskenut, sillä sen valmistamiseen oli käytetty alkoholia. Ruokajuomana Hitlerillä oli teetä ja kivennäisvettä. Muu juhlaväki sai lounaalla lohikeittoa ja täytettyä hanhea sekä ruokajuomaksi viiniä sekä shampanjaa.

Aatu ei koskenut boolimaljaan, mutta muut piristeet tiettävästi kelpasivat.
 
Viimeksi muokattu:
Jaahas, päälle yhdeksänkymppinen veteraani kertoo että 4.6.42 Aatun Fw-200 Condor oli Jääsken ilmatorjunnan putkien edessä ja että tykkimiehillä osapuilleen sormi liipaisimella tunnistamatonta konetta sihtaillessaan. Näinköhän ? Jääskestä on nimittäin matkaa Immolan kentälle melko lailla. Ja käsittääkseni Condor ei käynyt lähelläkään Jääskeä.

 
Back
Top