Tuntuu että Maidan ei tiedä mikä ilmalämpöpumppu on, enkä minäkään. Ei ole tullut otettua selvää kun ei ole itselle ajankohtainen laite.
Netti on täynnä kuvia ja artikkeleita ilmanlämpöpumpuista 10 vuoden aikana. Ei tullut minuakaan vastaan aikaisemmin, paitsi selvitin asian koneellisesta ilmastoinnista, kun vuosi sitten alkanut miettia asunnon vaihtoa. Yhdelläkään tutulla ei ollut mitään hyvä sanottava sitä: veto ja tukkoisuus olivat päällimmäisenä. Kaikki asuvat kerrostaloissa, joten omakotitalossa voi tilanne olla toinen.
Nyt olen lukenut ilmavaihtopumuista niin paljon että korvista tulee ulos, vähitelleen selvisi ettei laite ole uusavuttoman ja vastuttoman laite. Kuten sekin miksi tälläistä sallitaan kerrostaloissa. Ja varjele jos kaikkia pakotetaan ottamaan sellainen, katkaisemalla patterilämmitys.
On eri asia, että jonkun virastoon tulee sellainen, mutta kun mennään ihmisen yksityisalueelle ja sanotaan että tästä lähtien me päätetään mitä ilma sinä hengität. Kuten kirjoitin nyt ei ole mitään ongelma lämmityksen eikä sisäilman kanssa, mutta kun lobbajat kalastaa sieltä jossa ei pitää. Ja kun asian liittyy isännöitsijä ja hallitus, niin se muuttuu huolestuttavaksi.
Mainostajien puheet ovat mitä ovat, heidän mukaan ILP tekevät vaikka mitä: lämmittävät, viilentävät, ilmakin niistä tulee taivallisen puhdasta, tästä ne vakuuttaa näyttämällä pestävät filtterit yms, kaukosäätimellä toimivat hienot toiminnot, (joita voi myös hakkeroidaa kuulemma) mainostavat rahasäästöä, vaikka asiasta voi olla monta mieltä.
Ja kuitenkin on toisenlaisia ääniä. Ongelmista ei puhuta.
"Ilmaläpöpumpu voi aiheuttaa kosteusongelman" Yle Uutiset.
Siinä on maininta että riskeista esim.että ne saattavat kerätä kosteutta rakenteisiin. Ja näin ilmastossa, jolloin muutenkin kosteus lisääntyy. "Niillä halutaan vaikuttaa sisäilman laatuun, joko sitä halutaan viiletää, kosteutta tai sitten raikastaa. Niiden kanssa sisäilma voi myös huonontaa. Asumisterveysliiton asiantuntija Hannele Rämö muistuttaa.
Ne voi erittää otsonia, ja se muodostaa lähtöaineiden kanssa ei-toivotun reaktion. Niiden kanssa hän kehottaa olemaan jo ostostilaanteissa jo varuillaan.
Jäähdytys saataa kerätä kosteutta. Ongelman saatta muodostaa myös sisäilman viilentäminen. Riskinä on jos sisäilma viilennetään ulkoilmaa kylmemmäksi saattaa ilman kosteus tiivityä kosteussulun väärälle puolelle.
- Sisätilaa kesällä jäähdytettäessä kosteusvirta saattaa kääntyä ulkoa sisälle varsinkin jos ulkona on lämpimämpää ja kosteampaa kun sisällä. Vielä jos höyrysulku on rakenteen sisäpinnassa on vaarana, että kosteus tiivistyy höyrysulun ulkopuolelle, rakennustekniikan lehtori Timo Lehtoviita Saiman ammattikorkeakoulusta muistuttaa".
Leehtoviidan pientalojen jäähdyttäminen on verraten uusi ilmiö. Lisäksi rakennukset eivät alun perin suunniteltuja jäähdyttäviksi.
.....
Vaikka kirjotus 8 v vanha, niin mitään ei muuttunut.