Homeiset talot/koneellinen ilmastointi/ilmalämpöpumppu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Maidan
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tuollaiset laitteet yleensä kerrostaloissa kuuluu taloyhtiön vastuulle eli kiinteistöhuoltofirman hoidettaviksi. Minulla on yks kämppä vuokralla ja sieltä käydään kahdesti vuodessa vaihtamassa ilmastoinnin suodattimet.
Kahdesti vuodessa?? :oops::ROFLMAO:
1579448648968.png

1579448718899.png
Tämä on allergia liiton hyväksymä ja suosittelema suodatinkangas Filtrete joka läpäisee 100% ilma ja pitää 99% pienhiukasista. Täältä se näyttää tasan viikon päästä! Enkä asu edes keskustassa, eikä vilkasta ajotieta ole ihan vieressä.
Filtrette pitää vaihtaa heti kun se tummuu, on myös maininta että ainakin 1/2 vuodessa. 1/2 vuodessa se olisi jo saaste pommi, itse asiassa jo 1kk päästä.

Sain lääkäriltä vihjen vaihtaa sitä niin usein kun mahdollista, ja jos vaihtoväli kuukausi niin laittaa päälle hengityssuojan. Minulle ei ole vaikea vaihtaa 1-2 kerta kuukaudessa, mutta päättyin kerran viikossa, valmiit palat leikattu, ei muuta kun maalariteipulla. Kesäisin laitan suodatinkankaan uloimmalle raamillee, jossa on verkko.
Tämä on työläämpi ja kangasta kuuluu enemmään. Kangas on myös kallis. Kerta-annoksena sen hengitysteihin jos saa suojamattomana, niin voi vähittelleen vahingoitaa keuhkoja.
 
Thaimaassa katsoin kun avasivat 10 vuotta käytössä olleen koneen, ei koskaan puhdistettu eikä mitään ihmeempää ollut sisällä.
On epäselvä, mitä tarkoitat "sisällä" sanalla, filtteria? Mikä laite oli?Onko kuvia? Onko Thaimaan hotelli rannalla? On se ihme että Kyproksen rannalla seisovassa Protaras kylän hotellissa ulkiksen parveekkellä oleva laite oli niin töhnässä, etten uskoisi silmiä, itse "air conditional" eli sisällä seinässä oleva laite oli päältä kaunis, sisälle en katsonut,riitti kun käynnistin sen päälle ja löyhä oli kuten kuvasinvistissa s.1.

En usko että Kyproksen kylän ilman laatu niin saastainen Thaiman verrattuna.
 
Ilmalämpöpumppu voi toki levittää mikrobeja, mutta on siinä omaa tyhmyyttä jos niin käy. Asianmukaisesti puhdistettu laite ei sitä tee. Eli se suodattimien säännöllinen puhdistus.
Mikä suodatin se on?

Yllä kuva Filtreten vaihdettavasta suodatinkankaasta, pestäväksi tarkoitetut suodattimet ymmärttäkseni ovat luokka nolla suodatinteholla, enemmään ovat ötökkä "suodattimia"?

Kapoissa on Sini suodatinkangas, sellainen ohut ja kevyt vaikka se olisi vuosi ikkunassa, se olisi tuskin likainen. Ja siellä lukee että suodata vaikka mitä, sidepölytkin. Testin tein itse.
Sini on lähes vitivalkoinen, ja Filtrete on tummunut heti.
 
Tuo ei suodata mitään, ihan verkko vaan. Onko tämä siis ainoa suodatin? Vai onko siellä sisällä joku muu vielä. Näyttää sellaiselta mitä minun ilmapuhdistus laiteessa, sitä kuulemma voi pestää.
mitään tolkkua sitä ei oikeastaan ole, vaikka oli testin paras joskus. Kyllä siinä pölyt tarttu, siihen uloimaiseen mustaan filtterin. Hiilidiltteriko se oli, mutta koska teen kostea siivous sitä on kuitenkin vähän. Luulen että koko touhun hyöty on vähäinen. En laita koskaan sitä päälle kun olen sisällä, koska liikkuva ilma ei tuntu hyvältä. Tunnen vetoa, ja voi jopa yskähdellä.

Itse voin parhaiten vain ulkoilmassa,ja minulle parhaiten sopii kun ilma tulee tuletusikkunasta ja poistuu jostain ovesta. nopea ristituletus ja mielummin tälläinen suodatus mitä näytin kuvassa.

Mitään mekaanista yms ilman käsittelyä, koska se vain pölyttää ilma.

Helteiden ajaksi päättin ostaa Dysonin , joka viilentää. Se on ilmanpuhdistuslaite. Sitten se hellekuukauden jälkeen laite menee kaappiin. Mitän home-mikrobi-levittäviä hirvityksiä seinälle en kaipaa, kuten en kaipa mitään pölytystä sisällä.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä se suodattimen pitäisi olla ellei verkko? Verkon tiheydestä sitten riippuu kuinka iso partikkeli menee läpi tai jää kiinni.
 
Mitä se suodattimen pitäisi olla ellei verkko? Verkon tiheydestä sitten riippuu kuinka iso partikkeli menee läpi tai jää kiinni.
Nyt en oikein ymmärrä kysymystäsi. Haluatko sanoa että laitteseen menee eri ilmapartikkelit kun ulkoilmassa?

Tuo kuvan ilmanlämpöpumpun verkkoon suottaisi vain hiekat ja ötökät. Jos sen päälle laittaisi tätä allergialiiton suosittelema mikrokuitukangasta, se olisi tummunut jo hyvin nopeasti, ja ihmset omin silmin näkisi mitä paskainen ilma tulee sinne sisään, ja suodatin pitää vaihtaa pian.

Sen sijan he kyseenalaistamatta luottavat että tälläinen suodatin mitä kehotetaan huuhdota, suodata ilman. Ai niin, joku tulee sitten kerran vuodessa varmaan imuroimaan ja tsekkamaan jotain sisältäTämä on hölynpölyä.

Kyllä se ilma lämmitä ja viilentää, mutta huonoa ilma, joka se pahentaa vielä pitämällä huolta jo sisällä olevan pölyn pyörättämisestä, pahentaen tilannetta, eikä se sitä puhdista niin, kun mainostajat antaa ymmärtää.

Kun tälläinen laite lisäksi maksaa, aiheuttaa liian monelle hengitystieongelmiä, niin tuntuu uskomatomalta että tästä tulossa jo lähes maan tapa. Vedotaan säästöön, mutta ei lasketa kuinka paljon vahinkoa se aiheuttaa, ja paljonko sitä "säästetään" terveysmenoissa.

Minusta tämä on vimma, sama kun vesisängyt aikanaan.
 
Mitä se suodattimen pitäisi olla ellei verkko? Verkon tiheydestä sitten riippuu kuinka iso partikkeli menee läpi tai jää kiinni.
On tämäkin suodatin:

Jos tuo ilmalämpöpumpun verkkosuodatin olisi tämä, niin ihmiset järkyttyisivät neuvolle vaihtaa tai huuhtoa sen kerran kahdessa kuukaudessa tai puolessa vuodessa.
Tämä likainen suodatin on kun ongelmajäte, sitä pitää käsitellä suojausmaskin kanssa. Ja sitten voi ruveta pohtimaan mitä kaikki saastetta sen kautta tuli hengitettyä.

Jos tätä lue laitteiden myyjää, niin voin vain kuvitella kuinka se tärisee pyhästä vihasta nyt.
 
Viimeksi muokattu:
No eihän tuollaista helvetinkonetta kenenkään ole pakko itselleen laittaa :)
itsellä tosin on, kuten myös koneellinen ilmanvaihto. 20 vuotta asunut, siitä ajasta ollut ILP 10 vuotta.
Koko perhe on terve ja talo myös. Että näinkin voi käydä.
 
  • Tykkää
Reactions: KIM
Ensinnäkin se on ilmalämpöpumppu, ei lämpöilmapumppu.

Toisekseen se on helkkarin hieno laite olla olemassa. Meillä parantaa asuinmukavuutta talvella (= ei tarvitse lämmittää yläkerran tulisijoja) ja erityisesti kesällä (= ei tarvitse hikoilla sisällä ja saa nukuttua yöt).

Kolmanneksi, kuten yläpuolella jo todettiin, ILP:n sisäyksikön (joka on muuten käytännössä äänetön) pölynsuodattimella ei ole mitään tekemistä noiden ulkoa asuntoon tulevaa ilmaa suodattavien systeemien kanssa.

Mene sinne infotilaisuuteen ja opi. (y)
 
Ilmalämpöpumppu on ilmalämpöpumppu, eikä mikään ilmanpuhdistuskone. Tuon "itikkaverkon" on tarkoitus suojata laitteen kennoja JO huoneilmassa olevalta pölyltä ja paskalta.
En minä väittänytkään sitä ilmanpuhdistuskoneksi.
Ja bingo - tuolla itikkäverkon takana, kuten selvisi nyt, ovat kennot!

Mutta kun "itikkaverkko" jota suositellaan huuhdeltavaksi/imuroittavaksi ei suojaa ainakaan hienolta pölyltä. Koska jos se suojasi sitä, se olisi tiedossa. Ts kennot kestää hienon pölyn, sidepölyn, homeen ja muun paskan.

Jos asunto on siivoton ja homeinen, sitä se tulee pyörittää sitten ympärillään ja sitä saa naapuritkin maistaa?
No olipa järjen voitto ja edistys, Ilon Musk "tupakoi hermostuneesti vieressä" kadehtien.
 
Viimeksi muokattu:
Tuntuu että Maidan ei tiedä mikä ilmalämpöpumppu on, enkä minäkään. Ei ole tullut otettua selvää kun ei ole itselle ajankohtainen laite.
 
No eihän tuollaista helvetinkonetta kenenkään ole pakko itselleen laittaa :)
itsellä tosin on, kuten myös koneellinen ilmanvaihto. 20 vuotta asunut, siitä ajasta ollut ILP 10 vuotta.
Koko perhe on terve ja talo myös. Että näinkin voi käydä.
Asutko omakotitalossa?
 
Tuntuu että Maidan ei tiedä mikä ilmalämpöpumppu on, enkä minäkään. Ei ole tullut otettua selvää kun ei ole itselle ajankohtainen laite.
Netti on täynnä kuvia ja artikkeleita ilmanlämpöpumpuista 10 vuoden aikana. Ei tullut minuakaan vastaan aikaisemmin, paitsi selvitin asian koneellisesta ilmastoinnista, kun vuosi sitten alkanut miettia asunnon vaihtoa. Yhdelläkään tutulla ei ollut mitään hyvä sanottava sitä: veto ja tukkoisuus olivat päällimmäisenä. Kaikki asuvat kerrostaloissa, joten omakotitalossa voi tilanne olla toinen.

Nyt olen lukenut ilmavaihtopumuista niin paljon että korvista tulee ulos, vähitelleen selvisi ettei laite ole uusavuttoman ja vastuttoman laite. Kuten sekin miksi tälläistä sallitaan kerrostaloissa. Ja varjele jos kaikkia pakotetaan ottamaan sellainen, katkaisemalla patterilämmitys.

On eri asia, että jonkun virastoon tulee sellainen, mutta kun mennään ihmisen yksityisalueelle ja sanotaan että tästä lähtien me päätetään mitä ilma sinä hengität. Kuten kirjoitin nyt ei ole mitään ongelma lämmityksen eikä sisäilman kanssa, mutta kun lobbajat kalastaa sieltä jossa ei pitää. Ja kun asian liittyy isännöitsijä ja hallitus, niin se muuttuu huolestuttavaksi.

Mainostajien puheet ovat mitä ovat, heidän mukaan ILP tekevät vaikka mitä: lämmittävät, viilentävät, ilmakin niistä tulee taivallisen puhdasta, tästä ne vakuuttaa näyttämällä pestävät filtterit yms, kaukosäätimellä toimivat hienot toiminnot, (joita voi myös hakkeroidaa kuulemma) mainostavat rahasäästöä, vaikka asiasta voi olla monta mieltä.


Ja kuitenkin on toisenlaisia ääniä. Ongelmista ei puhuta.
"Ilmaläpöpumpu voi aiheuttaa kosteusongelman" Yle Uutiset.
Siinä on maininta että riskeista esim.että ne saattavat kerätä kosteutta rakenteisiin. Ja näin ilmastossa, jolloin muutenkin kosteus lisääntyy. "Niillä halutaan vaikuttaa sisäilman laatuun, joko sitä halutaan viiletää, kosteutta tai sitten raikastaa. Niiden kanssa sisäilma voi myös huonontaa. Asumisterveysliiton asiantuntija Hannele Rämö muistuttaa.

Ne voi erittää otsonia, ja se muodostaa lähtöaineiden kanssa ei-toivotun reaktion. Niiden kanssa hän kehottaa olemaan jo ostostilaanteissa jo varuillaan.
Jäähdytys saataa kerätä kosteutta. Ongelman saatta muodostaa myös sisäilman viilentäminen. Riskinä on jos sisäilma viilennetään ulkoilmaa kylmemmäksi saattaa ilman kosteus tiivityä kosteussulun väärälle puolelle.

- Sisätilaa kesällä jäähdytettäessä kosteusvirta saattaa kääntyä ulkoa sisälle varsinkin jos ulkona on lämpimämpää ja kosteampaa kun sisällä. Vielä jos höyrysulku on rakenteen sisäpinnassa on vaarana, että kosteus tiivistyy höyrysulun ulkopuolelle, rakennustekniikan lehtori Timo Lehtoviita Saiman ammattikorkeakoulusta muistuttaa".

Leehtoviidan pientalojen jäähdyttäminen on verraten uusi ilmiö. Lisäksi rakennukset eivät alun perin suunniteltuja jäähdyttäviksi.
.....
Vaikka kirjotus 8 v vanha, niin mitään ei muuttunut.
 
Viimeksi muokattu:
Ensinnäkin se on ilmalämpöpumppu, ei lämpöilmapumppu.

Toisekseen se on helkkarin hieno laite olla olemassa. Meillä parantaa asuinmukavuutta talvella (= ei tarvitse lämmittää yläkerran tulisijoja) ja erityisesti kesällä (= ei tarvitse hikoilla sisällä ja saa nukuttua yöt).

Kolmanneksi, kuten yläpuolella jo todettiin, ILP:n sisäyksikön (joka on muuten käytännössä äänetön) pölynsuodattimella ei ole mitään tekemistä noiden ulkoa asuntoon tulevaa ilmaa suodattavien systeemien kanssa.

Mene sinne infotilaisuuteen ja opi. (y)
Eka lauseestasi en valitettavasti saanut selvä mihin viittaat. Omakotitalossa varmaankin hyvä, löysin kirjoituksen että "pientalojen ja rivitalojen tulevaisuuden ainoa taloudellinen ja järkevä lämmitysmuoto niin ilmaston kuin ekologisuuden kannalta on suora sähkölämmitys täydennettynä ilmalämpöpumpulla" (Taloussanomat, Ilta-Sanomat, v 2016).

Mutta nyt kysymys kerrostalosta.

Millä tavalla se voi olla hieno kerrostalossa, jossa nyt jo kaikki kunnossa, paitsi muutamassa pienessä asunnossa etelään, niistä joku kenties haluakin, mutta ymmärsin että nyt alkavat vaikka itsellänikin osa asunnosta etelään, en laittaisi sellaista, koska en näe mitään järkeä laittaa sitä yhden hellekuukauden takia.
Jos menen infotilaisuuteen niin vain sen takia että haluan tietää miten uusavuttomat pärjää sen kanssa, jos onnistuvat homehduttamaan sitä ja levittävät sen ympärillään.

Samassa kirjoituksessa mainitaan:
"Suodattimet pitää puhdistaa kunnolla vähintäin kerran kuukaudessa, mieluusti joka toinen viikko. Jos pumppu pyörittää likaista sisäilma jatkuvasti, likaa jää myös suodattimeen. Se voi homehtua ja puhaltaa homeista ilmaa huoneisiin. Talvella pitää seurata, että ulkoyksikköln ei pääse kertymään liika jäätä. Jos se jäätyy tukkoon, laite ei juuri toimi".

1)Miten tämä stemmaa neuvon kanssa että tämän "hienon laitteen huolto on huoltoyhtiön?
2)Tuleeko huoltoyhtiö juoksemaan oikeasti joka toinen viikko putsamassa uusavuttoman suodatinta?
3) Jos uusavuttomaan laite pääsee homehtumaan, niin tietääkseni kaikki saavat maistaa sitä hometta, rappukäytävässäkin, viereisessä asunnossa. Eikäs homeitiöt kulke kaikista raoista? Jos tämän "hienouden" omistava asukas ei ole niinkään herkkä homeelle, ainakaan heti, niin joku naapuri alkaa yskiä, mutta käytännössä hän ei voi tehdä mitään, vaikka tietää ettei kaikki ole kohdalla nyt. Eihän sen uusavuttomaan luo voi mennää tarkastuskäynnille katsomaan miten paskakunnossa se "hienous" on.
4) mitä tapahtuu jos tämä "hienous" tulee jo valmiiksi kosteusvaurioiseen ja homehtuneiseen asuntoon?
 
Viimeksi muokattu:
Olen vahingossa laittanut ketjun "kotimaan uutisiin", tarkoitus oli laittaa "yleisen keskusteluun". En ehtinyt kiireiden takia pyytää siirtämistä, kun oli niin paljon tutkittava, mutta aikomus oli. Nyt huomasin että ollankin iltavapaissa :oops:

En oikein tajua kyllä miten voi keskustella näin tärkeastä aiheesta kun sisäilma ja home iltavapaat osiossa.
Voisitteko siirtää aihe "Yleinen keksustelu"?

"
Suomessa talot rapistuvat tai remontoidaan pilalle, ja ihmiset menettävät rahansa.
Suomessa talot homehtuvat, ja ihmiset menettävät terveytensä.
Suomessa talot puretaan ja ympäristö täyttyy saasteista, joista rakennukset on tehty.
Nämä ongelmat ovat tiedossa.

Silti rakennuslainsäädäntömme perustuu nurinkuriseen ajatteluun, jossa sähkönkulutusta yritetään vähentää sähkölaittein, myrkytyksiä myrkyin ja kiinteistöjen arvon romahtamista yhä uusin arvottomin kiinteistöin. Kaikki tämä tehdään kestävän kehityksen nimessä.


Lars-Erik Mattila: Tulevaisuuden kerrostalo
 
Ihmiset ei enää tiedä mitä haluavat ja mikä on mahdollista. Pitäisi olla painovoimainen ilmanvaihto ja samalla hyvä suodatus, hengittävä talo ja hyvä ääneneristys jne jne. Usein ne ovat yhdessä mahdottomia.

Itse haluaisin täydellisen pullotalon. Peltikoolaus ja uretaaniseinät-katto ja -lattia sekä koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla + varaava takka+ ilmastointi. Uretaaniin ei mikään vesi imeytyisi ja saisi olla sen suhteen huoleton. Lasi- ja kivivilla lämpöeristeenä taitaa olla yksi isoimmista onnettomuuksista jonka suomalainen rakentaminen on kohdannut.

Mikä Dyson sinulla Maidan on? Mainitsit sen viilentävän? En löytänyt sellaista heidän sivuilta. Tarkoitatko että se viilentää ilmavirralla? Eli silloin se olisi ilmansuodatuksella oleva puhallin.

Tuo teippiviritys suodatinkankaalla pienentää ilmavirtaa kanavasta. Koitappa kehittää rautalangasta/verkosta kartio jonka saat kanavan sisään samalla kankaalla verhoiltuna. Näin saat enemmän suodatuspinta-alaa. Vanhassa talossa saattaisi olla myös hyvä rassata kanavat puhtaiksi.

Ilmalämpöpumppu ei tuo ilmaa uloa sisälle, se vain kierrättää sisäilmaa. Eli sen ei tarvitse suodattaa ilmaa koska koet sen jo hyväksi. Tosin niihin saa suodattimia allergisille jos ilma sisällä koetaan muuten huonoksi.

Yksi esimerkiksi:
"Plasma Anti-Allergy Enzyme allergiasuodatin Mitsubishi Electric FD ilmalämpöpumppuun
Plasma Anti-Allergy Enzyme ilmalämpöpumpun allergiasuodatin suodattaa bakteereita, siitepölyä ja muita allergeeneja suodattimen sisältämän staattisen varauksen ja laitteen plasmaelektrodiyksiön avulla huoneilmasta. Allergeenien neutralisointi tapahtuu ilmalämpöpumpun suodattimen sisältämien synteettisten entsyymien avulla.

On suositeltavaa puhdistaa ilmalämpöpumpun suodattimet kolmen kk:n välein ja vaihtaa lisäsuodattimet 12 kk:n välein."

Ja muista: noiden asiantuntijoiden haastatteluissa on osana tarkoitus saada koko asia heidän hoidettavaksi eli rahastus. Sama tarkoitus kun jokakeväisessä rengasfirmojen pelottelussa, että kuinka maallikot eivät tiedä oikeita momentteja ja pultteja pelti/aluvanteisiin. ISO VAARA Ja ajatelkaa lapsia!

Osin nämä ovat onnistuneet peloittelussa kun lämpöpumppujen asentaminen vaatii nykyään "ammattimiehen".
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top