Horneteja pidetään maassa ja laivoja satamissa – HS: Armeijalla salainen säästöohjelma

Merten sheriffi

Supreme Leader
BAN
Twiittaa
10.10.2015 - 08.20
PUHEENAIHE
Horneteja pidetään maassa ja laivoja satamissa – HS: Armeijalla salainen säästöohjelma
hornet-ilmavoimat.jpg

Kun puolustusvoimat säästää, Hornetien lentotunteja karsitaan.

Ilmavoimat


Puolustusvoimat joutuu säästämään kymmeniä miljoonia lähivuosina. Helsingin Sanomien näkemän salaisen ohjeen mukaan toimintamenoissa on merkittävä rahoitusvaje vuosina 2016 - 2020.

Säästöt merkitsevät muun muassa sitä, että Hornet-hävittäjiä ja HN90-helikoptereita ei voida käyttää entiseen tapaan. Myös sotalaivoja on pidettävä yhä enemmän satamissa.

Säästöjä kursitaan HS:n mukaan kasaan hyvin laajalla kirjolla. Soittokunnilta aiotaan viedä 100 000 euroa ja perinteisten upseerikerhojen eli varuskuntakerhojen vuokrasopimukset irtisanotaan ja neuvotellaan uudelleen.

Suomen sotilas ei pääse kohtaa pöpelikköönkään entiseen tahtiin. Varusmiesten maastovuorokausien määrää aiotaan pudottaa 35:stä 30:een vuodesta 2017 lähtien.

Helsingin Sanomien juttu
 
Onneksi hankintoja ei ole kuin noin 10mrd:n edestä...
 
Vuonna 2020 hankinnat on syöty nollaan ja sitten alkaa ydintoiminnoista säästäminen.
 
Hieno homma että armeijalle luvattiin se 300 miljoonaa lisää hankintoihin. Nyt saman verran voi sitten siirtää hankinnoista toimintaan ja silti molemmilta sektoreilta leikataan.
 
Jos ei muuta niin uhkakuvat menevät uusiksi...
 
Suomessa kuitenkin pitkät perinteet sillä että turvallisuus hoidetaan talousraamien puitteissa ja uhkakuvat laitetaan vastaamaan sitten käytössä olevaa rahamäärää... Joku voisi sanoa sitä itsepetokseksi mutta mistäpä minä tiedän
 
Joo uskottava itsenäinen puolustus. Kyllä joutuu ihmettelemään näitä puheita lisämäärärahoista ja sitten kohta tulee uutinen salaisista säästöistä. Natoa kohti mennään että suhina käy.
 
Ei taida Natokaan pelastaa suomen puolustusta heikkenemiseltä.. Sekään ihmeisiin pysty... Monen Natomaan puolustus on suhteellisesti heikommassa kunnossa mitä suomen... Tulee jenkeille kiire jos meinaavat ehtiä joka paikkaan kun muut ovat laiminlyöneet puolustuksensa..
 
Tässä näkyy se 50 miljoonan leikkaus toimintamenoihin. Yhdellä kädellä annetaan, toisella otetaan.

Eikö nyt ole kuitenkin niin että viimeisin toimintamenojen leikkaus kuitataan siirtämällä rahaa hankinnoista toimintaan? Kyse on siis siitä että Pv:n arviot tulevien vuosien rahanmenosta ovat olleet persiillään ja suunniteltua toiminnan tasoa ei saavuteta vaikka suunnitelmien mukaiset toimintamäärärahat ovatkin käytettävissä. Sen lisäksi että paikataan poliitikkojen leikkauksia joudutaan paikkaamaan myös puolustushallinnossa tehtyjä virheitä. Joku on siis jälleen kerran laskenut väärin ja toisaalta puolustusvoimauudistuksella ei saavutettu sille asetettuja tavoitteita. Pv ei ole ennenkään osannut hallita omasta toiminnastaan syntyviä kustannuksia joten ei tämä yllätys ole. Ehkä remmiin pitäisi saada enemmän muualla kuin Kadiksessa koulutettuja talouspuolen ihmisiä?
 
Koko Suomen puolustusvoimat ja tehtävät pitäisi miettiä realistisesti uusiksi... Lopputuloksesta sitten vetää johtopäätökset = Joko lisätä rahaa, hakea NATO:n jäsenyyttä tai sitten molemmat. Toki vaihtoehto on sekin, että rahaa ei lisätä ja NATOon ei uskalleta hakea mutta silloin pitäisi olla sentään rehellinen, että koko maata ei voida puolustaa kaikissa tilanteissa ja kaikkia mahdollisia vihollisia vastaan. Tuollainen nykyisen kaltainen itselle valehtelua ei luo minkään näköistä pelotetta vaan väärän mielikuvan niiden mielissä jotka tajuavat armeijasta ja maanpuolustuksesta yhtä paljon kuin sika pingiksestä.
 
Huolestuttavinta yllämainitussa uutisessa on taas tuo sana "salainen", miksei kansalaisille voida kertoa totuutta puolustuskyvystämme?

Suomessa tuntuu olevan pitkä perinne kansalaisten ja äänestäjien harhauttamisessa maanpuolustustamme koskevissa asioissa. Suomen puolustuskyky on päättäjiemme mukaan ollut "itsenäinen ja uskottava" koko sotien jälkeisen ajan, samoin kuin "koko maata on puolustettu" juhlapuheissa yhtä tehokkaasti aina 1950-luvun alusta 2010-luvulle.

Tämä kaikki siitä huolimatta, että niin puolustukseen käytettävissä olevissa taloudellisissa resursseissa kuin varsinaisissa joukkojen kokoonpanoissa ja varustuksessa on ollut huomattavia vaihteluita tällä aikavälillä. Esimerkiksi Lappia on puolustettu juhlapuheissa yhtä uskottavasti ja tehokkaasti riippumatta siitä, että onko alueella edes sijainnut yhtäkään varuskuntaa, samoin kuin tänä päivänä vaikka Pohjois-Karjalan kohdalla.

Kaikista huvittavin näistä puolustustamme koskevista yleisistä fraaseista taitaakin olla usein hoettu "maata ei puolusteta varuskunnista käsin".

Vähääkään asiaan perehtynyt tarkkailija voisi esittää vastakysymyksen, että no mistä käsin maata sitten puolustetaan, jos ei varuskunnista käsin? Tavallinen kaduntallaajakin nyt varmasti tajuaa, etteivät varuskunnat ole mitään linnoituksia, joihin sodanajanjoukot linnottautuvat vihollista vastaanottamaan. Silti niillä on kuitenkin monia muita puolustuksemme kannalta tuiki tärkeitä tehtäviä liittyen esimerkiksi joukkotuotantoon, koulutukseen, valmiuteen, sekä materiaalin varastointiin, ylläpitoon ja huoltoon.

Varsinkin jos sitten mennään Ilmavoimien ja Merivoimien puolelle, niin näillä parjatuilla varuskunnilla on jo kriittistä merkitystä ihan puolustushaarojen operatiivisen toiminnan kannalta. Myös Maavoimien puolella tilanne on kuitenkin se, että rannikkojääkäreitä on hiukan hankala kouluttaa Lapissa, eikä arktisen sodankäynnin joukkojen koulutus välttämättä suju parhaiten Hankoniemellä. Sitä paitsi nykysodankäynnissä kun sodan ja rauhan raja on koko ajan hämärtynyt, niin varuskunnilla alkaa olla entistä suurempaa merkitystä myös operatiivisen valmiuden kannalta. Ei välttämättä ole ihan paras ratkaisu jos muun muassa pääkaupunkiseudulla ei sijaitse vähintään yhtä varuskuntaa.

Varuskunnat ovat kuitenkin lähestulkoon ainoita laitoksia, joiden alueella Puolustusvoimilla on jatkuvaa läsnäoloa ja kykyä reagoida monipuolisesti nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Vielä jos mennään varsinaista sodankäyntiä alhaisemmille kriisin asteille, niin mistäköhän käsin Puolustusvoimat lähes 100%:issa tapauksista lähtee suorittamaan esimerkiksi virka-aputehtäviä? Lisäksi täytyyhän joukkotuotettavien ja kertautettavien joukkojen jossain harjoitellakin. Kyllähän se nyt niin vaan menee, että merkittävä osa PV:n harjoitusalueista sijaitsee, jos ei varsinaisen varuskunta-alueen sisäpuolella, niin ainakin sen välittömässä läheisyydessä.

Samoin on mielestäni aikamoista harhakuvitelmaa ajatella, että LKP:n oloissa sodanajanjoukot ilmestyvät jostakin kuin taikaiskusta vastuualueilleen täydessä vahvuudessa, täysin varusteltuna ja koulutettuina ilman, että pahamaineisilla varuskunnilla olisi siinä jotain osaa tai arpaa. Sen kaiken aktiviteetin ei tietenkään tarvitse tapahtua siellä varsinaisen varuskunnan fyysisellä alueella, mutta kyllä siinä alkaa jos jonkinlaisia hankaluuksia ilmaantumaan, jos joukko-osasto alkaa perustamaan joukkoja esim. yli 500 km päässä päätukikohdastaan. Ei tämmöinen toiminta ainakaan ole missään määrin logistisesti tehokasta, joskin joissakin tapauksissa voi olla ainoa mahdollinen vaihtoehto.

Tottakai siinä vaiheessa kun kenttäarmeija mahdollisesti on täydessä sodanajan vahvuudessaan ja ryhmitettynä vastuualueilleen varuskuntien merkitys puolustuksen kannalta alkaa useimmissa tapauksissa olemaan häviävän pieni, mutta jollain siihen vaiheeseenkin on ensin päästävä. Puhumattakaan, että PV:n jokapäiväisen toiminnan täytyy pyöriä ihan rauhanaikanakin niin joukkotuotannon, reserviläisten kertausharjoitusten kuin valmiuden ylläpitämisenkin osalta. Tätä koko palettia nyt ei vaan pyöritetä pelkällä Pyhällä Hengellä, tai edes juhlapuheiden jargonilla. Kyllä siinä tarvitaan ihan silkkaa rahaa, alueita ja toimitiloja joissa tätä toimintaa suoritetaan, sekä käsiä ja jalkoja, jotka tätä toimintaa suorittavat.
 
Viimeksi muokattu:
Tekisi mieleni sadatella miten tiettyihin asioihin löytyy kyllä rahaa aina. Taitaa jäädä lisäksi ne luvatut "rakenteelliset uudistukset" Sipilän porukalta tekemättä...siis valtion menojen perkaaminen sadistisen teurastajan asenteella. Rakenteissa on se perkeleellinen juttu, että niitä saa kyllä paisutettua mutta kun haluat uudistaa, niin siellä onkin vastassa virkamiesten siilipuolustus, kaikki onkin yhtäkkiä elintärkeää vaikkei sitä olisi tehty kuin 10 vuotta...
 
Back
Top