Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Miten tälläistä materiaalia on edes voinut päätyä HS:n käsiin? Tämä on varmasti vakava itsetutkiskelun paikka tiedusteluviranomaisille.
Vieläpä "tietoturvallisuuteen erikoistuneen".
Kouluikäisen lapsen takia en toivo ehdotonta vankeutta, mutta toivottavasti nyt edes vähän pelästyttää tämä. Muussa tapauksessa vaikka 1kk ehdotonta ja panta jalassa päälle plus sakkoa ehkä konkretisoisi että tässä ei olla minkään leikkiasian kanssa tekemisissä. Äärimmillään tällaisella toiminnalla voidaan vaarantaa kymmenien tuhansien suomalaisten henki ja/tai elämänlaatu vielä useammalta.
Arvon foorumitoverit. Tässä kun aamutuimaan kiristelen foliokypäräni leukahihnaa, niin onko täällä jo keskusteltu siitä mahdollisuudesta että voisiko kyseessä olla hallittu tietovuoto PV:n taholta jonkin oman agendan ajamiseksi?
Hoh hoh. Yksinhuoltajaan kohdistettu kotietsintä on paha asia, mutta lapsetonta oli voinut huoletta retuuttaa?
Epätoivolta haisee.
Israelissa ollaan aika lahjakkaita tässä asiassa. Siellä jos jotain vuodetaan, niin 95% kyseessä on ns. hallittu vuoto.
Juuri näin.
Juuri tällaista mietin. Kyseessä ovat ilmeisesti yli 10v vanhat dokumentit. Vainoharhaisessa mielessä herää ajatus, että onkohan vuodettu tarkoituksella punaleimattua, mutta nykypäivänä sisällöltään vanhentunutta/hyödytöntä materiaalia jonkin oman agendan edistämiseksi?
No sieltä tuli asiamieheltämme ulkomailla vankkaa dataa asiasta.
Juuri tällaista mietin. Kyseessä ovat ilmeisesti yli 10v vanhat dokumentit. Vainoharhaisessa mielessä herää ajatus, että onkohan vuodettu tarkoituksella punaleimattua, mutta nykypäivänä sisällöltään vanhentunutta/hyödytöntä materiaalia jonkin oman agendan edistämiseksi?
Varsinkin kun jutun sisältö oli kuin Viestikoelaitoksen puffi... Tätä teoriaa vastaan tosin puhuu, että samalla tulee iso riski Suomen suurimman mediatalon ja pv:n suhteisiin.
Veikkaan että Sanoma tarvitsee PV:tä enemmän kun PV Sanomaa.
IL kysyi Matti Vanhaselta salaisista papereista: Jopa pääministerin annettiin vain lukea - säilytys hyvin pienen piirin hallussa
Sunnuntai 17.12.2017 klo 18.04
Entisen pääministerin Matti Vanhasen mukaan puolustusvoimien salaisimpien asiakirjojen jakelu ei ole iso, itsekin hän sai ne vain luettavakseen.
Entinen pääministeri, nykyinen presidenttiehdokas Matti Vanhanen sanoo, että hän sai vain luettavakseen salaisimmat puolustusvoimien asiakirjat.
Entinen pääministeri, nykyinen presidenttiehdokas Matti Vanhanen sanoo, että hän sai vain luettavakseen salaisimmat puolustusvoimien asiakirjat. (PEKKA LASSILA)
Helsingin Sanomien lauantaisesta artikkelista selviää, että puolustusvoimista on vuotanut salaisia tiedusteluun liittyviä asiakirjoja ainakin vuosilta 2004-2010.
Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen toimi Suomen pääministerinä vuosina 2003-2010. Hän pitää vuotoa vakavana asiana.
- Paperit, jotka lain valtuuksilla viranomaiset ovat arvioineet, että niitä ei saa levittää, ja niitä on levitetty ja julkaistu, niin kyllä se on vakava kysymys, että järjestelmän luotettavuus ei ole pitänyt, sellaisena kuin se on määrätty pidettäväksi, Vanhanen sanoo Iltalehdelle.
Vain luettavaksi
Vanhanen arvelee, että hän itse on ollut "ehkä osan" esille tulleiden raporttien jakelussa. Käytännössä jakelu puolustusvoimien salaisimpien asiakirjojen osalta toteutettiin myös pääministerin osalta niin, että hän sai asiakirjat vain luettavakseen.
Varsinkin, jos puhutaan turvaluokitus ykkösestä , ehkä myös kakkosesta, niin ilmeisesti se jakelu ei kovin iso voi olla?
- Ei niissä jakelu ole iso, ja esimerkiksi itse totuin järjestelmään, jossa minulla oli mahdollisuus lukea ja samalla ne sitten vietiin pois. Eli se, joilla nämä tiedot ovat ikään kuin pysyvästi, en pysty ja vaikka tietäisin, en tietenkään voisi kertoa, keitä siihen mahdollisesti kuuluu.
- Tämä on nyt juuri niitä asioita, jotka kuuluvat sitten tutkintaviranomaisille. Heillähän on kyllä varmasti hyvin tämä järjestelmä tiedossa. Kyllä niillä jakelujärjestelmillä on tietysti pyritty huolehtimaan, että vahinkoja ei tapahdu, Vanhanen sanoo.
Käytännössä se, että jos esimerkiksi pääministerille ei salaisimmista papereista anneta kopiota, tarkoittanee, että niitä ei pitäisi olla kuin suppeahkolla puolustusvoimien ja keskeisten ministeriöiden virkamiehillä. Ellei asiakirjoja ole sitten laittomasti hakkeroitu.
Jos ajatellaan tätä vuotoa, niin silloin se tältä osin sulkee ehkä sitä poliittista puolta pois?
- Sanotaan, että tuollaisia papereita ei varmaankaan kukaan kotona säilytä, Vanhanen tyytyy sanomaan.
JUHA RISTAMÄKI
[email protected]
Vanhanen pitää vuotoa hyvin pienen piirin käsissä olevien papereiden vuotona:
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712182200611031_pi.shtml
https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201712182200611196_u0.shtmlIL selvitti: Mitä kohuttu Viestikoekeskus tekee? Se kertoo presidentille, miten Suomeen hyökätään
Tänään klo 6:30
Iltalehti selvitti julkisia lähteitä hyödyntäen, mitä Helsingin Sanomien uutisen myötä kohun keskelle noussut Tikkakosken Viestikoekeskus oikein tekee.
Mauno Koivisto vieraili presidenttikaudellaan Viestikoelaitoksella Tikkakoskella. Ylipäällikkö oli tyytyväinen näkemäänsä ja kuulemaansa.
Vierailun isäntänä toimineelle puolustusvoimien komentajalle Jaakko Valtaselle Koivisto sanoi olleensa erityisen hyvillään siihen, että Viestikoelaitos seuraa paitsi itäistä naapuria Neuvostoliittoa myös länsinaapureita Ruotsia ja Norjaa.
Perinne jatkuu edelleen, vaikka tiedustelun pääkohdemaa on luonnollisestikin Venäjä.
Nimi ”Viestikoelaitos” oli aikanaan tarkoitettu hämäämään ulkopuolisia. Nimi oli tarkoituksellisen tylsä, jotta se ei herättäisi uteliaisuutta, kertoi Suomen nykyisen sotilastiedustelun isä, kenraali Lauri Sutela muistellessaan salaista joukko-osastoa.
Viestikoelaitos on muuttanut nimensä Viestikoekeskukseksi. Sen pääpaikka Jyväskylän Tikkakoski on puolustusvoimien radiosignaalitiedustelun hermokeskus.
Puolustusvoimat on viime vuosina julkaissut melko paljon yleistietoa tiedustelustaan, ja tiedustelu-upseerit ovat jopa luennoineet julkisesti työstään. Se on osa markkinointikampanjaa, jota puolustusvoimat käy saadakseen eduskunnan hyväksymään sotilaita tyydyttävän sotilastiedustelulainsäädännön.
Tiedustelulait pitää säätää, jotta Supo ja sotilastiedustelu voivat aloittaa kattavan verkko- ja kaapelitiedustelun. Valitettava tosiasia on nimittäin se, että vapaasti radioaalloilla tapahtuva tiedustelu on menettänyt merkitystään, kun Venäjä ja kaikki muutkin maat ovat siirtyneet käyttämään viestityksessään suljettuja verkkoja ja kuituja.
Presidentti on tärkein asiakas
Sotilastiedustelun päätarkoituksena on tuottaa sotilaallinen tilannekuva ja ennakkovaroitus Suomeen suuntautuvasta hyökkäyksestä. Sen tärkein asiakas on tasavallan presidentti, ylipäällikkö.
Tiedustelu yrittää selvittää eri lähteistä muun muassa lähialueen joukko-osastot, niiden aseistukset, kyvyt, vahvuudet ja heikkoudet. Tiedustelua tuottaa arvion siitä, miten ja milloin Suomeen hyökätään, jos sellainen on tapahtuakseen.
Tuore sotilastiedustelua koskeva lakiluonnos kertoo, että lyhyellä aikavälillä radiosignaalitiedustelu muodostaa tilannekuvaa Venäjän sotilasorganisaatioiden ryhmityksestä, valmiudesta ja toiminnasta.
Pitkällä aikavälillä radiosignaalitiedustelun keinoin on mahdollista seurata kohdeorganisaatioiden teknisen ja operatiivisen kyvyn kehittymistä.
Lakiluonnoksen mukaan radiosignaalitiedustelua suoritetaan normaalioloissa kotimaan alueella, Suomen hallinnassa olevalla alueella tai kansainvälisellä alueella olevilla tiedustelujärjestelmillä.
Radiosignaalitiedustelu suunnataan ulkomaisiin kohteisiin, jotka sijaitsevat esimerkiksi Venäjällä, kansainvälisellä alueella tai kolmannen valtion alueella.
Suojaa hävittäjille
Suomessa radiosignaalitiedustelu on jaettu kolmeen osa-alueeseen.
Radioaalloilla tapahtuva viestitiedustelu (Communications Intelligence, COMINT) on tiedonsiirtosignaalien tiedustelua. Tiedustelun kohteena voi olla signaalin informaatiosisältö, tekniset tiedot, signaalilähteen sijainti tai mikä tahansa muu signaaliin liittyvä informaatio, joka tuottaa tiedustelutietoa signaalin käyttäjästä tai käytetystä järjestelmästä.
Elektroninen mittaustiedustelu (Electronic Intelligence, ELINT) on muiden radiolähetteiden kuin viestintään käytettävien radioaaltojen tiedustelua, tyypillisimmin tutkalähetteiden ja muiden navigointisignaalien tiedustelua.
Tutkasignaaleita tiedustelemalla pystytään selvittämä esimerkiksi tutkan sijainti, sen tekniset tiedot, tyyppi ja tietoa tutkan suorituskyvystä. Näiden tietojen perusteella voidaan tuottaa esimerkiksi uhkatietoja Suomen hävittäjien ja alusten omasuojajärjestelmille sekä syvällistä tietoa järjestelmien suorituskyvyistä.
Vieraiden laitteiden teknisten instrumentointisignaalien tiedustelussa (Foreign Instrumentation Signals Intelli-gence, FISINT) hyödynnetään esimerkiksi avaruus-, maanpäällisten- ja vedenalaistenjärjestelmissä käytettävät elektromagneettiset lähetteet eli telemetrialähetteet. Tiedustelun kohteena ovat teknisten järjestelmien väliset tekniset signaalit, jotka eivät sisällä luottamuksellista viestintää. Tällaisia lähetteitä ovat erilaisten laitteiden, esimerkiksi ohjusten ja lentokoneiden ohjaussignaalit..
Vaihdon väline
Puolustusvoimien ulkomaita koskeva tiedonsaanti nojaa käytännössä kuitenkin suurimmalta osin kansainvälisen tiedusteluyhteistyön eli tiedustelutietojen vaihdon, avointen lähteiden seurannan sekä oman puolustusasiamiestoiminnan varaan. Radiosignaalitiedustelun menettäessä merkitystään vaihdon välineet vähenevät
Ulkovaltojen sotilaalliset kohdejärjestelmät ovat muuttuneet entistä monimutkaisemmiksi, signaalien määrä on kasvanut merkittävästi, ja yhä suurempi osa tietoliikenteestä kulkee radiotien sijaan tietoliikennekaapeleissa.
Sotilastiedustelua koskevan lakiluonnoksen mukaan toimintaympäristön muutoksen vuoksi Suomen sotilastiedustelun mahdollisuudet kerätä tiedustelutietoa ovat heikentyneet
Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg sanoi Iltalehden haastattelussa viime vuonna, että jos tiedustelun muodostama tilannekuva heikkenee, puolustusvoimat joutuu korvaamaan puutteet nostamalla valmiuttaan.
Kirjoituksen lähteenä on käytetty joulukuun alussa julkaistua sotilastiedustelulakiluonnosta.
Vanhanen puhuu kerrankin asiaa.
On se siinä mielessä, että aika moni täytyy vakuuttaa hävittäjä hankinnasta ja HS on isolevikkeinen lehti joka voi aikalailla päättää mitä asiasta uutisoi ja miten. Sillä on suuri vaikutus massojen mielipiteisiin. Tästä pääseekin jouhevasti siihen mielipide vaikuttamiseen jota HS paljon tuntuu tekevän. Ei uutisia vaan mielipiteitä. Ko. lehden kanssa täytyy olla aika hyvä medialukutaidoiltaan ja suht kriittinen. Kovin monet eivät ole.No joo, toki äärimmäisessä mielessä kyllä. Fakta kuitenkin on, että PV:llä on syy pitää suhteet Sanomaan. Se on Suomen suurin mediatalo ja tärkeä vaikuttaja. Näin laajemmin, onneksi pv:n johdossa on ihmisiä joille kaikki eri mieltä olevat ihmiset eivät ole juutalaisnatsikommunistikapitalisteja. Tämän jutun kommentoinnissa tällä foorumilla ja muuallakin on ollut jonkinlaista kummallista lynkkayskiimaa, vähän samaan tapaan jos seuraa Rasmus-foorumia tms. Suomi tarvitsee tolkun ihmisiä, ei hörhöjä.
Näin puhuu Ohra-Aho, mielestäni täysin oikein, ei lynkaten, vaan siitä miten tästä eteenpäin. Maamme yhtenäisyyttä koettelevia voimia tulee nykyään niin vasemmalta kuin oikealta.
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712182200610820_u0.shtml
"Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho kirjoitti Twitterissä Helsingin Sanomien vastaavalle päätoimittajalle Kaius Niemelle, että ainoa vaihtoehto luottamuksen uudelleen rakentamiseen on yhteistyö.
- Nyt ei jäädä tuleen makaamaan, Ohra-aho kirjoittaa."