HS tietovuoto Puolustusvoimien tiedustelusta

Risto Uimonen,YTM, entinen Julkisen sanan neuvoston pitkäaikainen puheenjohtaja ja muun muassa entinen Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja ja päätoimittajan varamies.

Risto Kunelius, tiedotusopin professori

Kumpi näistä on rikosoikeuden professori? Hienosti yle valinnut eksperttinsä.
Olen joskus istunut Kuneliuksen luennoilla. Frankfurtilaisempaa saa hakea. Todella "yllättävä" veto ottaa hänet agendaa puolustamaan. Kertoo siitä, että nyt on omasta mielestään omnipotentilla medialla/kuplalla huonot housussa ja hekin sen haistavat. Jos tätä paikkaa ei nyt käytetä rikkaruohojen kitkemiseen voidaan koko sadolle sanoa morjens.
 
Taisipa tulla kirsikka kakun päälle HS:n turvaluokiteltujen tietojen käsittelyn kautta.

Jos HS:n Katakrin tulkinta osaaminen on sillä tasolla, että pitää turvautua vasaran käyttöön kovalevyn hajoittamiseksi, on asiat HELVETIN HUONOSTI..

Enää on aivan turhaa HS:n uhriutua.

Edit: jutussa Halminen asianajaja kertoo...”Lähtökohta on se, että jokainen saa tehdä mitä tahansa omaisuudellaan”, Kotiranta sanoo.”

Eli kyseessä ei olisikaan HS:n omistama tietokone??
 
Viimeksi muokattu:
Poliisi teki kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan kotiin
”Toimittajaan kohdistuva kotietsintä, vieläpä tällaisessa mittaluokassa, on täysin poikkeuksellinen Suomessa”, sanoo HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

POLIISI on tehnyt kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan Laura Halmisen kotiin sunnuntaina illalla. Halminen asuu Helsingin kantakaupungissa kahdestaan kouluikäisen lapsensa kanssa. Halminen on toinen HS:n lauantaina ilmestyneen, puolustusvoimien Viestikoekeskusta käsittelevän kirjoittajista.

Kotietsintä alkoi noin kello 18.30 ja päättyi noin kello 22.30. Kotietsinnän aikana poliisi vei Halmiselta tämän oman puhelimen, HS:n puhelimen, Halmisen oman tietokoneen, oman Ipadin ja runsaasti muistitikkuja.

Kotietsinnän perusteeksi poliisi kertoi epäilyn turvallisuussalaisuuden ilmaisemisesta. Poliisilla ei Halmisen mukaan ollut tuomioistuimen päätöstä etsinnän tekemiseksi.

NELJÄ paikalla ollutta poliisia tutki esimerkiksi Halmisen kirjahyllyn ja tarkisti myös liesituulettimen sisällön. Kotona paikalla olleen lapsen huonetta poliisi ei sen sijaan tutkinut. Yhteensä Halmiselta takavarikoitiin 19 todistuskappaletta.

Kun Halminen vetosi jonkin poliisia kiinnostavan tallennusvälineen tai paperin olevan lähdesuojan piirissä, poliisi sijoitti tavarat sinetöityihin pusseihin. Lain perusteella määrätty ulkopuolinen etsintävaltuutettu käy nämä tavarat vielä läpi.

”Poliisi käyttäytyi asiallisesti, joskin heillä ei tuntunut olevan kokemusta lähdesuojasta”, Halminen sanoo.

TAPAHTUMAT etenivät kahdessa vaiheessa.

Aiemmin päivällä Halminen kertoo vasaroineensa hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot. Tämä aiheutti Halmisen mukaan savua, jonka vuoksi hän kutsui palokunnan paikalle. Palokunnan mukana tuli myös poliisipartio. Poliisipartio kutsui apuvoimia saatuaan selville, kuka Halminen on.

Halmisen työkoneella on lukuisten juttuprojektien materiaalia. Halminen on tietoturvallisuuteen erikoistunut toimittaja, joka on kirjoittanut Helsingin Sanomiin myös esimerkiksi Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä. Hän on ollut töistään myös Bonnier-palkinnon ehdokkaana.

”Halusin koneen tuhoamisella varmistaa lähdesuojan mahdollisimman hyvän toteutumisen”, sanoo Halminen. Halminen uskoo, että tietokone meni täysin korjauskelvottomaksi. HS:n tietojen mukaan koneella ei ole viestintälaki-artikkeliin liittyvää materiaalia.

HALMISEN asianajaja Kai Kotiranta ei pidä erikoisena, että Halminen halusi varmistua arkaluonteisen tiedon turvallisuudesta.

Toimittajan tallennusvälineille voi tallentua arkaluonteista tietoa. Lähtökohta on se, että jokainen saa tehdä mitä tahansa omaisuudellaan”, Kotiranta sanoo.

”TOIMITTAJAAN kohdistuva kotietsintä, vieläpä tällaisessa mittaluokassa, on täysin poikkeuksellinen Suomessa, joka on profiloitunut lehdistönvapauden kärkimaana. Pidän tapahtunutta lehdistön toimintaedellytysten ja lähdesuojan kannalta hyvin huolestuttavana”, sanoo Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005494078.html
 
Lueskelin vielä lehdistönvapauteen liittyvän lain ja katselin onko siellä oikeutusta tälle toiminnalle. Itse ainakaan en löytänyt. En haluaisi myöskään olla nyt Hesarin päätoimittajana.

Lisäksi mainitaan erikseen lisäseuraus siitä, jos tehdään yksityiselämää loukkaava rikos. Puolustussalaisuuden julkaisemisesta en itse löytänyt mitään. Ajatuksena varmaankin ollut, ettei tällaista tilannetta edes jouduttaisi miettimään vaan päätoimittajat tietäisivät vastuunsa.

Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä

Kyllä tämä tapaus menee oikeuteen asti

4 luku
Vastuu julkaistun viestin sisällöstä
12 §
Rikoksen tekijän ja osallisen vastuu

Yleisön saataville toimitetun viestin sisältöön perustuvasta rikoksesta vastaa se, jota rikoslain (39/1889) mukaan on pidettävä rikoksen tekijänä tai siihen osallisena.
13 §
Päätoimittajarikkomus

Jos vastaava toimittaja tahallaan tai huolimattomuudesta olennaisesti laiminlyö toimitustyön johtamis- ja valvontavelvollisuutensa siten, että laiminlyönti on omiaan myötävaikuttamaan yleisön saataville toimitetun viestin sisältöön perustuvan rikoksen toteutumiseen, hänet on tuomittava, jos tällainen rikos tehdään eikä häntä ole pidettävä rikoksen tekijänä tai siihen osallisena, päätoimittajarikkomuksesta sakkoon.

16 §
Lähdesuoja ja oikeus anonyymiin ilmaisuun

Yleisön saataville toimitetun viestin laatijalla sekä julkaisijalla ja ohjelmatoiminnan harjoittajalla on oikeus olla ilmaisematta, kuka on antanut viestin sisältämät tiedot. Julkaisijalla ja ohjelmatoiminnan harjoittajalla on lisäksi oikeus olla ilmaisematta viestin laatijan henkilöllisyyttä.

23 §
Kunnian ja yksityiselämän loukkaamista koskevan tuomion julkaiseminen

Jos aikakautisessa julkaisussa, verkkojulkaisussa tai ohjelmassa on tehty rikoslain 24 luvun 8–10 §:ssä tarkoitettu rikos, tuomioistuin voi asianomistajan syyteasian käsittelyn yhteydessä esittämästä vaatimuksesta määrätä tiedon tuomiosta julkaistavaksi asianomaisessa aikakautisessa julkaisussa tai verkkojulkaisussa taikka ohjelmatoiminnan harjoittajan ohjelmassa.
 
Jo salainen materiaali paperimuodossa liikkuu aina kirjattuna, niin kaiken järjen mukaan, pitäisi olla melko yksinkertainen prosessi selvittää kenellä paperit on ollut. Tai ainakin, kenellä niiden olisi pitänyt olla. Pitäisi olla myös rekisteri joka kappaleesta. Yleisin keino huijata on kai ollut merkitä tuhotuiksi, mutta jättääkin paperit laatikkoon. Erittäin salaisten ollessa kyseessä, toivottavasti ei ole luotettu liikaa siihen että "Tärkeä henkilö" on laittanut polttopussiin sen mitä sanoi laittaneensa.

Toki jos on bittimuodossa liikkuneet, niin sitten konstit on monet.
 

Hoh hoh. Yksinhuoltajaan kohdistettu kotietsintä on paha asia, mutta lapsetonta oli voinut huoletta retuuttaa?
Epätoivolta haisee. Ja kenen se kotietsintä oli pitänyt tehdä jos poliisi ei kelpaa. Siitäkös vihervasemmisto vasta olisi riemastunut
kun pasilla pihaan kurvannut sotaväki olisi rynnäkkökiväärit kumisaappaisiin kolisten tullut mylläämään kämpän ympäri.
 
Tiedustelulakihankkeen torjuminen.

Viimeiseksi pitää vielä mainita, että tietenkin voitte myös asettua vastustamaan hallituksen tiedustelulakipakettia ja käyttää määrävähemmistöasemaanne kaikkien perustuslaista poikkeavien ratkaisujen torjumiseen. Tällöin Suomi jäisi toistaiseksi ilman hallituksen, suojelupoliisin ja puolustusvoimien kaipaamia tiedustelulakeja. Vuoden 2019 eduskuntavaalien edellä tätä todennäköisesti käytettäisiin ryhmiänne vastaan, väittäen teidän olleen ”pehmeitä” terrorismin uhan edessä. Huomionarvoista on, ettei tämä argumentti ole rehellisesti esitettävissä, jos valitsette edellä hahmotellun toisen tai kolmannen vaihtoehdon. Jos hallitus on aidosti kiinnostunut turvallisuudesta ja terrorismin torjunnasta, sen pitää olla valmis neuvottelemaan kanssanne noiden kahden vaihtoehdon pohjalta.

Martin Scheinin
Professori
https://perustuslakiblogi.wordpress...ryhmalle-ja-ruotsalaiselle-eduskuntaryhmalle/
 
Ei Niinistöä saa syrjään presidentinasemasta millään. Sitä paitsi Sale on NATO-kielteisyydellään ihan passeli presidentti Putinin kannalta. Ei toki niin hyvä kuin moni muu vaihtoehto, mutta kelvollinen kuitenkin täyttäessään Venäjän tärkeimmän tavoitteen. Why change horses mid-stream?
Suomen puolustuksen ongelma kiteytyy juurikin NATO kielteisyyteen ja siihen että Presidentti Halonen torppasi jäsenyyden silloin kun Baltian maat liittyivät NATO`n ja julistettiin NATO optiota ja täytyy muistaa ei myöskään Ruotsi silloin liittynyt.

Suomen liikkumavara NATO`n suuntaan on Venäjän taholta nyt tehty hyvin vaikeaksi ja tämä johtuu vihervasemmistosta eikä myöskään KEPU ole mitenkään suuri NATO jäsenyyden fani ja nämä tukevat estotta Venäjää jos Suomi aikoo liittyä NATO`on.

Jos jotain hyvää tästä hyysäri pravda keissistä hakee niin nyt Suomalaiset joutuvat valitsemaan vihervassareiden ja isänmaan välillä ja veikkaan voittajaksi isänmaata.

Matti Vanhasen lausunto selventää melkotarkkaan missä vuoto voi olla ja olemme huomanneet että tämän julkaisun syynä ilmoitettiin olevan uusi tiedustelulaki ja silloinhan kyse on politiikasta ja vuotajalla on poliittinen motiivi ja kellä se poliittinen motiivi on? vihervasemmistolla ja kellä politiikolla on mahdollisuus saada nuo asiakirjat käyttöön ilman valvontaa? ylipääliköllä niin seuraava kysymys on ketä oli silloin ylipäälikkö ja hänen esikuntansa?

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712182200611031_pi.shtml
 

Aikamoiset sanonko-mä-keiden kokoontumisajot menossa...

Jos olet väärää mieltä niin olet Putinin kätyri mutta sotilastiedustelun salaisuudet pitää saada painaa lehteen tuosta vain, koska lehdistönvapaus ylittää rikoslain. Etenkin jos joku toimittaja katsoo olevansa pätevä arvailemaan ettei niissä ole mitään salaista.

Näiden opeilla ainoa sotilastiedustelun muoto on pian kuulovartio Vaalimaan kopilla. "Muriseeko Penan maha vai oliko tuo T-80:n moottoriääni?"
 
Back
Top