HS tietovuoto Puolustusvoimien tiedustelusta

Kyllä minusta on oikein hyvä, että suomalaiset upseerit opiskelevat kaikissa sotilaallisesti merkittävissä maissa, myös Venäjällä. On hyvä tuntea sen maan armeija.
 
Ei kannata panikoida. Olisihan ne venäläiset huonoja, jos niillä ei olisi tietolähteitä Suomessa ja Brysselissä.

Jos on syntynyt ja kasvanut suomessa, miksi ko. koulutusvalinta?
Ulkomailla opiskelu ja asuminen laajentaa maailmankuvaa ja tarjoaa uusia elämyksiä. Avoimin mielin varustetulle kaverille maailma tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Voihan se oppikin Moskovassa olla parempaa kuin mitä äkkiseltään voisi luulla, Venäjällä on paljon tarjottavana akateemisen maailman puolella.
 
STT:n tiedot: Korkeaa ex-tiedustelupomoa epäillään tietovuototutkinnassa
HS tavoitti tapauksen toisen tutkinnanjohtajan Markku Ranta-ahon keskusrikospoliisista. Hän kertoi, ettei poliisi kommentoi STT:n julkaisemaa tietoa mitenkään.

Kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff(KUVA: JUHA ROININEN)
Olli-Pekka Paajanen STT, Sanna Nikula STT, Lasse Kerkelä HS
Julkaistu: 12.7. 16:28

STT:N tietojen mukaan kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff on epäiltynä tietovuototutkinnassa. Tiedossa ei ole, epäilläänkö tietovuodon olleen tahaton vai onko kyse tahallisen teon tutkinnasta, sillä poliisi vaikenee asiasta täysin.

Epäily liittyy esitutkintaan, jossa on selvitetty sotilastiedustelun aineistojen päätymistä Helsingin Sanomille.

STT on yrittänyt tavoittaa Alafuzoffia monen päivän ajan, mutta hän ei ole toistaiseksi vastannut STT:n soittopyyntöihin.

STT kertoo epäillyn nimen jo esitutkinnan ollessa kesken, koska kyse on erityisen vastuunalaisessa asemassa työskennelleestä henkilöstä ja poikkeuksellisen paljon huomiota ja keskustelua herättäneestä tapauksesta.

PUOLUSTUSVOIMAT reagoi jyrkästi Helsingin Sanomien joulukuussa 2017 julkaisemaan juttuun Viestikoekeskuksesta ja teki samana päivänä tutkintapyynnön uutisoinnista. Viranomaiset ovat tutkineet mahdollisen vuodon lähdettä täydessä hiljaisuudessa, eikä siitä ole annettu tietoa julkisuuteen.

Poliisi ei vieläkään vahvista STT:n tietoja. STT pyysi kommenttia epäilyyn myös puolustusministeri Antti Kaikkoselta (kesk). Hän vastasi, että kyse on vakavasta asiasta, mutta ei kommentoinut asiaa enempää.

Puolustusvoimien ylipäällikkö, presidentti Sauli Niinistö ei halunnut kommentoida asiaa.

ALAFUZOFF on toiminut Puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä vuosina 2007–2013, jonka jälkeen hän johti EU:n sotilastiedustelua vuosina 2013–2016. Nyt eläkkeellä oleva Alafuzoff yleni urallaan reservin kontra-amiraaliksi asti.

STT:n tiedossa ei ole, koskeeko rikosepäily virassaoloaikaa vai sen jälkeistä aikaa.

Pitkän linjan ammattisotilas on suorittanut yleisesikuntaupseerin tutkinnot sekä Sotakorkeakoulusta että Venäjän Federaation yleisesikunta-akatemiasta. Vuodenvaihteessa hän haki puolustusministeriön uutta neuvottelevan virkamiehen virkaa, johon valittiin Puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä hänen seuraajanaan toiminut Harri Ohra-aho.

Tutkinnan aloittamisesta kerrottiin julkisuuteen sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 sotilastiedustelua koskevan artikkelin.

Tiedustelupäällikkönä tuolloin toiminut Ohra-aho kommentoi asiaa STT:lle samana päivänä, kun artikkeli julkaistiin. Hän kertoi tuolloin, että julkistetut tiedot ovat pääsääntöisesti jo kymmenen vuoden takaa.

Poliisin aiemman kertoman mukaan mahdollista tietovuotoa on ainakin aluksi tutkittu nimikkeellä virkasalaisuuden rikkominen. Rikosnimike on voinut muuttua tutkinnan aikana. Helsingin Sanomien jutussa käytettiin tietoja, jotka perustuivat salaiseksi leimattuihin asiakirjoihin.

KESKUSRIKOSPOLIISIN tutkinnanjohtaja Janne Järvinen perustelee poliisin pitkää hiljaisuutta sillä, ettei keskeneräistä tutkintaa kommentoida. Esitutkintalaissa kuitenkin sanotaan, että tutkinnasta voi olla tarpeen tiedottaa muun muassa asian yhteiskunnallisen merkityksen tai sen herättämän yleisen mielenkiinnon takia.

”Tämä on nyt näin tiukkaa, niin kuin sen pitääkin olla. Poliisihan lähtee kommentoinnissa rikoksen selvittämisen intressin kautta. Tässä ei ole ollut tutkinnallista syytä tiedottaa”, Järvinen sanoo.

HS tavoitti tapauksen toisen tutkinnanjohtajan Markku Ranta-ahon keskusrikospoliisista. Hän kertoi, ettei poliisi kommentoi STT:n julkaisemaa tietoa mitenkään.

Myöskään jutun syyttäjänä toimiva apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe ei kommentoi asiaa STT:lle. Mahdollista syyteharkintaa tulevat tekemään ja mahdollisia syytteitä ajamaan hänen puolestaan syyttäjät Anja-Riitta Rinkinen ja Krista Mannerhovi.

NYKYINEN tiedustelupäällikkö Pekka Toveri Puolustusvoimista kertoo, että julkistettu tieto on ollut hyvin pienen piirin tiedossa.

”Edes Puolustusvoimissa hyvin pieni osa meidän omasta väestä tietää näistä asioista. Sitä hommaa on hoidettu tarvitsevat tietää -periaatteella.”

Hänkään ei ota kantaa epäillyn asemaan tai henkilöllisyyteen, koska asia on krp:n tutkittavana.

Hän pitää sotilastiedustelun tietojen julkituloa vakavana asiana kansalliselle turvallisuudelle, mutta myös nolona Puolustusvoimille organisaationa.

”Jos sotilastiedustelun salaisia asiakirjoja julkistetaan, se vie organisaatiolta uskottavuutta meidän yhteistyökumppaniemme silmissä”, Toveri sanoo.

Toverin mukaan mahdollisesta tietovuodosta johtuvaa mainehaittaa voidaan arvioida vasta tutkinnan valmistuttua.

”Emme tiedä vielä miten vuoto tapahtui. Näissä asioissa käy välillä ihan vahinkojakin. Siksi pitää katsoa se tapahtumaketju. Vahinkoja on tapahtunut ulkomaiden organisaatioissa kautta aikojen niin, että tietoja on joutunut vahingossa vääriin käsiin erinäisistä syistä. Kyllä maailmalla ymmärretään se. Se on ihan eri asia kuin jos on tahallisesti luovutettu tietoa.”

Toverin mielestä kaikki tietovuodot ovat kuitenkin hyvin haitallisia, tapahtuivatpa ne miten tahansa.

”Mutta emme vielä tosiaan tiedä, oliko kyseessä vahinko vai tahallinen vuoto.”

HS:N artikkelin tarkoitus oli lehden päätoimittajan Kaius Niemen mukaan kertoa sotilastiedustelusta ja sen suhteesta tuolloin valmisteilla olleeseen tiedustelulainsäädäntöön. Viranomaisille lisää valtuuksia antavat sotilas- ja siviilitiedustelulait tulivat voimaan kesäkuun alussa tänä vuonna.

Niemi on kertonut julkisuudessa, että tietojen julkaisu harkittiin tarkkaan, ja paljon jätettiin myös julkaisematta.

Niemi ei kommentoinut asiaa STT:lle torstaina.

"NYKYINEN tiedustelupäällikkö Pekka Toveri Puolustusvoimista kertoo, että julkistettu tieto on ollut hyvin pienen piirin tiedossa.

”Edes Puolustusvoimissa hyvin pieni osa meidän omasta väestä tietää näistä asioista. Sitä hommaa on hoidettu tarvitsevat tietää -periaatteella.”

KRP,Apulaisvaltakunnansyyttäjä, PV, tutkii salaisen tiedon lähdettä ja mitä tapahtuu?

Tutkinnasta vuotaa lehdistölle epäillyn nimi.

Tämäkään keissi ei paranna luottamusta.
 
Tämähän on suorastaan nautittava tilalle. Sanoman julkaisuilla on aiheesta täydellinen radiohiljaisuus.:eek:

Noinkohan Pietiläisen ja A:n ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus alkanut jo vuosia sitten:
Mielenkiintoista. Tätä artikkelia ei enää löydy.
 
Ukrainassa ei ole venäläisiä - venäjää täytyy osata ymmärtää - eläkkeellä keikkoja Venäjällä sikäläisen hallinnon järjestämissä turvallisuuspoliittisissa tilaisuuksissa...

Toivotaan että mahdollinen vuoto hesarille on kovin juttu.
Jos vuotaja on nyt uutisoitu henkilö, en valitettavasti ole lainkaan yllättynyt.
 
Suomalasia on opiskellut myös muistaakseni USA:ssa ja Saksassa. Venäjällä opiskelu on toki kysymyksiä herättävää, mutta jos siinä olisi riskejä, ei kai sinne ketään lähetettäisi? Tai jos lähetetään, niin taustat on tarkistettu tiheimmällä kammalla.

Aika paljon Neukkulassa on aikanaan upseereita hypännyt. Muistaakseni Frunzessa kävi jonkun opintoreissun aikanaan myös muuan Ari Puheloinen. Hän osasi myös hyvin Venäjää mikä oli siihen aikaan panssariupseerille erinomainen taito. Jonkun asiaa ymmärtävän pitää kuitenkin kääntää olennaiset asiakirjat kotimaiselle kielelle.
 
Nykyinenkin komentaja on tunnetusti venäjäntaitoinen. Kuulin jopa asiasta suoran todisteen.
 
Täällä toverituomioistuin ristiinnaulasi Hesarin ja Sanoman maanpetturuudesta ja ties mistä, vaikka se oli vain vaimeaa kohinaa tähän verrattuna.

Vanha kansa taisi sanailla jotakin voissa paistamisesta..

Jäitä hattuun. Antaa oikeuden todeta onko epäilty henkilö ja/tai Hesari syyllinen. Toimitaan niin kuin oikeusvaltiossa pitääkin, eikä niin kuin esim. Venäjällä.
 
Melko pettynyt on ensimmäinen fiilis kun tuon uutisen luki. Tuota ei saa vahingoksi käännettyä mitenkään. Enpä olisi uskonut. Olin aivan varma, että vuodon takana on joku siviili työntekijä.
 
Back
Top