Hyvä kirjoitus ja yhteenveto Suomen kansainvälisestä asemasta..juuri noin asiat ovat.
En halua kehitellä mitään salaliittoteorioita mutta oma käsitykseni on ettei Suomi jäänyt/jättäytynyt länsimaiden yhteisen puolustusjärjestelmän (NATO) ulkopuolelle pelkästään sattumalta. Puhumattakaan että olisi ikään kuin "vahingossa sössitty" Suomen mahdollisuus liittyä kaikkien lähsimaisten turvallisuus-/poliittisten järjestelmien ulkopuolelle.
Presidentti Ahtisaari tähdensi useassa tilanteessa (presidentti aikanaan sekä sen jälkeen) sitä että Suomen paikka on länsimaiden joukossa. Myös NATO:n jäsenmaana.
https://www.satakunnankansa.fi/koti...enyys-lisaisi-investointeja-suomeen-13765910/
Ahtisaaren presidenttiaikojen länsimielisyys (sekä tuki kv. kauppapolitiikalle, markkinataloudelle jne.) oli erittäin suurena piikkinä demarijohdolle. Se oli suurimpana syynä siihen että demarit eivät tukeneet Ahtisaaren valintaa toiselle presidettikaudelle vaan lähtivät jopa hieman epätoivoisestikin etsimään vaihtoehtoja. Suureksi vahingoksi Suomen kansalle (ääri)vasemmistolainen demari Halonen nousi demareiden sisäisen politikoinnin ansiosta, sekä hieman toisarvoisista syistä presidentiksi. Aikaisemman naisehdokkaan, Elisabeth Reh'in kärsimä tappio johdatti jopa kokoomuslaiset naisjärjestöt vasemmistolaisen ehdokkaan tueksi - pelkästään "naisasian" vuoksi jne.)
Mutta oliko demarien politikointi Ahtisaaren ehdokkuutta vastaan pelkästään demaripuolueen sisäsyntyinen agenda? Mielestäni ei ehkä ollut.
Halonen:
- oli toimiaikoinaan aktiivinen DDR:n puolustajana, Venäjän tukemassa rauhaliitossa jne.
- taustaa myös Stasin asiamiehenä (tämänkin asian tutkiminen ohitettiin Suomessa totaalisti, miksihän?)
Halosen taustalla oli henkilöitä joiden ulkopoliittisen lojaalisuuden voi asettaa kyseenalaiseksi.
Erkki Tuomioja:
- maanpetturi (kts. Zavidovo-juttu)
- Stasin asiamies 1970-luvulla ja todennäköisesti sen jälkeenkin.
Paavo Llipponen:
- 1970 -luvulla demarien kv. asioiden sihteeri,
- tunnettu Stasi agentti (Lipposen Stasi-peitenimi oli Mungo ja hänen koodinsa oli XV/326/71)
- viitteitä myös toiminnasta KGB:n agenttina.
- Lipposelle Halosen presidenttiehdokkuus oli henkilökohtaisesti hieman hankala asia. Tiedossa on että hän olisi mieluummin nähnyt itsensä presidenttinä seuraavalla presidenttikaudella..Halosen nousu presidentiksi tuhosi L:n suunnitelmat tältä osin.
- Lipposella oli erikoisia poliittisia tietovuototapauksia pääministeriaikoinaan. Hänellä on ollut yhteyksiä myös USA:n suntaan (missä perimmäisessä tarkoituksessa? huomioiden em. taustat)
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että Venäjän johto Putin/Medvedev käyttivät presidentti Halosen hyväuskoisuutta, vanhoja poliittisia näkemyksiä (Putinin DDR ajan ystävyys jne.) hyväkseen. Suomi sekä houkuteltiin että mahdollisesti jopa osin painostettiin siirtämään NATO:n jäsenyyspäätöstä tulevaisuuteen. Tälle samaiselle pidättyvälle kannalle löytyi varmasti tukea myös Lipposelta sekä Tuomiojalta.
Ikävä kyllä siihen aikaan Kepun puheenjohtajana ja pääministerinä toiminut Vanhanen oli myös pidättyväinen ja mahdollisesi myös Venäjän johdon manipuloinnin kohteena.
Kun huomioidaan edellä nimellä mainittujen Suomen johtavien poliitikkojen toiminta 2000-luvun alkuvuosina (sekä halonen jo ulkoministeriaikoinaan) mm. Lissabon'in sopimuksen yhteydessä sekä kaikessa muussakin julkisuudessa olleissa yhteyksissä niin en todellakaan jaksa uskoa että Suomen NATO-jäsenyys olisi "sössitty" pelkästään sattumalta. Taustalla on myös Lipposen, Tuomiojan, Vanhasen sekä muidenkin Venäjän (suoraan Putiniin, Medvedev'iin sekä muihin) suhteisiin erityisen sitoituneiden ministeritason poliitikkojen toimia..erilaisissa yhteyksissä jne. Myös Amerikkalaisten suhtautuminen Suomen valtionjohtoon (Ahtisaaren jälkeen) herättää epäilystä että siellä tiedettiin asioita joista Suomen kansalla ei liene aavistustakaan. Tilanne tältä osin on muuttunut kokonaan Halosen kauden jälkeen.
Suoraan sanottuna, Suomen mahdollisuudet integroitua täysin länsimaiden yhteiseen puolustusjärjestelmään "sössittiin" vähintäänkin tarkoituksella.
Kunhan erilaiset arkistot joskus 2050 jälkeen avautuvat saattaa olla mahdollista saada lisätietoa missä määrin ulkopuoliset (lähinnä Venäjän johto) oli mukana "sössimässä" Suomen turvallisuuspoliittista valintaa.
Pidän varsin todennäköisenä ja osin ymmärrettävänäkin että Venäjä/Putin ylläpitivät omia ulko-/turvallisuuspoliittisia tavoitteita jo useiden vuosikymmenien aikana luotettaviksi kumppaneiksi osoittautuneiden suomalaispoliitikkojen myötävaikutuksella.