Tuhannet ihmiset osallistuivat parin viikon aikana jättimäisiin turvallisuusjärjestelyihin. Poliisillekin oli pitkään epäselvää, mitkä lopulliset tapahtumapaikat ovat.
HS Kerkelä Lasse
Julkaistu: 17.7.2018 klo 17:34
Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien
Donald Trumpin ja
Vladimir Putinin huippukokous oli yksi kaikkien aikojen suurimmista ja vaativimmista poliisin johtamista turvallisuusoperaatioista Suomessa.
Helsingin poliisi avaa nyt joiltakin osin, millaisista turvatoimista oli kyse. Viranomaisten tarkkailussa oli etukäteen joitakin kymmeniä ihmisiä, jotta he eivät aiheuttaisi uhkaa tapahtumalle.
”Paljon tämän vaativampaa tehtävää ei voi olla”, sanoo Helsingin vt. poliisipäällikkö
Heikki Kopperoinen. Hän johti turvallisuusjärjestelyjen valmisteluja ja toteuttamista.
Poliisihallitus määräsi Helsingin poliisilaitoksen aloittamaan vierailun turvallisuusjärjestelyjen suunnittelun siinä vaiheessa, kun Helsinki nousi esiin mahdollisena huippukokouksen isäntäkaupunkina.
”Silloin oli vielä epäselvää, tuleeko tapaaminen Helsinkiin vai tuleeko sitä ollenkaan”, Kopperoinen sanoo.
Käytännössä Helsingin poliisilaitoksella oli työhön aikaa pari viikkoa. Kopperoisen mukaan tavoitteena oli paitsi taata vierailijoiden ja kansalaisten turvallisuus myös luoda mielenosoittajille mahdollisuudet ilmaista näkemyksiään.
”Työtä hankaloitti se, että oli sydänkesä ja porukkaa paljon poissa”, Kopperoinen sanoo.
Hänen mukaansa valmistautuminen alkaa tämäntyyppisissä asioissa siitä, mikä on vierailun tapahtumapaikka ja onko niitä yksi vai useampi. Tapahtumapaikka vaikuttaa siihen, mitkä kaikki asiat on huomioitava ja paljonko väkeä tarvitaan takaamaan turvallisuutta.
”Paikasta lähtee kaikki”, Kopperoinen sanoo.
Turvallisuusorganisaatio joutui kuitenkin aloittamaan valmistautumisen Trumpin ja Putinin vierailuun ilman varmuutta tapahtumapaikoista. Poliisi laati vierailun ajaksi vaihtoehtoisia toimintasuunnitelmia.
”Meillekin oli hyvin pitkään epäselvää, mitkä ovat lopulliset paikat. Varauduimme myös siihen, että muutoksia voi tulla ihan viime hetkillä. Tiettyä epävarmuutta oli loppuun asti”, Kopperoinen sanoo.
Helsingin poliisi sai lisätyövoimaa vierailun ajaksi kaikilta Suomen poliisilaitoksilta. Heille oli järjestettävä majoitukset ja huollot.
”Henkilöstön sitoutuminen oli erinomaista. Työntekijöitä ilmoittautui tehtävään vapaaehtoisesti, ja osa siirsi lomiaan”, sanoo poliisiylijohtaja
Seppo Kolehmainen.
Yksi lomansa keskeyttäneistä oli Oulun poliisilaitoksen nettipoliisi
Lauri Nikula. Hän saapui Helsinkiin joukkojenhallintatehtäviin.
Nikula ei voi kertoa tarkasti työtehtävistään Helsingissä. Hän ei kuitenkaan joutunut käyttämään voimakeinoja joukkojenhallintatehtävissä, vaan neuvot ja kehotukset riittivät.
Nikulan mukaan kiinnostusta tehtävään lisäsi se, että vierailijoina oli kaksi maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvaa johtajaa.
”Mielellään olisin itsekin seurannut uutistapahtumia, mutta työtehtävien takia se ei ollut mahdollista. Tällaiset tapahtumat ovat aina ihan huippujuttuja, jos vain pääsee osallistumaan. Työfiilis oli oikein hyvä ja keli vähän liiankin hyvä, kun oli haalarit ja suojavarusteet päällä. Pihalla oli harvinaisen kuuma”, hän sanoo.
Turvallisuusjärjestelyihin osallistui poliisin lisäksi runsaasti väkeä myös muun muassa muista turvallisuusviranomaisista sekä Helsingin kaupungilta ja Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista. Kopperoisen mukaan erityisesti Puolustusvoimat oli isona apuna.
Mukana oli kaikkiaan useita tuhansia ihmisiä.
”Kaikki auttoivat pyyteettömästi. Mistään ei tullut vastaukseksi eioota tai että emme lähde tähän mukaan”, Kopperoinen sanoo.
Myös Yhdysvaltojen ja Venäjän turvallisuusviranomaiset lähettivät Suomeen omat ryhmänsä, jotka osallistuivat alusta lähtien turvallisuusjärjestelyihin.
Helsingin poliisin johtama turvallisuusorganisaatio valmistautui erilaisiin uhkakuviin.
Vakavimpina mahdollisina turvallisuusuhkina pidettiin terrori-iskua tai muuta hyökkäystä vierailijoita kohtaan. Toisessa ääripäässä oli esimerkiksi kahvin heittäminen vieraiden päälle.
Suojelupoliisi ja keskusrikospoliisin tiedusteluväki auttoivat kartoittamaan mahdollisia riskihenkilöitä Suomessa.
Etukäteen nimettyjä riskihenkilöitä oli muutama kymmenen. Kopperoisen mukaan kyse oli yksittäisistä henkilöistä eikä mistään yhtenäisestä ryhmästä.
Poliisi tarkkaili heitä ja yritti selvittää, ovatko he aikeissa tehdä jotain vierailuun liittyvää. Poliisi myös tapasi ja puhutti heitä.
Poliisi huolehti myös siitä, että saattueet pääsivät liikkumaan kaupungilla. Isoja osia pääkaupungin keskustasta oli suljettu välillä muulta liikenteeltä.
Myös viestintä vaati paljon työtä. Mediapaineen määrästä kertoo jotain se, että valtiovierailua edeltävinä päivinä Helsingin poliisin medianumeroon tuli toimittajilta päivässä 100–200 soittoa ja vierailupäivänä vielä enemmän. Poliisi tiedotti vierailun aikana suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.
”Viestinnän onnistuminen on tärkeää. Hyväkin poliisioperaatio on mahdollista pilata huonolla viestinnällä”, Kolehmainen sanoo.
Sekä poliisiylijohtaja Kolehmainen että Helsingin vt. poliisipäällikkö Kopperoinen ovat tyytyväisiä siihen, miten turvallisuusjärjestelyt onnistuivat. Kolehmaisen mukaan poliisi on saanut runsaasti hyvää palautetta.
Heidän mukaansa mitään merkittäviä häiriöitä ei ilmennyt, vakavammista teoista puhumattakaan. Myös mielenosoitukset sujuivat varsin rauhallisesti.
Yksi toimittaja
poistettiin tiedotustilaisuudesta, ja poliisi piti häntä jonkin aikaa kiinni otettuna. Lisäksi
poliisi otti 20–30 mielenosoittajaa kiinni Kiasman lähellä, koska heidän epäiltiin yrittävän estää saattueiden liikkuminen Mannerheimintiellä. Kiinni otetut pääsivät vapaiksi maanantaina.
Kolehmaisen mukaan poliisi myös selvittää HS:n maanantaina uutisoimaa tapausta, jossa Mannerheimintietä vihreällä liikennevalolla ylittäneet jalankulkijat
joutuivat ryntäämään pois lähestyvän saattueen alta.
Poliisijohto pitää välikohtauksia varsin lievinä, kun ottaa huomioon tapahtuman mittaluokan ja sen, minkä tason vieraista oli kyse.
”Olimme vuorokauden ajan kansainvälisen huomion keskipisteessä. Kaikki meni kokonaisuutena hyvin”, poliisiylijohtaja Kolehmainen sanoo.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005760374.html