Hyviä uutisia Suomesta - kansallista "hyvä me" -selkääntaputtelua

Loyd

Majuri
Lahjoittaja
Finnair on maailman turvallisin lentoyhtiö

https://yle.fi/uutiset/3-10581131
 
https://yle.fi/uutiset/3-10581075

Suomen kaunein on nyt myös maailman paras postimerkki

Suomalainen postimerkki on valittu maailman parhaaksi kansainvälisessä gaalassa. Valinta tehtiin espanjalaisessa Nexofil the 2017 Best Stamps of the World -kilpailussa.

Kansainväliseen tuomaristoon kuului filatelisteja eli postimerkkeilijöitä 37 maasta. Tuomariston mielestä postimerkki kuvastaa hienolla tavalla suomalaisen luonnon rauhaa.

Suomalaiset postimerkit ovat sijoittuneet kolmen kärkeen kansainvälisissä kilpailuissa aiemminkin. Esimerkiksi Lumilinna-postimerkki valittiin Euroopan parhaaksi vuonna 2017 ja iisalmelaisen harrastajakuvaajan kuvaan perustuva Jääkide-postimerkki valittiin vuoden 2016 maailman toiseksi parhaaksi postimerkiksi
 

tiedotusosasto

Ylipäällikkö
suomenmaa verkko:
Suomi on maailman paras maa – mitäpä sitä hehkuttamaan
Sunnuntai 27.1.2019 4:00
Muokattu
26.1.2019 16:52

Suomi tuottaa viime viikolla julkaistun The Good Country Index -mittauksen mukaan kokoonsa suhteutettuna eniten hyvää ihmiskunnalle. Tämän lisäksi Suomi kuormittaa maailmaa vähiten kaikista valtioista.
Mittauksessa asetetaan järjestykseen 153 valtiota. Tuoreimmassa selvityksessä Suomi nousi sijalta neljä ykköseksi.

Muut kärkimaat olivat Irlanti, Ruotsi, Saksa ja Tanska.

THE GOOD COUNTRY INDEX perustuu kansainvälisten organisaatioiden ja YK:n tuottamiin tietoihin. Erilaisia mittauskohteita on 35.
Suomi sijoittuu ykköseksi muun muassa tiedejulkaisujen viennissä, patenttien määrässä, liikkumisen vapaudessa, lehdistönvapaudessa, ympäristösopimusten noudattamisessa, vapaakaupassa, kyberturvallisuudessa ja ruoka-avussa.


SUOMEN hieno tulos kansainvälisessä vertailussa on jäänyt julkisuudessa vähäiselle huomiolle. Tämä on hämmentävää.

Yleensä suomalaiset ovat olleet riemuissaan ja ylpeitä kaikista kansainvälisistä tutkimuksista, joissa Suomi on menestynyt.

Hyvä esimerkki tästä on koulutusta koskeva PISA-tutkimus, jossa Suomi on pärjännyt useimmiten erinomaisesti.

Toisaalta suomalaiset osaavat olla myös itsekriittisiä, jos tulokset eivät ole odotettuja tai jos Suomen sijoitus tipahtaa edelliseen mittaukseen verrattuna.
Jos näin käy, seurauksena on yleensä ankara itseruoskinta ja usein myös syyllisten etsiminen.


Viime aikojen julkisen keskustelun perusteella Suomen ykkössija laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa on suorastaan ihme.

KOULUTUSTA ja lehdistövapautta koskevissa kysymyksissä oppositio on yleensä löytänyt syyllisen hallituksesta. Jos tulokset taas ovat olleet myönteisiä, ne ovat tapahtuneet hallituksesta huolimatta.

Härskeimmät vedättäjät ovat nostaneet jalustalle jopa edellisen hallituksen, jossa itse ovat olleet mukana.
Viime viikkoina tällaista toimintaa on harrastettu opposition toimesta muun muassa työllisyyslukujen takia.


Työllisyystilastot ovat olleet aivan liian hyviä, jotta niiden toteuttamisesta olisi voinut antaa hallituksen toimille kiitosta.

JOKAINEN voi tykönään kuvitella, millainen riemu Suomessa olisi noussut, jos Suomen sijoitus olisi tipahtanut nyt julkaistussa mittauksessa.
Kun tulos oli liian hyvä ollakseen totta, se on vaiettu lähes kuoliaaksi.


Viime aikojen julkisen keskustelun perusteella Suomen ykkössija laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa on suorastaan ihme. Niin huonosti täällä tuntuvat asiat olevan.

Mitäpä sitä hehkuttamaan, jos Suomi on maailman paras maa.
 

tiedotusosasto

Ylipäällikkö
T&T: Nokia tutkii 5g-yhteyksien välittämistä avaruudesta käsin - satelliittien verkosto toisi 5g:n täysi uusille alueille

27.1.201914:39päivitetty 27.1.201914:39


Toistaiseksi satelliiteilla välitettävistä 5g-yhteyksistä ei ole löytynyt liiketoimintamahdollisuuksia.


Verkkoyhtiö Nokia tutkii mahdollisuuksia välittää 5g-tietoliikenneyhteyksiä satelliiteilla alueille, jonne maanpäällinen verkko ei ulotu. Esimerkiksi lento- ja meriliikenteessä tehokkaat tietoliikenneyhteydet ovat vielä kehitteillä. Jotta visiot esimerkiksi meriliikenteet digitalisoitumisesta toteutuvat, maailman merille tarvitaan huomattavasti enemmän verkkokapasiteettia. Lisäksi satelliitit voisivat välittää 5g-yhteydet lentokoneisiin. Asiasta kirjoittaa Tekniikka&Talous.

Nokian 5g-tuotearkkitehti Timo Aitto-oja kertoo, että tutkittavana on ollut noin 500 miljoonaa euro maksava satelliittien verkosto, joka koostuisi 500 piensatelliitista, jotka laukaistaisiin matalalle Maan kiertoradalle. Myös Nokia pyrkii hyödyntämään uuden entistä halvemman satelliittiteknologian hyödyt.

"Tutkimamme satelliittikonstellaatio tarjoaisi 3000-kertaisen kapasiteetin murto-osalla kehittyneimmän viestintäsatelliittiteknologian hinnasta. Satelliitit kykenisivät välittämään 1 Gbps:n kapasiteetin usealle käyttäjälle ja yli 35 000 yhtäaikaista 14 Mbps -yhteyttä", Aitto-oja kertoo.

Aitto-oja kertoo, että 1 Gbps:n jakaminen 5g-satelliiteista suoraan kuluttajalaitteisiin ei onnistu, sillä 5g vaatii vastaanottavalta laitteelta suuren tehon. Tämän vuoksi verkkoliikenne kulkisi tukiaseman kautta.

Nokian jo maanpäälliseen verkkoon kehittämät 5g-tukiasemat sopisivat Aitto-ojan mukaan yllättävän hyvin jo sellaisenaan satelliitteihin. Teknologia vaatisi joitakin muutoksia, kuten muun muassa maanpäällistä tukiasemaa suuremmat antennit.

"Tyhjiö kuitenkin tuottaa hieman ongelmia teknologialle, joka on kehitetty Maassa toimivaksi ja vaatii jatkotutkimusta."

Raudan lisäksi satelliittitietoverkot tarvitsevat uudenlaista turvallisuusajattelua, kun tukiasemien sisäinen kontrollidata kulkee ilmassa. Maanpäällisissä langattomissa verkoissa tukiasemien kontrollidata kulkee kuidussa.
"Tukiasemien kimppuun on mahdollista hyökätä langattomasti mistä päin maailmaa tahansa, kun kontrollidata kulkee ilmassa", Aitto-oja kertoo.
Kontrollidata välittää tietoa verkosta tukiasemien välillä sekä tietoa tukiasemien ja päätelaitteiden välillä. Kontrollidatan haltuunotolla on mahdollista ottaa verkko hallintaan ja häiritä sen liikennettä tehokkaasti.

"Maanpäällisissä verkoissa kontrollidataan käsiksi pääseminen on huomattavasti vaikeampaa."
Kiertoradalta tietoliikenneyhteyksien välittäminen on maantasoa häiriöttömämpää.

"Avaruudesta käsin 5g-yhteyden jakaminen on millimetriaallon alueella, kuten 28 tai 39 gigahertsin on helpompaa, sillä maanpäälliset esteet, kuten kasvillisuus ja rakennukset eivät aiheuta niin suurta häiriötä."

Toistaiseksi Nokia pysyy tutkimuslaidalla, eikä käytännön demoja ole suunnitteilla. Myös satelliiteilla välitettävän 5g-verkon liiketoimintamalli ja -mahdollisuudet ovat vasta selvitysasteella.
"Tämä on vielä melko kaukana Nokian ydinliiketoiminnasta."

Yksi uuden avaruustoiminnan suurimmista riskeistä on myös Nokian huolena yritysvastuun näkökulmasta. Satojen tai tuhansien satelliittien laukaiseminen Maan matalalle kiertoradalle on kasvava ongelma, sekä avaruusromun että satelliittien törmäysriskin vuoksi. Aitto-ojan mukaan Nokia ei voi olla mukana lisäämässä avaruusromun ongelmaa.

Sadoista tai tuhansista satelliiteista koostuvat satelliittikonstellaatiot haastavat myös satelliittien valmistamisen kustannustehokkaasti.

"On täysin eri asia tuottaa muutama satelliitti kuin toistaa sama tuotannossa tuhansia kertoja."
Moni yhtiö suunnittelee maailmanlaajuisen internet-verkon tarjoamista avaruudesta käsin. Esimerkiksi SpaceX suunnittelee yli 4 500 satelliitin rypästä. Lisäksi muun muassa OneWeb on julkaissut suunnitelmat lähes 900 satelliitin verkostosta.

Aitto-oja kertoi Nokian tutkimuksesta Finnish Satellite Workshop -tapahtumassa.
Tapahtumassa puhunut Euroopan avaruusjärjestön 5g-satelliittitutkimuksen parissa työskentelevä Maria Guta kannusti verkkoyhtiöitä aktiivisemmin etsimään mahdollisuuksia satelliiteista. Gutan mukaan 5g:n tulevaisuus on maanpäällisen verkon ja satelliittien yhdistelmässä, jossa satelliitit tukevat maanpäällistä verkkoa.

ESA on julkaissut satelliittien merkityksestä 5g-verkoissa tutkimuksen, jonka mukaan satelliiteilla on tulevaisuudessa merkittävä rooli 5g-verkkojen lupausten lunastamisessa.
 

SJ

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Viitaten edellä olevaan uutiseen 5G verkon tuottamiseen sateliiteilla, niin eikös joku ounastellut, että tuollainen järjestelmä olisi kuoleman tuomio P-Korean kaltaisille valtioille, jotka eivät voisi estää tuollaista nettiyhteyttä tai muutenkaan hallita sitä. Voisi olla ongelma myös Kiinalle ja Venäjälle.
 
Alkaa menemään jo OT, mutta yllä mainittuihin 5G-verkkoihin liittyen hyviä uutisia Nokialle (ja Suomelle).

https://yle.fi/uutiset/3-10622880

Reuters: EU harkitsee kiinalaisten yritysten sulkemista pois 5G-markkinoilta vakoiluriskin vuoksi

Euroopan unionia huolestuttaa, että Kiinan valtio voisi käyttää kiinalaisten teknologiayhtiöiden verkkolaitteita vakoiluun.

Euroopan unioni harkitsee ehdotuksia, jotka käytännössä kieltäisivät kiinalaisten teknologiayhtiöiden kuten Huawein laitteiden käytön seuraavan sukupolven mobiiliverkoissa.
 

hansai

Ylipäällikkö
Alkaa menemään jo OT, mutta yllä mainittuihin 5G-verkkoihin liittyen hyviä uutisia Nokialle (ja Suomelle).

https://yle.fi/uutiset/3-10622880

Reuters: EU harkitsee kiinalaisten yritysten sulkemista pois 5G-markkinoilta vakoiluriskin vuoksi

Euroopan unionia huolestuttaa, että Kiinan valtio voisi käyttää kiinalaisten teknologiayhtiöiden verkkolaitteita vakoiluun.

Euroopan unioni harkitsee ehdotuksia, jotka käytännössä kieltäisivät kiinalaisten teknologiayhtiöiden kuten Huawein laitteiden käytön seuraavan sukupolven mobiiliverkoissa.
Mikä triggeri 5G oikeasti on?
Kiinanrauta on hyvin levinnyt jo nyt..
 
Mikä triggeri 5G oikeasti on?
Kiinanrauta on hyvin levinnyt jo nyt..
Oot oikeassa. On totta, että Kiinanrauta on levinnyt jo 2G, 3G ja 4G puolelle. Seuraava iso askel ja isot investoinnit alkaa pikku hiljaa tapahtumaan 5G-verkkopuolelle.
Huawei on jo noussut Nokian ja Ericssonin edelle. Kaikista isoimmaksi alallaan. Varmaan EU haluaa suojella, että kauppa käy EU-valmistajilla ja ettei Huawei pääsisi kasvamaan paljoa enempää (ainakaan EUn alueella)
Lisäksi 5G:ltä odotetaan tulevaisuudessa todella paljon. Varsinkin teollisuudessa. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat hurjat. Mm.automatisoituvia tehtaita, siirrettäviä teollisuuden koneita, yhteen kytkettyjä tuulipuistoja, älykaivoksia, älyverkkoja, ihmisen kanssa yhteistyötä tekeviä robotteja ja niin edelleen.

Noista kaikista näköjään EU haluaa pitää Kiinalaiset erossa. Liian pelottavaa jos heillä olisikin pääsy noihin järjestelmiin. Kyseessä on tärkeä infraverkko.

https://yle.fi/uutiset/3-10621505

Nokian kilpailija on pahassa suossa – Toimitusjohtaja Suri hehkuttaa Ylelle: Edes maailmantalouden käänne ei estä bisneksen kasvua
Nokian pahin kilpailija, kiinalainen verkkoyhtiö Huawei on joutunut vaikeuksiin vakoiluepäilyjen takia.
 

hansai

Ylipäällikkö
Oot oikeassa. On totta, että Kiinanrauta on levinnyt jo 2G, 3G ja 4G puolelle. Seuraava iso askel ja isot investoinnit alkaa pikku hiljaa tapahtumaan 5G-verkkopuolelle.
Huawei on jo noussut Nokian ja Ericssonin edelle. Kaikista isoimmaksi alallaan. Varmaan EU haluaa suojella, että kauppa käy EU-valmistajilla ja ettei Huawei pääsisi kasvamaan paljoa enempää (ainakaan EUn alueella)
Lisäksi 5G:ltä odotetaan tulevaisuudessa todella paljon. Varsinkin teollisuudessa. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat hurjat. Mm.automatisoituvia tehtaita, siirrettäviä teollisuuden koneita, yhteen kytkettyjä tuulipuistoja, älykaivoksia, älyverkkoja, ihmisen kanssa yhteistyötä tekeviä robotteja ja niin edelleen.

Noista kaikista näköjään EU haluaa pitää Kiinalaiset erossa. Liian pelottavaa jos heillä olisikin pääsy noihin järjestelmiin. Kyseessä on tärkeä infraverkko.

https://yle.fi/uutiset/3-10621505

Nokian kilpailija on pahassa suossa – Toimitusjohtaja Suri hehkuttaa Ylelle: Edes maailmantalouden käänne ei estä bisneksen kasvua
Nokian pahin kilpailija, kiinalainen verkkoyhtiö Huawei on joutunut vaikeuksiin vakoiluepäilyjen takia.
Kyllähän infraverkko on se mikä on niin 2,3,4 ja 5G:n takana..Salon hanke on syvällä.. onko runkoverkonlaitteissa kiinanrauta jo uinut, siitä ei ole niin paljoa kirjoitettu kuin mobiilista.

Minkä operaattorin hoidossa PV:n liittymät ovat...Virve 2.0?
Elisan toimittaja on kiinalainen Huawei, Telian suomalainen Nokia ja DNA:n ruotsalainen Ericsson.

Elisan valinnasta voi vielä tulla virhevalinta. Itseasiassa se on jo virhevalinta.
http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/265594-kiinalainen-huawei-suomalainen-elisa-ja-5g-verkkoturvallisuus
 

PSS

Ylipäällikkö
Alkaa menemään jo OT, mutta yllä mainittuihin 5G-verkkoihin liittyen hyviä uutisia Nokialle (ja Suomelle).

https://yle.fi/uutiset/3-10622880

Reuters: EU harkitsee kiinalaisten yritysten sulkemista pois 5G-markkinoilta vakoiluriskin vuoksi

Euroopan unionia huolestuttaa, että Kiinan valtio voisi käyttää kiinalaisten teknologiayhtiöiden verkkolaitteita vakoiluun.

Euroopan unioni harkitsee ehdotuksia, jotka käytännössä kieltäisivät kiinalaisten teknologiayhtiöiden kuten Huawein laitteiden käytön seuraavan sukupolven mobiiliverkoissa.
"Sisäpiiritietoa" puoliksi vitsin muodossa nokialaiselta tuosta Huawein pitämisestä mukana / kieltämisestä.
- Se on mukana, että saadaan tarjous edes tarpeeksi monelta tarjouskilpailuun. Ja siis edes muodollisesti kilpailua aikaan. Sitten se voidaan pudottaa pois käsittelyssä joko epäluotettava ja tai jollain tekosyyllä.
 

hansai

Ylipäällikkö
"Sisäpiiritietoa" puoliksi vitsin muodossa nokialaiselta tuosta Huawein pitämisestä mukana / kieltämisestä.
- Se on mukana, että saadaan tarjous edes tarpeeksi monelta tarjouskilpailuun. Ja siis edes muodollisesti kilpailua aikaan. Sitten se voidaan pudottaa pois käsittelyssä joko epäluotettava ja tai jollain tekosyyllä.
Valitettavasti osavuosikatsauksen viivan alle jäävä plusmerkkinen on ainoa konsultti.
 

PSS

Ylipäällikkö
Valitettavasti osavuosikatsauksen viivan alle jäävä plusmerkkinen on ainoa konsultti.
Toki, mutta jos operaattori pyytää tarjouksen vain Erkiltä ja Noksulta, moititaan, ettei kysytty tarpeeksi monelta. Pyydetään siis vielä kiinalaisiltakin. Ja hylätään se tarjous sitten kansallisen turvallisuuden nimissä. Sekin on hyvä konsultti.
 

hansai

Ylipäällikkö
Toki, mutta jos operaattori pyytää tarjouksen vain Erkiltä ja Noksulta, moititaan, ettei kysytty tarpeeksi monelta. Pyydetään siis vielä kiinalaisiltakin. Ja hylätään se tarjous sitten kansallisen turvallisuuden nimissä. Sekin on hyvä konsultti.
Ei ole oikein realismia. Epäilys pitää ensin konkretisoitua rahaksi, se on yksikkö, jota operaattorit ymmärtää. Niin kauan kun varsinkin hinta ja laatu kiinalaisissa kohtaa, on turha odottaa mitään ilman viranomaisten otteen tiukentamista.

Lainaukset Pesosen kirjoituksesta.

"Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa korostaa, että vastuu huolehtia tietoturvasta on teleoperaattoreilla.", kirjoitti Helsingin Sanomat viime perjantaina (HS 7.12.2018).

Suomalaisilla teleoperaattoreilla on käytössään Huawein tekniikkaa. Heillä on velvollisuus ilmoittaa meille, jos verkossa tapahtuu jotakin epäilyttävää. Emme ole tällaista ilmoitusta saaneet, joten meillä ei ole näyttöä tietovuodoista.”, Karlamaa jatkoi artikkelissa.
Vastuu ei todellakaan voi olla vain teleoperaattoreilla, koska kansalliseen turvallisuuteen ja etenkin kansalliseen kyberturvallisuuteen liittyvät asiat ovat valtion asioita eivätkä vain teleoperaattoreiden ilmoitusasioita.
 
Kyllähän infraverkko on se mikä on niin 2,3,4 ja 5G:n takana..Salon hanke on syvällä.. onko runkoverkonlaitteissa kiinanrauta jo uinut, siitä ei ole niin paljoa kirjoitettu kuin mobiilista.

Minkä operaattorin hoidossa PV:n liittymät ovat...Virve 2.0?

http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/265594-kiinalainen-huawei-suomalainen-elisa-ja-5g-verkkoturvallisuus
Mielenkiintoista.
On totta, että operaattoreilla on runkoverkoissa varmasti myös Huawein tekniikkaa esim. reitittimiä jne. Ja jos 5G tukarien liikenne kytketään kulkemaan näiden kautta, niin Kiina on taas mukana kuvioissa.
Toisaalta operaattorit voivat tarvittaessa vaihtaa runkoverkosta Huawei-tekniikan pois ja korvata sen länsimaisella tekniikalla. Eri asia on tehdäänkö niin. Ja mitä EU tähän tulee sanomaan.

Toi Ari Pesosen puheenvuoro oli myös mielenkiintoinen. Siinä oli mulle uusia asioita.
Nyt jos Salon-kaupunki on päättänyt rakentaa älykaupungin Huawein-tekniikalla ja Elisa 5G-mobiiliverkon, niin hommahan menee mielenkiintoiseksi jos EU nyt päättääkin kieltää 5G-kiinalaistekniikan.
Meneekö Salon ja Elisan suunnitelmat uusiksi? Nähtäväksi jää. Täytyy seurata.

Olen Ari Pesosen kanssa samaa mieltä tästä asiasta:

Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa korostaa:
Suomalaisilla teleoperaattoreilla on käytössään Huawein tekniikkaa.
Heillä on velvollisuus ilmoittaa meille, jos verkossa tapahtuu jotakin epäilyttävää.
Emme ole tällaista ilmoitusta saaneet, joten meillä ei ole näyttöä tietovuodoista.


Enpä oikein usko, että operaattorit pahemmin panostavat tähän resusseja.

Homman pitäisi olla näin niin kuin Pesonen kirjoittaa:

Viestintävirasto ei ole nyt sillä tasolla, millä kyberturvallisuuskeskuksen toiminnasta ja viestintäverkkojen turvallisuudesta vastaavan viraston tulisi olla.
Arvostelen ankarasti viraston toimintaa.
Vastuu ei todellakaan voi olla vain teleoperaattoreilla, koska kansalliseen turvallisuuteen ja etenkin kansalliseen kyberturvallisuuteen liittyvät asiat ovat valtion asioita eivätkä vain teleoperaattoreiden ilmoitusasioita.
Kyse on siis kansallisesta turvallisuudesta.
Varautuminen kyberturvallisuuteen ja kybervakoiluun tulee olla ennalta tapahtuvaa eikä jälkijättöistä. Riskit pitää eliminoida ennalta kansallisesti.
Telekommunikaatioyrityksien ei pidä sallia käyttää laitteita ja ohjelmistoja, joihin liittyy Suomelle minkään laatuisia turvallisuusriskejä tai edes riskien uhkia.
 

hansai

Ylipäällikkö
Kun suomalainen jotain päättää....

Maailman nopein Honda MP19-messuilla: yli 1500-hevosvoimainen SME Honda Top Fuel Bike
Samu Kemppaisen Suomessa rakennetun SME Honda Top Fuel Biken tavoitteena varttimaililla on 5,7 sekunnin aika ja yli 400 kilometrin loppunopeus!
JAA ARTIKKELI

Kiihdytysajon Super Twin Top Fuel -luokassa Euroopan mestaruuksia voittanut Samu Kemppainen on siirtymässä uuteen luokkaan ja hän on rakentanut uuden Top Fuel Biken, jolla tavoitellaan vieläkin kovempia tuloksia. Kun Kemppaisen kaksisylinterisen Super Twin Top Fuelin tehot liikkuivat vajaassa 1000 hevosvoimassa ja varttimailin ajat noin 6,5 sekunnissa, niin uuden nelisylinterisen Top Fuelin vastaavat lukemat ovat yli 1500 hevosvoimaa ja noin 5,7 sekuntia.

Kokonaan Suomessa tehty
– Tämä on täysin omavalmiste. Kaikki on tehty Suomessa: moottori, runko, muotoilu, ihan kaikki, sanoo Samu Kemppainen.


Samu Kemppainen

Muutamia osia ei ole järkevää tehdä itse kuten männät ja kiertokanget, joten ne on sentään hankittu valmiina.

Tekniikasta Kemppainen jakaa ison kiitoksen Special Motor Engineeringin (SME) osaamiselle. Yrityksen merkittävästä osuudesta hankkeessa kertoo jo pyörän nimi, joka pitää sisällään yrityksen lyhenteen SME. Kytkinpuolen osaamista on projektiin saatu Super Twin Top Fuel -luokan ME-mies Jaska Salakarilta.

Muotoilusta vastaa Kele Designin Pasi Paananen, joka on aikaisemmin työskennellyt muun muassa KTM:n tehtaalla Itävallassa moottoripyörien suunnittelijana. Eikä sovi unohtaa kiihdytysautojen rakentajana ja kuljettajana tunnetun Tami Branderin projektiin tuomaa ammattitaitoa.

Kiihdytysajon kotimaassa Yhdysvalloissa on tarjolla Top Fuel Biken valmiita osia ja siksi käytännössä kaikkien jenkkiajajien kilpurit näyttävät samanlaisilta. Kemppainen päätti kuitenkin hyödyntää suomalaista osaamista ja lisäksi pyörässä on haluttu käyttää mahdollisimman paljon Hondan osia. Sylinteriryhmä perustuu Honda CB1300:n nelisylinteriseen rivimoottoriin, katteiden muodot ovat CBR1000:sta ja jopa runkolaakerit ovat Hondasta, tosin autopuolelta VTEC-mallista.

Ainutlaatuista tekniikkaa – ensimmäisenä maailmassa
Ulkonäön lisäksi Samu Kemppaisen SME Honda Top Fuel Bike tulee poikkeamaan myös tekniikaltaan kilpailijoiden käyttämistä ratkaisuista.

– Tämä on maailman ensimmäinen Top Fuel Bike, jossa kytkin on suoraan kampiakselin päässä.

Se merkitsee moottorin siirtämistä keskilinjasta oikealle, jotta ketjulinja saadaan kulkemaan suoraan. Eivätkä erikoisuudet jää tähän.

–Tehtiin tästä vielä ”Big Bang” -moottori, eikä sitäkään ole kukaan kokeillut tässä luokassa aikaisemmin.

Ykkös- ja nelossylinteri siis sytyttävät samaan aikaan, ja pienen tauon jälkeen myös kakkonen ja kolmonen samanaikaisesti. Esimerkiksi MotoGP-luokassa big bangin on todettu parantavan takarenkaan pitoa ja siten kiihtyvyyttä. Ja kiihdytysajossa nimenomaan on kyse mahdollisimman hyvästä kiihtyvyydestä. Lisäksi Kemppaisen Hondassa pakoventtiilit aukeavat eriaikaisesti 20 asteen porrastuksella, jotta painetta saadaan tasaisemmin pois sylinteristä.

Erikoisen kytkinrakenteen tarkoituksena ei ole erikoisuuden tavoittelu, vaan tärkeimpänä hyötynä Kemppainen mainitsee keveyden. Kun kilpailijoiden pyörät painavat vähimmillään 390 kiloa, on suomalaistiimin tavoittelema paino alle 350 kilossa. Painoetua kilpailijoihin on tarkoitus saada 50-100 kiloa, sillä lajin säännöt eivät määrää nelisylinteriselle Top Fuel Bikelle minimipainoa.

Kulutus 4500 litraa sadalla kilometrillä
1667-kuutioisen moottorin kansi virtaa 2500 hevosvoiman verran ja Kemppaisen mukaan tehoa tulee olemaan ”joka tapauksessa yli 1500 hevosvoimaa”. Sylinterin poraus on 83 milliä, iskunpituus 77 milliä ja maksimikierrosluku tulee olemaan 11 500. Lämmityskäyttöineen polttoainetta kuluu yhdessä lähdössä 20–25 litraa, josta itse varttimailin veto kuluttaa 18 litraa. Normikulutukseksi muutettuna se merkitsee 4500 litraa sadalla kilometrillä!Samu Kemppaisen SME Honda Top Fuel Bike -projekti on alkanut kolme vuotta sitten. Moottori on nyt muutaman päivän viimeistelyä vaille valmis ja katteet on soviteltu paikalleen päivää ennen MP19-messujen alkua.

– Olen ylpeä siitä että tämä on ”tässä kylillä tehty” suomalaisten ammattilaisten voimin. Kaikessa rakentamisessa on käytetty parhaita materiaaleja eikä mistään ole tingitty. Tänä vuonna testataan ja ensi vuonna ajetaan tällä tosissaan kilpaa. Töitä on vielä paljon, mutta kyllä meidän tavoitteena on olla maailman nopein Honda.

SME Honda Top Fuel Bike on nähtävillä MP19-messuilla Bike Worldin osastolla.

https://www.moottori.fi/ajoneuvot/jutut/maailman-nopein-honda-mp19-messuilla-yli-1500-hevosvoimainen-sme-honda-top-fuel-bike/
 

Mili

Kapteeni
https://yle.fi/uutiset/3-10622912

"Suomen ainoa ultraäänilaite tuhoaa kasvaimia Tyksissä – Euroopan huippuihin kuuluva tutkijaryhmä selvittää, voiko ultraääni korvata sädehoidon
Tyks sai rahoitusta lähes puoli miljoonaa euroa. Nelivuotisen EU-hankkeen rahoitus on yhteensä neljä miljoonaa euroa."

Kumma että näiden pitää kärvistellä muutamien miljoonien budjetilla, mutta Afganistaniin lähtee kymmenien miljoonien vuosisitoumuksia ihan jonkun vaan pyytäessä.

Mutta hyvä me, terveydenhuolto on kuitenkin yksi valtion päävelvollisuuksista(maanpuolustuksen, sisäisen turvallisuuden, infran ja sosiaaliturvan ohella).
 
Top