Hesarissa oli tänään lisää juttua tästä firmasta.
Tekevät mm. yhteistyötä ESAn kanssa Mars-matkaa varten ja ovat saaneet kahden miljoonan euron startup-rahoituksen.
Kaupallisessa mittakaavassa tuotannon pitäisi olla vuonna 2021.
www.hs.fi
Espoolaisessa laboratoriossa kehitetään proteiinia, jolla astronautit ehkä ruokitaan tulevalla Mars-matkalla.
Kaupallisessa mittakaavassa tuotannon pitäisi olla vuonna 2021.
SUOMALAINEN startup-yritys kehittää espoolaisessa laboratoriossa uutta ruokaproteiinia. Solar Foods ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat kehittäneet ja luoneet hiilidioksidiin ja päästöttömään sähköön perustuvaa proteiinia, jonka kauppanimi on Solein.
Kaksi vuotta sitten perustetun Solar Foodsin toimitusjohtaja
Pasi Vainikka luonnehtii menetelmää kotiviinin teon jalostuneemmaksi muodoksi.
Kemian tunnilla opittu fermentaatio- eli käymisprosessi vaatii sokeria, vettä ja hiivaa. Solar Foodsin nesteessä lilluva yksisoluinen pieneliö ei kuitenkaan syö sokeria vaan hiilidioksidi- ja vetykuplia, joita saadaan ilmasta ja vedestä sähkön avulla.
Vainikka on tekniikan tohtori Åbo Akademista. Hänen edellinen työpaikkansa oli VTT vuoteen 2017 asti.
Solar Foodsin teknologiajohtajana toimii
Juha-Pekka Pitkänen, jota Vainikka luonnehtii bioprosessitekniikan guruksi.
HIILEN uudelleenkäyttöön pohjautuvassa taloudessa on kyse siitä, että fossiilinen hiili jätetään maahan ja maanpäällinen – eli ilmaan, teollisuuspäästöihin ja kasveihin sitoutunut – hiili kiertää sitoutuneena erilaisiin tuotteisiin. Päästöttömän sähkön avulla hiilidioksidista voidaan tuottaa myös polttoaineita, kemikaaleja ja materiaaleja.
VTT:n tutkimusprofessori
Juha Lehtonen sanoo, että hiilen uusiotalouden tuotteet tulevat kuluttajille ensimmäiseksi ruokana sekä vaikkapa lenkkitossun pohjissa käytettävinä materiaaleina.
”Silloin on jo kyse brändäyksestä ja markkinoinnista. Hiilen uusiotalous voi tuottaa esimerkiksi erilaisia muoveja ja muita perinteisiä petrokemian alan jalosteita ilman, että uutta raakaöljyä tarvitsee pumpata ylös maan uumenista”, Lehtonen sanoo.
SOLAR FOODS sai viime vuoden sijoituskierroksella kahden miljoonan euron startup-rahoituksen. Pasi Vainikka tyytyy toteamaan, että yritys kertoo syksyn aikana tarkemmin kasvustaan, tehdassuunnitelmistaan ja tulevaisuuden rahoituskuvioistaan.
Kaupallisessa mittakaavassa tuotannon pitäisi olla vuonna 2021.
”Kauppoihin tuote tulee suunnilleen samalla hinnalla kuin vastaavat ruoat. Olemme puhuneet viiden-kuuden euron kilohinnasta sataprosenttiselle proteiinille”, Vainikka sanoo.
Menetelmän uusi hienous ja strateginen ero aikaisempaan on Vainikan mukaan se, miten muutaman mikrometrin kokoista elävää organismia pystytään kasvattamaan ja sen satoa korjaamaan.
Vainikka sanoo, että aikaisemmin ihminen on syönyt sellaista, mitä hän on pystynyt näkemään, pitämään sormiensa välissä, haistamaan ja maistamaan.
”Jos olisi yksittäisiä mikrobeja ruvennut noukkimaan, niin noutajahan siinä olisi tullut. Väitämme, että olemme ensimmäinen firma, joka tuo markkinoille ruokaa ilman maataloutta”, Vainikka sanoo.
Hänen mukaansa lettutaikinassa Solein-valmiste maistuu vähän kananmunalta.
Solar Foods on tehnyt Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kanssa yhteistyötä, joka liittyy Mars-matkoihin. Vainikan mukaan 40 litran bioreaktori pystyy tuottamaan kuusihenkisen miehistön proteiinit. Hän sanoo, että avaruusharjoitus on äärimmäinen skenaario kiertotaloudesta: kaikki, mikä ammutaan avaruuslentäjien mukana taivaalle, on osa suljettua järjestelmää.
”Maassa on alueita, joissa vesi on tiukalla. Tavallaan ne vertautuvat avaruusaluksiin.”
Suomalainen proteiini-innovaatio koppasi maailman suurimman design-palkinnon
Suomalaisen Solar Foodsin Solein-proteiinivalmiste on saanut Tanskan valtion tukeman 100 000 euron Index Award -designpalkinnon. Kahden vuoden välein jaettava palkinto on maailman suurin oman alansa palkinto.
”Rakastamme sitä, että he käyttävät luonnollisia prosesseja ja osoittavat, ettei proteiinin tuotannon tarvitse kuormittaa ympäristöämme”, palkintoraati kommentoi Solar Foodsin valintaa