Helsinginuutiset:
Kivääritehdas valmistaa tänä vuonna enemmän aseita kuin koskaan ennen ja satsaa uusiin palveluihin – sopivimman patruunan voi jo etsiä kännykällä
[email protected]
Tuotanto pyörii Sako Oy:n kivääritehtaalla ennätystahdissa. Toimitusjohtaja
Raimo Karjalaisen mukaan tilauskanta on niin vahva, että tänä vuonna valmistuu pitkälti yli 100 000 asetta.
– 110 000:n raja voisi ylittyä, ellei ihan ihmeitä tapahdu, Karjalainen arvioi.
Myös patruunoiden valmistuksessa on hänen mukaansa valoisa näkymä. Automaation ansiosta niidenkin tuotanto on kasvussa. Normaalivuonna Sakolta lähtee 10 miljoonaa patruunaa.
Samalla yhtiön liikevaihto lähentelee uutta ennätystä. Viime vuonna se jäi hieman alle 100 miljoonan euron, nyt tuo raja näyttäisi ylittyvän. Liikevaihdosta 70 miljoonaa euroa syntyy Suomessa. Loput 30 miljoonaa tulee Ruotsista ja Kanadasta, joissa Sakolla on tytäryhtiöt.
Kivääreistä suurin osa menee Pohjois-Amerikkaan. Australia ja Uusi-Seelanti ovat kasvavia vientimaita. Patruunat jäävät pääosin Suomeen ja Ruotsiin, mutta myös Saksassa on niille kysyntää.
Uudeksi trendituotteeksi on Karjalaisen mukaan noussut 6,5 Creedmore -patruuna, jonka hylsy on hyvin lähellä eniten myytyä .308-patruunaa, mutta jonka luoti on halkaisijaltaan pienempi ja ruutilatauksen paine korkeampi.
– Alan harrastajat ovat todenneet, että 6,5-luodin lentorata on hyvä, Karjalainen mainitsee.
Markkina ei hänen mukaansa juurikaan kasva, ja siksi asevalmistajat käyvät taistelua markkinaosuuksista. Sakon keinoja kilpailussa ovat tuotekehitys ja digitaalinen markkinointi.
Patruunoiden kysyntä vaikuttaa myös siihen, millaisia aseita harrastajat haluavat ja tehdas tuottaa. Patruunavalintaa helpottamaan yhtiö on kehittänyt älypuhelimeen ladattavan ballistiikka-sovelluksen.
Kivääripuolen trendinä on nyt Karjalaisen mukaan muunneltavuus. Se tarkoittaa, että aseen tukki on ampujan itsensä säädettävissä mieleiseen pituuteen ja poskelle sopivaksi.
Omistajayhtiö Beretta on satsannut Riihimäelle. Vanhan yli 100-vuotiaan tehdasrakennuksen lisäksi funkkistyylinen toimistorakennus on saneerattu.
– Nyt investoidaan koneisiin ja laitteisiin. Tuotantoon hankintaan välineitä niin, että voimme valmistaa prototyyppeihin tarvittavat osat itse, mikä nopeuttaa tuotekehitystä, Karjalainen kertoo.
Automaation lisääntymisestä huolimatta henkilöstön määrä ei Karjalaisen mukaan ole pienentynyt vaan työntekijöitä on siirretty uusiin tehtäviin samalla kun väkeä on palkattu lisää. Riihimäellä työskentelee kolmisensataa henkeä, Ruotsissa ja Kanadassa yhteensä kolmisenkymmentä henkeä.
Berettan perhe tuli Sakon omistajaksi 2000. Teollisuusneuvoksen tittelin vastikään vastaanottanut Karjalainen aloitti toimitusjohtajana 2006. Tuolloin Riihimäellä valmistui lähes 60 000 asetta vuodessa ja yhtiön liikevaihto Suomessa oli vajaat 30 miljoonaa euroa.
Sakon kuulumisista kertoi ensin Aamuposti.