miksi sitten naamioida jalkaväen asemat ollenkaan, jos pitää paljastaa omat asemat viholliselle jollain ak-47 tulituksella? Jos yhtäänkään ammutaan valojuovalla sitä rynnäkkökonetta niin sehän vaan palaa tukikohtaan ja kertoo tiedustelutiedot "tsuhnien puolustusasemista"...
.
Vaikka miten kurkkisin tuonne ylös, en ole esittänyt, että kourallinen rynnärimiehiä siellä alkaisi rynnäkkökoneita tiputtelemaan tyyliin "Leko oikealla, ennakko kuusi, tulta". Kysyin enemmän, miten rynnäkkökone 1) havaitsee sen joukkueen ja 2) miksi se haluaa käyttää arsenaalin muutamaan hajataistelijaan?
Katson toki tätä hiukan painopistesuunnan ulkopuolelta, omasta joulupukkijoukkueen vinkkelistä. Varusmieskoksuna olisin taas katsonut tätä painopistesuunnan silmin ja eri tavalla. Mennään painopisteeseen.
Ilmauhka Jääkäriprikaatille on painopistesuunnassa massiivinen. Vastustaja käyttää ilmaasettaan sekä valoisalla että pimeällä ja huonossa lentosäässä. Ilma- aseen muodostavat eri tarkoituksiin suunnitellut lentokoneet, helikopterit ja lennokit. Mekanisoidun divisioonan kokoonpanoon kuuluu kaksi kuljetushelikopterikomppaniaa ja noin 50 taisteluhelikopteria. Anneijakunta voi lisäksi tukea divisioonan taistelua kuljetushelikopteripataljoonallaja 1-2 taisteluhelikopterikomppanialla. Yhteensä tämä merkitsee noin 140-180 taisteluhelikopterin suoritusta vuorokaudessa. Ilmavoimat voivat tukea divisioonaa 10-20 tiedusteluköneeri ja 50-100 rynnäkkökoneen suorituksella vuorokaudessa. Yleensä yksi rynnäkkökone kykenee kolmeen suoritukseen vuorokaudessa. Teoriassa mekanisoidun divisioonan käytössä oleva ilma-ase voi käyttää välittömään tulitukeen yhteensä 190-280 suoritusta vuorokaudessa. Tästä määrästä suurin osa voi kohdistua jääkäriprikaatin alueelle, jos jääkäriprikaati on, divisioonan painopistealueella. Divisioonalla on lisäksi 54 tiedusteluhelikopteriaja 12 elektronisen sodankäynnin helikopteria. nmavoimien koneet tukeutuvat yleensä yhteen päätukikohtaan, joka sijaitsee yli 100 kilometriä rintamalta.
Maalit: Joukkojen ryhmitysalueet, kenttätykistön ja ilmatorjunnan tuliasemat, ammus- ja polttoaineiden täydennyspaikat sekä huollon kuljetukset. Voidakseen tyydyttää käyttäjän tarpeet, vihollisen tiedustelulle on asetettu seuraavia vaatimuksia:
- kyky jatkuvaan tiedusteluun,
- tiedustelun tulee olla säästä riippumatonta,
- ulotuttava vastustajan syvyyteen,
- tietojen tulee olla riittävän tarkkoja ja
- tiedot on saatava käyttäjälle lähes reaaliajassa.
Lentäjän omin silmin suorittama tähystys on edelleen tärkeä tiedustelumenetelmä. Se soveltuu valoisalla suurten aukeiden ja teiden valvontaan. Haittana on silmien rajallinen kyky havaintojen tekoon lennettäessä suurella nopeudella matalalla. Myös naamiointi, huono sää ja hämäryys vähentävät tähystyksen tehoa. Meikäläisissä olosuhteissa puusto on oleellinen rajoitin. Usein aistitähystyksen apuna käytetään tavallisia ja infrapunakiikareita sekä valonvahvistinlaitteita. Taktinen tiedustelulento suoritetaan tavallisesti valoisana aikana.
Joukkueella on siis mietittävää, mutta rynnäkkökone ei ole sen käsiasemaali.