Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ilmasta-maahan aseet

Viestiketju osiossa 'Muu sotilaskalusto' , aloittaja miheikki, 31.03.2012.

 1. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  3,783
  Tykkäykset:
  3,823
  Pisteet:
  1,286
  Jos minä nyt muutaman sanan tuosta Brimstonen integroinnista Hawkiin...

  [​IMG]

  Suomen Hawkeihin (yllä) asennettiin taannoin Esterlinen valmistama lasiohjaamo mallia Cockpit 4000. Valmistajan antamien tietojen mukaan se vaikuttaa kaikin puolin muunneltavalta ja joustavalta järjestelmältä, jolle luvataan paitsi harjoitusominaisuudet simulointeineen niin myös taistelukyky. Järjestelmällä on kolme päätilaa(? "Master Mode"): navigointi, A2A ja A2G(!).

  [​IMG]

  Lasiohjaamon rauta on ilmeisesti aika lailla yksi ja sama, eli sillä puolella tuskin tarvitsemme kalliita muutoksia (lisää tietokoneita), jos haluamme Brimstonen mukaan asevalikoimaan. Vähimmillään kyse on siis lähinnä pienestä ohjelmistoprojektista ja ripustimien yhteensovittamisesta, jos ajattelemme, että maalialue tunnetaan ennalta ja Hawk vain rahtaa Brimstonet paikalle. Tällaiseen suunniteltuun operaatioon kyettäneen kuitenkin hyvin myös tykistön älyammuksilla (Bonus ym.).

  Jos ajattelemme ilmatuen suurinta valttia, nopeaa reagointikykyä, niin silloin edellä esittämäni vähimmäisratkaisu ei tule kyseeseen. Hawk Brimstoneilla on minun silmissäni ennen kaikkea yllätyshyökkäyksen torjunnan työkalu. Tällöin maalialuetta ei tiedetä tarkalleen ilmaan noustaessa. Kukaan ei ole tilaamassa Brimstoneja tiettyihin koordinaatteihin.

  Hawk tarvitsee siis kyvyn maalittaa Brimstonet itsenäisesti, mikä käytännössä edellyttää vähimmillään maalinosoitussäiliön hankintaa ja integrointia Hawkiin. Kun nyt on tarkoitus viipyä korkealla taivaalla pidempäänkin, tarve omasuojajärjestelmille kasvaa väistämättä. Tämä tietäisi tutkavaroitinjärjestelmän ja silpun-/soihdunheittimien (esim. Saabin BOL) integrointia ja hankintaa Hawkiin, jos halutaan jotenkin järkevä kokonaisuus. Vaihtoehtoisesti Saabin valikoimista saattaisi löytyä jokin monitoimi-elso-omasuoja-säiliö tähän tarkoitukseen, jolloin se voitaisiin kierrättää helposti Hawkin seuraajaan.

  Rahoituspuolella tämä kattavampi ratkaisu kustantanee useita miljoonia euroja per Hawk. Maalinosoitussäiliö maksaa pari miljoonaa. Samoin tutkavaroitinjärjestelmä maksanee tuota luokkaa tai jonkin verran vähemmän, ja silpun-/soihdunheittimet ovat luultavasti selvästi halvempia. Kokonaissumma Brimstone-Hawkille asettuu siten viiden miljoonan euron tuntumaan + integrointityöt, jotka eivät tässä tapauksessa varmaan ole kovin kalliita (10-30 miljoonaa euroa koko potti ml. Brimstone?).

  Aika kalliiksi tuo tulisi, jos vaikka 10 Hawkia varustettaisiin rynnäköinti-konfiguraatioon: 6-8 miljoonaa euroa per kone, yhteensä 60-80 miljoonaa euroa. Tuo siis pelkästä valmiudesta Brimstonen käyttöön, mitä seuraisi vielä itse aseiden hankinta. Kokonaisuudessaan puhutaan siis yli 100 miljoonan euron laskusta. Epäilen, että parempi hyötysuhde saavutetaan sijoittamalla raha jonnekin muualle.
   
  Tähystäjä, Deeiii ja intternetsoturi tykkäsivät tästä.
 2. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,789
  Tykkäykset:
  6,021
  Pisteet:
  1,286
  Tuossa olen hieman eri mieltä. Hawk ei kykene tekemään noita tehtäviä ilman, että Hornetit eivät tee taivaalle tilaa Hawkien käydä ampumassa ohjuksensa. Tämä tarkoittaa sitä, että tilanne kuin tilanne, niin Hornetit tai sen korvaaja olisi läsnä suojaamassa, joten miksi se ei voisi osoittaa maaleja siinä samalla? Jos Hornet sidotaan taisteluun, niin Hawkien on parempia lähteä muualle välittömästi ja koettaa onnea uudelleen joskus muilloin. En tiedä riittäisikö Hornetin tutka löytämään maalit, mutta onhan niihin maalinosoitus podeja jo nyt. Tällöin myös häviäisi tarve Hawkien "viipyä korkealla", joten varustus voisi pysyä suht, minimaalisena.

  Mitenkähän muuten mahtaa olla, että onko Horneteissa kiinteästi sensoreita joilla paikantaa vihollisen IT:n tutkat? Siis jos joku avaa tutkat, niin voisiko Hornet syöttää tutkan sijainnin suoraan Hawkeille, jotka sitten ronttaisivat ohjuksen vastapalloon ja tämä ohjus ei sekoaisi vain siksi, että joku keksi sulkea tutkan.
   
 3. Mainos 4. min3mat

  min3mat Luutnantti

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  404
  Tykkäykset:
  631
  Pisteet:
  36
  Teoriassa tuo Hawkit kuormakoneina ja Hornetit maalittajina olisi mahdollista täydellisissä olosuhteissa.

  Käytännössä Maalitietojen siirtäminen ei riitä pelkästään Hornetista Hawkkiin (en tiedä onko hawkeissa edes link-xx:ää) vaan hawkin pitäisi pystyä kertomaan myös ohjuksille minne mennä. Tämä on ongelmallista jos kohteita halutaan maalittaa esim. Tutkalla tai laserilla sillä Hornettien pitäisi lentää Hawkkien vierellä (riippuen missä kulmassa ne pystyvät ohjausta ottamaan vastaan) Suomeen hankittujen Hornettien tutka ei muistaakseni seuraa maamaaleja, vaan on puhtaasti maanseurantatutka matalalentoa varten. Todennäköisesti ohjusten maalittaminen tutkalla vaatisi jonkinnäköisiä tutkajärjestelmän vaihtoja tai päivityksiä.

  Sinänsä ideana tuota periaatetta on käytetty ennenkin, mm. Jenkit Vietnamissa käyttivät yhtä konetta maalittamassa GBU-15 pommeja, muiden koneiden rahdatessa niitä mukanaan. Irakia kurmoottaessa Britit tekivät samaa, muistaakseni Jaguarien maalittaessa Harriereille.
   
 5. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,789
  Tykkäykset:
  6,021
  Pisteet:
  1,286
  Olisin aika yllättynyt, jos Hornetin tutka ei omaisi myös maamaali -moodia.

  Ja näkisin, että Hawkeilla olisi oltava jokin linkki jolla saada tieto maaleista, tai sitten tuo brimstone olisi aika turha hankinta alunalkaenkin. Joku maalinosoituspodi vaatisi, että kone menee IT:n kantamalle, jotta voisi ampua ohjuksensa ja tuo podi pitäisi olla joka koneessa, koska ne eivät voi edes lähettää maalitietoja toisilleen (kun ei ole sitä linkkiä)!

  Ja tuo linkki olisi siksikin tärkeä, että pitäähän tuon koneen kyetä ottamaan vastaan maalitietoja maajoukoilta! Maajoukot tietenkin tarvitsevat maastonseurantatutkan joka kykenee välittämään maalitiedot ohjuksia kantaville koneille.

  Tuolle brimstonelle on kehitteillä myös laiva-alusta, tai ainakin sen ASM -varianttiin on tulossa sellainen, niin ei varmaankaan ole mahdotonta ajatus, että myös maajalusta olisi mahdollinen. Jos vaikka Hawkit loppuu ennen kuin ohjukset.

  Mikä taas on sopiva aasinsilta miettiä, että pitäisikö myös olla noita ASM -malleja, vaikkapa maihinnousun torjumiseen. Hekosta laukaistunakin noilla ohjuksilla vaikuttaisi olevan ihan riittävä kantama, että kyseessä ei olisi itsemurhakeikka.
   
 6. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,725
  Tykkäykset:
  1,874
  Pisteet:
  1,286
  GMTI-ja SAR-tutkamoodit yleensä kai löytyy APG-73 tyyppisistä hävittäjätutkista. Muistaakseni juuri noita maamoodeja päivitettiin MLU2 yhteydessä.
   
 7. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  3,783
  Tykkäykset:
  3,823
  Pisteet:
  1,286
  Katson Hawkin tarvitsevan aiemmin mainitsemiani kykyjä, koska Hornet ei välttämättä ole lähimaillakaan. Hawkien ja Hornetien pariuttaminen mixed-fighter-forcena taas altistaa suotta Hawkit ilmataistelun vaaroille, jos ne lentävät Hornetien joukossa. Hawkien täytyy siis pysytellä taka-alalla mahdollisimman pitkään. Käytännössä Hornetit siivoavat taivaan ensimmäisessä aallossa, ja Hawkit tekevät tuhonsa toisessa aallossa.

  Toki voidaan ajatella, että jokin ilmataistelusta selviytyneistä Horneteista palaa sitten Hawkien seuraksi osoittamaan maaleja. Kysymys kuitenkin kuuluu, onko juuri sillä Hornetilla riittävästi polttoainetta jäljellä? Tai edes maalinosoitussäiliötä? Suomi on nimittäin ostanut tasan 10 maalinosoitussäiliötä Horneteille...

  Käytännössä siis, jos toimisimme esittämäsi mallin mukaan, muutamaa Hawkia kohden pitäisi olla yksi Hornet, jonka tehtävä olisi ensin lentää Hawkien kanssa kaukana ilmataistelusta ja sen jälkeen tulla osoittamaan maaleja. Tähän tehtävään varatut Hornetit ovat suoraan pois ilmapuolustuksesta. Saman tien voi siis kysyä, että kannattaisiko Brimstone integroida ennemmin Hornetiin? Tällöin ei tarvittaisi taktisesti monimutkaisia järjestelyjä, vaan homma toimisi kuin junan vessa.

  Kuulostaa myös hankalalta, että noita koordinaatteja siirrettäisiin puheradiolla. Tietysti sitä tapahtuu Afganistanissa ja Irakissa, kun ilmatulenjohtaja huutelee GPS-koordinaatteja radioon. Tämä on kuitenkin aika eri tilanne juuri mm. ilmatorjunnan osalta. Jos Brimstoneja on kyydissä vaikkapa kuusi, niin se tarkoittaa koordinaattien syöttöä kuudesti. Tosin myönnettäköön, että Hawkin kaksipaikkaisuus auttaa vähentämään koordinaattien syötön aiheuttamaa työkuormaa.

   
 8. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,725
  Tykkäykset:
  1,874
  Pisteet:
  1,286
  MGRS on aika paljon yksinkertaisempi koordinaatti muoto, sisältäen pääasiassa numeroita ja vielä selkeästi metreinä.
   
 9. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,789
  Tykkäykset:
  6,021
  Pisteet:
  1,286
  Juurikin näin. Hawkit eivät mene lähellekään ilmataisteluita. Etenkin jos brimstonen kantama on luokkaa 90 kilsaa. Tämä on myös se syy miksi hawkien ei pitäisi hakea maalejaan itse, mitä pointtia sillä kantamalla on, jos sitä ei voi käyttää.

  Hornet ei mielestäni olisi pois ilmapuolustuksesta, vaan ensiksi se saattaisi Hawkit tehtäväänsä ja sitten lähtisi jahtaamaan ilmamaaleja. Ainoa mikä olisi, on se että Hornet kantaa yhden ohjuksen vähemmän. Jos brimstonet laitettaisiin Hornetteihin, niin se kykenisi uskoakseni kantamaan n. saman määrän brimstoneja kuin kaksi Hawkia ja silloin se Hornet ei kantaisi juurikaan ohjuksia.

  Puheradiolla tiedon siirtäminen olisi minustakin hankalaa, joten mieluummin linkki, niin saa siirrettyä myös liikkeestä johtuvat päivitykset. Hawkin kaksipaikkaisuus kävi minullakin mielessä, mikä olisi hyvä juttu.
   
 10. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  3,783
  Tykkäykset:
  3,823
  Pisteet:
  1,286
  Ymmärtääkseni nykyisillä maalinosoitussäiliöillä nähdään, olosuhteista riippuen, hyvinkin pitkälle. Valmistaja lupaa ATFLIR-maalinosoitussäiliölle jopa 40 merimailin kantaman. Panssarivaunun kokoiseen maaliin kantama on luultavasti jonkin verran lyhempi, mutta luultavasti silti useamman kymmenen kilometriä.

  Joudun kuitenkin kysymään, mistä tuo Brimstonen 90 km kantamatieto on peräisin, kuinka korkealta Brimstone pitää pudottaa tuon kantaman saavuttamiseksi, kuinka pitkään Brimstone lentää äärikantamalleen ja kuinka isolta alueelta Brimstone osaa etsiä maalia?

  Jos tieto maalin sijainnista nimittäin välitetään puheradiolla Hawkille, niin siinä syntyy jo viivettä aika lailla, kun kuusi koordinaattipistettä naputellaan Hawkissa käsipelillä Brimstoneille (paitsi jos Brimstonet "ammutaan" yksittäin). Ehtiikö maalitieto vanheta? Tai noh, pidät itsekin datalinkkiä parempana, kun nyt luin viestisi loppuun. Sillä viive jäänee kohtuulliseksi.

  Toinen kysymys on, pystyykö Brimstone ylipäätään osumaan liikkuvaan maaliin maksimietäisyydeltä? Wikipedia antaa Brimstonen nopeudeksi n. 450 m/s, mutta jo järki sanoo, että vajaa 50 kg ohjus ei takuulla lennä yli 60 km (Wikipedian antama kantama-arvo), saati 90 km, päähän tuota nopeutta, varsinkaan laukaisualustana toimivan Hawkin liikkuessa aliääninopeudella. Lentoaika tulee siis olemaan varsin pitkä, ja maali ehtii liikkua sinä aikana suhteellisen pitkän matkan. Tuleeko osuma?

  Kolmas seikka on se, että äärikantaman hyödyntämiseksi Hawkin pitää ensin kiivetä korkealle ja sitten vielä kiihdyttää. 10 kilometrissä lentävä omasuojalaitteeton Hawk on harjoitusmaali vihollisen pitkän kantaman ilmatorjuntaohjuksille. Hawkilla ei ole mitään mahdollisuutta tietää siihen kohdistetusta tutkasäteilystä tai ohjuslaukaisusta. Hawkin nousuaika pinnasta 10 kilometriin on aselastissa (6*Brimstone, 2*Sidewinder) luultavasti 4-5 minuutin luokkaa, joten ei voida laskea sen varaan, ettei vihollisen ilmatorjunta ehdi reagoimaan. Enkä luultavasti lähettäisi omasuojalaitteistoilla varustettuakaan Hawkia noin korkealle.

  Äskeiseen viitaten Brimstonen realistinen kantama Hawkista lienee lähellä helikopterista laukaistavaa. Helikopterista Brimstone II:lle luvataan (yli) 40 kilometrin kantama. Sekin on ihan kohtuullisesti.

  Sanon suoraan, että tuo taktiikkasi ei toimi. Missä vaiheessa Hornetin oli tarkoitus etsiä maamaalit Hawkeille? Hornet ei samaan aikaan jahtaa ilmamaaleja ja etsi maamaaleja. Tämän estää jo tutkan ominaisuudet, yksi tehtävä suoritetaan ensin. Lisäksi oma näkökantani on, että ilmamaalit pitää eliminoida ennen Hawkien saapumista alueelle.

  Jos taas tarkoitit, että Hornet lentää aluksi Hawkien lähisuojana, lentää sitten etsimään maamaaleja etulinjan ilmauhan vähetessä ja sen jälkeen vielä ryntää pakenevien viholliskoneiden perään, niin en tiedä, mitä ajatella... Ensinnäkään maamaalien löytäminen tuskin tapahtuu ihan minuutissa tai kahdessa. Lisäksi ohjuslastissa oleva luonnostaan hidas Hornet häviää takaa-ajon puhtaina pakeneville vihollishävittäjille ja luultavasti rynnäkkökoneillekin johtuen niiden etumatkasta. Bonukseksi Hornet altistuu vielä sille vaaralle, että viholliskoneet lentävät ilmatorjunnan suojaan ja Hornet menee suoraan siihen ansaan. Kyllä se on ilmapuolustuksesta pois, jos vähäisiä torjuntahävittäjiä käytetään tuollaisella taktiikalla.

  Datalinkki maksaa, luultavasti useita miljoonia euroja. Samalla rahalla Hawkin saisi melkein aiemmin esittämääni rynnäkkö-konfiguraatioon. Näin ainakin sillä perusteella, miten kallis Hornetin MLU 2 on, vaikka siinä nyt tulee tietysti joitakin muitakin ominaisuuksia mukana.
   
  Deeiii tykkäsi tästä.
 11. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,789
  Tykkäykset:
  6,021
  Pisteet:
  1,286
  Sori, lukihärö. Tiedot ovat kuten wiki sanoo.

  Onko väliä? Vaikka nuo ammuttaisiin kopterista, niin kantamaa on ihan riittävästi välttämään IT. Puhumattakaan siitä, että tutkahorisontti tulee haitaksi. Mennään sillä mikä toimii. Niin, itseasiassa sanoitkin tuosta kantamasta matalalta.

  Lähempänä tuota jälkimmäistä vaihtoehtoa. Kuvittele enemmän Hornettia seuraavana aaltona. Hornet ensin saattaa hawkit tehtävälleen ja sitten ilmoittaa johtokeskukselle, että on vapaana. Jos tarvetta koneille ei ole, niin se "fighter-sweep" toimi hyvin. Mikäli IT:tä kohdataan, niin ne voivat olla ihan hyvin se eka maali Hawkeille. Ja Hornettia tässä käyttäisin tuossa maalin osoituksessa siksi, että sillä on tutka jonka pitäisi löytää maasta maaleja ilman että mennään useimpien ilmatorjuntayksiköiden lähelle. Oletan, että niissä hahmontunnistus riittää siihen, että tankki erottuu siviiliajoneuvosta? Jos ei, niin silti Hornet on selviytymiskykyisempi ilmatorjunnan ollessa läsnä. Kuten myös siitä, jos vihollinen päättää tehdä jotakin heidän kärkeensä kohdistuneelle ilmahyökkäykselle. Enkä oikein usko, että mitään IT -ansaa voidaan rakentaa vihollishyökkäyksen ympärille. Ja eikö se pää tarkoitus näille aseille ole juuri sen painopisteen muodostaminen vihollisen painopistettä vastaan?

  Ja mainitaan, että toivoisin että maalituksen tekisi maajoukot. Mutta muistaakseni sinä toit esille sen yllätyshyökkäyksen torjunan, jolloin Ilmavoimat voisivat reagoida nopeasti uhkaan, kun maavoimat vasta keräävät kamppeitaan.
   
 12. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  3,783
  Tykkäykset:
  3,823
  Pisteet:
  1,286
  Käsittääkseni yleinen toimintatapa on, että tutkalla havaitaan kohde, lukitaan se ja tutkalle alistettu maalinosoitussäiliö kääntyy katsomaan siihen suuntaan. Maalinosoitussäiliön tuottama kuva näytetään yhdellä monitoiminäytöistä, ja ihminen tunnistaa kohteen lopullisesti. On totta, että kehittyneimmät hävittäjätutkat kykenevät, jos ei nyt niin lähitulevaisuudessa, erottelemaan erilaisia kohteita toisistaan (jopa tyyliin AMV ja BTR-90). Käsittääkseni AN/APG-73 ei kuitenkaan tähän pysty.

  @BarrelNut Kommentti tutkateknologiasta tähän väliin?

  Ei varmaankaan kovin tehokasta ansaa kovin helposti. Riski on kohtalaisen vähäinen tässä tapauksessa, ettemme juuri aio ylittää vihollisen maajoukkojen kärkeä. Aiempi tulkintani kirjoituksestasi kuitenkin oli, että viholliskoneita jahdataan niin pitkälle kuin tarve ja jos polttoainetta vain riittää, eli todennäköisesti Suomen maarajan ulkopuolelle. Tuollaisessa tilanteessa ilmatorjunta-ansa on ihan todellinen vaara.

  Kyllä, painopisteen muodostaminen on päätarkoitus. Näen kuitenkin, että tällainen ilmasta tuleva tulituki on liian kallista, jos reagointinopeus ei ole ehdottoman välttämätöntä.

  Nopea reagointikyky ei sulje pois sitä, että erikoisjääkärit ja muut ammattisotilaat määrittäisivät maassa koordinaatit Brimstoneille. Nähdäkseni tähän ei voida silti luottaa täysin, vaan maalitus pitää pystyä suorittamaan myös ilmasta, jos tilanne sitä vaatii. Maassa olevilla harvalukuisilla joukoilla ei nimittäin välttämättä ole kokonaiskuvaa tilanteesta, ja tietä pitkin marssiva panssarikomppania voi ohittaa ilmatulenjohtopartion ennen kuin Hawkit ehtivät reagoimaan. Hawkhan ei kykene pitkään päivystykseen aselastissa, vaan sen täytyy väistämättä palata tankkaamaan melko nopeasti. Tämä korostuu, jos operointi tapahtuu rauhan ajan tukikohdista käsin.

  Jos liikekannallepano on kuitenkin saatu käyntiin ja toimintakykyisiä yksiköitä on taistelualueella käytettävissä edes kourallinen, niin Hawkien antama tulituki tuskin on kustannustehokasta. Suhteellisen vähäinenkin määrä jalkaväkeä, muutama Stinger-ryhmä ja yksi ainoa tytärammuksia käyttävä raketinheitinpatteri tai Bonuksia ampuva 155 mm patteri kykenee aiheuttamaan merkittävää tuhoa vihollisen panssarikärjelle. Luultavasti tuo on huomattavasti kustannustehokkaampaa toimintaa kuin Hawkien antama ilmatuki.
   
  Deeiii tykkäsi tästä.
 13. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,789
  Tykkäykset:
  6,021
  Pisteet:
  1,286
  Tästä en ala väittelemään. (edit: koska olen samaa mieltä.)
   
 14. Mainos 15. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,854
  Tykkäykset:
  2,096
  Pisteet:
  1,286
  setämies tykkäsi tästä.
 16. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,854
  Tykkäykset:
  2,096
  Pisteet:
  1,286
  setämies tykkäsi tästä.
 17. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,854
  Tykkäykset:
  2,096
  Pisteet:
  1,286
  http://www.spacewar.com/reports/Drop_and_Forget_Russia_Develops_Supersonic_Smart_Bomb_999.html
   
 18. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  3,783
  Tykkäykset:
  3,823
  Pisteet:
  1,286
  Ajatelkaapa, jos Hawkeilla voisi laukoa JASSMeja! :eek:

  Ei, en ole ehdottamassa integraatiota. Hawkin seuraaja voi kuitenkin olla kykenevä risteilyohjusten laukomiseen! Koreassa on nimittäin tarkoitus naittaa FA-50 ja aavistuksen pienennetty KEPD 350.

  Janes 19.10.2015

   
 19. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,854
  Tykkäykset:
  2,096
  Pisteet:
  1,286
  http://www.spacedaily.com/reports/F...greement_on_next-generation_missiles_999.html
   
 20. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,854
  Tykkäykset:
  2,096
  Pisteet:
  1,286
 21. Teräsmies

  Teräsmies Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  6,696
  Tykkäykset:
  3,016
  Pisteet:
  1,286
  Paluu menneisyyteen.

   
 22. Teräsmies

  Teräsmies Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  6,696
  Tykkäykset:
  3,016
  Pisteet:
  1,286

Jaa tämä sivu