Ilmasta-maahan aseet

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja miheikki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Suurin osa Brittien pommeista oli laserohjattuja. Mutta mihin tarvitsivat Storm Shadowia neljä kappaletta?

Ihan hatusta vetämällä jos ei ollut testi, niin halusivat vaikuttaa alueella, jonne eivät ryssien takia halunneet paikan päälle mennä?

Wikipedian mukaan SH on risteilyohjus, ei pommi. 500+ km, mach 0.8 ja taistelukärki 450kg.
 

Okay. Stealth Ristelyohjistin. Oma vainu mulla sanoo että testi on ollut todennäköisin juttu tai sitten on olemassa jokin salaisuus mistä me emme tiedä yhtään mitään. En halua ruveta käärimään foliota tämän asian johdosta.
 
Laitetaan vielä kolmanteen ketjuun juttua MOAB:sta.

Kaikkien pommien äiti: Yhdysvallat käytti GBU-43/B MOAB -asetta Afganistanissa
13.04.2017 - 19:58 http://www.lentoposti.fi/uutiset/ka...lat_kaytti_gbu_43b_moab_asetta_afganistanissa


Yhdysvallat on torstaiaamuna 13. huhtikuuta pudottanut GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast -pommin Nangarharin alueelle Afganistanissa. Maalina oli ISIS-ryhmittymän tunneliverkosto. Jos ydinaseita ei lasketa, lyhenteellä MOAB tunnettu ase on USAF:n tehokkain nykyisin käytössä oleva pommi. Kyseessä oli sen ensikäyttö sotatoimissa.

MOAB pudotettiin kohteeseen erikoisjoukkojen Lockheed Martin MC-130 Combat Talon -koneesta. Se perustuu C-130 Hercules -kuljetuskoneeseen. Alla olevassa kuvassa on USAF:n erikoisjoukkojen uudempi Lockheed Martin MC-130J Commando II -versio Rovaniemellä Northern Griffin 2017 -harjoituksessa.

Uutisen lopussa olevalla videolla näkyy, miten GBU-43/B vedetään koneen peräportista lastipalletilla ulos jarruvarjon avulla. Pommi irtoaa varjosta sekä alustasta ja ohjautuu maaliinsa.

MOAB (jota kutsutaan myös nimellä Mother of All Bombs, kaikkien pommien äiti) suunniteltiin Irakin sotaa varten 2003. Sitä ei kuitenkaan tarvittu tuolloin eikä asetta ole koskaan aikaisemmin käytetty sotatoimissa.

GBU-43/B painaa 10,3 tonnia ja se on 9,18 metriä pitkä. Pituutensa vuoksi ase soveltuu vain kuljetuskoneesta pudotettavaksi. MOAB:n keskirungossa on lyhyet siivet. Ase ohjautuu kohteeseensa GPS-avusteisesti neljän pyrstöstä esiin taittuvan ristikkosiivekkeen avulla.

Kyseessä on USAF:n räjähdemäärältään suurin nykyään käytössä oleva pommi. Vastaavan painoisia Grand Slam -pommeja käytettiin jo toisessa maailmansodassa RAF:n Lancastereista Saksan kaupunkimaaleja vastaan.

USAF:n GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator -tunkeumapommi (MOP) painaa enemmän kuin GBU-43/B, mutta siinä on räjähdysainetta vain noin 2000 kiloa. MOAB sen sijaan on lähes kokonaan ohuen alumiinikuoren peittämää räjähdettä.

MOAB räjähtää maalin yläpuolella ja painevaikutus leviää erittäin laajalle alueelle. Toisin kuin tunkeumapommit, se vaikuttaa tunnelikohteisiin vain synnyttämällään paineaallolla. Siksi GBU-43/B voi tehota ainoastaan linnoittamattomiin, ilman paineovia oleviin luoliin.

Valmistuneiden MOAB-pommien määrästä ei ole tietoa, mutta niitä arvioidaan rakennetun 15 - 20 kappaletta. Osa on jo päätynyt museoihin, mutta torstain tapahtumien perusteella vaikuttaa siltä, että loput on varastoitu odottamaan mahdollista tarvetta.

Tähän asti käyttämättömän, tuhovaikutukseltaan erittäin voimakkaan aseen tuominen taistelukentälle saattaa olla Yhdysvalloilta piilotettu viesti Pohjois-Korealle, jonka arvioidaan parhaillaan valmistautuvan uuteen ydinkokeeseen. T.T.


Ilmavoimien tämän kesän Hornet-esityslentäjän kapteeni Yli-Nisulan lempiliike on Frisbee
Patria mukaan Hornetit korvaavaan HX-hävittäjähankkeeseen
Hornet-hävittäjä teki Helsingissä ylilennon kunnioittaen sotalentäjän muistoa
Yhdysvallat laukaisi 59 TLAM-risteilyohjusta Syyrian ilmavoimien tukikohtaan
Ilmavoimien Midnight Hawks osallistuu valtavaan RIAT-sotilasilmailunäytökseen Englannissa
 
Lentoposti on sekoittanut Grand Slamin ja 12,000-lb High Capasity Mk I-II pommit keskenään. Grand Slam oli erikoisteräksestä valmistettu pommi, joka kykeni tunkeutumaan vahvojen betonirakenteiden läpi. No. 617 Dambusters laivue käytti Grand Slameja strategisten pistemaalien tuhoamiseen. Grand Slam ei siis ollut korttelipommi.
 
Lentoposti on sekoittanut Grand Slamin ja 12,000-lb High Capasity Mk I-II pommit keskenään. Grand Slam oli erikoisteräksestä valmistettu pommi, joka kykeni tunkeutumaan vahvojen betonirakenteiden läpi. No. 617 Dambusters laivue käytti Grand Slameja strategisten pistemaalien tuhoamiseen. Grand Slam ei siis ollut korttelipommi.

Juu, ei GS:iä käytetty kaupunkimaaleja vastaan, vaan ainoastaan tiettyjä erityisen tärkeitä maaleja vastaan. Ja korttelipommihan oli itseasiassa 4000 LB:n pommi. Tuo 12000 LB:n kapine oli sitten kolme sellaista yhteen kiinnitettynä.
 
Norjalaiset ovat testanneet IRIS-T ilmasta-ilmaan ohjuksen ilmasta-maahan kykyä, joka ei vaadi muuta kuin softapäivityksen.

Diehl develops air-to-surface capability for IRIS-T AAM
http://www.janes.com/article/66304/diehl-develops-air-to-surface-capability-for-iris-t-aam

Jenkit käyttivät AIM-4 Falcon -ohjuksia tuohon jo Vietnamin sodassa.

Tuollainen voisi olla kätevä peli rannikko-ohjuksena kun samaan syssyyn saisi ilmatorjunta- ja kevyen pintatorjuntaohjuksen.
 
Jenkit käyttivät AIM-4 Falcon -ohjuksia tuohon jo Vietnamin sodassa.

Onhan asia tavallaan näin mutta pitäisi kyllä kertoa koko juttukin:

Jenkeillä oli Vietnamissa keinot vähissä kuten venäläisillä Raatteen tiellä. Piiloutuneeseen viholliseen ei ollut mahiksia kohdistaa asevaikutusta. Yhtenä monista yrityksistä kokeilivat ilmasta-ilmaan roolissa epäonnistunutta Falcon
-ohjusta maataisteluaseena. F102 Delta Dagger -hävittäjät ampuivat niitä kokeilumielessä kohti valoja, joita olettivat leirinuotioiksi. Eihän siitä tietenkään mitään tullut! Ohjuksen hakeutumisparametrit ovat ihan erilaiset, koska
Vietkong harvemmin lämmitti ruokansa suihkumoottorilla.
 
AOT1-490x464.jpg

Tämä on malli ei oikean kokoinen

The next “Mother of All Bombs” will probably be smaller, leaner and lighter but will still pack a punch.

It’s what scientists and engineers at the Air Force Research Lab are working on as part of their next-generation munition concept.

Part of the Advanced Ordnance Technologies program, the bomb could be structured to be lighter by using 3D-printed reconstructed loads within the bomb instead of in the casing — plus distributed blast yields, said Dr. John Corley, the core technical competency lead for ordnance sciences at AFRL.
https://www.defensetech.org/2017/05/19/future-air-force-weapon-baby-moab/
 
som-1.jpg


Roketsan and Lockheed Martin have teamed up to develop a weapon that can allow a F-35 to hit a naval or land target at long range while still retaining its most stealthy configuration. According to handout provided by Rocketan and Lockheed at the AirSpaceCyber expo in National Harbor, Maryland, the Stand Off Missile-JSF or SOM-J, can put a 310-pound semi-armor piercing blast-fragmentation warhead on a naval or land target from over 150 nautical miles away.

The missile, weighing roughly 1,000 pounds, can be carried in the F-35’s internal weapons bay. Not only does this mean the F-35 can’t be seen, it means that it can hit targets from beyond the range of advanced radars or surface-to-air missiles.

Like the F-35, SOM-J is also low observable, and it also adds new features like the ability to hit targets of opportunity, or is able to change targets while in flight. The system uses an imaging infrared seeker, as well as GPS guidance, as well as the ability to navigate using images of landmarks or the ability to match terrain. It has “high-subsonic” speed.

The SOM-J can be fired from the F-16 Fighting Falcon or the F-35 Lightning. Turkey already uses an earlier version, the Stand Off Missile, or SOM, on its F-4 Phantoms and F-16s.
http://scout.com/military/warrior/A...ew-Way-to-Sink-US-Aircraft-Carriers-107781727
 
Juu, mutta viimeksi kun asiasta mitaan julkistettiin niin se (vaikka ohjus olisi valmis) saadaan F-35:ssa kayttoon vasta Block4 paivityksen kanssa... josta on julkistettu tietoa, mutta julkistuksen pvm kannattaa tarkistaa, koska annettu ajankohta pakkaa karkaamaan oikealle yhta nopeasti kuin mina tassa ehdin hakata kirjaimia ruudulle (toistaiseksi ei ole viela tehnyt rivinvaihtoa vastaavaa operaatiota, eli mennyt seuraavaan Block paivitykseen, sovitun sijasta)
- norskit eivat luottaneet LM:n sanaan tassa asiassa, firmalla kun on isompiakin asiakkaita kuin Norja ja taipumus taipua sellaisten tahtoon...joskus tulee esiin;)
- no, ovelasti :)ottivat Pentagonin mukaan sopimukseen ,em. maksoi symbolisen $20m osuuden ja nyt "isoin asiakas" on sekin tassa juridisesti katensa sitonut
 

Kysymys tutka- ja lentohärpäkeasioita ymmärtäville:

Jos F35 näkyy ulkoisen kuorman kanssa paljon helpommin osin sen vuoksi, että ulkoisia kuormia ja kiinnikkeitä ei ole suunniteltu häiveen ehdoilla niin...

Jos MOAB:n teknologiaa viedään kokonaan uuteen, mahdollisesti painoltaan ja ulkomitoiltaan pienempään kokoluokkaan ja rakenteeseen, niin eikös se kannattaisi samantien tehdä häiveiseksi ja suunnitella sille oma kiinnike?

Häiveinen Baby-MOAB ("teiniäiti"?) ohjelmoitavilla räjähdysvariaatioilla voisi olla häivekoneen häiveisenä ulkoisena kuormana näpsäkkä tyttö?
 
Back
Top