No itse asiassa yllättävän varhain tiedettiin - muistaakseni jo 1800-luvun puolella esitettiin ensimmäisiä arveluita että näin voisi käydä.
Tietysti meni sata vuotta että asialle tehtiin jotain, koska kerkiäähän tuon.
No se olisi ainakin vähemmän tekopyhää kuin huudella täältä intialaisille. Etenkin kun ao. maa on todellisuudessa varsin aktiivisesti alkanut päästötalkoisiin. Esimerkiksi jos vertaa paljon sitä rikkaampiin Lähi-Idän öljyvaltoihin.
Kuten sanoin: on tekopyhää olla hyväksymättä sitä että kehitysmaidenkin ihmiset haluavat vaurastua ja nostaa elintasoaan. Kyllä, tietenkin tästä tulee päästöjä ja tietysti toivoa sopii että ne pyrkisivät siihen mahdollisimman kestävin keinoin.
Tuossa yhdessä linkatussa artikkelissa mm. kauhisteltiin Bangladeshin hiilivoimalaprojekteja. Totta on että heillä on siellä sellaisia, paljonkin. Mutta miksi? No katsokaas, Bangladeshin sähköntuotanto on noin samaa tasoa kuin Suomen. Tämä on todella pieni taso maassa jonka väkiluku on liki 170 miljoonaa. On selvää ettei elintaso voi noussa mainittavasti jos energiaa ei tuoteta paljon lisää. Bangladeshin sähköntuotto on ollut pääasiassa maakaasun varassa. Maan kaasuvarannot eivät kuitenkaan mahdollista tämän tuotannon laajentamista. Vesi- tai tuulivoiman potentiaali ei ole kovin hyvä. Maa on alkanut rakentamaan ydinvoimaloita (samaa tyyppiä kuin Fennovoima) mutta ne on tietysti aika kalliita köyhälle maalle. Pikaratkaisu? Hiilivoimalat, ne voi rakentaa suht nopeasti ja lähimaista saa edullista hiiltä. Maalla on ilmastotavoite joka tähtää päästöjen vähentämisen 5 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, mutta hiilivoiman laaja rakentaminen kyllä voi tehdä siitä aika haastavaa.