Masi
Luutnantti
Konsensusta on esiintynyt historiassa hyvin monissa asioissa, vaikkapa niin poliittisissa kuin tieteellisimmissäkin piireissä, ja aina välillä on jälkikäteen huomattu että metsään meni, olipa sitten kyse vaikkapa YYA-Suomen Neuvostoliiton ikuisuuteen uskomisesta, Titanicin uppoamattomuus-uskomuksista teknologian ylivertaisuuteen luottaen, tai vaikkapa mantereiden syntyteoria 60-luvulta.Et usko mihinkään laskelmaan, ovat pelkkiä arvioita ja alalla liian suuria epävarmuustekijöitä. Voitko sitten selittää, että miksi ilmaston lämpenemisestä on olemassa konsensus asiantuntijapiireissä. Siis niissä, mihin me emme kuulu.
On varsin yleistä, että tietynlaisessa ilmapiirissä ei monilta löydy rohkeutta haastaa vallitsevia uskomuksia, joten tyydytään sitten kulkemaan ns lauman mukana, syntyy konsensus tai ainakin jotakin sen oloista. Kun mukana on poliittista toimintaa, vaikuttaa se (varsinkin kun suurin osa tutkijoista saa rahoituksensa julkisista varoista) omalta osaltansa innokkuuteen haastaa ns rahoittajansa mielipidettä, pätee moneen muuhunkin palkkatulonsa multa saaviin-ruokkivaa kättä ei purra. Tässä lienee syytä myös mainita, että mitään täydellistä konsensusta aihesta ei toki ole, löytyy edelleen tiedemiehiä jotka arvioivat (jo aiemmin linkatun uutisen mukaisesti, aurinkotuuli) auringon vaikutusta maapallon ilmastoon paljon laskentamalleja suuremmaksi.
Kuten jo aiemmin totesin, todellinen lämpötilan mittaushistoria on maapallolla huomattavan lyhyt (siinä 100-200v karkeasti riippuen paikasta ja tämä taas on aivan liian lyhyt aikajana arvioida todellista ilmastonvaihtelua), ja kaikki data mittaushistoriaa aikaisemmin perustuu sitten menneisyyden ilmastoa arvioiviin proxy-tutkimuksiin joiden tarkkuus onkin sitten oikeastaan se olennaisin juttu tässä ns ihmisen aiheuttaman lämpenemisen teoriassa.
Josta voidaankin palata taas metsään. Eli puiden lustotutkimuksilla on saatu mielenkiintoisia tuloksia n.800-luvulta nykypäivään, mikäli lustot todellakin korreloivat oikean lämpötilan kanssa miltä kuvaajien mukaan näyttäisi, ainakin Järvi-Suomessa näyttäisi nykyinen lämpeneminen olevan pikemminkin paluuta 800-1300-lukujen normaaliin eli lämpimämpään aikaan, ja tätä tukee myös mm tammipuiden laajempi levinneisyys keskiajalla (tarkemmin http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2014/11/lustot-kertovat-jarvi-suomen-ilmaston.html ). Lämpötilat näyttäisivät vuosisatojen sykleillä sahailevan varsin suuresti.
Em on sitten se näitä laskentamalleja lopullisesti sekoittava tekijä, jos mallissa se ehkä olennaisin muuttuja on pielessä (menneisyyden lämpötilat eli lähtötieto), on mahdotonta uskoa että mitään malleja pystytään järkevästi nykytiedolla laatimaankaan.
Eli edelleen liikaa muuttujia ja liian vähän tietoa, vaikka ympäristönsuojelu onkin hyvä asia.