Seksuaalirikosten ilmoitusmäärät kasvussa ympäri Suomea – miehet ovat kokeneet tänä keväänä yhä enemmän raiskauksia
Tänään klo 5:10
Seksuaalirikostilastot ovat merkki joko rikollisuuden kasvusta tai asianomistajien tietoisuuden lisääntymisestä.
- Poliisihallituksen tilastot kertovat, että seksuaalirikoksista ilmoitetaan yhä enemmän.
- Pahoinpitely- ja omaisuusrikosmäärät ovat ennallaan. Suomessa varastetaan kolme kertaa niin paljon kuin mukiloidaan.
- Ilmastonmuutos voi luoda entistä laajempaa ympäristörikollisuutta.
Yli 90 miestä on joutunut asianomistajaksi epäillyssä raiskaus- tai pakottamisrikoksessa viime keväänä. Kuvituskuva. LAURI OLANDER
Poliisihallitus on julkaissut asianomistajien mukaan listattuja rikostilastoja vuosilta 2017–2019.
Katsauksessaan poliisi nostaa esiin, että rikollisuus on yleisesti laskussa niin Suomessa kuin Euroopassa.Toisaalta rikokset piinaavat yhä tiiviimmin tiettyjä, haavoittuvia ihmisryhmiä: esimerkiksi Helsingin yliopiston henkirikoskatsaus on aiemmin arvioinut, että henkirikollisuuden osapuolet ovat usein työttömiä, alkoholisoituneita miehiä.
Tilastopaketti käsittelee poliisin tietoon saatettuja epäiltyjä rikoksia. Tilastot eivät ota kantaa siihen, onko rikoksista olemassa tuomioistuimen ratkaisuja, vaan kyse on rikosilmoituksista.
Ilmoitettujen seksuaalirikosten määrä on kasvussa. Raiskaus- ja pakottamisrikoksissa asianomistajaksi joutuu useimmiten nainen, liki yhdeksässä tapauksessa kymmenestä.
Suomessa ilmoitettiin viime vuonna tapahtuneeksi yhteensä 1 631 raiskaus- tai pakottamisrikosta. Ilmoituksia oli noin 80 enemmän kuin vuonna 2017. Kuluvan vuoden tammi-toukokuun tilastojen perusteella määrä ei ole kääntymässä laskuun.
Miesten ilmoittamat raiskaus- ja pakottamisrikokset ovat vähemmistössä. Viime vuonna ilmoituksia oli 182, ja laskua edellisvuoteen oli noin kymmenyksen verran. Toisaalta tämän vuoden tammi-toukokuussa miehet ilmoittivat 93 raiskausta.Jos sama tahti jatkuu, ilmoituksia kertyy vuoden loppuun mennessä yli 220.
Neljäsosan kasvu vuosikymmenessä
Raiskausilmoitusten kasvu on ollut pidempään jatkuva trendi. Se voi olla merkki rikollisuuden kasvusta, mutta vähintään yhtä todennäköisesti kyse on tabun murtumisesta ja tietoisuuden lisääntymisestä.
– Poliisin tietoon tulleiden raiskausten määrä on kasvanut kymmenvuotisjaksolla 2008–2017 noin neljänneksellä.
Törkeiden raiskausten määrä sekä suhteellinen osuus raiskausrikoksista on kasvanut selkeästi vuosina 2015–2017 verrattuna aikaisempiin vuosiin, poliisihallitus arvioi.
Valtaosa seksuaalirikoksista on yhä piilorikollisuutta. Sitä voi yrittää mitata esimerkiksi haastattelututkimuksilla: niiden mukaan raiskausrikosten määrä on pysynyt melko vakaana.
Ilmoitukset lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat vielä enemmän nousussa kuin raiskausrikosilmoitukset. Lukema kasvoi viime vuonna yli viidelläsadalla ilmoituksella, yhteensä 2 891:een.
Pahoinpitely- ja omaisuusrikosten määrässä ei ole havaittavissa tilastollisesti merkitsevää muutosta. Erityisesti viimeksi mainittuja ilmoitetaan yhä erittäin paljon. Suomessa varastetaan tai huijataan kolme kertaa niin paljon kuin pahoinpidellään.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Ilmastonmuutos voi antaa pohjan entistä laajamittaisemmalle ja monipuolisemmalle ympäristörikollisuudelle, arvioi poliisihallitus. SILJA VIITALA
Ilmastonmuutos ruokkii uutta rikollisuutta
Poliisihallitus kertoo myös näkemyksiään rikollisuuden niin kutsutuista megatrendeistä.Yhteiskunnan jatkuva muuttuminen muovaa myös rikollisuutta aikakautensa näköiseksi. Poliisihallitus huomauttaa muun muassa kaupungistumisesta, teknologian lisääntymisestä, yksilöllisyyden korostumisesta – ja ilmastonmuutoksesta.
Ilmastonmuutos voi lisätä ympäristörikosten houkuttelevuutta, poliisi arvelee.Kynnys voi madaltua esimerkiksi, jos ja kun yhteiskunta alkaa säännellä ympäristön kuormittamista vielä nykyistä tiukemmin.
– Mikäli ilmastonmuutos lisää sääntelyä ja tuo päästöjen ja jätteiden käsittelyyn uusia teknisiä ja taktisia kustannuksia nostavia vaatimuksia, sitä tuottoisammaksi jätteiden laiton käsittely ja muut ympäristörikokset voivat muodostua, poliisihallitus kirjoittaa.
Seksuaalirikostilastot ovat merkki joko rikollisuuden kasvusta tai asianomistajien tietoisuuden lisääntymisestä.
www.iltalehti.fi