olisiko mitenkään mahdollista että nämä asiat ovat sekä/että eikä aina joko/tai.
Hienoa! Eli, nyt ollaankin sitä mieltä, että ihminen on vaikuttanut Islannin metsien häviämiseen?
Hyvä että keskustelua ei käyty turhaan
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
olisiko mitenkään mahdollista että nämä asiat ovat sekä/että eikä aina joko/tai.
Sekä että. Mutta kumpi tekijä ratkaisi, se on varmaan se kysymys, jota haluat pitää esillä? Kun ilmasto muuttui karummaksi, ihmisen tekemä jälki ei enää parantunutkaan entiseen tapaan. Tuohon postaamaasi Islannin mehtuuhallituksen juttuun sen verran, että siinä ei käsitellä vaihtoehtoja tai miten yhtäjalkaa asiat tapahtuivat. Normihuttua nykyään. On SE Totuus, joka kirjataan ilman mitään vaihtoehtoja.
Twenty years ago, it would be difficult—if not impossible—to find valuable trees like oak, beech, rhododendron, apple, pear or cherry. But now these species are "beginning to flourish and the fruit trees have begun to bear fruit," Sigurgeirsson says.
Sitten on kysymys, että kumpi oli määrittävässä roolissa
a) ihminen
b) ilmasto
Siinä vastaus on lähteiden ja järjenkäytön perusteella a
Kuten baikal aiemmin pohti, olisiko mitenkään mahdollista että nämä asiat ovat sekä/että eikä aina joko/tai.
Olen junttautunut puolustusasemiin ja kunnon suomalaiseen tapaan totean: saavutetuistaeduistaasemista ei luovuta.
Jos Islanti kasvoi tenkanaan mehtää silloin kauan sitten ja silloinen väkimäärä kykeni silloisilla työkaluilla ja metodeilla -ratkaisemaan- metsien kohtalon, niin mitäpä tuohon lisäämään. Emme ole samalla karttalehdellä
Venäjällä on niin paljon muita ongelmia, että joku hiilidioksidilukema henkilöä kohti ei paljon heilauta. Toisaalta kiinnostaako näitäkään (t / henkilö):Venäjän hiilidioksidipäästöt on noin 12 tonnia henkeä kohti. Suomen noin 8 ja EU:n 7. Ei taida huolettomia venäläisiä paljoa kiinnostaa eurooppalaisten ilmastohysteerikkojen ahdistus ja ulina. Toisaalta miksipä kiinnostaisikaan, totuushan on se, että talutushihnassa olevat eurooppalaiset himoitsee venäläisiä fossiilisia polttoaineita.
Jälleen kerran yrität (vitsikkäästi?) todistella säällä ilmastomuutosta vastaan. Ilmastomuutosta kun ei säästä näe vaan lukemalla pitkän ajan tilastoja säästä.
Nyt tulee pidempi ajattelemisen aihe!
Jokaisen ilmastonmuutoksista – oikeammin: ilmaston vaihteluista – aidosti kiinnostuneen tulisi tutustua holoseeni-ilmastomme 11500-vuotiseen historiaan. Vain sitä kautta on mahdollista päästä edes jonkinlaiseen käsitykseen siitä, mitä tarkoittaa ilmaston luontainen lämpötilavaihtelu ja millaisissa olosuhteissa tällä hetkellä eletään.
En jatka enempiä jorinoita, vaan menen suoraan asiaan.
Päätelmiä:
1. Metsänrajamännyn ja Milankovicin suurilmastokäyrien yhteensopivuus lukitsee vuosilustoista saadun monituhatvuotisen trendin ilmaston isoon poljentoon. Tulos kertoo selkeää kieltään siitä, että ilmaston päätrendi on systemaattiseti viilenevä.
2. Tutkimalla holoseenin yli 7500-vuotisia ilmastonvaihteluita, on voitu syventää merkittävästi luonnontieteellistä ymmärrystä muun muassa siitä, mitkä osatekijät ilmastojärjestelmässä vaikuttavat alueellisiin ja globaaleihin keskilämpötiloihin.
Siitä seuraa myös päätelmä, että viimeisten 150 vuoden aikana havaittu asteen parin nousu on tyypillistä holoseeni-ilmaston vaihtelua.
3. Ristiriitaiset ilmastotutkimusten tulokset liittyvät lähes aina siihen, että tutkimusten aikaperspektiivikäsitykset ovat rajoittuneet muutamasta kymmenestä vuodesta maksimissaan 150 vuoteen. Jälkimmäinenkin aikajänne on vain noin 1.3 % nykyisen lämpökauden (holoseenin) 11 500-vuotisesta kestoajasta.
Mitä tuollaisen sadasosan pituisen aikajänteen perusteella voi päätellä? Mielestäni hyvin vähän, sillä "metsä jää lähes varmasti näkemättä yksittäisiä puita tarkastelemalla".
4. Muutaman kymmenen vuoden aikajänteissä tehdyissä tutkimuksissa on taustavaikuttajana ilmaston luontainen vaihtelu, joka aiheuttaa ”sudenkuoppia” analyyseihin ja päätelmiin. Ilmaston pidempiaikaiset luontaiset vaihtelutkaan (edes muutaman sadan vuoden pituiset lämpö- tai kylmyysjaksotkaan) eivät ole ilmastonmuutosta tuhansien vuosien aikaperspektiiveissä tarkasteltuna!
5. Viimeisten 150 vuoden aikana havaittu asteen parin nousu on hyvin tyypillistä holoseeni-ilmaston vaihtelua (taulukko).
6. Alailmakehän hiilidioksidipitoisuus on korreloinut holoseenin aikana todella heikosti globaalin keskilämpötilan kanssa. Kun se otetaan mukaan ilmastomalleihin, sille ei tahdo jäädä tilastollisesti merkittävää roolia lämpötilaa koskevia ilmastonvaihteluita selitettäessä. Niin käy etenkin silloin, kun ilmastodynamiikkaan keskeisesti liittyvä monivivahteinen syklisyys huomioidaan malleissa.
7. Pienestä jääkaudesta (1400-1850) palautumisella on ollut merkittävä rooli ilmaston viimeaikaisessa lämpenemisessä. Kun siihen lisätään noin 65-vuotisen ilmastosyklin juuri loppunut lämmin vaihe, ollaan paljon puhutussa 1-1,5 asteen lämpenemisessä. Jatkossa tilanne muuttuu, kun ilmasto viilenee lähivuosikymmeninä (Kuvat 2 ja 3, lähteet: allekirjoittanut ja Simo Ruoho)
8. Kun ilmastoa tarkastellaan lisäksi miljoonan vuoden aikajänteellä, saadaan kokonaiskuva siitä, miten Maan ilmasto on vaihdellut Auringon ja planeettojen yhteisessä poljennossa.
Lapin männyn vuosilustoista laaditun yli 7600 vuoden pituinen vuodentarkan lustokalenterin, metsänrajan liikkeiden ja norjalaisten tekemien proksitutkimusten perusteella on voitu päätellä, että Pohjois-Skandinavian ilmasto on viilentynyt useilla asteilla viimeisten 7000 vuoden aikana. Viilenevä trendi on edennyt 0,31 ... 0,35 asteen vauhdilla vuosituhannessa.
9. Tutkimustuloksemme noudattavat tarkoin Milankovicin jääkausien synnyn ja päättymisen astronomista selitystä. Ilmasto tulee jatkossakin viilenemään samalla vauhdilla ainakin 3000 vuoden ajan.
10. Lopuksi: on surullista, että valtaosa meistä suomalaisistakin on höynätty pelastamaan maailma "ilmastotuholta" tavalla, josta on vain vähän tai ei ollenkaan hyötyä.
Todellinen hyötyjä on liikemaailma, joka ”naureskellen” kahmii kaksin käsin rahaa hyväuskoisilta valtioilta meiltä ehkä vähemmän tietämättömiltä kansalaisilta!
11. Hullua tässä kuviossa on vielä se, että valtioiden varoista vastaavat tahot ovat liikemaailmalle hyväuskoisia "hyödyllisiä idiootteja", jotka tekevät kaikkensa ajaakseen heidän etujaan.
12. Suomalaisten poliitikkojenkin on jopa korkein aika opiskella luonnontieteen mukaista ilmastotiedettä tietämättömyydestä ja väärien profeettojen opeista aiheutuvien lisähölmöilyjen välttämiseksi!
Lisälukemista ilmastomme tulevaisuudesta: http://lustiag.pp.fi/data/pdf/Lappajarvi_mt_ilmastotodellisuus_muuttuva_ilmasto.pdf