Ilmastopsykoosi -ketju

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Hyvä. Kyse ei siis olekaan rahastuksesta. Tämä oli hyvä saada selväksi. Jatkakaa.

Muuten kirjoitat paljolti asiaa.

Ehkä on kuitenkin hyvä vielä selittää, miksi hiilidioksidi on eri asia kuin esim. ryöstöviljely tai jätevuoret.

Hiilidioksidi on globaali asia, jolla ei ole rajoja. Jos esim. joku maa tuhoaa itsensä ryöstöviljelyllä ja jätteillä, niin se on voi voi, mutta ei varsinaisesti Suomea haittaa.

Hmm. Kyllä tässä rahastajia on. Paljon ja ahneita kuin pirut. Ja se pyörittää tätä tanssia suuressa mittakaavassa. Mutta on myös niitä, jotka kokevat, näkevät ja tekevät.

Tuo viimeinen juttu ei muuten pidä kaikilta osin paikkaansa. Esim. mikromuovia on löydetty yllättäen mm. sadevedestä. Ja ne muut asiat yhdistettynä väestön liialliseen määrään saavat aikaan arvaas mitä? Riittääkö kaikille sapuskaa ja juomakelpoista vettä? Mitä ihmiset tekevät jos elinolot käyvät mahdottomiksi? Pistävät paikallaan makuulle ja jäävät siihen odottelemaan? Rajojen pitävyyttä siinä tilanteessa voi vain arvailla.
 
Riittääkö kaikille sapuskaa ja juomakelpoista vettä?

Ei riitä tällä hetkellä jos puhutaan puhtaasta vedestä ja sapuskasta. Ja sapuskan osalta tarkennuksena, ruuan ravinnepitoisuus ja terveyttä ylläpitävyys voi olla melko kyseenalainen jos amerikan oltavat ovat samanlaiset myös täällä.

https://blogs.scientificamerican.co...is-dying-corn-is-toxic-long-live-microbiomes/

“You would have to eat twice as much broccoli today to get the same nutrients as a generation ago.” That is according to data from the U.S. Department of Agriculture, from 1975 to 2010, as reported by Planetary Health/Amberwaves. So much chewing! And in fact, the situation may be even more dire. Data going back to 1940, as reported by Eco Farming Daily, shows: “The level of every nutrient in almost every kind of food has fallen between 10 and 100 percent. An individual today would need to consume twice as much meat, three times as much fruit, and four to five times as many vegetables to obtain the same amount of minerals and trace elements available in those same foods in 1940.” Thank goodness for multivitamins, but we’ve also got to fix this.
 
Laitetaan välillä uutislainaus, omaa vuodatusta kun on jo säkillinen täälläkin:
Amazonin hiilivarasto ei palaudu palojen jälkeen entiselleen – tässä viisi syytä, miksi sademetsän tuhot uhkaavat koko maailmaa
https://yle.fi/uutiset/3-10935321
Amazonin sademetsässä on säilössä jopa ratkaisevan paljon hiiltä ja valtaisa määrä eliölajeja.

Amazonin sademetsän tuhoisat tulipalot huolestuttavat koko maailmaa.

Amazonin sademetsä on poikkeuksellinen alue, "maailman keuhkot", jonka tuhovaikutukset tuntuvat kaikkialla. Mutta mitä Amazonin palaminen käytännössä tarkoittaa, ja kuinka isoja uhkakuvia on ilmassa?
Kysyimme tätä kolmelta Amazonin sademetsän tilanteeseen perehtyneeltä suomalaistutkijalta.
1. Hiilipäästöt ovat ongelma numero yksi
Suomesta katsoen on mahdotonta tajuta, kuinka suuri Amazonin sademetsä oikein on.
– Se on aivan valtava sademetsä, Länsi-Euroopan kokoinen. Jos matkustaa Amazonian yli Perusta Brasiliaan Atlantin rannikolle, niin lentomatka kestää suihkukoneella tunteja, sanoo Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön professori Ilari Sääksjärvi.
Kolmekymmentä matkaa alueelle tehnyt Sääksjärvi on yksi Suomen kokeneimmista Amazon-tutkijoista. Näin hän tiivistää Amazonin merkityksen:
– Käsittämättömän suuri hiilivarasto ja yksi maailman lajirikkaimmista alueista.
Ja juuri hiilipäästöt ovat Amazonin hillitsemättömien metsäpalojen akuutein ongelma.
– Kun hiilivarasto vapautuu ilmakehään, se menetetään sinne vähintään kymmeniksi vuosiksi, sanoo ilmastovaikutuksia analysoiva Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen.
– Ja juuri nyt ratkaisevaa ilmastonmuutoksen kannalta olisi tehdä kaikki ne toimet, joilla hiilidioksidin määrää ilmakehässä saadaan rajoitettua.
Sanamuoto "maailman keuhkot" ei aivan pidä paikkaansa: tutkijat huomauttavat että Amazonin sademetsän kasvillisuus tuottaa happea, ei käytä sitä. On esitetty, että Amazonin alue tuottaisi 20 prosenttia maailman hapesta. Korhosen mukaan lukuun pitää suhtautua varauksella, vaikka hapentuotanto onkin merkittävää.
Mutta hiilipäästöihin verrattuna Amazonin hapentuotanto on tutkijoiden mukaan toissijainen asia.
– Metsillä on isompi vaikutus hiilitaseeseen kuin happimäärään, sanoo Helsingin yliopiston trooppisen metsänhoidon professori Markku Kanninen.

2. Sademetsä ei kasva takaisin
Kasvaako palanut sademetsä takaisin ennalleen, ja kuinka nopeasti?
– Jos sademetsä palaisi luonnollisista syistä, se palaisi jollain aikavälillä ennalleen. Mutta kun palamiseen liittyy ihmisen voimakas toiminta kuten Brasiliassa eli metsän raivaaminen pelloksi tai laitumeksi, niin se ei kasva ennalleen, Kanninen sanoo.
Maatalousmaan ravinteet heikkenevät ja kasvillisuus vähenee. Hiiltä sitova vaikutus on pienempi, ja kasvuston osittainenkin palautuminen kestää joka tapauksessa kymmeniä vuosia.
– Ilmastonmuutoksen torjunta on niin kiireellinen kysymys, lähimmän 20 vuoden asia, ettei palautumista voida odottaa. Myöskään metsää istuttamalla tuhoa ei voida mitenkään korvata, Kanninen sanoo.
Ilari Sääksjärven mukaan vaarana on myös, että sademetsän kasvillisuus muuttuu savannimaiseksi.
– Metsän polttaminen tai hakkaaminen vaikuttaa isosti alueen maaperään, ravinteisuuteen ja eliöstöön. Monimuotoisen sademetsän kasvaminen sellaisissa oloissa on pitkä prosessi, ja primäärin sademetsän saaminen takaisin on hyvin epätodennäköistä, hän sanoo.

3. Tuhot ovat ihmisen aiheuttamia
Markku Kannisen mukaan on tärkeintä huomata, että Amazonin tuhojen kiihtyminen on täysin ihmisen aiheuttamaa.
– Tämä ei tapahdu jumalan tahdosta eikä ole mikään luonnonilmiö, salamaniskuista syttynyt metsäpalo kuten Siperiassa saattaa käydä. Tämä liittyy selkeästi ihmisen toimintaan ja on ihmisen päätettävissä, Kanninen sanoo.
Hänen mukaansa tämä tarkoittaa, että ihminen pystyy toimillaan myös parantamaan tilannetta. Vuosina 2004–2014 Brasilia onnistui pienentämään Amazonian metsäkatoa peräti 70 prosenttia.
Nyt kehitys menee hurjaa tahtia toiseen suuntaan.
– Ihminen on aina käyttänyt sademetsää. Mutta nyt Amazoniaa käytetään paljon nopeammin ja laajemmin kuin koskaan ennen, Ilari Sääksjärvi sanoo.
Voiko ihminen tehdä Amazonin sademetsässä peruuttamatonta tuhoa? Voivatko metsäpalot laajetessaan ja levitessään heilauttaa ilmastonmuutoksen hallitsemattomaksi, pois ihmisen kontrollista?
Tämä ei ole todennäköistä, Ilmatieteen laitoksen Hannele Korhonen sanoo. Mutta osana kokonaisuutta olisi tärkeää saada tilanne äkkiä haltuun.
– Vastaan näin, että on tärkeää saada hiilidioksidin määrä ilmakehässä rajoitettua mahdollisimman matalaksi. Siinä Amazonin osuus on todella merkittävä, Korhonen sanoo.

4. Amazonin lajisto on ihmiskunnan henkivakuutus
Ilari Sääksjärvi on löytänyt Amazonin sademetsistä satoja ennestään tuntemattomia lajeja. Ja hän on vain yksi suomalainen sademetsätutkija.
Amazonin alueen lajisto on niin runsas, että se takaa elämän säilymistä maailmassa paremmin kuin yksikään toinen alue.
– Kun menet Suomessa metsäretkelle, näet yhdellä hehtaarilla ehkä kymmenen puulajia. Amazoniassa niitä voi olla hehtaarilla kolmesataa. Ja yhdessä Amazonian puussa voi olla yhtä monta muurahaislajia kuin meillä koko Suomessa, Sääksjärvi vertaa.
Amazon on maailman henkivakuutus. Mitä enemmän metsää ja lajeja siellä on, sitä paremmin maapallo voi selvitä ilmastonmuutoksesta ja luonnon köyhtymisestä.
– Helposti ajatellaan, että Amazonia tunnetaan jo hyvin. Päinvastoin, Amazonia tunnetaan huonosti. Ja kun metsää katoaa, menetetään jatkuvasti lajeja joita ei ole vielä edes löydetty. Ne voisivat olla uusien lääkeaineiden tai ravinnon lähteitä, Sääksjärvi sanoo ja jatkaa:
– Kun jokin laji tuhoutuu, sitä ei saada enää koskaan takaisin. Se tekee sademetsän hävityksestä äärimmäisen pelottavaa.

5. Amazon on likaisen politiikan pelinappula
Amazon on nappula pelissä, jota käydään likaisen ja sekaisen politiikan keinoin.
Metsäpalot ovat kääntyneet hallitsemattomiksi maan äärioikeistolaisen presidentin Jair Bolsonaron vasta runsaat puoli vuotta kestäneellä valtakaudella.
Bolsonaro lietsoo asennetta, jonka mukaan ulkovaltojen on turha tulla neuvomaan Brasiliaa sen suhteen, mitä sen tulisi tehdä oman sademetsänsä kanssa. Bolsonaro haluaa kasvattaa maataloustuotantoa ja vaikuttaa olevan valmis uhraamaan sademetsiä muun muassa kiinalaisten pihvilihan himon eteen.
Norja ja Saksa ovat jo katkaisseet tukensa Brasilian valtion Amazon-rahastolle, sillä niiden mukaan maan johto ei edes yritä saada metsäpaloja kuriin. Bolsonaro on vastannut huoliin ja toimiin lähinnä eriasteisilla solvauksilla.
– On hurjaa, mitä Amazoniassa nyt tapahtuu, ja presidentti Bolsonaron asenne tekee tilanteesta erittäin pelottavan. Tilanne on äärimmäisen vakava ja toivon, että Suomikin ottaisi EU-puheenjohtajana isoa roolia asian ratkaisemiseksi, Sääksjärvi sanoo.
Markku Kannisen mukaan tahti on muuttunut hallinnon vaihduttua kuin napsauksesta. Hyvä kehitys on vaihtunut huonoksi, ja sademetsälle saa tehdä Brasiliassa nyt melkein mitä vaan.
– Brasilian historia osoittaa, että hyvä hallinto ja poliittinen tahto pystyy saamaan metsäkadon pieneksi. Huono ja ympäristöstä ja luonnonvaroista piittaamaton hallinto taas saa sen suureksi, hän huomauttaa.
Samalla kun EU-maiden vaatimukset pikaisista toimista kiihtyvät, Hannele Korhonen huomauttaa ettei Amazonin kriisi saa varastaa pohjaa muilta ilmastotoimilta.
– Nyt kun hiiltä poistuu ilmakehään Amazoniassa merkittäviä määriä, tarvitaan entistä enemmän toimia muualla.

Kuinkahan monta kilometriä pitäisi ajaa syntisellä Euro 4 - normit täyttävällä vanhalla dieselromulla (177g/km), että päivän tulipalon verran hiiltä tulisi tupruteltua ilmaan?
 
Viimeksi muokattu:
Jaa, mää kun luulin uusimman tiedon sanovan, että valtamerten levät ne todelliset keuhkot ovat.

Juu, ja siihen pohjautuukin se minun -huoleni- valtamerten ekosysteemistä, joka paikoin jo ottaa selvää osumaa. Valtamerien systeemit kun menevät pahoin sekaisin, niin sitten ollaan Asian äärellä. Ja on varmasti haluttuakin globaalimpi juttu. :cool:
 
Hiilidioksidi on globaali asia, jolla ei ole rajoja. Jos esim. joku maa tuhoaa itsensä ryöstöviljelyllä ja jätteillä, niin se on voi voi, mutta ei varsinaisesti Suomea haittaa.

Ai. Meinaatko, että -pilatun alueen- ihmiset tekevät sarjan hurmaavia joukkoitsareita ja täts it? Kun jo poliittisesti hajonneet valtiot tuottavat liikkujia kysta kyllin, niin mitäpä arvelet sitten tapahtuvan, kun -alueet- tulevat asumiskelvottomiksi?
 
 
Tuo viimeinen juttu ei muuten pidä kaikilta osin paikkaansa. Esim. mikromuovia on löydetty yllättäen mm. sadevedestä. Ja ne muut asiat yhdistettynä väestön liialliseen määrään saavat aikaan arvaas mitä? Riittääkö kaikille sapuskaa ja juomakelpoista vettä? Mitä ihmiset tekevät jos elinolot käyvät mahdottomiksi? Pistävät paikallaan makuulle ja jäävät siihen odottelemaan? Rajojen pitävyyttä siinä tilanteessa voi vain arvailla.

Ai. Meinaatko, että -pilatun alueen- ihmiset tekevät sarjan hurmaavia joukkoitsareita ja täts it? Kun jo poliittisesti hajonneet valtiot tuottavat liikkujia kysta kyllin, niin mitäpä arvelet sitten tapahtuvan, kun -alueet- tulevat asumiskelvottomiksi?

(y)

Hyvä että täällä ollaan tarkkana kuin porkkana siinä vaiheessa kun jänö hyppää kasvimaalle :)

Pyrkimys oli auttaa foorumilaisia ymmärtämään, mitä eroa on esim. jonkin maan harjoittamassa riistoviljelyssä ja ilmastonmuutoksessa.

Sitä varten viestiä oli tarpeen yksinkertaistaa.

Otetaan toinen esimerkki. Riistoviljely on sitä, että naapurin aikamiespoika alkoholisoituu ja pihamaa alkaa täyttymään kaikenlaisesta rojusta, romusta ja roskasta. Ikävää, mutta ei suoraan vaikuta omalle tontille.

Kasvihuoneilmiö on sitä että se naapurin aikamiespoika rupeaakin illalla polttamaan niitä roskia ja savukaasut painuvat suoraan naapurin pihamaalle ja kämpän sisään, kun siellä ruvetaan valmistautumaan iltapalalle ja yöpuulle. Naapurin aiheuttama ongelma on välittömästi myös oma ongelma.

Toivottavasti tämä ero näissä nyt ymmärrettiin?
 
Hmm. Kyllä tässä rahastajia on. Paljon ja ahneita kuin pirut. Ja se pyörittää tätä tanssia suuressa mittakaavassa.

@baikal oli samaa mieltä, että tässä kaikessa on kyse vain rahastuksesta.

No, hyvä. Kertokaa sitten, että miten se oikein käytännössä toimii. Miten teitä rahastetaan?
 
Voisiko kyse olla siitä, että hän etsii sisältöä elämälleen tuolla meuhkaamisella ja ääriajattelulla? On nimittäin aika masentavaa varmaan tajuta olevansa koomikko, jolle kukaan ei naura.

Voisiko olla kyse siitä, että on aidon oikeasti huolissaan siitä, mihin malliin ympäristön tilaa ollaan ajamassa mm. ilmaston osalta? Persuilla - ilmastodenialistilaumana - on tässä kuviossa Iikalle selkeä roolinsa.

Ei tästä nyt kannata ehkä alkaa tekemään mitään tuon monimutkaisempaa keittiöpsykologinäkemystä. :rolleyes:
 
Tuosta rahastuksesta, faktahan se on että ympäristöongelmat(ilmastonmuutos, muovin leviäminen jne) tulevat tekemään kaikesta ainakin kalliimpaa ja vaikeampaa. Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii jo yksin sellaisia infran uudelleenrakentamisia että sen todennäköisesti tulevat rahoittamaan valtiot eli veronmaksajat eli veronkorotuspaine tulee nykyisestä vain kasvamaan. Esimerkiksi Saksassa ovat arvioineet sähköverkon parannuksiin kuluvan noin 520 miljardia euroa vuoteen 2025 mennessä johtuen lisääntyvästä vaihtelevasta tuotannosta. Tämä on vain yhden maan yhden sektorin tarpeet, siitä voi projektoida miten iso bisnes on kyseessä. http://www.insm.de/insm/Presse/Pressemeldungen/Pressemeldung-Studie-EEG.html

Vaikka Trump käyttäytyy kui narsistinen pikkulapsi niin siinä hän on oikeassa että joku tulee tekemään ympäristökatastrofilla suuren omaisuuden. Itse olen alkanut pohtia että erilaiset turvallisuus firmat voisivat olla yksi hyvä sijoitus kohde tulevaisuudessa kun kansa alkaa heräämään miten suuriin elintasonleikkauksiin ja maksuihin heitä ollaan johtamassa. Esimakua antoivat viime vuoden mellakat Ranskassa.
 
Esimerkiksi Saksassa ovat arvioineet sähköverkon parannuksiin kuluvan noin 520 miljardia euroa vuoteen 2025 mennessä johtuen lisääntyvästä vaihtelevasta tuotannosta.

Täällähän tuo hoidetaan sähkönsiirtomaksujen korotuksina... nyt niitä kohonneita hintoja on perusteltu maakaapeleiden asennuttamisella, kohta varmaan ilmastonmuutoksen aiheuttamina. Ei siinä mitään, maakaapelit on ihan Hyvä Juttu haja-asustusalueilla, mutta veikkaanpa että kun ne on vedetty niin ei lasku pienene vaikka huolto- ja kunnossapito vähenee...

Jokunen vuosi sitten tapahtui pienoinen virhe perheessämme ja vaimo sitten uusi puhelintarjouksen perusteella sähkösopimuksen Vihreään Ekosähköön. Hinta oli ei-niin-vähän kalliimpi kuin tavallinen. Epäilin ettei se ekosähkö kuitenkaan löydä perille asuntoomme vaan jakautuu yhteisestä poolista kaikille kuluttajille, joten sain kuin sainkin sen muutettua ihan tavalliseksi sähköksi...
 
Osmo Soininvaara pohti taannoin että haja-asutusalueilla saattaisi olla kustannustehokkaampaa tukea aggregaattien hankintaa. Maaseutu kuitenkin autioituu suuressa osassa maata niin kannattaako johonkin Kainuun peräpusikkoon kaivaa kalliisti maakaapelia joka on kuitenkin pitkäkestoinen ja kallis investointi?
 
@baikal oli samaa mieltä, että tässä kaikessa on kyse vain rahastuksesta.

No, hyvä. Kertokaa sitten, että miten se oikein käytännössä toimii. Miten teitä rahastetaan?

Päästöoikeuskauppa viitoittaa jo tietä, sitä logiikkaa laventamalla tie on avoin vaikka toiseen sirkulääriin. :)

Pelottelu, syyllistäminen....ikiaikaisia keinoja, joista se muuan Macchiavellikin jo kirjoittaa tuhrasi. Ja vaikka miltä tuntuisi, niin -ilmastopsykoosi- ketju ei ole väärin nimitetty. Ilmastoahtistus on jo nyt saikun arvoinen tauti. Onko rummutus siis tuottanut tulosta? O.

Kukas Euroopan poliitikko väläyttikään Ilmastopörssiä? Aivan.

Ja onko tämä kohka saanut samaa tuulta alleen missään muualla kuin Suomessa, joka menee nyt ilmasto etupellossa joka kohdassa ja käänteessä? Miksi koko yhdistynyt vasemmisto omi tämän agendalleen, mitä arvelet? Aivan. Siksikö, että aihe on niin päälle kaatuva vai siksi, että vasemmisto ei suin surmin halua ryhtyä niihin uudistuksiin, joita yhteiskunnassa pitäisi alkaa tekemään? Aivan. Kohkataan ilmastosta ja seurataan Gretan purjehdusta. EUn puheenjohtajana on omaksuttu rooli, jossa mennään sinne minne Angelan Marskin miekka näyttää tien.....
 
Otetaan toinen esimerkki. Riistoviljely on sitä, että naapurin aikamiespoika alkoholisoituu ja pihamaa alkaa täyttymään kaikenlaisesta rojusta, romusta ja roskasta. Ikävää, mutta ei suoraan vaikuta omalle tontille.

Kasvihuoneilmiö on sitä että se naapurin aikamiespoika rupeaakin illalla polttamaan niitä roskia ja savukaasut painuvat suoraan naapurin pihamaalle ja kämpän sisään, kun siellä ruvetaan valmistautumaan iltapalalle ja yöpuulle. Naapurin aiheuttama ongelma on välittömästi myös oma ongelma.

Toivottavasti tämä ero näissä nyt ymmärrettiin?

Naapurin aikamiespoika tympääntyy tonttiinsa ja alkaa istuksia sinun siistillä patiollasi, vetää siinä röökiä ja nakkelee karamellipaperit ja tumpit sinun omin käsin rakentamaasi suihkulähteeseen, huutelee hävittömyyksiä vaimolle ja tyttärille. Kehotat poistumaan, aikamiespoika haistattaa pitkät v---t ja kusee suihkulähteeseen. Soitat poliisin, joka ilmoittaa, että koettakaahan nyt naapurukset pärjäillä, ei tässä jouvveta, opetelkaa uimaan vaan reippaasti, sopu sijaa antaa.

Naapuri polttaa takassaan vanhoja Jalluja, savu painuu ilmalämpöpumpusta naapurin tölliin. Juokset naapuriin ja käsket sammuttamaan tulen ja vähä äkkiä, naapuri sanoo, että painu v--n tai saat turpia.....soitat ympäristölautakunnan puheenjohtajalle, että naapuri polttaa takassa Jalluja, savu häiritsee. Pj kehottaa panemaan luukut kiinni ja tuulettamaan sitten, kun savuttaminen lakkaa....ja kysyy vielä, että onko sillä niitä Jalluja tallessa????

Riistoviljely ja muu elinympäristön pilaaminen johtaa vääjäämättä siihen, että ylikansoitetut alueet alkavat purkaa väestöä muualle, se on saletti. Nykymuodon politiikalla tämä johtaa siihen, että kansainvaellus johtaa populan muualle, jossa pilataan lkm paljoudella se muuallekin alue. Käsittämätöntä pa...aa, suoraan sanoen, ei järjen häivän hiventä.

Savukaasuja puhaltava naapuri....eikun menee vaan ja käskee lopettamaan ja vähä äkkiä tai....jos toinen vastaa, että tai mitä sitten? Se voi sanoa vielä, että pidä huoli omista kaasuistasi ja tuossa on kuusi hirttä poikki, osaat varmaan tien ulos.

Kahto nyt Brasiliankin terroria, joka kohdistuu pallon keuhkoiksi väitettyyn mehtään. Kahto nyt, mikä vipuvarsi näillä ns. kehittyvillä mailla on suhteessa kehittyneisiin....koska se on annettu niille. Ei pidä antaa.
 
Suomessa puunpoltto on suorastaan rikos sähköyhtiötä ihmisyyttä vastaan.

Saksalainen takkaesittelijä hämmentyy, kun häneltä kysyy hiukkaspäästöistä – Saksassa puun polttaminen on ekoteko
Lämmittäminen puuta polttamalla vaikuttaa Saksassa huomattavasti ongelmattomammalta kuin Suomessa – jos mittarina pidetään hiukkaspäästökeskusteluja.


Frankfurt am Mainin Messegeländen halli nro 9 on suunnilleen Helsingin jäähallin kokoinen, kolmikerroksinen näyttelyhalli. Sen kolmannessa kerroksessa on kuuma. Maaliskuisilla ISH-messuilla koko kerros on varattu ”Einzelraumfeuerstätten”- eli yksittäisten asuntojen lämmitykseen tarkoitetuille tulisijoille. Niitähän on sadoittain: toinen toistaan tyylikkäämpiä, kamiinamallisia kiertoilmatulisijoja tai nostoluukullisia takkoja sekä upeita puulämmitteisiä liesiä. Ja liki kaikissa palaa tuli.
Näiden tulisijojen polttoaine on klapi. Pelletti- ja hakepolttimet ovat omassa kerroksessaan.

Moni suomalainen yllättyisi siitä, että tulisijojen ja puulla lämmittämisen rooli on niin näkyvä ISH-messuilla, jotka ovat maailman johtavat vesi-, energia- ja talotekniikka-alan messut. Tänä vuonna näytteilleasettajia oli 2 900 ja messuvieraita reilut 190 000 vajaan viikon mittaisilla messuilla.
Mutta Saksassa todellakin lämmitetään puulla. Maan lämmitysenergialiiton Zentralverband Sanitär Heizung Kliman mukaan käytössä on noin 12 miljoonaa tulisijaa. Joka neljäs talous lämmittää puulla ja siten joka kahdeksas Bürger, kansalainen käyttää polttopuuta. Se tarkoittaa kymmentä ja puolta miljoonaa henkilöä.
Suomalaiset hätäilevät hiukkaspäästöistä
Suomessa puun pienpoltosta on viime aikoina käyty kovaakin keskustelua sen hiukkaspäästöjen vuoksi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun pientaloalueilla on havaittu tilastollinen yhteys savulle altistumisen voimakkuuden sekä ennenaikaisen sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden välillä. Vuonna 2016 valmistuneen pientaloalueiden ilmanlaatututkimuksen seurantajakso oli 25 vuotta.
Laaja-alaiseen tutkimukseen osallistuivat muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, HSY ja Suomen Syöpärekisteri.

Tulosten perusteella on arvioitu, että savulle altistuminen aiheutti seurantajaksolla Suomessa yhteensä 500 ennenaikaista kuolemaa sydän-, verisuoni- ja hengityssairauksiin. Selvä yhteys havaittiin myös keuhkosyövän ja savulle altistumisen voimakkuuden välillä.
Tutkimuksen perusteella on arvioitu, että jopa puolet polttoperäisistä pienhiukkasista ja lähes neljännes syöpävaarallisista PAH-yhdisteistä pääsee tunkeutumaan ulkokautta talojen sisätiloihin.
Ongelma on tietenkin siinä, että arviot ovat vain arvioita. Mitään eksaktia tietoa ei ole olemassa.
Saksassa hiukkaspäästöjen merkittävin lähde on liikenne. Ehkäpä sen vuoksi puunpolttoon ei kohdistu arvostelua. Maan ympäristöministeriön mukaan kokonaishiukkaspäästöt ovat myös laskeneet 30 % vuosien 1995–2017 välillä.
Puun poltto = ilmastoteko, sanoo saksalainen
Saksassa samankaltaista keskustelua ei ole ollut, ei ainakaan samassa laajuudessa. ISH-messuilla tulisijaesittelijä näyttää hämmentyneeltä, kun kysyn häneltä asiasta.
”Meillä on tulisijoille asetettu päästöjen raja-arvot, joita seurataan koko ajan. Kun tulisijamme täyttävät ne, ei siinä sitten ole mitään ongelmaa”, hän sanoo. Sama asenne on havaittavissa Saksassa muutenkin: puun polttoa pidetään epäröimättä ilmastotekona, vihreänä vaihtoehtona ja se myös tuodaan jatkuvasti esille.
Mutta kyllä hiukkaspäästöt ovat jonkinlainen puheenaihe Saksassakin ja tulisijateollisuuden on otettava ne huomioon. Kehitystyötä tehdään sekä erilaisten hiukkasloukkujen ja -suodatinten että tulisijojen paloilmanohjauksen suhteen. Ja se myös näkyy ISH:ssakin. On monenlaisia piipun päähän tulevia savuimureita, piippuun asennettavia vedonrajoittimia ja moottoroituja sulkupeltejä, joiden kaikkien tarkoitus on vähentää hiukkaspäästöjä joko parantamalla palo-olosuhteita tai vähentämällä tarvittavan polttoaineen määrää.

Aiemmin messuilla ei ole pientalojen yksittäishormeihin tarkoitettuja sähkösuodattimia ollut, nyt niitäkin jo esitellään. Esimerkiksi Airjekt1-sähkösuodattimen valmistaja K&W ilmoittaa suodattimella saatavan 90 % pienhiukkasista talteen. Erottelu tapahtuu varaamalla hiukkaset elektrostaattisesti, jonka jälkeen savutorven seinämiin tarttuneet hiukkaset saadaan nuohottua pois. Myös tulisijojen lämmöntalteenottojärjestelmiä on tarjolla. Pellettikattiloihinkin on sähkösuodattimia jo valmistajan lisävarusteena. Suomessa vastaavanlaisia hiukkassuodattimia ei ole, ei ainakaan laajasti kuluttajamyynnissä.
Saksa on Euroopan puustoisin maa
Saksan pinta-alasta noin kolmannes on metsää. Se tarkoittaa noin 120 000 neliökilometriä, eli reilua puolta siitä mitä Suomessa (meillä metsää on 220 000 neliökilometriä). Saksalaiset laskevat vuotuisen metsänkasvun olevan reilut 11 kuutiometriä hehtaarilta vuodessa. Vuosittain metsän kasvun lisäyksestä jää käyttämättä noin 13 prosenttia. Puolet kasvusta käytetään teollisiin tarpeisiin, rakennuspuuksi, huonekaluiksi ja paperiksi. Saksa on kuitenkin ylivoimaisesti Euroopan puustoisin maa. Puuston tilavuus kasvaa vuosittain selvästi enemmän kuin Suomessa. Vaikka Suomessa on metsiä maan pinta-alaan nähden enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa, puuston määrässä Suomi on vasta Euroopan viides.
Vielä vuonna 1993 käytettävissä olevasta metsänkasvusta hyödynnettiin alle puolet (51 miljoonaa m3). Puun käyttö nousi vuoteen 2007 mennessä 113 miljoonaan kuutioon, joka ylitti metsänkasvun jo 12 prosentilla.
Kun puun kysyntä jatkuvasti kasvoi, liittohallitus muotoili Saksan metsästrategiaan 2020 tavoitteen, jonka mukaan puuta voidaan hakata vuosittain enintään keskimääräisen kasvun verran.
Umwelt Bundesamt kertoo, että viimeksi tilastoituina vuosina 2014 ja 2015 metsien nettokasvusta käytettiin lähes kaikki, 92 ja 95 %. Käytännössä Saksan metsien hiilinielu ei siis kasva paljonkaan. Silti puun käyttöä halutaan lisätä, kasvunlisäyksen rajoille asti.
Syy on yksinkertainen: Charta für Holz 2.0 -strategiassa todetaan, että puu on Saksan tärkein uusiutuva raaka-aine, jolla voidaan korvata energiaintensiivisiä, uusiutumattomia materiaaleja ja maaöljypohjaisia fossillisia resursseja.
”Pidättyväisen metsäpolitiikan seurauksena ja myötä puunkäyttöä voidaan lisätä ilmastonsuojelun ja työpaikkojen eduksi sekä uusiutumattomien luonnonvarojen säästämiseksi”, Chartassa todetaan. Uusiutuvien energialähteiden osuus Saksan kokonaislämmönkulutuksesta on non 14 prosenttia. Siitä ylivoimaisesti suurin osa (67,2 %) on puunpolttoa. Maalämmön osuus toistaiseksi on vain 7,5 %.

”Puuta kasvaa jatkuvasti enemmän kuin sitä kaadetaan. Metsäpinta-ala on sitten viimeisimmän metsäinventaarion pysynyt vakaana tai kasvanut hieman. Puuvaranto on 336 kuutiometriä hehtaarilta, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Metsät Saksassa ovat lisääntyneistä hakkuista huolimatta monimuotoisempia, luonnonläheisempiä ja lajikirjoltaan rikkaampia kuin kymmenen vuotta sitten.”
Tulisijojen korjauksilla aikataulu
Saksalaisissa tulisijoissa on mahdottomasti korjaustarvetta. ZVSHK:n mukaan 75 prosenttia käytössä olevista on pahasti vanhentuneita ja tekniikaltaan jälkeenjääneitä. Vuoden 2018 alusta voimaan tulleiden tiukempien raja-arvojen vuoksi ne täytyy vaihtaa tai korjata viimeistään vuonna 2024. Arvioidaan, että korjauksin saadaan 70 prosentin vähennys pienhiukkaspäästöihin, mikä vastaisi noin 15 500 tonnia pienhiukkasia.
Saksan ympäristöministeriön mukaan tulisijat eivät suinkaan ole suurin pienhiukkasten lähde, vaan se ”kunnia” menee maataloudelle, teollisuudelle ja liikenteelle. Puun ajatellaan myös palavan hiilineutraalisti, toisin sanoen kun puun polttamisesta syntyvä hiilidioksidi on sama kuin puun lahotessa vapautuva, se ei lisää kasvihuonekaasukuormitusta, vaan päinvastoin vähentää sitä korvatessaan fossiilisia polttoaineita.
HKI:n mukaan (Industrieverband Haus-, Heiz- und Küchentechnik e.V) puun poltto vähentää vuosittain noin 20 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä. Jos puunpoltosta luovuttaisiin, kotitalouksien lämmityksen päästöt nousisivat nykyisestä 85 miljoonasta tonnista reilusti yli 100 miljoonan tonnin.
Tulisijojen päästöjen raja-arvot määrätään vuonna 2010 voimaan tulleessa 1. Verordnung zum Bundes-Immissionsschutzgesetz -laissa, jonka mukaan tulisijoja pitää portaittain uusia, korjata tai poistaa käytöstä sitä mukaa kun ne eivät enää täytä pienhiukkas- ja häkäpäästörajoja. Seuraava takaraja on vuonna 2020, jolloin vuosina 1985–1994 rakennettujen tulisijojen siirtymäaika umpeutuu.
Tulisijoilla olisi rooli myös CO2-päästöjen vähentämisessä. BDH (Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie) laskee, että käytössä olevista kaasu- ja öljylämmityksistä 13 miljoonaa kappaletta on täysin vanhentuneita, niin että ne olisi pakko joko modernisoida tai kokonaan vaihtaa. Tällä koko maan energiankulutus laskisi 15 prosenttia, mikä olisi enemmän kuin esimerkiksi koko Venäjän-energiantuonti. Kaikkia ei tietenkään tulisijoilla voitaisi korvata, mutta osa.
Suomessa TSY (Tulisija- ja savupiippuyhdistys) on koettanut viestiä samaa: ”Puulämmitys vähentää sähkönkulutusta yhden ydinvoimalayksikön verran. Suomessa on noin 380 000 sähkölämmitteistä pientaloa, joissa puulämmitystä käytetään lähes päivittäin täydentävänä lämmönlähteenä talvikuukausien aikaan. Jos tämä puunkäyttö korvattaisiin sähköllä, sähkön tuonti lisääntyisi 41 %”, selviää yhdistyksen teettämästä tutkimuksesta ”Puunpolton yhteiskunnallinen merkitys”.
Kamiinamalliset enemmistönä
Uusien tulisijojen kirjo on valtaisa. Suomalaisittain huomiota herättää, että ns. varaavat tulisijat ovat selvänä vähemmistönä – kamiinamalliset ovat valttia. Erilaiset varaavat, keraamiset tulisijojen sisukset näyttävät tekevän tuloaan. Mutta tarjolla on myös häkellyttävä määrä puuliesiä ja koristetakan näköisiä, mutta toiminnaltaan täysiä lämmityslaitteita.
Ympäristön- ja ilmastonsuojelun lisäksi toinen merkittävä tulisijojen myyntivaltti on muotoilu ja taide. Saksalainen laatulehti Welt am Sonntag otsikoi messujen alla 10. maaliskuuta lämmitykseen keskittyneillä sivuillaan puulämmitystä käsitelleen juttunsa “Wenn sich Lifestyle mit Umweltschutz verbindet”, ”Kun elämäntapa ja ympäristönsuojelu liittyvät toisiinsa”. Se kuvaa hyvin puulämmityksen asemaa ja imagoa Saksassa. Ripaus luksusta?
Useimmat tulisijamyyjät liittävät häpeilemättä taiteen, luovuuden ja ylipäätään muotoilun tuotteisiinsa. Esimerkiksi Olsberg-tulisijan mainosslogan kuuluu ”Innovativ seit 1577”, innovatiivinen vuodesta 1577 asti. ”Art”, ”design” ja ”ökologisch” toistuvat. Eikä suotta: aivan nykyaikaisen induktiolieden näköisiä, huikean hienoja liesiä ei heti uskoisi puuhelloiksi.


Tämä artikkeli on ilmestynyt aiemmin Outdoor TM -perheeseen kuuluvassa TM Rakennusmaailmassa.
 
Voisiko olla kyse siitä, että on aidon oikeasti huolissaan siitä, mihin malliin ympäristön tilaa ollaan ajamassa mm. ilmaston osalta? Persuilla - ilmastodenialistilaumana - on tässä kuviossa Iikalle selkeä roolinsa.

sama koomikko on myös sitä mieltä että Suomeen lisää tulijoita vaikka Afrikasta, jossa on lämmintä, aurinkoa eikä tarvitse käyttää energiaa lämmittämiseen.

kysykääs mitä mieltä se on ydinvoimasta?

vihreillä ja äärivasemmistolla on tuossa tosiaankin roolinsa.
päättäis nyt perkele onko se ilmastomuutos totta, ihmisen aiheuttamaa vaiko ei?
jos on niin miksi tänne vielä pitäisi ohjailla lisää väkeä?

"ilmastodenialistit"; niinpä niin, jotka on "NUJERRETTAVA", kuten Sitran ämmä kiihkoili.
joillakin on todella väärä asenne, eivätkä perussuomalaiset öyhkäämistä aloittaneet!!
 
Perussuomalaisillahan on hyvä tilanne, kun eivät lähteneet hätiköimään ja julistamaan aikatauluja ja tavoitteita. Kepu ja Kokoomus ovat enemmän lirissä omien äänestäjien kanssa.
 
Back
Top