Jonkun myrkyn (etanoli) vaikutus ihmiseen on täysin eri asia kuin jonkun kaasukomponentin pitoisuuden vaikutus kaasun lämmönsiirtoilmiöihin.
Mekanismi on tietysti täysin erilainen. Mutta kyse ei ole kaasun lämmönsiirrosta, vaan lämmön absorptiosta, läpäisystä ja heijastuksesta eri aallonpituuksilla.
Ne auttavat ymmärtämään asioiden suuruusluokan.
Jos ihmisellä on 1 promille alkoholia veressään, se riittää humalluttamaan, koska muu 99,9% verestä ei humalluta.
Jos ilmakehässä on 1 promille lämmittäviä kaasuja, ne riittävät lämmittämään, koska muu 99,9% ilmakehästä ei lämmitä. (joku saa kaivaa tarkan lukeman, tämä oli esimerkki)
Vesihöyryn pitoisuus on alailmakehässä tavallisesti pari dekadia suurempi kuin hiilidioksidin eli ei ole samaa suuruusluokkaa.
Näin varmasti onkin. Tuo oli koko ilmakehässä.
Hiilidioksidin pitoisuus ei ole noussut ihan noin paljon.
Hyvä tarkennus. Tasolta 280 siis.
---
Mukava, että PM osallistui keskusteluun. Osaatko kommentoida vielä tuota, että 97% hiilidioksidipäästöistä on itse asiassa luonnosta peräisin?