Nyt ilmasto änkyrät tai mitä lienee ovat keksineet miten korjata omassa hulluudessaan keksimänsä ongelman ratkaisun, idea on muuten yhtä järjetön kuin Neuvostoliiton suunitelma pohjoisen jokien suunnanmuuttaminen, Neuvotoliitossa sentään järki voitti nyt taitaa hulluusvoittaa.
Tutkijat varoittavat: Ilmakehään suihkutettavat kemikaalit viilentäisivät ilmastoa kuin tulivuorenpurkaus – mutta seurauksena voisi olla katastrofi
Yläilmakehään voidaan suihkuttaa ilmastoa jäähdyttävää rikkidioksidia lentokoneilla. Periaate on sama kuin tulivuorenpurkauksissa.
Ilmastoa voisi viilentää levittämällä rikkihuokkasia korkealle ilmekehään. Se ei kuitenkaan poista lämmittävää hiilidioksidia. (KUVA: IRYNA DENYSOVA)
Niko Kettunen
Julkaistu: 24.1. 18:10
ILMASTONMUOKKAUSTA on pitkään tarjottu ensiavuksi taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.
Yksi keino on suihkuttaa lentokoneista korkealle ilmakehään kemikaaleja, kuten rikkidioksidia. Sen tuottamat aerosolihiukkaset heijastavat auringon valoa avaruuteen ja ilmasto viilenee.
Näin käy suurten tulivuortenpurkausten yhteydessä. Ne tuottavat ilmakehään tilapäisen rikkikerroksen, mikä viilentää ilmastoa väliaikaisesti.
ILMASTONMUOKKAUS tarkoittaisi sitä, että tehtävään varustetut lentokoneet lentäisivät päiväntasaajan seudulla 15–20 kilometrin korkeudella suihkuttamassa rikkidioksidia. Se pitäisi toistaa säännöllisesti, sillä pilvi haihtuu noin vuodessa.
Ilmastonmuokkaus ei lopeta lämpenemistä, sillä se ei poista lämmittävää hiilidioksidia. Keinolla voidaan kuitenkin ostaa aikaa päästöjen vähentämiseksi.
Massiivinen ilmastonmuokkaus on arvaamatonta. Jäähdyttäminen voi sekoittaa ilmakehän suihkuvirtauksia ja merivirtoja, kuten ilmaston lämmetessäkin käy. Tämä johtaa puolestaan äärimmäisiin sääilmiöihin.
Rikkiyhdisteet myös heikentävät otsonikerrosta.
Ilmastotutkijat varoittavat nyt uudesta vaarasta Nature Ecology & Evolution -tiedelehdessä julkaistussa
tutkimuksessaan. He kirjoittavat, että jos ilmastonmuokkaus aloitetaan, sitä ei välttämättä voida lopettaa.
Syynä on se, että kun aerosolien viilentävä vaikutus lakkaa, ilmasto lämpenee ennalleen niin nopeasti, että eliölajit eivät ehdi sopeutua siihen. Tämä voi johtaa sukupuuttoihin ja myllertää ekosysteemit sekaisin.
Erityisesti tropiikissa lämpeneminen voi käynnistyä jopa kymmenkertaisella tahdilla verrattuna siihen, jos muokkausta ei olisi aloitettukaan.
”Ilmastonmuokkauksen yhtäkkinen pysäytys olisi valtava uhka ympäristölle ja luonnon monimuotoisuudelle. Haluammeko ottaa sen riskin?”, kysyy ilmastotieteen professori Alan Robock New Jerseyn Rutgersin yliopistosta
tutkimustiedotteessa.
TUTKIJAT perustavat laskelmansa tilanteeseen, jossa ilmastonmuokkauksen avulla käytännössä kumottaisiin lämpeneminen.
Ilmastoa viilennettäisiin rikkidioksidin suihkutuksilla maailmanlaajuisesti noin yhdellä asteella. Keskilämpötila siis palautettaisiin samalle tasolle kuin ennen teollistumista 1800-luvulla.
Toimeen voitaisiin ryhtyä ehkä jo 2020-luvulla. Yläilmakehään pitäisi syytää joka vuosi viitisen miljoonaa tonnia rikkidioksidia vuosikymmenien ajan.
Näin voitaisiin ostaa lisäaikaa päästöjen leikkaukseen, mutta keinotekoinen viilennys pitää lopettaa varovaisesti, jotta ei tapahdu katastrofeja.
Tutkijoiden pelkona on, että ilmastonmuokkauksen aiheuttamat mullistukset kuten tulvat saisivat päättäjät vaatimaan muokkauksen lopettamista heti.
Lisäksi ilmastonmuokkauksen liian nopea aloittaminen aiheuttaisi Tyynellämerellä El Niño -ilmiön, josta seuraisi kuivuutta Etelä-Amerikassa.
Tutkijat ovat laskeneet mallin sen mukaan, että päästöjä onnistutaan vähentämään niin, että vuoteen 2100 mennessä maapallon keskilämpötila nousee alle kolme astetta esiteollisesta ajasta. Jos päästöt eivät vähene ja ilmaston lämpeneminen jatkuu nykyistä tahtia, keinotekoisen viilentämisen aiheuttama ilmastosokki olisi vielä suurempi.
”AIEMMINKIN on keskusteltu paljon siitä, että ekosysteemien ja ihmisen olisi vaikea sopeutua muokkauksen lopettamisen aiheuttamaan nopeaan lämpenemiseen”, kertoo tutkimusprofessori
Hannele Korhonen Ilmatieteen laitokselta.
”Ilmastonmuokkausta ei tarvitsisi kuitenkaan käyttää niin voimakkaasti. Tutkijoiden mallissahan kaikki globaali lämpeneminen on kumottu muokkauksella”, Korhonen sanoo.
Hän suhtautuu ilmastonmuokkaukseen hyvin epäilevästi.
”Pitäisi puuttua syyhyn eikä lääkitä seurauksia. Kasvihuonekaasupäästöjä on vähennettävä nopeasti ja rankasti. Jos kuitenkin ilmastonmuutoksen eteneminen alkaisi aiheuttaa voimakasta inhimillistä kärsimystä, voi olla tarpeen keskustella menetelmistä sen lieventämiseksi.”
KUSTANNUSTEHOKKAINTA olisi valjastaa matkustajakoneet levittämään rikkidioksidia ilmaan tavanomaisilla lentoreiteillä.
Ongelma vain on, että ne eivät lennä tarpeeksi korkealla. Rikkidioksidi häviää matkustajakoneiden lentokorkeudesta eli noin kymmenestä kilometristä jo muutamassa päivässä.
”Lisäksi matkustajakoneiden polttoaineeseen pitäisi lisätä hirveä määrä rikkiä, jotta se aiheuttaisi merkittävää viilenemistä.”
Kemikaalit pitää saada stratosfääriin noin 20 kilometrin korkeuteen. Siellä ne voivat säilyä vuodenkin.
Rikkidioksidi pitäisi lisäksi levittää päiväntasaajan alueelle, jossa hiukkaset viilentävät tehokkaimmin ja josta aerosolipilvi leviää ympäri maapalloa. Teknisesti tämä on mahdollista.
”Aineen kuljettaminen maksaisi vuodessa arviolta kymmenen miljardia dollaria. Maailman mittakaavassa se on taskurahaa. Esimerkiksi Yhdysvaltain sotilasmenoista pari prosenttia vuodessa”, Korhonen sanoo.
SEKIN ongelma ilmastonmuokkauksessa on, että se voi muuttaa lämpötilaeroa napojen ja päiväntasaajan välillä. Se vaikuttaa meri- ja ilmavirtoihin ja kokonaisiin sääsysteemeihin.
”Tunnemme osan riskeistä, esimerkiksi sen, että sateisuus voi vähentyä tropiikissa. Osaa emme tunne. Ei ole yksinkertaista päättää, minkä riskitason me voimme hyväksyä.”